1 juni 2013

De strijd is weer gestreden. Een spannende competitie was het. Sjoerd is voor de 5e maal terecht kampioen, maar zo zei hij “ik heb dit seizoen toch minder goed gespeeld.” Maar Sjoerd houdt zijn belofte aan Wiely, dat als deze zich rechtstreeks zou plaatsen voor team 1 dat hij dan voor een fles whisky zich direct bij ons eerste Osbo team gaat inschrijven. Nu moeten we nog iemand zoeken die Wim G. zover kan krijgen, maar ik zou niet weten waarmee Wim over de streep is te trekken. Poezen heeft hij genoeg ( 8 ), hoewel hij heeft er wel negen heeft gehad!

Het indelingsprogramma had door wat onverwachte afzeggingen nogal wat moeite om een logische indeling te maken. Vooral voor Sjoerd en mij was de verrassing groot toen eruit kwam dat wij niet tegen elkaar moesten. Zo ging een week voorbereiding nog even de koelkast in.

Hoewel er vrij snel enkele remises vielen, vooral omdat het er niet echt meer toe deed, ging het er bij sommige andere borden toch nog wel ergens om. Wie plaatst er zich bij de eerste negen en wie bij de volgende acht. Veel was mogelijk. Degenen die een liefde hebben voor vraagstukken met als dit dan dat, maar dan moet wel dat etc. kunnen zich zeker vinden in nadere bestudering van de ranglijst.

De puntentoekenning is vaak onderwerp van gesprek en niet alleen bij ons. En op de laatste avond stak dit ook weer de kop op. Misschien moet dit toch weer op de agenda worden gezet. Vooral het belonen bij verstek laten gaan met 1 punt meer dan bij verlies lijkt bij sommigen een doorn in het oog, en misschien is er meer te zeggen voor 0, of een half punt. Ook vast 4 punten bij extern mag wat mij betreft onderwerp van discussie zijn, evenals het in de koelkast gezette onevenprobleem. Weeg de voors en tegens nog eens af. Als ik moet stemmen weet ik waarop. Schaken op de club is voorlopig voorbij, maar met mij hebben zich al enkele clubleden aangemeld voor het kampioenschap in Dieren eind juli. Je kunt meedoen aan meerdaagse toernooien, vierkampen etc. Een aanrader. Tot ziens.

Toetan

29 mei 2013

Ook John v G heeft een mooi stukje gemaakt over de belevenissen van zijn team en mij gevraagd het even te screenen en dat heb ik gedaan. Hier het resultaat.

Waalkadetoernooi 2013 door John van Ginkel

Het altijd gezellige Waalkadetoernooi heeft weer plaatsgevonden. John R., Wiely, Harry van G., Arno en John van G., vormden team 2 en de heren Rob, Peter, Hans P. en Tom behoorden toe aan het andere Elster Toren team 1. De organisatie vond het nodig om ons gelijk aan elkaar te koppelen, team 2 won overtuigend en teamleider John R., ( verder Remmie) was door dit resultaat gebrand om kampioen te worden. Serieus zoals wij Remmie kennen, had hij de tegenstanders goed bestudeerd, en aangegeven wie welke ronde vrij had. Een serieuze taak aangezien Harry en Arno op papier de zwakste waren. Maar Harry en Arno zijn echte teamplayers, zij gaven aan ´doe ons om en om maar vrij´. De tactiek werkte als een dolle, 100% tot de 4de ronde; dan een onnodig puntverlies. Ondertussen konden wij de gele rakkers niet meer weerstaan en de rondjes lieten elkaar in een steeds sneller tempo opvolgen. Ronde 5 en 6 wonnen we ook overtuigend en ook de tongen werden steeds losser, vooral op bord 1.

Een overwinning in de laatste ronde tegen een medekoploper zou het feest compleet maken. We hadden een tactisch opstelling in gedachten, Harry op bord 1!! Helaas, onze tegenstander had snel in de gaten, dat we met een tactisch opstelling wilden starten en maakte bezwaar. Wij zijn de beroerdste niet en traden aan in ons traditionele opstelling! Het werd een deceptie, her en der werd er geblunderd en we verloren kansloos. Een paar biertjes later waren we de teleurstelling alweer te boven. Gezellig bij Vivaldi´s aan de bar gehangen. Onze teamleider kreeg het steeds beter naar zijn zin en de bardames bleven op zijn verzoek maar komen met hun goed gevulde en mooi gevormde glazen Leffe en meer van dat soort. Ik geef nog aan , drink nou niet alles door elkaar, maar zonder resultaat.

Ook tijdens de prijsuitreiking kwam Remmie geregeld flink uit de hoek, wat een bijzonder cachet gaf aan wat in de meeste gevallen, mag ik dat zo zeggen, toch een erg droge bedoening is. Kortom alom leut.  Maar ook de hoogste tijd om het alcoholgehalte enigszins te neutraliseren met wat voedsel. Tyl Uilenspiegel is een logische stap, een restaurant waar je heerlijk kunt eten en waar wat lawaai geen probleem is. Aangekomen bij Tyl, waste Remmie nog keurig zijn groen/zwarte tuiniershanden, hij had onderweg nog wat onkruid verwijderd, om vervolgens aan de aanwezige eters te vertellen wat hij erg lekker vindt. Ik meende, door het lawaai heen te horen dat hij het over slibtongen had, maar later bleek dat toch niet zo te zijn. Afijn, de gastheer begeleidde ons naar een plekje achter in de zaal. In bier had Remmie geen zin meer, rode wijn hoort bij lekker eten. We besloten het voorgerecht over te slaan en direct voor het hoofdgerecht te gaan. Lamsbout ( !!??) zei Remmie moeizaam. Harry en Wiely luisterden aandachtig naar onze filosoof Tom waarna over de oerknal en Pavlov een boeiende discussie ontstond, waarbij de luistervinken concludeerden dat wat zij vroeger hadden geleerd, enigszins achterhaald lijkt. Heerlijk genietend van ons drankje en in afwachting van ons hoofdgerecht, stapte Remmie plotseling op pakte zijn jas en sprak zoiets van ‘effe lekker eruit tot zo’. Tot zo!? Een half uur later merkte Rob op, waar is Remmie? Even bellen dan maar, geen gehoor. De onaangeroerde verleidelijke lamsbout  mocht niet in de vuilnisbank belanden, zo vond ook onze filosoof Tom de simpele oplossing ;een doggybag, zodat er ook thuis nog lekker nagenoten kon worden. Een uur later neemt Remmie op, ‘he Remmie, waar ben je nou?’ maar er komt niets zinnig uit. Rond tien uur gaan we vrolijk en voldaan naar huis. Maandagmorgen heb ik gelukkig weer wat ‘normaal’ contact met Remmie via whatsapp’ en appt hij .

” Is het nog laat geworden?
   Ik was flink beroerd van al die Leffe en wijn.
   Ik heb niks gegeten in Tijl of wel?
   Moesten jullie nog iets betalen voor mij?
  Ik heb ook nog geld over van de pot, dat komt donderdag wel!
   Mmmmm ik heb nu wel trek in een lamsbout”.

Onze voorzitter kan trots op ons zijn!!

John van Ginkel   (afbeeldingen Toetan)

28 mei 2013

Iedereen heeft intussen het mailtje van Peter gehad betreffende het bezoek aan Lourens.

Hans heeft onderstaand artikel met foto’s over het WAALKADETOERNOOI 2013 gemaakt om met ons te kunnen delen. Hans bedankt.

Waalkadetoernooi 2013

 

Afgelopen zondag 26 mei 2013 werd het 12de waalkade schaaktoernooi gehouden.

Twee teams van de Elster toren reisden af naar Nijmegen om zich te meten met andere teams.

In totaal waren er 20 teams verdeeld over 2 groepen waarbij de gemiddelde rating per team doorslaggevend was voor poule a of b. Beide teams kwamen terecht in de B poule waarbij de gemiddelde rating nagenoeg gelijk was na terugtrekking van Eric H. uit ons team.

Team 1 De Elster Toren Hooligans bestaande uit John R., John v. G., Wiely en gast spelers Arno Reijnders en Harry van Ginkel.

Team 2 De Elster Toren Gladiators bestaande uit Hans P, Tom, Rob en Peter.

Bij dit toernooi speel je 7 rondes verdeeld over verschillende kroegjes en eet gelegenheden aan de Waalkade en aan de Grote Markt.

Nadat iedereen zich verzameld had bij café Vivaldi werd  ieder team voorzien van een duidelijk overzichtsfoldertje met looproutes naar en van de cafés , inclusief de teamkoppelingen. Jammer dat een café te laat openging (de Fiets), maar dat werd snel opgevangen door bij het aangrenzende café te spelen en/of bij Moenen een dubbele bezetting te regelen. Het liep allemaal en ieder vond zijn/haar weg.

Het weer (vorig jaar bijna 30˚) was ons niet goed gezind. Het leek wel een herfstdag. Overal moesten we nu binnen schaken en met lege terrasjes gaf dit toch wel een trieste aanblik.

In de eerste ronde moesten we tegen elkaar en werden wij, de Gladiators toch gemakkelijk verslagen door de Hooligans en wel met 3-1. Peter redde voor ons de eer.

Maar ja, zo bleek later, ons team is meer een diesel die langzaam op gang moest komen, want de uitslagen werden naarmate het toernooi vorderde ook steeds beter.

In ronde 2 werd het 2-2 met weer een overwinning voor Peter en een overwinning voor Rob.

Na de derde ronde gewonnen te hebben met 2,5 – 1,5 was er een pauze. Aangezien wij ronde 3 speelden op de boot hebben we daar ook maar even wat genuttigd. Het is wel een aparte ervaring om op een boot te schaken die telkens begint te deinen als er een grote boot voorbij vaart. Het leek wel of we al teveel gedronken hadden, zo stond je te wiebelen op je benen terwijl de meesten van ons pas daar het eerste biertje bij het eten nuttigden.

Voor mezelf was het wel aardig want ik tikte mijn tegenstander in een Franse partij in een flow van het bord en mijn eerste punt was een feit.

 

Na de pauze wonnen we met 3,5 – 0,5 dus nog steeds een stijgende lijn.

Dit gaf ons toch vertrouwen voor ronde 5 waarin we moesten spelen tegen het team met de hoogste rating. Helaas ging dit totaal mis en werd er verloren met 3,5 – 0,5 waarbij Peter voor het 0,5 verantwoordelijk was. Ondertussen toch maar weer inspiratie opgedaan met een biertje gingen we met goede moed ronde 6 in tegen de jeugd van SMB.

Deze werd gewonnen met 4-0 waarbij de partij van Tom opmerkelijk was omdat hij speelde tegen een blinde jongen. Tom won deze keer op tijd maar het blijft onduidelijk wie deze partij met meer tijd zou hebben gewonnen. De laatste ronde werd 2 – 2 en konden we de balans opmaken.

Ik zelf eindigde met 2,5 uit 7 waar ik niet tevreden over kon zijn. Ook Tom eindigde met 2,5 uit 7 wat vooral te maken had met het schaaktempo van Tom, hij kwam te vaak in tijdnood en kon daardoor goed opgezette stellingen niet tot een goed einde brengen.

 

 

Rob had een wisselvallige dag met zeer sterke partijen afgewisseld met mindere partijen en eindigde met 4 uit 7.

Onze grote man was Peter, die zelfs heel lang kans heeft gemaakt om de beste speler uit de B poule te worden met 6,5 uit 7.

Uiteindelijk scoorden we 8 wedstrijdpunten met 15,5 bordpunt en eindigden als 4de.

De Hooligans scoorden 11 wedstrijdpunten met 15,5 bordpunt en eindigden als 3de.

Voor meer informatie over dit toernooi wil ik verwijzen naar de site www.waalkadetoernooi.nl.

Hier vind je een verslag van het toernooi met enkele foto’s.

Na verzameld te zijn bij café Vivaldi voor de prijs uitreiking en nog even napraten over de partijen keerden we huiswaarts.
Een goed georganiseerd en erg leuk toernooi kwam tot zijn einde; een toernooi dat ik een ieder kan aanbevelen om eens een keer mee te doen.

Wij wachten weer op het volgende toernooi met hopelijk betere weersomstandigheden.

 

Hapo

 

24 mei 2013

Peter en Martin zijn op bezoek geweest bij Laurens. Naar ik begrepen heb worden we d.m.v. een kort verslagje bijgemaild.

En dan is er zondag a.s. weer het Waalkade toernooi. Twee teams van ons doen hieraan mee. Het zou leuk zijn een verslagje met wat foto’s te mogen ontvangen voor de site. Verder oproep aan alle anderen die toch niets anders te doen (willen) hebben om ze te komen supporteren. Schakers, succes en goed weer.

En dan de schaakavond. Wederom veel nervositeit dat tot uiting kwam door veel rumoer in de speelzaal. Het werd allemaal met een korreltje zout genomen door de gladiatoren die nog strijden om een goede uitgangspositie. Op vier borden viel al voor kwart voor 10 de beslissing, waarvan twee door dameverlies. Maar er waren ook partijen die veel langer duurden. Zoals Hans P, hij bouwde tegen Stefan een mooi eindspel op totdat hij kwaliteitsverlies over het hoofd zag. Maar ook daarna moest Stefan nog flink aan de bak om het puntje binnen te halen. Sjoerd, al kampioen, deed tegen Jan zijn sportieve plicht, Marc tegen Theo werd uiteindelijk de enige remise. Wiely streed voor de zesde plaats, die automatisch plaatsing in het eerste betekent, maar koos tegen mij in een zeer gecompliceerde stelling de verkeerde voortzetting, waardoor mijn zwarte dame na een paardoffer de witte stelling kon binnendringen en korte metten met de aanval en de verdediging maakte. En ook de andere eerste teamer John v G stelde zich nog niet veilig. Tegen Wim G kwam hij zodanig in de verdrukking dat hij zelfs niet overwoog remise aan te bieden. Overigens is de kans dat Wim dit zou aannemen nihil, en mede hierdoor staat hij nu derde. Het resultaat van al dit gezwoeg is dat er nog geen eind resultaat is en dat volgende week dus duidelijk zal worden wie de laatste plaatsen voor het eerste pakt en wie er in het tweede zal strijden, kijk maar eens op de ranglijst. Maar hoe het ook zij; we krijgen volgend seizoen twee erg sterke teams die zeker mee kunnen doen om de strijd voor de hoogste plaatsen in de respectievelijke OSBO klassen.

Toetan

18 mei 2013

De schaakavond van 16 mei jl. werd voorafgegaan door een persoonlijk bedankwoordje van Mariet, weduwe van wijlen onze Nico. Zo vertelde ze het zeer op prijs te stellen dat er zoveel belangstelling vanuit de vereniging is geweest en dat dit hun veel steun heeft gegeven. Mariet bedankt, wij houden Nico in ere.

Daarna vertelde Peter dat het met Laurens zoveel beter gaat dat er bezoek mogelijk is. Peter en Martin gaan dinsdag a.s. mede namens ieder van ons bij hem op bezoek.

Sjoerd is twee ronden voor het eind door winst op Rob al kampioen geworden en is in het klassement “kampioen senioren onderlinge “ koploper met 5 kampioenschappen. Gefeliciteerd Sjoerd, en hebben we goed begrepen dat je volgend seizoen meedoet in ons eerste OSBO team. Dat zou mooi zijn en dat betekent dat er iemand uit het huidige team plaats zal moeten maken. En daarom krijgen de laatste ronden een extra dimensie, wie blijft en wie vliegt eruit. Dus kijken we hier speciaal naar die duels. Hans P tegen Erwin heeft de uitslag remise behalve 3 punten geen verbetering in de stand gebracht. Marc, al geplaatst, tegen Stefan dan. Stefan ging uiteraard vol voor de winst maar vreesde, gezien eerdere confrontaties, al na zes zetten een snelle remise. Maar na zesenzestig zetten zaten ze als allerlaatsten nog te zwoegen, de ene om remise te houden Stefan om zijn pionnetje te laten promoveren en de winst te pakken. De zet erop werd het remise en greep Hans P, die langs te kant stond te popelen, zijn kans om te laten zien hoe Stefan had kunnen winnen. Ja, mensen, schaken is een meedogenloze sport, maar dat is tennissen ook. Jan, als gevaarlijke outsider, ging er zoals gewoonlijk vol in tegen Kamran en waste hem de oren, waarvan er een opvallend rood was. Dit kwam door een tennisbal die John v G tijdens het dubbelen er keihard tegenaan had geserveerd. John “ Als Kamran niet had bewogen was er niets gebeurd “ Dezelfde John maakte tegen Hans D wel allerlei schijnbewegingen waardoor Hans uiteindelijk op het verkeerde been stond. Veel strijd tussen Theo en Wiely. Theo had besloten er erg scherp in te gaan en had dan ook zijn grote kennis over scherpe openingen nog wat geüpdate. Hij opende dus met e4 en Wiely liet het zich met e5 bewijzen. Maar toen Wiely al kort na het begin in tegenstelling tot zijn normale Da5 nu maar eens Dh5 uitprobeerde, werd hij verrast door een reeks verrassende uitdagende witte zetten en zag hij zijn zwarte monarch over het bord gejaagd en uiteindelijk op de h lijn gemat. Eric, die tijdens het afgelopen vierkamptoernooi van ASV, de uitslag lange rokade had gehaald, mocht tegen Wim G, en kwam opgelucht met remise weg. Nog twee wedstrijden te gaan en ik hoop op wederom een flinke opkomst.

 

8 mei 2013

Zojuist bereikt mij het droevige bericht dat mijn schaakvriend en ons erelid Nico Gabriels is overleden. Een hartstilstand heeft dinsdagmiddag een einde aan zijn ongelijke strijd tegen de ziekte ALS gemaakt. Namens alle leden van de club wensen wij zijn familie veel sterkte toe in deze moeilijke tijd en condoleren hen met dit grote verlies. Het bestuur zal alle leden via de mail op de hoogte brengen en houden.

Jo Engels

3 mei 2013

Gisteren was dan weer het jaarlijkse schaakspektakel. In een avond met  12 vijfminuten rondjes werd er beslist wie zich het komend jaar snelschaakkoning mag noemen. Er waren maar liefst 18 gegadigden. Gezegd moet worden dat de meesten weten dat ze geen enkele kans hebben, en zouden dan ook de potjes ontspannen kunnen uitschaken. Dan winnen, dan verliezen, iemand remise gunnen of zelf gegund worden, kortom meedoen is belangrijker dan winnen. Nou, vergeet het maar. Ze zitten allemaal heel fanatiek achter het bord en ze lachen overdreven hard als ze iemand mat zetten of door de klok jagen, of lachen als een boer met kiespijn als het misgaat. Van de bij schaakwedstrijden vanzelfsprekende rust is tijdens dit kampioenschap geen sprake. Martin, die normaal geen enkele moeite heeft om luidruchtige schakers de mond te snoeren, vergat zelf soms zijn eigen regels. Neem zijn partij tegen mij waar hij na onnodig stukverlies zich zelf hardop allerlei verwensingen naar het hoofd slingerde. Ik zei, blijf kalm jongen, het is snelschaken en even later won hij alles terug en ook de partij. Rob zat achter het bord te wachten op Martijn, maar Martijn kwam niet, hij was conform afspraak al naar huis, en terwijl iedereen al druk aan het schuiven was werd Rob onder groot gejuich tot winnaar uitgeroepen. Wie waren de kanshebbers? Zelf gaf ik Hans P. grote kans. Op internet is hij bezig met zijn twintigduizendste 1 minutenpartij en daar zie ik hoe hij zijn tegenstanders met razendsnelle zetten oprolt. Hoe hij zo snel kan zetten wil hij niet verklappen, maar gisteren waren het 5 minutenpartijen en dus hadden anderen meer tijd om zijn valstrikken te doorgronden en te omzeilen. Uiteindelijk eindigde hij op plaats zes.  Dan hebben we natuurlijk Sjoerd die ook niet vies is van nog een bekertje erbij. Benieuwd wanneer zijn vrouw zegt dat het nu wel genoeg is. Sjoerd won o.a. van John R maar verloor ook drie maal in evenzo veel partijen een stuk en was daarmee uitgeschakeld. Altijd sterk gebrand te winnen is John van Ginkel, vele malen is hij al kampioen geweest, en nog steeds hongerig. Maar hij zag de bui hangen toen zijn directe concurrent John Remmerts, de kampioen van vorig jaar, hem grijnzend door de vlag joeg met de toevoeging “de tijd doet ook mee”, of zoiets. En zo werd John R met een hogere score dan vorig jaar de nieuwe koning. John gefeliciteerd maar toch een advies: rust niet op je lauweren want Babak komt eraan!
En dan nog een mededeling voor iedereen, maar vooral voor Hans D: volgende week geen schaken i.v.m. hemelvaart.

Toetan

 

25 april 2013

Attentie :  Ik breng onder jullie aandacht dat in Schaakmagazine van de KNSB een artikeltje gewijd is aan het ridderen van onze Nico en wel op bladzijde 5.
Toetan

19 april 2013

Het mislopen van het kampioenschap is door sommige spelers nog niet verwerkt. Dat moet dan ook de reden zijn dat de nummers 2, 3, 4, en 5 keihard onderuit gingen in de eindelijk weer eens (bijna) volle bak. Beginnend met John R ( 2) die Wim G tegenover zich kreeg. John moest al snel zijn prestatiebevorderende pul bier aanspreken want Wim’s spel was niet voor de poes. John bood tegen beter weten remise aan (Wim neemt dit pas aan bij maximaal twee koningen op het bord), dus “ doorspelen!” was het zachte maar dwingende antwoord. Een loperoffer en twee verbonden vrijpionnen brachten Wim de winst. Foutje van mij, zei John, ik stond te lang droog. Wiely (3) tegen Stefan zag al in de opening dat zijn voorbereiding voor niets was geweest. Weloverwogen veroverde Stefan steeds meer ruimte en dat betekende automatisch ademnood voor Wiely. Ook een tussentijds rokertje bracht geen soelaas. Met een laatste grote ademhap gaf hij een kwaliteit, dirigeerde hij zijn loper en paard naar de rand, sloeg met zijn loper in op f2 en toen dit alles nog geen extra lucht bracht, gaf hij toch maar op. De nummer 4, Marc, had tegen Erwin een behoorlijk harde noot te kraken. Dat is Marcs specialiteit en het zag er dan ook lang naar uit dat dit zou lukken. Maar Marcs gereedschap vertoonde metaalmoeheid en niet de noot maar de kraker brak. Erwin dolblij, Marc teleurgesteld. Nummer 5 onze andere John. Net terug uit trainingskamp en nog moe in de armen begon opgewekt tegen Hans P. Ogenschijnlijk bouwde John een gevaarlijke stelling op en dan is het menselijk dat je je oplettendheid even verliest. En dat moet je tegen Hans nooit doen. Onwillekeurig komt de gedachte bij me op van een hongerige krokodil. Sensoren op zijn huid registreren kleine rimpelingen in het water. Er is een prooi! Erop af. Zelfs in zeer ondiep water is hij nog onzichtbaar en daar wacht hij op een kleine onachtzaamheid, dan slaat hij razendsnel toe. Het water intrekken, ronddraaien, verdrinken en afpellen van de prooi is dan nog maar een fluitje van een cent. En dit gebeurde ook met John. Peter en ik speelden tegen resp. Martin en Hans D korte partijen waarbij de tegenstander opgaf vanwege een naar hun mening hopeloze stelling. Piet tegen Jan was een remisestelling en dus bood Piet dit aan. Jan zag echter nog kansen en Piet deponeerde enkele zetten later pardoes zijn toren in Jans lopernet. Henri haalde tegen Eric H alles uit de kast en creëerde kansen maar weer lukte het niet. De andere Eric overrompelde Kamran met een groot offensief en toch ging het ergens mis. Mooie winst voor Kamran. Tom is inmiddels verhuisd maar blijft gelukkig nog bij ons schaken. Martijn heeft dat, ondanks goed tegenspel ondervonden. Rob, altijd met een brede lach, nam de felicitaties van Ton in ontvangst en Wim R. behaalde een mooie, en althans voor mij verrassende, overwinning op Johan vM. Theo zag terecht erg op tegen de partij tegen Sjoerd. Sjoerd heeft twee nieuwe openingboeken grondig bestudeerd en brengt dit nu in onze kraamkamer in praktijk. Later, na de remise, zei hij”ik snap niet waarom mijn tegenstanders niet doen wat er in het boek staat”. Theo vond achteraf dat hij eigenlijk door had moeten gaan. En tot slot nog even de partij van Wim C tegen Babak. De laatste offerde een toren tegen twee pionnen om over de h lijn een beslissende aanval in te zetten. Wim pakte alles wat aangeboden werd en liet het zich bewijzen. Babak speelde vervolgens zeer snel en scherp en Wim had ondanks de voorsprong moeite om de juiste zetten te vinden en zag vijandige pionnen en koning zo dichtbij komen dat hij uiteindelijk moest capituleren. De ranglijst is behoorlijk door elkaar geschud en met nog 4 ronden te gaan is er nog veel spektakel te verwachten.
Toetan

14 april 2013

Uitslagen onderlinge van 12 april, ranglijst en indeling volgende ronde zijn geplaatst. Eerder schreef ik al dat de kans om kampioen te worden volgens mij 1% was en dat was volgens anderen wel heer erg optimistisch, maar lees onderstaand verslag van Theo maar eens.

Toetan

Het scheelde geen haartje of we waren inderdaad nog kampioen geworden. We moesten natuurlijk zelf winnen van Velp en ASV5 verliezen van SMB2. Dat laatste leek op voorhand niet aannemelijk. Maar het blijft toch altijd iets bijzonders zo'n laatste ronde. We begonnen zelf goed door een vlotte overwinning van Stefan, hij zit duidelijk in de winning mood. Met een pion minder was een remise van John R meegenomen maar verder gebeurde er aanvankelijk niet zoveel. John v G speelde een Marschal-gambiet tegen Erika Belle en had twee pionnen geofferd voor spel, helaas zag hij die nooit meer terug. Of we een topscoorder hebben is nog niet duidelijk, helaas niet Hans, want die gaf pardoes een paard weg waardoor hij op een score van 5,5 uit 7 bleef steken. Mogelijk wel Wiely want die had met enkele pionnen meer geen moeite om een punt binnen te halen, 6 uit 7. Tegenover de nederlaag van Eric stond dan weer de overwinning van Marc die eindelijkvan zijn remisekoning imago af kwam. Stefan kwam mij melden dat door een overwinning van mij we bijna kampioen waren want ASV5 dreigde ten onder te gaan tegen SMB2. Met een paar krachtzetten wist ik het punt binnen te halen, 4,5 - 3,5 voorde ET. Met een persoonlijke score van 5,5 uit 6 ben ik zeker tevreden. Nu waren alle ogen gericht op Erik Wille van ASV5, die in een gelijke stelling, met beiden nog 2 minuten op de klok, niet verder leek te komen dan remise. Helaas gaf zijn tegenstander in een familieschaak de dame weg, waardoor ASV5 nog net een remise uit de wacht kon slepen. Wat waren we er kort bij!!. Nu werden we gedeeld eerste met ASV5, maar zij zijn kampioen want zij hebben 1,5 bordpunt meer. Volgend jaar dan maar?.

Theo

 

13 april 2013

Helaas nog geen nieuwsbulletin van ons eerste team ontvangen. Wel hoorde ik gisteren dat we bijna toch nog kampioen waren geworden, maar het fijne moet ik jullie helaas dus nog onthouden.
Ons tweede team trad met een 0-2voorsprong aan tegen Variant in Huissen, die dit jaar de slotronde organiseerde. Allereerst complimenten voor de voortreffelijke organisatie en de goede catering. Een drankje, vlaaien en snacks, zorgden voor een welkome energieaanvulling voor de hard werkende breinen.
Voor de partij vertrouwde mijn tegenstander René me toe dat ze 1 punt nodig hadden om het degradatiespook te ontlopen en dus wist ik dat we een zware avond in het verschiet hadden. Wij kwamen hier niet alleen om onze sportieve plicht te vervullen maar ook om de hard bevochten voorsprong te behouden.
En met dit in gedachten liep ik op een gegeven moment naar het bord van Hans D, want die zaten daar al te analyseren. Na eerst allerlei loftuitingen over de tegenstander kreeg ik er na 2 minuten eindelijk uit dat Hans gewonnen had, maar Hans is erg bescheiden als het over zijn kwaliteiten gaat en dus voegde hij nog toe dat dit dankzij een foutje van Ton kwam. Voor Bas in Australië wil ik nog even kwijt, het was een sublieme partij, en misschien stuurt Hans hem nog wel op.
Onze Rob had tegen hun Rob een mooie combinatie in gedachten en besloot na ja geknik en nee geschud tot de uitvoering. Maar hun Rob had veel meer vlaaien op en wilde snel aan de frikadellen en maakte daarom snel korte en metten met Elst.(1- 3).
Jan mocht tegen zijn neefje, de wedstrijd ging gelijk op, Jan won een pion en maakte zich op voor een eindspel met zware stukken. We kennen allemaal het boekje “Oom Jan leert zijn neefje schaken” en ik weet daarvan het einde niet meer, maar hier was oom Jan ineens een toren kwijt en dus 2-3.
Maar er hingen nog een paar pruimen in de boom waaronder die van Eric. Deze speelde tegen de broer van het neefje en Eric stond niet alleen veilig, nee hij had zelfs een gigantische tijdvoorsprong, reden dus om aan te nemen dat dit wel goed zat, maar toch moet er veel meer in de stelling hebben gezeten dan de omstanders zagen, want met een paar rake klappen werd Eric door de in hevige tijdnood verkerende tegenstander op de knieën gedwongen. (3-3).
Nog niet getreurd. Henri en ik stonden gewoon goed en eerlijk is eerlijk onze supporters Kamran, Hans en Peter deden er, ook achter de schermen, alles aan om ons aan een goed resultaat te helpen. Maar plotsklaps stond Henri’s toren in de penning, hij loste dit, schijnbaar onverstoorbaar op, maar toen daardoor ineens zijn dame onder vuur kwam viel ook voor hem het doek (4-3).
En dus vloog ongeveer de halve zaal naar mij toe “ en nu moet jij winnen”. Een schier onmogelijke taak maar ik ging ervoor, sloeg een remisebod af, speelde met gemiddeld 30 seconden op de klok, bedacht allerlei gemene trucjes, die allemaal werden gezien door Rene, maar vond het na 106 zetten welletjes ( 4,4-3,5).
En toen kon dan ook eindelijk de prijsuitreiking beginnen.
UVS 3 eindigde gelijk met Het Kasteel 2 met 12 punten, maar met 5,5 bordpunt meer werd UVS3 kampioen. Proficiat. Wij blijven in klasse 2 en Variant ook.
Voor details en overige uitslagen zie de pagina Osbo competitie.
Van de onderlinge ook nog geen nieuws bekend.
Toetan

5 april 2013

Vergaderen voor de wedstrijd ??.

We hadden bezoek van 2 schakers van de Variant, die vooruitspeelden voor de Osbo. Erwin en Kamran waren de gastheren maar verder dan een kop koffie en vriendelijk gebabbel lieten ze het niet komen. Dankzij een 2-0 overwinning kan de rest van ons volgende week met wisselgeld naar Huissen.

Na de uitslagen van gisteren kun je je afvragen of een bestuursvergadering de dag voor de wedstrijd negatieve invloed kan hebben op de individuele schaakprestaties. Drie van de 4 leden, die woensdag in de avonduren nog stevig zaten te vergaderen, konden donderdag alle drie met wit een nul noteren. De andere, met zwart, kon zich ternauwernood staande houden dankzij een grote pul bier.

Een andere zit niet zo met zijn verlies. Vertelde Sjoerd, betekenis “behoeder van de zege”, nog trots tijdens de vergadering hoe goed zijn statistieken waren, diep in zijn hart verlangde hij naar de verlossing, en dat wisten wij al lang. Velen van ons hebben dan ook tevergeefs geprobeerd hem te helpen. En juist op het moment dat je denkt dat het dit seizoen wel niet meer zal lukken, staat daar de verlosser op. Stefan.! Deze naam is afgeleid van het Griekse 'stephanos' = 'krans' of 'kroon' en wel 'overwinningskrans'. Met een gambietje en twaalf zetten toverde hij de opluchting op Sjoerds, ,gezicht terug. Stefan, bedankt. Voor de andere spelers, inclusief de gastspelers, heerste er een driedubbel gevoel van verbazing, verdriet en vreugde bij dit historische gebeuren. Daarna vertrokken de twee met een bord naar beneden waar ze in een hoekje een regendansje hebben opgevoerd. Op de partijenlijst staat dit miniatuurtje. Speel het na en voel Sjoerds verlangen.

Opmerkelijk verder was de partij Wim G tegen Theo. Theo denkt stevig na en plaatst een toren naast Wims koning en zegt zoiets van “schaak en…. nou dat was het dan”, waarop Wim goed kijkt en zegt “ja, niets meer aan te doen” en feliciteert Theo. Einde partij. Dan kaarten ze nog wat na en zien dan dat Wims paardje de toren er zo af kan tikken. Theo vroeg wel om hier nog even te vermelden dat Wim het ook dan niet gemakkelijk had gekregen.

Toetan

 

 

29 maart 2013

 • ASV5 verplettert Mook en daarmee is, met nog een ronde te gaan, de kans dat ons eerste dit jaar kampioen zal worden 1 %.
 • Niet getreurd want in onze onderlinge valt genoeg te beleven. Erwin en Stefan waren afwezig en dat betekende voor menigeen een verrassende indeling. Niet voor Wiely die zich, naar men zegt, op alle potentiele tegenstanders goed voorbereidt en dus ook op Eric H en vooral op zijn paardopening Pf3. Eric schijnt hier lucht van te hebben gekregen want hij opende verrassend met d4. Wiely liet zich niet “positioneliseren”, koos daarentegen de aanval en met succes, want een onverwacht tactisch paardzetje ruïneerde Erics stelling zodanig dat alleen een pul bier nog voor troost in de analyse kon zorgen. Links van mij zat Wim G tegen Henry, Wim: 1 f4- Henry..e5, de pion was nog niet losgelaten of 2. f*e, als een kat die een muis verschalkt, greep Wim de pion om hem niet meer terug te geven. En zo ging het later ook nog met een zwart paardje. Dacht ik eerst nog dat Wim naast me zat te spinnen van welbehagen, toen ik opkeek was het Rob, oneven geloot, die op een tafel achter me zat te knorren, ook zag ik in een ooghoek dat de beide Johnnies hun spel nogal vermakelijk vonden. Aan de overkant zag ik Eic d V tegen Theo zijn stukken op een bepaalde manier verschuiven en daaruit leidde ik af dat hij er niet veel heil meer in zag. Aan de rechterzijde kreeg Kamran Frans van Hans P en lange tijd hoorde je niet veel meer dan het regelmatig dichtklappen van Kamrans notitieboekje. Maar toen de stukken harder op hun plaats landden en toen ze daarna nog harder in de doos kletterden wist ik genoeg. Hans zit in de flow. Uiteindelijk daverde hij een paard op het bord met schaak en aanval op toren en klapte Kamran zijn boekje definitief dicht. Tot slot nog even deze stelling uit mijn partij Jo tegen Martin. Na de partij hoorde ik “ g3 spelen en je wint een paard” Diagram links.
  In de partij dacht ik dat ik voor deze snuffelsnuit toch wel erg veel pionnen moest geven. Bijv.19 g3-P*g3 20 f*g3-D*g3+ 21 Dg2-D*g2 22 K*g2-T*a2 23 Tc2-d5. en dat resulteerde dan in diagram rechts.
  Daarom speelde ik 19. Td4 om het paard te mennen maar na …d5, 20 f3-Pg3,21 De5-Dh6 staat mijn toren in en kon Martin, inmiddels met rode wangetjes, het paard in veiligheid brengen.
 • En nu naar de persconferentie van het kandidatentoernooi in Londen. Ivanchuk (Tsjoeki) heeft Magnus Carlsen in een sublieme partij met zwart verslagen. Magnus eerste nederlaag in dit toernooi en nog wel van de man die 4 keer een nul kreeg omdat hij de eerste tijdcontrole niet haalde. Kramnik heeft door winst op Aronian nu de koppositie van Carlsen overgenomen. Met nog twee ronden te gaan ontmoet Kramnik in de laatste ronde met zwart de geniale Tsjoeki.
  Toetan

22 maart 2013

De slag is verloren maar de oorlog niet. Maar pijnlijk voor ons tweede team was het verloop van de strijd tegen Het Kasteel 2 die met 3-5 werd verloren, wel. Viel er bij onze ene helft terecht nog enige blijdschap te bespeuren om den individuele prestatie, bij de andere helft heerste een mengeling van verwarring, treurnis en wanhoop. Zo stond Erwin op het punt om de krulharen uit zijn hoofd te trekken, Tom zijn bril aan stukken te trappen, Hans twee extra rondjes om de kerk te fietsen en ik meer tijd aan schaken te besteden inplaats van deze onzin uit te kramen. Maar nu aandacht voor de goede helft. Jan nam het Smithmorra gambiet aan en het zag er in den beginne, zoals ook hoort, erg gevaarlijk voor hem uit. Maar hoe meer stukken er verdwenen hoe beter Jan in zijn spel kwam en toen hij ook nog een remise aanbod had afgeslagen won hij met een tussenschaakje een toren en de partij. Inmiddels had Eric, weliswaar niet van ganser harte maar volgens kenners toch wel heel verstandig (pion achter), een tweede remise aanbod geaccepteerd. Henry kwam ogenschijnlijk overwegend te staan maar het was erg onduidelijk of dit om te buigen zou zijn in winst. Zijn tegenstander richtte een blokkade op en er was, ook met het materiële overwicht, geen doorkomen meer aan. Rob zat weer lekker in zijn ( tijger) vel en dat zag je aan zijn partijopzet. Speelde hij vorige week nog tegen Henry zonder plan, nu plaatste hij zijn stukken, niet om ze zo snel mogelijk eraf te laten slaan, maar om ze te laten samenwerken en als beloning hield hij weer een vol punt binnen. We keken dan ook niet raar op toen kort daarop ergens uit de aanliggende ruimten een gesmoorde overwinningskreet klonk. Ondanks alles een leuke, streng maar rechtvaardig geleide (Martin) schaakavond en het moet wel heel gek lopen als we ons dit jaar niet in deze klasse handhaven. Er werd ook voor de reguliere competitie gespeeld maar zie daarvoor a.u.b. de uitslagen, ik heb nog wat te analyseren en daarna surfen naar het kandidatentoernooi in Londen, met een keur aan wereldspelers, waaronder Magnus Carlsen; wie kan hem verslaan?

toetan
 

17 maart 2013

Voor de persoonlijke Osbo kampioenschappen is gisteren de laatste ronde gespeeld. Helaas moest Eric met pijn in het hart om persoonlijke redenen afzeggen en dus zaten we, Henry, Peter en ik, zoals goed oud gebruik na een toernooi, maar eigenlijk sinds de laatste keer veel te lang geleden, na afloop bij de chinees in Gendt nog wat na te b(kn)abbelen. En dat ging in een uitgelaten sfeer want alle drie hadden we onze partij op overtuigende wijze gewonnen. Henry eindigde daardoor in de tweede klasse op plaats 6 met 6 punten, in de eerste klasse Eric plaats 10 met 5 punten, Wim G plaats 14 met 4,5 punt en Peter en ik op respectievelijk plaats 22 en 20 met 4 punten en natuurlijk waren we het erover eens dat de score in negatieve zin geflatteerd was, je kent dat wel “tegen die had ik zeker moeten winnen en van die zeker niet hoeven te verliezen”. Maar de prijzen, een geldbedrag  en een medaille met geelzwart lint waren aan ons voorbijgegaan. Toch was het een leuk toernooi, met een goede onderlinge sportieve sfeer, dat zeker voor de toekomst behouden moet blijven. Maar hier zit hem nou net nou de kneep. Als eerder geschreven is het volgens velen, willen we over een paar jaar nog voldoende deelnemers hebben, nodig dat er veranderingen in de aanpak en uitvoering worden doorgevoerd. In de wandelgangen hoor je veel verbeterpunten, zoals meer uitgebalanceerde verdeling en besteding van het beschikbare prijzengeld, minder rigide paringen, oplossingen voor het onevenprobleem, heroverweging van de noodzaak van 4 verschillende klassen, meer centraal gelegen speellocatie, wachttijd tussen laatste partij en prijsuitreiking en zo zal er nog wel meer zijn. Maar goed, Henry had gisteren, na lichte ( gespeelde) aarzeling en tot onze grote verbazing in ieder geval helemaal geen probleem om deze bananasplit royal, zie foto in aansprekende kleurstelling, te verorberen. Terwijl wij nog aan de laatste koffie nipten leverde Henry al de schaal keurig schoongelekt in.
Toetan

 

15 maart 2013

Ons eerste team heeft de druk op ASV 5 behoorlijk opgevoerd door de wedstrijd tegen WDC te winnen. Het is nu een weekje reikhalzend uitkijken naar de wedstrijd van ASV5 tegen Mook.
Eric H is in grootse vorm en dat bewees hij ook nu weer door met 20 zetten de basis voor de uiteindelijke overwinning te leggen. Ook hier waren zijn lopers heer en meester en ging hij kwaliteitswinst weloverwogen uit de weg. Stond toen bij Stefan het bord nog vol, even later verdween, “als bij een goede partij snooker” volgens Eric, bijna alles in de pockets en toen bleek ook dat Stefan net iets verder had gekeken. Ook Theo deed een flinke duit in het zakje en zo werd het een voorsprong van 3 tegen 0. Daarna ging het stroever en werd het met nog een partij onderweg 4 tegen 3. Omdat een half puntje genoeg was voor de winst kon dit rustig aan Marc worden overgelaten. Hij heeft hiermee 6 maal op rij remise gehaald. Hans P speelde ook remise en werd, mede door het verlies van Wiely koploper met 5,5 punt van het team.
In de onderlinge schittert de ster van Hans D. steeds feller. Gaf hij vorige week Theo het nakijken, dit maal was Eric dV de klos. Ik heb het vermoeden dat dit vooral komt door zijn lessen aan de jeugd. De man wordt iedere maand, lijkt het, een jaar jonger en dit gepaard met de energie van een jonge werkbij en de kalmte van Magnus Carlsen maakt hem een grote kanshebber voor ons eerste team. Gevraagd naar zijn geheim zei hij, minzaam lachend, “dankzij de hulp van mijn tegenstander heb ik gewonnen”. Jaja.

toetan

8 maart 2013

Ik was oneven en dat kwam goed uit. Ik wilde graag bij Nico’s partij zijn. Ik ging naar beneden naar de bar.
Hij zat daar voor een knapperend haardvuur tegen Ton te schaken en keek tevreden naar zijn stelling. Over een klein half uur zouden de schakers naar beneden komen en dan zou hij ze op een consumptie trakteren. En dat niet alleen omdat hij een lintje had gekregen maar ook omdat hij spoedig 75 jaar wordt. Zoals gezegd; hij had een goede stelling. Er moesten nog wat stukken in positie worden gebracht en dan kon het feest beginnen. Heerlijk rustig en ontspannen, lekker warm, kopje koffie, eindelijk weer eens een potje schaken dat doet een mens goed. Bij de bar staat een biljarter die zegt tegen de ober, ’t is wel rustig vanavond. Ze kijkt hem aan steekt een hand met 5 vingers op en wijst naar links en naar boven; dat zal zo wel veranderen. Hij maakt een terloops handgebaar loopt door naar het toilet en pikt op de terugweg een blad met drank op en gaat de biljartzaal weer in.
Nico valt met zijn paardje Tons dame aan. Ton zucht hoe dat nu weer op te lossen, en denkt die knaap speelt erg scherp. Hij trekt zijn Dame naar een vrij veld, op zich niet zo moeilijk, hij heeft er maar een. Stil is het.
Maar dan zwaait er een deur open en een menigte mensen komt naar buiten (binnen) en zo te zien hebben ze dorst want ze drommen direct om de bar heen, ondertussen druk pratend over van alles en nog wat. Onze twee schakers schrikken op uit hun gepeins. Denkt Nico in eerste instantie nog Oh, dat zullen de jongens zijn, al snel blijkt dit niet het geval, het blijken bridgers te zijn, die, begrijpelijkerwijze, blijkbaar niet wisten dat je van Martin stil moet zijn als er een partij bezig is. Toch besluiten de schakers om nog maar even door te gaan maar uiteindelijk wordt het rumoer ook hen te machtig en wordt de klok toch maar even stil gezet en zitten we net als iedereen gezellig te kletsen. Na een minuut of 10 zegt Nico plots; ik heb een zet gezien, mag ik die uitvoeren. Inmiddels beheer ik zijn klok, is ook makkelijker voor Ton, want die vergeet nog wel eens zijn eigen klok in te drukken. Weer heeft Nico het op de Dame gemunt en weer vindt Ton een geschikt veld. De laatste bridgers verlaten inmiddels de zaal en dus keert de rust terug. Maar Nico is niet rustig, hij ruikt bloed, hij is zo gefocust op de dame dat hij de enige verdediger van zijn koning nu ook bij de jacht betrekt. Ik zie zijn zet, hij ziet het gevaar niet, maar als Ton ziet wat ik zie is het einde partij, denk ik. Ik wend mijn hoofd af en kijk, hopelijk nonchalant genoeg, in het haardvuur en hoop eigenlijk dat de partij nog even zal voortduren en probeer niets te laten merken. Ton denkt zuchtend na en net voordat de schakers de trap afstormen, de klapdeuren open slaan en zich direct op Nico storten doet Ton de enige juiste en direct beslissende zet. Nico heeft nog net genoeg tijd om Ton met zijn mooie spel te complimenteren en te feliciteren. Dan zijn ze binnen. Na het toasten, felicitaties en wat gekeuvel, natuurlijk niet over de lopende partijen, nemen de schakers weer afscheid. Nico gaat naar huis. Hij heeft weliswaar verloren maar toch een leuke avond gehad. En ik ook. Nico, we zien je gauw terug en dan met je onderscheidingen, natuurlijk nog in het doosje, en wensen je, en met jou je familie, een heel fijne verjaardag en veel succes met de operatie. Tot ziens

Toetan

1 maart 2013

Verfrissend een nieuw gezicht te zien gisteren voor het bekertoernooi. Babak, jongeman die ook op ons toernooi zaterdag jl. van de partij was, trad aan tegen Jan, Hans P, Marc en Eric H en haalde met zijn aanvallende stijl een mooie score van 1,5. Misschien zien wij hem binnenkort in de onderlinge, Babak je bent van harte welkom.
Sjoerd is kampioen geworden van de bekercompetitie met maar 2 puntjes voorsprong op John R en John vG.
Vooral voor laatstgenoemde John waren de druiven zuur want juist door zijn verlies in ronde 9 van Eric H( 4 uit 4), die trouwens ook Marc in ronde 10 met een Franse variant overrompelde, ontging hem uiteindelijk het kampioenschap. Spannend bleef het wel, vooral toen in ronde 11 Hans P tegen Sjoerd een kwaliteit won, maar toen ook dit in remise eindigde en in de laatste ronde de 3 koplopers geen steken meer lieten vallen, repten wij ons naar de bar om te toasten op de nieuwe kampioen.
toetan

26 februari 2013
Een geheim bewaren is niet makkelijk maar niet onmogelijk. Lees hier waarmee onze Nico blij werd verrast. Een verslag van onze voorzitter Peter.

Op zondag 24 febr. jl. mochten Johan van Meegen, Rob Nieuwboer en ondergetekende aanwezig zijn, samen met zijn familie, bij de benoeming van Nico tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Nico kreeg de bijbehorende versierselen uitgereikt door locoburgemeester Ruud Mooij.
Nico is onderscheiden vanwege zijn langdurige verdiensten voor onze schaakvereniging, de toneelvereniging en seniorenfietsclub Groei en Bloei.
De bijeenkomst was zorgvuldig en in het diepste geheim voorbereid en Nico was dan ook totaal verrast.
Na afloop vertelde hij ons dat hij zeker nog van plan is om regelmatig op de club te verschijnen.
Verder gaat hij in april met de Zonnebloem een boottocht maken en in augustus hoopt hij een week naar Texel te kunnen in een speciaal voor ALS patiënten ingericht tehuis. Namens de club hebben we Nico een cadeautje aangeboden.
We hebben het als een voorrecht ervaren bij deze mooie en soms ook emotionele bijeenkomst aanwezig te zijn.
Peter

 

 25 februari 2013
De uitslagen en stand van vorige week donderdag zijn binnen alsook de indeling van de volgende ronde. Let op deze is pas volgende week, want eerst hebben we de bekercompetitie.
Het 7e ET rapid toernooi was met 75 deelnemers weer een groot succes.
De ranglijst en foto’s staan inmiddels op de site. Het zou leuk zijn als een van onze leden een verslagje zou maken. Ik zet het er graag bij. Wel wil ik nog even kwijt dat in de onderlinge confrontatie tegen Mook wederom wij hebben gewonnen en wel met 1-0. Er was nl. maar 1 confrontatie en wel tussen Ton Biemans en ikzelf. Ik opende met een gambiet en hoewel Ton nog zo iets moppelde als dat je op moest passen gambietspelers niet in de kaart te spelen pakte hij toch alles in wat ik aanbood. Tot mijn schrik ging hij door met dit grijpgedrag en  greep ook alles wat ik onopzettelijk in liet staan. Dus blufte ik met wat schaakjes en Ton gaf op toen hij zag dat zijn dame geruild ging worden voor een Elster toren. Helaas voor Mook ; geen nieuwe klok. We hadden wel een mooie, zgan, als troostprijs  klaar staan. Laat Huub nou net toevallig deze in een revanchepartijtje tegen Rembrandt aan gruzelementen slaan!.
Toetan

19 februari 2013

Het is de rest van team 2, niet gelukt tegen UVS 3 voor een tweede verrassing op rij te zorgen. We gingen op pad met een voorsprong van 2 tegen 1. Kamran had, relatief snel, een uitmuntende overwinning toen het er op de andere borden ook nog allemaal gezond uit zag. Toch verdween op mysterieuze wijze dit voordeel als sneeuw voor de zon en vielen we, Hans-Henry-Erwin en, de voor de zieke Rob ingevallen, Jo als dominostenen om. Eindstand 5-3 voor UVS3. Jammer maar niet hopeloos want we kunnen dit goedmaken tegen het Kasteel, dus mijn advies aan de heren tijgers; schud of schrijf, zoals ik nu, het katerige gevoel maar snel van je af.
Een dankwoord nog aan onze supporters Tom, mede basislegger voor de riante uitgangspositie, en de eerste team spelers John vG en Eric H. Deze twee ruilden uiteindelijk toch maar het koude tennisveld in voor de overdekte schaakzaal.
Het goede nieuws is dat we al behoorlijk wat aanmeldingen hebben voor ons toernooi van zaterdag.( Zie elders op de site). Dat ik nog wat bekende namen mis zal de komende dagen ongetwijfeld worden rechtgetrokken. Ik vertrouw op hen.
Toetan

17 februari 2013

Et2 ( Elster tijgers) heeft met 3 man gezorgd dat de rest maandag met een voorsprong aan de tweede helft kan beginnen. Een geweldige prestatie! Tom ging mee als invaller en heeft hierover een interessant verslag gemaakt dat ik hieronder integraal heb overgenomen.

Ons eerste team behaalde een welkome overwinning op Rokade. Op hun website staat een vlot verslag over een spannend treffen. Hun voorbereiding is erg grondig geweest en daaraan is het verlies dan ook niet te wijten. Lees het zelf maar eens, ik geef hier wat losse zinsneden. “Vooraf tactische beschouwingen gemaakt. Wat was het geval? De laatste 3 borden van Elst hebben allemaal een 100% score, daar moesten we wat aan doen.” Hieruit volgt dan een tactische bordopstelling. “Onze prognose vooraf was dat we goede kansen zouden moeten hebben; minstens 2 punten aan de eerste 3 borden, dichthouden aan de middenborden en dan minstens 1,5 punt aan de laatste 3 borden”. Het zag er geruime tijd naar uit dat dit ging werken. “Ondanks hevig tegenstribbelen speelde Nick de partij fantastisch uit bracht ons op een 3-1 voorsprong”. Wij, ET1, hebben dit vaker meegemaakt en weten dus ook dat bij deze tussenstand achteroverleunen uit den boze is. “De spanning was te snijden in het speellokaal. Een overwinning voor ons zou betekenen dat de kampioensaspiraties van Elst de ijskast in konden, een overwinning van hen exact het omgekeerde”. Maar wederom blijkt dat ons team over een buitengemeen sterke veerkracht en een portie geluk beschikt en dus moet de schrijver met tegenzin besluiten : “Een dure nederlaag en volkomen onnodig ook. In plaats van nipt verliezen had ruim gewonnen moeten worden.”

Door mijn vakantie kon ik helaas niet meedoen met het Geurts conserventoernooi, maar ik zag op de site dat Piet en Wim C hebben meegedaan en een pak met jam hebben gewonnen. Die zullen de komende tijd lekker smullen.

Zaterdag a.s. hebben we ons toernooi maar, neem me niet kwalijk als ik me vergis, ik zie onder de deelnemerslijst dat de schaakvereniging Mook nog niet zodanig is vertegenwoordigd dat zij revanche op ons kunnen nemen. Hopelijk komt dit nog.
Toetan

 

En dan hier het verslag van Tom.

Na lang debatteren ging uiteindelijk een driekoppige delegatie - Eric, Jan en Tom - richting het koude Knotsenburg. En om maar direct met de deur in huis te vallen; een tijgerkostuum bleek geheel overbodig om onze sterke tegenstander angst aan te jagen... Met 2 volle punten uit 3 keerden we voldaan huiswaarts!
Eric, met Wit, kreeg een opponent voorgeschoteld die even listig was als zijn naam, Tsjisang Cheung. In de opening geen problemen voor meester Eric, maar in het middenspel liet Cheung zien dat hij wel degelijk schaken kon. Wit had zijn pionnenstructuur wat ver uitgestrekt en die werden dan ook zonder aarzeling stuk voor stuk "opgegeten", aldus Eric. Aarzeling om wat materiaal, torens en lopers, af te ruilen in het eindspel werd Zwart echter fataal. Na wat vakkundig schuiven werd Eric de hand geschud, nog voordat hij zijn pionnetje kon doordrukken voor promotie. Cheung wilde het té mooi doen, zei hij. Aan dergelijk sentiment had onze Elster Torenaar geen boodschap. Beteuterd lieten we Cheung achter. Ik denk niet dat hij heeft geslapen.
Waren er geen tijgers, dan wel orang-oetangs. Want met die opening werd Jan geconfronteerd. Hoe wild het ook klinkt, toch begon zijn tegenstander rustig. Na lang en voorzichtig manoeuvreren slingerde de UVS teamleider Lambert Hofman toch wat torens bij de stelling van Jan naar binnen. Voor mij zag het eruit als een tactische jungle, maar Jan hield lang stand en was zelf ook niet vies van wat 'tricks' (zoals de grootmeesters zeggen). Helaas werd onder zware tijdsdruk, beide spelers kuchten en zuchtten, geen bevredigende verdediging gevonden; Jan bezweek uiteindelijk na een mooi gevecht.
Ikzelf trad met Wit aan tegen de Zwitser Andreas Kreienbühl. Gelukkig was ik vooraf niet op de hoogte van zijn KNSB rating, 2139, want dan had ik van veel meer gebibberd dan alleen de koude speelzaal. Met een kop thee en een warme das om besloot ik zijn Nimzo-Indisch klassiek te beantwoorden met Dc2. Goede keuze, zo bleek, want later werd me toevertrouwd dat hij daar weinig theoretische kennis over bezit (net als ik overigens). Zo gingen we qua stelling en ten aanzien van wel meer aspecten gelijk op. Andreas deed een mutsje op en warmde zich ook aan een kop thee. Hij maakte daar echter een glüh-thee van, met een scheutje Bacardi erin. Onverstandig, want direct 'blunderde' hij een paardje op e4. Gemakkelijk te verorberen door die stiekeme dame op c2. Ter compensatie kreeg hij daarvoor 2 pionnen en mijn verloren recht op rokade. Toch beviel deze deal hem niet en hij gaf op met een zware kater. Analyse achteraf wees uit dat hij inderdaad slechter stond en hij zou als een Zwitsers uurwerk moeten schaken om nog iets te bereiken.
UVS - Elster Toren 1 - 2! (tussenstand)
Gesteund door twee supporters, Kamran en Erwin, is zo een fantastisch uitgangspunt gecreëerd voor het tweede bedrijf! Hopelijk weten jullie de winst binnen te slepen tegen de overige vijf Nijmegenaren! Ik heb er vertrouwen in en kom aanmoedigen!

Tom

8 februari 2013

Team 2 speelt volgende week toch tegen UVS 3, dwz 6 man spelen dan en 2 de week erop. Opvallend gisteren was dat Marc al na 10 zetten opgaf tegen Wiely en dat Ton aantoonde dat hij te laag op de ranglijst staat. Piet had tegen Wim C aanvankelijk een goede stelling maar de pionnenopmars van Wim was overweldigend en doorslaggevend. Sjoerd bleef immuum voor sentiment en deed de pas opnieuw vader geworden John R een poepje ruiken. Erwin had zijn dag niet tegen John VG, het was ook geen weer om te tennissen en zo gebeurde er meer, maar ik groet u nu. OSBO teams succes gewenst.
toetan,


5 februari 2013

De laatste berichten zijn dat op 11 februari ( carnaval) ons tweede team voor de Osbo tegen UVS3 in Nijmegen toch moet aantreden, omdat UVS3 geen ruimte ziet om een andere datum te prikken. Dit is jammer voor ons want zeker 2 leden moeten hiervoor zeker afzeggen terwijl een aantal anderen erop vertrouwden dat de datum verschoven zou kunnen worden. De Osbo heeft speciaal voor carnaval een versoepeling gemaakt maar ook dat geeft geen soelaas. Hopelijk wordt er toch nog een oplossing gevonden.

Zo niet dan zal er vermoedelijk gespeeld worden in ons door Tom geselecteerde nieuwe uit tenue.
jo


Voor de romantici onder ons die hun geliefde op 14 februari willen verrassen is er op SponsorKliks een aparte pagina gemaakt met diverse tips voor een romantisch diner, hotel, een complete stedentrip of andere kadootjes, dus niet kijken maar ook doen want onze club wordt  er ook nog mee door gesponsord.

vrijdag 1 februari 2013

In de speellocatie was een bord volgeplakt met krantenartikeltjes met foto’s van het succesvolle schoolschaaktoernooi, onlangs door ons georganiseerd. We mogen er wel even bij stil staan dat de organisatie hierin veel werk en tijd heeft geïnvesteerd. Hulde voor allen.

Ook hing er een groot krantenartikel, met foto die bijna groter was dan het complete artikel, waarin de wedstrijd ASV 5 tegen ET 1 werd beschreven. Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om de schrijver te complimenteren met zijn boeiende verhaal. De enige opmerking die ik mij veroorloof is dat ik het stuk toch een beetje te rooskleurig voor ASV5 vind (J). Zo valt eruit op te maken dat wij stijf van de zenuwen stonden en blij mochten zijn zo goed weg te komen. Bovendien zouden wij verrast zijn door hun bijna geniale strategie. Dit moet ik even rechtzetten. Nee, in tegendeel, zenuwen worden hier verward met opperste concentratie, wij gingen voor de winst en hadden daarvoor zelfs een zeer ervaren teamleider meegestuurd en ja wij hadden zeker niet verwacht dat ASV5 op een gelijkspel zou gokken. En dat gokken een verkeerde strategie is blijkt wel uit het feit dat als onze Eric remise had aangenomen wij met de buit naar huis zouden zijn gegaan. Maar toch, wij zijn tevreden en vonden het een fijne schaakavond. Dank ASV.

Voor de start van de onderlinge werden we nog even bijgepraat over het revalidatieproces van Lourens. Goed te horen dat er, zij het nog met mondjesmaat, resultaat wordt geboekt.

Spannend op de borden, dat was het. Rond middernacht schudde Hans D zijn hoofd en Erwins hand. Erwin kon een tweede stuk winnen maar zei hij “ik zet liever mat “. Hij is in supervorm en staat nu op plaats 5. Ook de andere Hans verloor, “ dit is al de vierde keer dat ik van Wim G verlies, maar ik kom steeds dichterbij”! Rob knikte driemaal ja pakte toen zijn loper gaf schaak en het gevolg was kwaliteitswinst en een betere stelling die Peter niet meer kon redden. Martijn, ja daar is hij weer, kreeg van Wim R een stuk cadeau en won zo alweer een partij van een senior. Over mijn partij tegen Stefan vroeg men zich af of ik er niet meer van had kunnen maken. Het antwoord is ja, inderdaad had ik eerder met de dame het paardje moeten pakken en ja dan had ik met plus gestaan, maar wat ik deed was doorslaggevend fout en dus een nul. Eric H trad aan tegen Tom die zoveel tijd versnoepte dat hij met nog enkele minuten op de klok lijdelijk moest toezien hoe zijn goed opgebouwde stelling met enkele krachtzetten werd gesloopt. Johan G moest Wim C een vrijpion toestaan waarna Wim aantoonde dat het loperpaar doorslaggevend kan zijn. Marc begon, na zijn eerdere overwinning op Sjoerd in de bekercompetitie, met goede moed aan de partij maar kon het kunststuk niet herhalen waarna Sjoerd akkoord moest gaan met de onvermijdelijke remise. Ook de andere borden waren de moeite waard maar dat is een ander verhaal, nu voorbereiden op het persoonlijke Osbo kampioenschap zaterdag 3 februari te Voorst.

Toetan

 

vrijdag 25 januari 2013

Het tweede team heeft goede zaken gedaan door met 6-2 te winnen van Zevenaar 2. Handhaven we ons hierdoor in klasse 2 is de vraag?
Erwin viel in bij het eerste en daardoor hadden wij de coming man Tom weer in ons midden. Henry was weer als eerste klaar, om precies 21.30 uur was het 1-0. Eric mocht om 21.45 geen remise aannemen maar nadat Rob het altijd goede (?) loper * f7 gespeeld had, en het dus om 22.00 2-0 werd, bood Eric om 22.15 remise aan. 2,5-0,5.

Verder heb ik weinig meegekregen omdat ik (weer) aan het piekeren geslagen was. Met nog vier minuten op de klok en mijn tegenstander nog een uur zag ik nog een combinatie over het hoofd die me iets meer lucht had kunnen geven maar na een grote afruil zat er niets anders op dan mijn tegenstander te feliciteren 2,5-1,5. Het maakte niets meer uit want Tom won weer, en dat deden ook Hans en Jan. Met de stand van 5,5-1,5 accepteerde Kamran de plusremise. 6-2. Nu handhaving in de tweede klasse is het devies. Er zijn nog 3 wedstrijden op komst tegen UVS, Het Kasteel en Variant. Maar let op; de eerste twee genoemden strijden om de koppositie en zullen er alles aan doen om tegen ons geen schade op te lopen, dus we zullen nog goed aan de bak moeten!
In de onderlinge competitie was Piet gelukkig weer van de partij en haalde een mooie remise tegen Martin. Voor het overige waren er geen echte verrassingen. Het eerste team heeft gelijk gespeeld tegen ASV 5, details heb ik nog niet, maar dit is een resultaat met een grote R, want ze blijven in de top meedraaien.

Toetan

 

SponsorKliks heeft tot en met 31 januari een aparte afspraak met Dell dat over alle aankopen 10% commissie wordt gegeven, waarvan 75% wordt uitgekeerd. Voor alle consumenten laptops en desktops is er gratis bezorging.
Directe link naar de pagina van De Elster Toren op Sponsorkliks:
http://www.sponsorkliks.com/winkels.php?club=3247

Zondag 20 januari 2013

Henry heeft foto’s gemaakt van het schoolschaakkampioenschap voor teams van afgelopen zaterdag, en het is zo te zien een groot succes geworden. Wel zo leuk, ook voor later, is wat verklarend (kort) commentaar bij wat foto’s, dus hierbij een oproep, stuur het mij maar toe, zet ik het erbij. Een kort verslagje is ook welkom. De foto’s zijn deze week ook via menu/foto’s schoolschaak te bekijken, daarna verhuizen ze naar foto’s.

toetan

Vrijdag 18 januari 2013

De voorzitter opende met nieuws over Lourens. Goed om te horen dat er alle reden tot optimisme is en, als alles meezit, er binnen afzienbare tijd aan revalidatie kan worden gedacht.

Na wat gesteggel met de indeling mocht ons (jeugd)talent Martijn tegen Peter aantreden.

Onwillekeurig gingen mijn gedachten vele jaren terug. Voor de Osbo gingen wij Vrijpionners naar Variant, waar Peter een jeugdtalent aan het bord kreeg. Na wat misgrepen verloor dit talent maar kon daarna troost putten uit de woorden “jongen, het is geen schande van mij te verliezen”. Maar tijden veranderen; Martijn won een paardje en daarna mooi de partij. Jan maakte al in de opening een fout tegen Eric H. en dit bleek fataal. Sjoerd heeft de koppositie van Marc overgenomen, Erwin kwam als eerste over de middenlijn en walste daarna over mij heen, Stefan vervolgde zijn inhaalrace en zo gebeurde er nog veel meer. Toch nog even stil staan bij de partij Henry tegen Wiely, een mooie partij waarin hij Wiely bleef opzadelen met vlijmscherpe zetten. Deze trok, begrijpelijkerwijze, voor zijn antwoorden veel tijd uit, totdat zijn vlag ruw een einde aan het gepeins maakte. Henry stijgt met deze overwinning met stip naar plaats 8. Applaus! Volgende week spelen beide teams voor de OSBO, team 1 tegen ASV uit en team 2 thuis tegen Zevenaar. Spektakel is in the air. Ook voor de anderen is er nog genoeg te schaken, zie voorlopige indeling.
Toetan

 

Zondag 14 januari 2013

Zaterdag as. organiseren wij het schoolschaakkampioenschap en zoals het er nu naar uit ziet loopt het storm. De organisatie is er goed druk mee en vanaf hier veel succes gewenst.

Eric heeft zijn partij tegen Jan ingediend. Hij geeft veel varianten. Het is een zeer leerzame partij die lange tijd gelijk op gaat. Dan, daar waar wit grof misgrijpt, slaat zwart niet toe, maar enkele zetten later maakt wit het te bont en is zwart wel alert.
Inmiddels is de ranglijst van de jeugd en de indeling voor de senioren binnen en geplaatst.

Afgelopen zaterdag hadden we de 3e zaterdag van de persoonlijke Osbo kampioenschappen te Voorst. De organisatie, en dan heb ik het niet over het bedienende personeel en hun goede catering, moet echt klantvriendelijker gaan opereren willen ze in de toekomst nog voldoende deelnemers krijgen.

Wederom waren er mensen oneven en dus veroordeeld om urenlang te wachten. Waarom lost men dit niet op met een vliegende kiep en waarom komt er geen voorlopige indeling kort voor de speeldag op internet. Nu was Peter oneven

en kon de hele morgen tot vervelens toe uitrusten. We hebben allemaal 1 punt binnengehaald, behalve Peter, die heeft en dat is dan weer een voordeel er 1,5 bij.

In mijn tweede partij had ik een koningsaanval, ik moest alleen nog een paar schaakjes pareren, en dan de buit binnenhalen. Maar ik verloor de controle over mezelf en met de overtuiging dat ik na het derde schaakje mat stond gaf ik op. Nog bijkomend van deze k.o. zag ik in slowmotion  uit de ons omringende menigte een arm met een handje richting bord steken, vervolgens daar een van mijn torens horizontaal verschuiven, daarmee het schaak opheffen en daarmee een aftrekschaakje geven. Geen mat dus, maar wel een tweede k.o.!  Er restte mij niets anders dan me dan ook maar flink voor de kop te slaan. Derde k.o.!! Mijn andere partij zet ik met toestemming van mijn sympathieke tegenstander op de site, hij maakte een foutje in de opening, deed daarna zijn uiterste best maar het mocht niet meer baten en gaf na 17 zetten op.
Mensen er moeten nog flink wat deelnemers voor ons toernooi geronseld worden.!

Toetan

              

Vrijdag 11 januari 2013

Dat het eerste team gisteren is uitgeschakeld betekent niet dat ze zijn weggespeeld.

Als laatste speler streed John R als een leeuw met de wetenschap dat beide teams op 1,5 punt stonden en alles nog mogelijk was. En het ging goed, met 1 pion voorsprong de rust bewaren en je niet gek laten maken was het devies. Maar het noodlot sloeg toe; na een vijandig schaakje vloog de laatste Elster toren van het bord en waren we uitgebekerd. De revanche krijgen we binnenkort in de Osbo. De gelukkigste man deze avond was ongetwijfeld Martin. Hij speelde met wit tegen mij, hij was wedstrijdleider en hij was scheidsrechter bij de cup. En complimenten, want alle taken voerde hij perfect uit. Eric V. speelde een prachtige partij die op de site thuis hoort, zodat anderen ook van de meester kunnen leren. Sjoerd kon met opgeheven hoofd de zaal verlaten want voor de derde maal in opeenvolging had hij de morra met winst weerlegd. Pech was er voor Wim C, komt hij lekker uitgerust van vakantie terug, mag hij nog iets langer niksen omdat hij oneven is. Zaterdag a.s. gaan er 5 ETees naar Voorst voor de Persoonlijke kampioenschappen. Henri is de enige van de vijf die door de winst van afgelopen donderdag in een overwinningsroes is, en Peter kan verhalen over China, dus dat belooft een leuke dag te worden.

 

Vrijdag 4 januari 2013

Gisteren was de eerste schaakavond in het nieuwe jaar. Na alle gelukwensen over en weer en het oplezen van de met de nieuwe netbook gemaakte foutloze indeling voor de eerste ronde van de bekercompetitie deed Sjoerd de volgende mededeling. Lourens is niet aanwezig omdat hij kortgeleden in allerijl naar de intensive care van het ziekenhuis is vervoerd alwaar hard is gewerkt en gelukkig ziet het er nu naar uit dat de kritieke fase voorbij is en er voorzichtig aan herstel kan worden gedacht. Zodra er meer bekend is zal Sjoerd ons dit laten weten.
Lourens, ik denk dat ik nu namens iedereen schrijf, weliswaar werd je bijna mat gezet, maar wij kennen jou, schaakkunstenaar, en voor jou betekent dit nog lang niet het einde van de partij. Wij wensen je van harte beterschap en we hopen, na verloop van de nodige tijd, je graag terug te zien. Ook voor jouw familie alle sterkte die nodig is.

Bekercompetitie
Marc, in de eerste ronde tegen Sjoerd, schreeuwde luidkeels van vreugde toen hij na een, door Sjoerd niet geaccepteerd (gehoord?) remise aanbod, het volle punt binnen hield. Dat de rest zich een hoedje schrikt, neem je dan maar op de koop toe. Verder klonk er uit een aangrenzende zaal regelmatig applaus, misschien konden ze daar op een scherm onze partijen volgen. Afin het was leuk voor het moment maar uiteindelijk geeft de tussenstand na 8 ronden aan dat Sjoerd aan kop blijft en Marc een plaats zakt. Maar er is nog niets beslist en dus kan de laatste ronde nog sidderen van spanning.

Als er nog liefhebbers zijn voor de oude, nu overbodige, laptop dan moeten ze dat even laten weten aan John R, want je kunt niet alles bewaren, moet ik zo vaak horen.

Toetan

 

Zondag 23 december 2012

De uitslagen en standen zijn zojuist doorgekomen en daaruit blijkt dat met een minimale voorsprong van 2 punten op de nrs. 2 en 3 Marc Groenhuis zich de herfstkampioen mag noemen. Hij heeft veel strijd moeten leveren want de concurrentie was en is groot en komt uit meerdere hoeken. Marc gefeliciteerd en misschien is dit de opmaat naar het clubkampioenschap.
Jo
Zaterdag 22 december 2012

De schaakquiz van afgelopen donderdag is gewonnen door John R. Als tweede eindigde Rob. De quizmasters hadden weer leuke en pittige vragen samengesteld en ik heb teruggehoord van een aantal deelnemers dat het een zeer geslaagde avond is geworden. Met dit interne evenement zijn we in de vakantie beland tot 3 januari a.s., dan openen we met de bekercompetitie. Prettige feestdagen. 

Jo

 

Verslag OSBO cup ET 1 tegen De Pion 2
Wiely speelde op bord 4 snel remise; zijn tegenstander kreeg een vervelend telefoontje en moest snel weg. Wiely had een stuk geofferd voor 2 pionnen, maar was zo sportief om de remise aan te nemen.

Marc speelde met wit op bord 2 en kreeg al snel goed spel. Zijn tegenstander bezweek onder de druk en verloor een stuk en dus de partij.

Stefan speelde met zwart op bord 3 tegen een goede bekende: Wim Gielen. Stefan speelde sterk en won een kwaliteit en ook de partij. 2 1/2 - 1/2 dus. Winst binnen.
Dus ik bood in gelijke stelling remise aan, maar mijn tegenstander wilde de eer redden en alles of niets spelen verklaarde hij naderhand. Na de winst gemist te hebben (aldus mijn tegenstander en Wiely) blunderde ik vreselijk in een iets mindere stelling en kon gelijk opgeven. 2 1/2 - 1 1/2. Door naar de volgende ronde tegen WDC - die krijgen we ook nog in de OSBO competitie.

John R.


maandag 17 december 2012


Wie niet horen wil moet voelen.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft Wiely met zwart de SMB speler VP spectaculair verslagen. Onder partijen zijn beide juwelen onder dezelfde kop opgenomen.

 

Tweede uitgebekerd.

Tijdens de Osbo cup jl. zaterdag hadden onze supporters, bedankt mensen, helaas weinig te vieren. Wij ET2 deden ons best maar gingen aan het eind van het liedje met lege handen naar huis. Hans en Tom hebben de eer nog kunnen redden, met hun plusremises veroverden we toch nog 1 punt. Wil je een leuk verslag lezen kijk dan op de site van UVS. Maar we komen ze nog een keer in de OSBO competitie tegen en dan kunnen we misschien ons blazoen oppoetsen.

Jo

Vrijdag 14 december 2012
Een grote overwinning in de Osbo werd behaald door team 1, door SMB2 te verslaan met 5,5-2,5. Stefan kon niet en daarom wilde Martin wel invallen. De volle winst werd, als ik goed ben geïnformeerd, en dat was ik dus niet  en daarom maar snel hier de waarheid, binnengehaald door de Johnies, Hans, Theo en Wiely, en Marc pakte zijn derde half puntje mee. De partij van Wiely tegen Valentijn mag niet in de galerij ontbreken, aldus Hans.

Het tweede trok naar Beuningen om daar met Koningwaal, op papier gelijkwaardig, de degens te kruizen. Al snel, na de vriendelijke ontvangst begon de felle strijd, en al gauw zette Henri de toon door Marinus, die eens onze John R remise afsnoepte, op soepele wijze te verslaan.( 0-1) Met een flesje bier aan de mond kon hij zo rustig kijken hoe achtereenvolgens Hans, Kamran en Jo met 0 punten de spanning opvoerden (3-1). Dit leverde  klaarblijkelijk de thuisclub teveel spanning op, want Erwin troefde zijn supersnelle tegenstander met een vreemde franse een pionnetje en daarna de partij af (3-2). Rob, binnenkort als klusjesman te zien in een soap (GTST), ruilde zijn elster toren briljant en beslissend in voor een loper,( 3-3) een opsteker, die Eric nieuwe energie gaf en hij met een reeks sneaky schaakjes remise forceerde. (3,5-3,5) Alom opluchting totdat we Jan zagen met nog 20 seconden op zijn klok. Zijn tegenstander met ruim 15 minuten en een iets betere positie had alles in eigen hand, maar goed je krijgt er bij iedere zet 10 seconden bij, dus snel een aantal zetten doen en je creëert zo weer wat ademruimte, dachten wij. Jan dacht dit ook maar de klok die bleef op maximaal 20 seconden staan! Dus werd de wedstrijd stilgelegd en na enige discussie en rekenwerk mocht Jan met 8 minuten op de klok de strijd hervatten. Spanning ten top, beiden speelden zeer scherp maar er zat voor Jan uiteindelijk niets anders op dan zijn elster toren te geven en daarmee was remise een feit. (4-4). Beide partijen tevreden.

Gert Jan heeft helaas zijn lidmaatschap bij onze club opgezegd, dit in verband met drukke werkzaamheden waardoor hij teveel verstek moet laten gaan. Gert Jan , mochten de tijden veranderen, je bent altijd welkom.
Jo

vrijdag 7 december 2012

De Osbo cup tegen UVS3 was uitgesteld, dus de voorlopige indeling bleef fictie.

Op onze homepagina staat een foto waarop meester Eric te herkennen is. Hij geeft daarop onze jeugd schaakles. Zo leren zij dat je eerst de opening afmaakt door al je stukken te ontwikkelen, daarna komt het middenspel en tot slot het eindspel. Ik moest hier aan denken toen ik de partij Kamran-Sjoerd zag. Deze volwassen heren vonden dat allemaal niet nodig, want ze doken direct het middenspel in en bleven daar. Tot vlak voor het eind ( zet 17?) stonden hun rechtervleugels dus loper, paard en toren nog in de beginstelling! Er waren nog twee miniatuurtjes t.w. Johan G tegen mij en Eric H tegen Henry. Langer duurde het op de andere borden. Zo trok Peter tegen Wim G zijn stoute schoenen aan, (gloednieuw, prijsje zat er nog op ), met de opening waarmee hij eerder remise had afgedwongen, maar Wim liet zich niet van de wijs brengen. Laurens kon tegen Tom zijn dame geven voor twee torens en een pion, maar zo zei hij na zijn opgave “ik dacht dat dit onvoldoende zou zijn” en misschien had hij daar gelijk in. Ton vroeg mij of ik het van hem wilde overnemen maar ik heb zelf al een paar keer verloren van Martin, dus liep ik maar gauw verder naar Nico die tegen onze jeugdkampioen Martijn zat te zwoegen. Vandaar naar Jan die John v G op een sterk gambiet trakteerde, hulde! voor beiden, door naar Marc tegen Hans D, waar Marc zijn koppositie op een briljante manier behield, het lijkt allemaal zo makkelijk als je er naast zit. Nadat John R bij Eric al het venijn eruit had gehaald zaten we met acht man rondom Hans P en Wiely. Als gehypnotiseerd, sommigen dachten zelfs dat Wiely een hazenslaapje deed, zaten de spelers achter het bord waarop zich tergend langzaam een spannende positionele strijd voltrok. Het was muisstil, af en toe onderbroken door een getik van Hans pen. Na de 5 minuten grens volgden de zetten sneller totdat Hans in gedachten verzonk en, met op de achtergrond het rumoer van een groep feestgangers, zijn vlag viel. En dan hier eindelijk het bewijs, alhoewel niemand er natuurlijk aan twijfelde, dat we een scheidsrechter in onze club hebben.

Jo

 

 zondag 2 dec. 2012
Osbo PK Voorst

Zaterdag 1 december 2012 was de 2e speeldag van het persoonlijk kampioenschap van de Osbo. Mijn eerste tegenstander was een oude bekende van de Elster Toren, nl. Geurt van Rinsum, echter Geurt was in geen velden of wegen te bekennen. De klokken werden ingedrukt en 1 uur en 40 minuten later viel zijn ‘vlag’. 1 punt voor mij, zonder maar een stuk aangeraakt te hebben en ik was niet de enige. Op nog 3 borden in de 2e Klasse en aan één bord in de 1e Klasse kwam de tegenstander niet opdraven. Peter met wit kreeg Frans tegen, zijn specialiteit als hij zelf zwart heeft, en begon niet goed en kwam 2 pionnen achter. Zijn tegenstander maakte het echter niet af ‘hij is geen killer’ vertrouwde Peter me nog toe, en ‘er is nog hoop’. En hij had gelijk, nadat zijn tegenstander zich uit een schaakje had bevrijd stelde Peter direct remise voor, en dat terwijl hij eigenlijk eerst nog een zet moest doen. Zijn  tegenstander, murw  geslagen door al dit geweld stemde toe.   Tevreden noteerde Peter dit resultaat totdat Eric hem vroeg: “zag je dat mat in twee niet?” Wim speelde 2 prachtige partijen; deze eindigden allebei in remise maar waren beslist geen salonremises. Bij de laatste partij tegen de jeugdige Pieter Verhoef liet Wim zijn tegenstander nog even zien hoe die door een tussenschaakje een vol stuk had kunnen winnen. Jo had niet de vorm van 2 weken terug: won hij er toen nog één en speelde hij knap remise tegen een sterkere schaker, dit keer kreeg hij 2 blauwe ogen tegen wederom bijna 1900 spelers.  Eric speelde eveneens remise tegen de eerdergenoemde jeugdspeler en de 2e partij tegen clubgenoot en chauffeur van de dag Jo. Ondanks het meervoudig schriftelijke remiseaanbod van Jo gaf Eric geen antwoord, omdat hij beter stond zei hij na de winst. ’s Middags speelde ik eindelijk een echte partij die ik ook nog eens won. De middagpartij van Peter was eveneens een Franse partij en vertoonde wederom enkele foutjes in de opening, waarna verlies tegenan de sterk spelende Marcel Kraaijkamp (1872) onvermijdelijk was. Nadat we onder het genot van enkele biertjes aan de bar samen met Huub Blom de partijen nog even hadden doorgesproken vertrokken we in het pikdonker met de kans op sneeuwbuien huiswaarts.

Henry

 

Zaterdag 1 december 2012
Er is een nieuwe partij binnengekomen van Laurens tegen Nico, fascinerend als je dit na speelt, en ook bij jullie zal vermoedelijk een glimlach op je gezicht verschijnen, want je ziet hier weer zoveel van jezelf in terug, zie partijen.
Jo

Vrijdag 30 november 2012
De goede Sint heeft behoorlijk wat concurrentie te verduren want wat er gisteren werd geschonken, los van de drank, behoeft hier wel enige aandacht. De grootste mijter is m.i. voor Eric d V, die zijn dame aan Marc gaf en daarvoor niets wilde terughebben. Ook in mijn partij schonk Wim G een mooie loper, maar ik geloofde niet in zijn goedheid en kon de zak in. En dan nu wat over de andere partijen, die ook allen een hoog Sinterklaasgehalte hadden. Bijvoorbeeld: Laurens had zijn pion naar de zevende rij gebracht en er was voor Nico niets aan de hand totdat zijn koning zich ermee ging bemoeien. Johan zette zijn koning plots op een rij met de dame, waardoor een simpel schaakje met de toren Tom de winst in de schoot viel, Jan en Hans D hadden elkaars lootje getrokken en pakten om de beurt lekker uit. Ton lukte het niet om onze hoofdPiet S het zwart voor de ogen te laten zien en zo waren er nog meer mooie wedstrijden. En dan was daar plots midden op de avond hulppiet Peter met een grote fles wijn in zijn zak. Het was Martin die dit lekkers kreeg om ondervermelde reden.  Door de remise tussen Hans en Sjoerd komt het aantal remises van Hans op zes en die van Sjoerd op 5, maar hierdoor werd wel Marc onze nieuwe koploper. John v G bood tweemaal vrij luidruchtig remise aan John R en kreeg de roe. Anders was het bij Eric H tegen Kamran. Kamran bood op zachte toon remise aan en zag tot zijn verbazing dat Eric hier niet op reageerde en dit met een torenzet beantwoordde. Na de winst vroeg Kamran Eric waarom hij geen remise nam waarop Eric zei dat hij het remise aanbod niet had gehoord. Dat dit inderdaad zo is kan ik bevestigen want ik heb dit bij de open Nederlandse kampioenschappen ook tweemaal bij hem geconstateerd. Een tegenstander werd toen zelfs kwaad en de ander zat bijna te janken, maar goed die hadden dan ook in tegenstelling tot Kamran, verloren. Dus mijn advies, uitsluitend voor clubleden: doe uw remise aanbod niet fluisterend of terloops, maar maak er meer werk van, probeer zijn aandacht, natuurlijk wel zo discreet mogelijk, te trekken, desnoods schriftelijk of via onze nieuwe scheidsrechter Martin. Ik ga me nu voorbereiden op zaterdag a.s., de persoonlijke kampioenschappen want ik moet waarschijnlijk tegen Wim G, of misschien wel tegen Eric, en even een bordje maken met “ remise?” erop.
Jo


woensdag 28 november 2012
Martin heeft een bijzondere prestatie neergezet; hij is namelijk geslaagd voor het diploma Scheidsrechter A van de KNSB.
Martin gefeliciteerd en wij maken graag in voorkomende gevallen gebruik van jouw expertise.

 

Je club sponsoren zonder dat het je iets kost ?
Onder het menu staat nu een banner “sponsorkliks”. Vanuit het bestuur zullen jullie een email ontvangen waarin precies wordt uitgelegd wat hiervan de bedoeling is. Nu al te nieuwsgierig, klik dan op de banner en speel wat met de site.
Jo

zaterdag 24 november 2012
Dankzij grote druk vanuit de club heeft Tom een partij ingestuurd waarin beide spelers laten zien dat schaken ook een kijksport kan zijn. Zij trekken hier alles uit de kast, en nemen het voor lief als het verkeerd mocht uitpakken, waarlijk een juweeltje met commentaar van Tom. Ga maar snel naar partijen.
jo

vrijdag 23 november 2012
Bredero en schaken ?
Het zat er al een tijdje aan te komen en gisteren mochten we hier getuige van zijn, Ton heeft zijn eerste overwinning behaald! Proficiat en dat er meer mogen volgen. Marc vereffende in een mooie partij nog een rekening met Eric H, zo deed ook Wim G tegen Martin en ook Stefan heeft de weg terug weer gevonden.
En dan hadden we nog bezoek van Wageningen 4. Op papier had ons tweede goede kansen en verdraaid …in de praktijk leek dat aanvankelijk ook zo uit te pakken. Peter viel in voor de feestende Henry en toverde een op 14 manieren winnende combinatie op het bord maar hij vond er nog een, voerde deze uit en … verloor op slag, een geweldige domper, niet in de laatste plaats voor hem. (0-1). De rest van het team herpakte zich snel. Eric deed wat hij kon, en ook in schaken zijn de wonderen de wereld nog niet uit, alleen nu toevallig wel.(0-2), maar goed nog 6 borden over. Erwin, die later dacht dat hij misschien toch nog had kunnen winnen, nam genoegen met remise.(0,5-2,5). Hans had, zo zei hij vooraf, zich goed voorbereid op siciliaans en won (1,5-2,5). Kamran stond niet goed, maar met Jan, Jo en Rob erbij hadden er toch zomaar 2,5 punten uitgesleept kunnen worden. Maar waar ons eerste team vorige week het geluk nog aan haar kant had, ging het uiteindelijk bij alle vier de borden toch nog mis. (1,5-6,5). Met recht vragen we ons af hoe wij toch zo door het ijs kunnen zijn gezakt. Misschien helpt het als we weten dat Bredero, die letterlijk door het ijs zakte in 1618, als bekende lijfspreuk had; “t kan verkeeren.”
Jo

 

zondag 18 november 2012
De persoonlijke Osbo kampioenschappen zijn zaterdag jl. weer begonnen. Ditmaal in Voorst waar we in 5 zaterdagen 9 ronden gaan afwerken. Henry, Eric H, Peter, Wim G en ik doen mee, Henry in klasse twee en de anderen in klasse 1. Het is een eindje rijden, maar de moeite waard. We hebben een leuke schaakdag gehad, een goede catering, een goede organisatie , een zeer ruime maar toch knusse zaal en tafels waaraan je met je armen wijdbeens kunt zitten, en waar je de flessen bokbier, glazen wijn , broodjes en grote gehaktballen ook nog kwijt kunt, en in de pauze lekker weer om een ommetje te maken door dit prachtige gebied. De scores waren als volgt. Peter 0 en 0, ---Henri 1 en 0, ---Wim 0,5 en 1, ---Eric 0,5 en 0,5 en Jo 0,5 en 1.
Peter had een eindspel met een klassiek oppositie probleem. K plus 3 p tegen K plus 3 p. Eerste analyse gaf aan dat er maar een zet was om remise te maken en het is interessant om dit eens nader onder de loep te nemen. Ik zie al uit naar de tweede ronde over twee weken en verwijs graag naar de Osbo site onder PK Osbo, voor wat commentaar en meer foto’s.
Jo

Vrijdag 16 november 2012
Ons eerste team heeft in de OSBO-competitie een prachtig resultaat behaald door uit bij sv Mook 1 met grote cijfers te winnen. Geen enkel duel werd verloren, de winst ging naar Theo, Hans, Eric H en Wiely. Ik ben alleen vergeten te vragen of we er weer een klok bij hebben gekregen.

Volgende week speelt ons tweede thuis tegen Wageningen 4, dat wordt een volle bak.
 
De indeling voor ronde 11 is niet gelukt, ook is het mij niet gelukt om Sjoerd een oor aan te naaien. Mijn eerste gambiet pion pakte hij zonder dralen in, en ook mijn tweede op zet negen, leek voor Sjoerd geen probleem. Maar iets weerhield hem, ik denk dat hij mij niet vertrouwde, en dus nam hij de stelling nog eens onder de loep en … sloeg niet. En dus was het bijna vrijdag toen ik op zet 34 opgaf. Erwin kon tegen Eric de V niet meer tot tien tellen, Ton maakte verdienstelijk remise tegen Wim R, terwijl Wim G, de man die nooit remise neemt zolang er nog iets op het bord staat, tegen Tom niet onder een eeuwig schaakje uitkwam. Henry stond aan de andere kant van de zaal toen Martin, zijn tegenstander, luid steunend en zuchtend de stelling evalueerde. Henry won inderdaad. Bij Hans D en Kamran was het rustiger en daar werd het dan ook remise, Peters hoofd werd gedurende de partij tegen Johan G steeds roder, een teken dat hij niet zo tevreden is met zijn spel, maar hij maakte geen fout en hield het volle punt binnen en zo deed dat ook Piet tegen Gert Jan. Piet had een prachtige aanval, die plotseling stokte, maar toch. Nico verloor onnodig van Rob, maar ja dat hoort er ook bij.

Zaterdag a.s. nemen 5 van onze spelers deel aan de Persoonlijke Osbo kampioenschappen, t.w. Peter, Wim G, Henry, Eric H en ik. Twee volle wedstrijden op een dag, ga er maar aan staan.
Jo


dinsdag 13 november 2012
Zaterdag 19 januari 2013 organiseert onze vereniging het “Overbetuwe schoolschaakteams kampioenschap. Hiervoor is onder menu een link opgenomen.

zaterdag 10 november 2012
Voor het ET 7e schaaktoernooi is onder menu een link aangebracht; bijgehouden worden alle activiteiten en mededelingen die met het toernooi samenhangen. De eerste aanmeldingen staan er al op.

vrijdag 9 november 2012·Website: er zijn wat verzoekjes om aanpassing van het menu en verbetering leesbaarheid van wat pagina’s. Deze worden vandaag aangebracht.
Partijen op de site: als iemand een partij wil publiceren, sluit dit dan even kort met je tegenstander en lever deze dan liefst in PGN formaat aan. Als je niet met naam genoemd wilt worden, wat voorstelbaar is, vul ik gewoon NN in, het gaat per slot van rekening om de partij. Ik zie reacties tegemoet.
Speelavond: ·Negen ronden heeft Sjoerd nodig gehad om de koppositie te veroveren en een paar punten uit te lopen. In het onderlinge duel met Eric d V gisteren gingen de stukken vrij plotseling in het voordeel van Sjoerd in de doos. Hierbij dient wel vermeld te worden dat Sjoerd afgelopen weekend in de KNSB competitie een zeer goede generale heeft gehad door een bijna 2100 speler te verslaan. Maar goed volgende week moet hij tegen een 1700 speler, en die spelen toch wel iets anders. Ook op de andere borden ging het er niemand en niets ontziende aan toe. Neem Erwin, die met een smerig trucje John R de winst niet gunde, maar wat een potentie heeft die Erwin, kijk maar eens naar zijn resultaten dit seizoen. En dan hebben we Tom, die Stefan pas rust gunde toen deze opgaf. John v G, die Martin “gewoon” de das omdeed, Laurens die de jeugdige Martijn met verlies naar huis stuurde, Hans D die Henry, nota bene zijn teamgenoot in het tweede, een zeer geniepig damezetje voorschotelde waarna Henry in het stof beet. Marc speelde weer zo’n typische Marc partij, waar er eerst vuurwerk is en als de kruitdampen zijn opgetrokken zie je dat er een pionnetje door de vijandelijke stelling heen is gebroken, Wiely was dit keer de pineut. Eric H heeft al helemaal geen ontzag meer voor “hogere” spelers, Wim G sorry hiervoor, maar als troost, ik ken hem al langer, en voor de rest is het best een aardige vent. Zoals Theo weet heb je tegen onze Hans P meer nodig dan blote handen om dit stuk graniet te breken, probeer je het toch dan is de kans heel groot dat je verliest als je geen remise kunt maken, dus Theo koos wijselijk voor het laatste. Van de overige slachtpartijen doe ik maar geen verslag meer behalve dan nog dit. Ons aller Nico was weer prominent aanwezig met een mooie winst op Johan v M. We weten allemaal dat Nico door zijn ziekte steeds minder mobiel wordt, maar dankzij hulp van de moderne techniek, zijn sterke wil en liefde voor de sport probeert hij de clubavonden met grote regelmaat te bezoeken, en daarom vroeg hij mij om iedereen te bedanken voor de hulp die hij daarbij krijgt en te benadrukken dat hij dit zeer waardeert. Nico we doen het graag! en blijf komen zolang je kunt. En…… ik moet eraan denken dat ik deze week de clubcontributie overmaak, want anders ben ik misschien wel de laatste, en dat wil toch niemand zijn, toch?
Jo

maandag 5 november 2012
Een selectie van foto’s van het IJSCO toernooi 2012 staat op de site, te bereiken via menu/foto’s.

Vrijdag 2 november 2012

Is het toeval dat een tweede team speler nu de ranglijst aanvoert? Uuhhh… nee , zou Godfried Bomans zeggen, en dan lachte de zaal. Daarna ging hij verder om zijn nee uit te leggen, maar dat voert hier te ver. Opvallend is wel dat  er nu 4 tweede team spelers bij de eerste acht staan .De onderlinge  puntenverschillen zijn echter erg klein, winst kan je al snel naar een hoge plaats voeren, maar de kunst is natuurlijk ;handhaven. Eric d V heeft Wiely in een onderling duel verslagen en daarmee van de troon gestoten en ik schreef het al eerder, Eric speelt zeer precies,  studeert m.i. veel, kijk maar eens in zijn notatieboekje. Ik zag  allerlei met een rode pen gemaakte aantekeningen, vraag en uitroeptekens etc. , wat duidt op een zeer grondige analyse. Volgende week kijken of Sjoerd al de koppositie van Eric kan overnemen. Tegen Marc bleef het nu nog remise , terwijl Gert Jan weer een overwinning meepikte, ditmaal tegen Wim R, die zich pardoes mat liet zetten. Erwin verraste Wim G  met een plotseling mat, midden op het veld. Hans D.( tweede team) liet John v G (eerste team) weg komen met remise en Henry stond tegen Peter plots een stuk achter, maar had nog zodanige compensatie dat hij uiteindelijk won. De foto’s van het IJSCO toernooi komen in de loop van de komende week op de site. Ik heb er geen commentaar bij, dus als iemand aanvult, zet ik dat er bij.

Jodinsdag 30 oktober 2012

Ontvangen van wedstrijdleider mededeling over:
7e Elster Toren Schaaktoernooi
Het 7e Elster Toren Schaaktoernooi wordt gehouden op zaterdag 23 februari 2013 in Zalencentrum 'Onder de Toren' (St.Maartenstraat 34 te Elst), en  begint om 10:00 uur en de prijsuitreiking zal zijn rond 17:00 uur.Het is een rapidtoernooi (20 min p.p.p.p.) van 7 ronden en er zullen prijzen worden verstrekt in natura (inclusief de fietspomp). Het inschrijfgeld is 10 euro en alle deelnemers krijgen een lunch aangeboden (een kop soep en 2 belegde broodjes).
Inschrijving kan vooraf bij John Remmerts (mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel:0481-354233), of bij Kamran Roodsaz (mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel: 0488-431424), of op de dag zelf aan de zaal.

Zondag 28 oktober 2012

Ontvangen verzoek van het bestuur n.a.v. de bestuursvergadering d.d. 24 oktober 2012 om onderstaande tekst hier te plaatsen:

 1. Notulen Algemene Ledenvergadering 30-8-2012.
  Naar aanleiding van de notulen worden de volgende afspraken gemaakt
  Feestavond:
  Peter en Sjoerd gaan feestavond in december organiseren
  Elster toren Toernooi:
  Kamran blijft toernooi doen. John helpt in het voorwerk en Sjoerd regelt de prijzen. Peter zal nog een lid regelen om naast Kamran op de dag zelf de organisatie te doen.
  De driekamp:
  John gaat met Wim en Henry vragen of het idee van het trio technisch mogelijk is. Zo nee, dan wordt het niet uitgevoerd.
  Jaarrekening:
  Marc zal balans en exploitatierekening aanpassen volgens opmerkingen 1-2-3 van Johan. Over punt 4 vindt nog overleg plaats met Marc en Johan van Meegen. 
 2. Uitvoering Beleidsplan
  Nu het beleidsplan is goedgekeurd in de ALV moeten de afspraken worden gemaakt over de uitvoering.
  Sjoerd: is binnen het bestuur verantwoordelijk voor de doelstelling Werving
  Peter: is binnen het bestuur verantwoordelijk voor de doelstelling Promotie.
  Voor de doelstelling Externe competitie wordt geen bestuursverantwoordelijke aangewezen.
  Namens de secretaris

 

Meer nieuws: Overgenomen van de site van SV Mook betreffende het Kiste Trui toernooi
In de Plataan Groep eindigde Tom Molewijk (Voorst) samen met de voorzitter van de Elster Toren, Peter Bongers op de eerste plaats met 6 uit 7. De onderlinge partij (remise) bracht geen beslissing. Tom Molewijk had echter iets meer weerstandspunten en zo kreeg hij uit handen van de sponsor Piet de Leeuw de Plataan-trofee. Komende maand speelt het eerste team een OSBO-wedstrijd tegen de Elster Toren. Tijdens het toernooi werd er ook een wedstrijd gespeeld. De Elster Toren haalde 30 bordpunten (maximaal 56), terwijl de SV Mook niet verder kwam dan 22 bordpunten. Eric Hartman kreeg van toernooidirecteur Huub Blom een DGT-klok voor de Elster Toren aangeboden.”
jo

Donderdag 25 oktober 2012

Het Elster IJSCO toernooi is gespeeld en had een zeer grote opkomst. Het is een geslaagd toernooi te noemen en niet in de laatste plaats dankzij de inzet van onze vrijwilligers. De uitslagen van de senioren van vorige week zijn ingebracht. Wiely is nog steeds nr.1, Sjoerd hijgt dichter in zijn nek. De voorlopige indeling staat nu bij de uitslagen en wordt gedurende de week niet meer gewijzigd, dus het verrassingsgehalte op de clubavond blijft intact. De eerste bekerwedstrijd is gespeeld. Sjoerd en Marc staan aan kop met 3 overwinningen en een remise. Natuurlijk komt de factor geluk bij dit type partijen om de hoek kijken, aan de andere kant is inzicht en koelbloedigheid toch wel een vereiste om een gewonnen stelling de eindstreep te doen halen. Hopelijk is de opkomst volgende keer hoger. Zaterdag doen zeker 8 leden mee in Mook, heren, laat ze daar weten dat we er zijn. Succes.
jo

Donderdag 18 oktober 2012

De inschrijving voor het IJsco toernooi zaterdag as is overweldigend, hedenavond lag het aantal al boven de tachtig en er komen nog aanmeldingen binnen.
Voor het Kiste Trui toernooi hebben al flink wat leden zich aangemeld, er is nog plaats.
Ook graag aandacht voor de persoonlijke Osbo kampioenschappen waarvoor nu ingeschreven kan worden. Een leuk over enkele zaterdagen verspreid toernooi dat je echt een keer meegemaakt moet hebben.
De klapper van de week heeft ons tweede team met het debuut in de tweede klasse gemaakt door een overtuigende overwinning van 5,5 tegen 2,5 op het gastvrije en sportieve en gezellige ESV2. Wegens een grote verbouwing waren we uitgeweken naar een andere locatie, alwaar Tom, ingevallen voor Jan, al snel de eerste klap uitdeelde. Zijn tegenstander zat goed en wel achter het bord toen hij zijn eerste en niet zijn laatste stuk verloor. Daarna kreeg hij van Tom nog wat schaakles. Henry vocht verdienstelijk terug uit een iets mindere stelling en maakte remise, terwijl Kamran in een zeer goed opgezette aanvalspartij helaas een vijandelijke promotie niet kon voorkomen. Toen stonden we nog een half puntje voor, maar met goede vooruitzichten op de borden van Erwin en mijzelf, gelijk bij Hans en Rob, en onduidelijk bij Eric. Erwin, inmiddels een kwaliteit voor, sneed met chirurgische precisie door de verdediging.(2,5-1,5) Hans trok profijt uit zijn schaakleraarschap en kende stap 3 goed genoeg om met K tegen K+p oppositie en daarmee remise te houden.(3-2) Het was inmiddels snikheet in het noodzaaltje toen Rob door de snellere pionnenloop won (4-2), Eric duidelijkheid verschafte en de all-over winst met remise (4,5-2,5) veiligstelde en mijn gambiet gevolgd door inslag op f7 verzilverd werden.(5,5-2,5). Daarna met een lekker gevoel via richting Utrecht terug naar Elst, waar we hoorden dat ons eerste team met 4-4 een goede prestatie heeft neergezet. De uitslag kwam zo tot stand: John R verlies op bord 1, Jan D. op 3 en John van G op 5. Marc (2) en Erik H (4) remise en Theo (6) Hans P (7) en Wiely op 8 winst.
De uitslagen van de onderlinge competitie volgen later.
jo

Donderdag 11 oktober 2012

Even aandacht voor het volgende. Wij organiseren zaterdag 20 oktober het tweede Elster IJSCO toernooi. Marijn heeft ons assistentie gevraagd en een aantal leden heeft zich al aangemeld, maar meer hulp is zeer gewenst, dus maak een gaatje, want van de jeugd moeten we het hebben. Aanmelden bij Marijn. Verder ook nog even speciale aandacht voor het komende KISTE TRUI toernooi dat 27 oktober a.s. wordt georganiseerd door sv Mook. Haal de schade van vorig jaar in en laat onze club nu in grote getale aanwezig zijn.!! De wedstrijden in vogelvlucht:: Kamran heeft tegen Wiely alles uit de kast gehaald ,bij winst zou hij koploper worden, maar hij verloor een pion en later in een spannend eindspel dwong afruil van paard tegen loper hem tot overgave. Eric de V verraste Stefan door al in zet drie af te wijken van talloze eerdere gespeelde partijen en hoewel het leek dat Stefan zich zou gaan herstellen pakte Eric net als vorige week met precies spel wederom de volle buit. Rob kreeg tegen Hans P geen verrassing op het bord,nl. de franse verdediging , maar vooral bij Hans kun je met wit beter snel afwijken , Rob deed zijn best maar toch bleef het moeilijk en tevergeefs dus nul ., Peter stond tegen Theo zeker niet direct verloren maar hij zag een spookje en gaf op. In de post mortem bleek echter dat hij het toch erg moeilijk zou krijgen en dat is dus weer een troost. Ik had mezelf conform de voorlopige indeling voorbereid met wit tegen John v G. maar kreeg onbegrijpelijkerwijs zwart toegewezen. Een ,door mij bedachte onweerlegbare leeuwenaanval pakte in de praktijk verkeerd uit , ook een nul. Jan valt in bij het eerste volgende week en had nu een goede generale tegen Sjoerd, ook al heeft Jan verloren , het blijft leerzaam. Sjoerd klimt op naar plaats twee. Ook Erwin ondervond de kracht van Tom, okay Tom verloor dit keer nog maar zijn spel wordt wekelijks beter, en volgende week doet hij mee in het tweede . Wim G opende tegen Hans D toch weer met f4 en Hans bestreed dit met verve maar ging met zijn toren tegen twee lichte stukken uiteindelijk ten onder. Martijn tegen Johan was een zeer vreemde partij , de pionnen dicteerden de strijd en uiteindelijk werd het punt , tot beider verbazing , gedeeld. Nico, de vechter, bleef ook tegen Wim R overeind, en na de partij bleven ze nog gezellig doorbabbelen in het café. Marc tegen John R lieten , gezien het partijverloop ongewild maar onvermijdelijk, de koploper twee punten uitlopen , terwijl bij de overige drie borden remise taboe was. Zoals bekend volgende week OSBO, wat zal dit ons brengen, het tweede team gaat als nieuweling in de tweede klasse zijn stinkende best doen en hopelijk is dat voldoende.
jo

Donderdag 4 oktober 2012

De eerste Osbo ronde komt eraan en er zijn verschuivingen van team 2 naar 1 nodig en dus moeten er vanuit ons rijke arsenaal een aantal reserves voor het 2e van de bank gehaald worden. De teamleiders zijn er mee bezig. Op de “volle” clubavond vlogen de stukken er weer vanaf.
Henry, vanuit een receptie direct achter het bord zag het iets te optimistisch en zijn dame vloog de doos in. Hij kon er gelukkig nog om lachen. Kamran liet zijn koning tegen Stefan een met het oog nauwelijks te volgen hink-stap-sprong maken met als resultaat de winst en de tweede plaats!. Peter rukte met al zijn koningspionnen op naar Martin, deze.zette zijn paard als laatste verdediger in maar Peters toren knalde deze er net zo hard weer af. Jan had , volgens anderen , nog even door moeten gaan tegen John R, terwijl Eric de V met precies spel de verrassende opening van John van G weerlegde. Theo koos tegen Marc een dubieuze voortzetting, op de terugweg in de auto had hij het over een paardje, een f pion en nog veel meer ,maar dat kon de uitslag niet meer veranderen. Een mooie wedstrijd , die binnenkort op de site komt, was Rob tegen , jaja,Wim G weer met f4. Rob had er flink de fik ingezet en het leek slechts een kwestie van tijd , maar helaas, Rob verbrandde zijn eigen schepen. Het duel om de eerste plaats vond plaats tussen Wiely en Sjoerd en werd na verhitte strijd, alhoewel Sjoerd zelfs een das om had, remise . Ook op alle andere borden werd flink en boeiend gestreden en het mooie is dat winst in deze competitie niet bij voorbaat vast staat.
Jo

Donderdag 27 september 2012

We hebben nu de data binnen van de Osbo competitie en er zijn  geen knelpunten ( meer) met onze agenda. Afgelopen donderdag werd flink gestreden., een verslagje uit de tweede hand. Henry en Hans P  altijd spannende duels , ditmaal een mooie remise. Eric H. lukte het niet om tegen Sjoerd zijn kunststuk  in Dieren te herhalen, en als klap op de vuurpijl  de eerste 3 punter van Ton , proficiat . Hans D  genoot zo van de mooie partijen, waaronder ook die van Wiely en John R . dat hij tot de laatste zet is gebleven. Zelf pikte hij ook weer 5 punten binnen. Theo kwam tegen (reuzendoder) Martin maar zeer moeizaam tot winst .De wedstrijdleider heeft een voorlopige indeling gemaakt voor ronde 5 en daar zien we enkele prachtige duels, waaronder Wiely tegen Sjoerd, een strijd om  de koppositie . Maar er zitten nog meer vinken op het touw dus  alle reden om te komen.
jo

Donderdag 20 september 2012

Gelukkig heb ik de oude windows pc  weer aan de praat, dus daar gaan we.
Nog net niet als haringen in een ton waren we de derde ronde begonnen toen abrupt de stilte en onze concentratie werd “verstoord “door een pas 65 jaar geworden lid ( ik) , die het zo nodig vond om de zaal een consumptie aan te bieden. Na een uitbundig applaus en veel geproost konden we dan eindelijk verder gaan met dat andere waar we ook goed in zijn. In hoeverre deze onderbreking de partijen heeft beïnvloed is niet te meten maar echte verrassingen  waren er niet. Zo kwam Erwin weer niet verder dan remise tegen Sjoerd …,werd  Hans P door Marc voor de derde keer op een nul getrakteerd, zag ik tegen Stefan vooral aan het eind weer spoken, terwijl Wiely weer het volle pond binnenhield. Hij staat nu alleen aan kop en dat hoeft wat hem betreft niet te veranderen en dus is de hoop (J) nu op zijn komende tegenstanders gevestigd, waaronder Sjoerd. Vorig seizoen kwam Sjoerd tegen Wiely als de nieuwe  Houdini nog net op tijd uit de watertank maar als Sjoerd verstandig is schaft hij  nu een  duikuitrusting aan. De partij van vorige week tussen Wim G en Wiely staat nu onder de partijen. Kijk er maar eens na en Wim moet nu met wit een nieuwe opening leren want zijn f4 is nu aangeschoten wild .., en wij gaan hier allemaal jacht op maken, ja toch.?
Kijk ook even in de agenda daar heeft de wedstrijdleider een verschuiving voor de 7e ronde aangebracht .
Ik had allang de buik vol van windows en ga op mijn Mac,en ik hoop dat Henry me van goede raad kan voorzien, een nieuwe site maken. Ongetwijfeld zal dit de nodige tijd vragen en zal de site op sommige plaatsen er anders uit gaan zien , maar voorlopig nog verder op de oude voet.
Jo

Donderdag 13 september 2012 was weer spektakel, ondanks de vele afzeggingen. Hier een greep uit wat partijen. Gert Jan boekte een mooie zege en hopelijk is dit het begin van een mooie reeks. Wiely speelde een, op zijn lijf geschreven ,aanvalspartij, waarbij  hij de koning ook nog zou hebben geofferd , en won. Deze partij verdient het zeker om in de galerie opgenomen te worden, als Wim hier uiteraard geen bezwaar tegen heeft. De extra tijd van 10 seconden levert zo op het eerste gezicht minder chaotische eindspelen op, getuige de wedstrijd van Eric H. en Stefan, waarin Eric rustig een miniem voordeeltje in winst omzette. Peter werd in het middenspel overlopen door Tom, maar dankzij zijn ervaren(ere)  aanpak van het eindspel wist hij nog remise af te dwingen.
Er is omtrent de speeldata in de Osbo nog wat onduidelijkheid, onze wedstrijdleiders moeten nog om de tafel, maar zodra alles vaststaat komt dit op de site. Verder kwam er een vraag of de voorlopige indeling op de site kan. Natuurlijk kan dat , maar in de jaarvergadering was besloten dat we daar geen behoefte meer aan hadden dus ….. Ook heeft de wedstrijdleider gekeken naar het voorgestelde 3 hoekje bij oneven opkomst. Hij ziet hier nog te veel haken en ogen aanzitten, maar de discussie kan gevoerd worden.
Jo

Donderdag 6 september 2012 startte het nieuwe seizoen in een compleet gerenoveerde omgeving. Hans en consorten hadden flink wat werk verricht en het resultaat mag er zijn. Er was een grote opkomst en we mochten maar liefst 3 nieuwe (potentiele) manleden verwelkomen. Helaas heeft Coby Martens aangekondigd met schaken te stoppen , hij gaat andere ook leuke dingen doen, maar zo beloofde hij "ik kom zeker nog eens buurten". Coby veel plezier, een goede gezondheid en ... tot ziens. En dan was er nog het nieuwe speeltempo van 1 uur 40 minuten plus 10 seconden per zet dat zoals verwacht geen problemen en geen abnormaal lange partijen gaf zodat er voldoende tijd over bleef om in de nieuwe bar voor sluitingstijd nog te analyseren en (wat) te drinken.
Er werd op veel borden op het scherp van de snede gestreden, getuige het feit dat er 1 remise viel te noteren. Opvallend was de overwinning van Tom Derksen op onze taaie rakker Henry. Tom schaakt pas een jaar , voornamelijk op internet, en het lijkt dat hij het spelletje door heeft en dus heren schakers maak je borst maar nat want hij is van plan meer tegenstanders aan zijn zegekar te binden. O ja , als er dames zijn die dit lezen, onze club bestaat uitsluitend uit mannen en we zouden het ( allemaal) leuk vinden als jullie je bij onze club zouden willen aansluiten. Kom gerust op een donderdagavond eens binnenwandelen , afgesproken ?!
Jo