Tja, schaken! Wat moet je ermee? Nerds en autistische mensen spelen het spel. Mister Bean achtige mensen met stoffige jasjes en met leren pads op hun ellebogen. Dat is in een notendop het imago van de schaaksport. Dat brengt me meteen op een volgend punt: is schaken een spel, of is schaken een sport? Wanneer men zegt dat schaken een spel is, dan beledig je in een keer  miljoenen mensen! 

Monopoly is een spel, Risk is een spel, Mens Erger Je Niet is een spel, Yahtzee is een spel. Een spel speel je voor de lol en om elkaar te vermaken. Al kan het er ook fanatiek aan toe gaan. Schaken is echter geen spel. Schaken is een legitieme manier van oorlog voeren en geweld gebruiken zonder dat er ooit geweld aan te pas komt! Schaken biedt  mensen de mogelijkheid om al hun frustraties die het dagelijkse leven met zich meebrengt bloot te leggen. Schaken is geen spel! Schaken is een manier van leven. Schaken is religieus, en schaken is in niets te vergelijken met andere 'spelen'. O sorry, zei ik spelen?! Schaken is geen spel. Alleen al het feit dat er nadat beide spelers 2 zetten hebben gedaan miljoenen mogelijkheden zich aandienen maakt het spel tot een magisch iets! Een schaakpartij laat zich analyseren als een voetbalwedstrijd. Dikwijls na afloop van een schaakpartij praten mensen erover alsof Ajax tegen Feyenoord heeft gespeeld: je had een goede aanval, maar ik kon nog net het paard op H8 zetten om mat te voorkomen. Die zet haalde alles uit de stelling. Daarna kon ik counteren met m'n F-pion en moest jouw loper ineens terug! Het is alsof Ajax de hele wedstrijd in de aanval is, en er ineens een lange pass komt waardoor Ajax is verrast en een doelpunt tegen krijgt. 

Schaken is fantastisch! En schaken is nog vele malen toffer, en ook vele malen complexer dan voetbal ooit kan zijn! Je kunt spelen als Barcelona: aanvallend en goed combinerend, maar met als consequentie dat je verdediging openstaat en kwetsbaar is. Je kunt spelen als Atletico Madrid. Niks weggeven, en eenmaal voordeel bereikt, dat voordeel vasthouden. Je kunt spelen als Bayern München, je tegenstander overrompelen met enorm sterk aanvalsspel. Je kunt spelen als José Mourinho. Achterin alles dichthouden, niks doen, en puur profiteren van de fouten van je tegenstander. Je kunt spelen als Feyenoord. Oftewel niks kunnen, en toch je partij winnen 😜. 

Schaken behelst alle facetten van het leven. En zoals Gary Kasparov ooit een titel aan een boek gaf: 'Waarom het leven op schaken lijkt'. Alles wat je in het leven kunt tegenkomen dat zit ook opgesloten en verenigd in het schitterende en geweldig en magische schaakspel. Nadat je een partij schaak hebt gespeeld, kun je de partij analyseren als een voetbalwedstrijd. Niks meer en niks minder! De parallellen komen duizelingwekkend goed overeen. Sterker nog: Het schaakspel biedt nog veel meer mogelijkheden 

Het schaakspel biedt de mogelijkheid om volledig tot rust te komen. Het spelen van schaak is meditatief, en het spelen van schaak maakt je soms gek. De magie van de 64 velden en de 32 stukken zijn eindeloos en ontelbaar. Over schaken zijn tal van boeken geschreven. Nog meer dan over voetbal. Dat is alleen maar mogelijk doordat schaken zo veelomvattend is. Dus schaken een sport voor alleen maar nerds en stoffige mensen?!! Nee dus!!! Lieve mensen: heb jij zin om gezellig te ontspannen en je te verdiepen en te verliezen in deze schitterende sport in een leuke, gezellige en informele setting? Word dan lid bij onze leuke en gezellige club op onze nieuwe locatie in café De Ommelanden in Elst. Ga de strijd met jezelf en met onze leden aan! Om daarna gezellig een biertje, wijntje, frisje of ander drankje te drinken en over de partij en over alle andere dingen des levens na te praten bij de gezelligste club van Gelderland! Wees welkom

RN