Geplaatst 9 juni 2014

 

SV Variant opgeheven  

 

Deze kop prijkt op de OSBO site; Klik op de link en lees meer.

Verschillende leden van onze club hebben in eenzelfde schuitje gezeten (Vrijpion uit Gendt) en ik spreek uit uitvaring als ik zeg dat zo’n stap niet eenvoudig is maar meestal wel onvermijdelijk, maar ook dat na regen zonneschijn komt.

Wij zijn toendertijd goed opgevangen bij de Elster Toren en dat zal met overkomende leden van voorheen Variant ook zeker het geval zijn.
Toetan

 

Overlijdensbericht

Geplaatst 7 juni 2014

 

Ons bereikte het droevige en schokkende bericht dat deze week ons oudlid en oudvoorzitter Lourens Lutgendorff in de leeftijd van 65 jaar is overleden.

 

Nog maar kortgeleden nl. 9 januari jl. nam Lourens persoonlijk afscheid van onze club met de volgende woorden ´´ Ik sta hier met gemengde gevoelens,enerzijds droevig omdat ik afscheid moet nemen van de schaakclub waar ik vanaf 1994 met veel plezier heb geschaakt en 10 jaar de voorzittershamer heb gehanteerd, maar anderzijds blij omdat een grote wens van mijn vrouw en mij in vervulling is gegaan, binnen enkele weken gaan wij terug verhuizen naar onze roots te weten Friesland.``
Helaas heeft Lourens hiervan veel te kort mogen genieten. Onze gedachten gaan nu vooral uit naar zijn echtgenote en verdere familieleden en wij condoleren hen met dit grote verlies.
Lourens wij zullen jou niet vergeten
  Namens de schaakclub: Jo Engels

 

              

 

23 mei 2014

Op de laatste avond van het seizoen was het smullen. Tom Derksen nam het woord en vertelde ons over de geboorte van zijn dochter Iris en dat het met zijn beide dames goed gaat. Uit een grote tas haalde hij daarna twee rollen beschuit, een pak boter en een doos met roze muisjes. Smeren mochten we zelf en zo zaten we even later met beschuit achter het bord. Lang daarna moesten we nog kleine roze en witte balletjes van het bord plukken.  Voor sommigen stond deze laatste avond in het teken van het B kampioenschap, voor anderen een gezellige afsluiting, maar bovenal heerste er een zeer ongedwongen sfeer. Voor het B kampioenschap lootte Henry Schrader de ontspannen John Remmerts en begon na de nodige gelukwensen van zijn concurrenten aan de zware strijd. Rob Nieuwboer, die zich kansloos achtte en zelfs ( gelukkig maar heel kort) overwogen had om thuis te blijven ontmoette Martijn Vlootman en ik, Jo, had het voorrecht om met zwart tegen Johan van Meegen te spelen, terwijl ik me helemaal voorbereid had met wit op Wim Gielen. Zoals aangekondigd was dit Johans laatste wedstrijd bij onze club en duidelijk was dat hij zijn huid duur zou verkopen. Een tijd later waren Henry en John in geen velden of wegen meer te bekennen en bij navraag bleek dat Henry tegen stukverlies was opgelopen en had verloren. Het kampioenschap was daarmee voor hem van de baan tenzij de beide anderen ook zouden verliezen, maar het tegendeel gebeurde. Rob won zijn partij en ik kwam tegen Johan ( foto) remise overeen, zie stelling (foto), en daarmee eindigden Rob en ik op 99 punten maar won Rob op weerstandspunten en is hij daarmee de eerste kampioen van de B klasse.
Gisteren kwam nog even de evaluatie over het systeem van puntentelling in de competitie ter sprake. Het blijkt dat de commissie hiervoor nog niet om de tafel heeft gezeten, maar misschien komt dit nog voor de ledenvergadering.
Zo dat was het seizoen maar dat betekent niet dat het schaken is afgelopen. Eerst zondag het terrassentoernooi en dan eind juli het kampioenschap in Dieren. Ik heb van verschillende schakers al gehoord dat ze aan een van de evenementen meedoen, zoals John Remmerts, Sjoerd v Roosmalen, Wim Gielen, Martijn Vlootman, Eric Hartman, Martin Weijsenfeld en ik. Hans Donker misschien en ….. ? Ondertussen begint 2 juni een zeer sterk bezet toernooi in Noorwegen met o.a. deelname van Carlsen, Aronian, Kramnik, Caruana, Nakamura en nog wat van die kanonnen en ik zal op verzoek hiervan een link op de site plaatsen. Prettige vakantie, spannend WK voetbal en tot ziens.

Toetan

 

16 mei 2014

Goed nieuws over onze jeugdschakers. Afgelopen zaterdag hebben we de stappenexamens afgenomen en maar liefst 18 kinderen zijn geslaagd. Een geweldige prestatie niet alleen van de kinderen maar ook van onze meesters.
Verder zullen we op korte termijn weten of er weer een aanzienlijke ledenaanwas bij de senioren komt, zo vertelde voorzitter Peter, dus dat wachten we maar even af, maar gezien het dalende ledenaantal van de laatste tijd klinkt dit voor onze club met haar ambities positief in de oren.
Ook een bedankwoordje van Peter aan Johan van Meegen voor al zijn inzet gedurende de afgelopen 21 jaar bij de club. Graag zien we hem in december op de feestavond terug, hoewel het zeer waarschijnlijk is dat we hem voor die tijd al regelmatig bij de bar zullen aantreffen, maar dan als bridger.
In de interne gaat de B strijd meedogenloos door. Henry moest tegen Martijn goed opletten en slaagde erin een vrije pion te creëren, die uiteindelijk de partij besliste. Peter was in een heftige strijd verwikkeld met Martin en het zag er op een gegeven moment naar uit dat verlies hem ten deel zou vallen, maar nee hoor, ergens zal Martin het hebben laten liggen, want Peter ging met de winst strijken. John van Ginkel sloeg tegen mij pardoes in en gaf een loper voor 2 pionnen. Mijn koningsstelling was echter uiteen geslagen en inplaats van mijn strijdkrachten de zaak te laten repareren stuurde ik ze het veld in, en dat werd mijn ondergang, zo liet John zien, en stelde daarmee definitief de tweede plaats veilig. Rob flaneerde op een of andere boulevard in Italië en incasseerde daarmee nog twee punten en kijken we nu met de stand in de hand naar volgende week, dan zien we omdat Peter al heeft afgezegd dat er nog drie negertjes over zijn. Henry voert de kop aan met daaronder met 1 punt minder ik en dan Rob met 3 punten minder en dus valt de beslissing in de laatste ronde!. In ieder geval is met deze spanning de invoering van het B kampioenschap volledig gerechtvaardigd.
Gesprek van de avond was de partij tussen Theo en Sjoerd. Op weg naar de club twijfelde Theo nog over zijn openingskeuze. `´Op e4 doet Sjoerd c5 en wat doe ik dan, het voor de hand liggende SmithMorra gambiet?, maar ja dat weet hij onderhand ook wel´´ and so on. Afijn, er volgde wel e4/c5 en toen keek Sjoerd mij met een veelbetekende blik aan, maar er kwam geen gambiet, maar wel een prachtige partij en het leek erop dat Sjoerds koning in een matnet terecht kwam. Maar Theo stak zoveel tijd in de stelling dat hij op het beslissende moment in tijdnood niet de sterkste zetten vond. Sjoerd loodste zijn koning uit de gevarenzone en er werd tot remise besloten. Graag zou ik deze partij op de site zetten, dus Sjoerd of Theo stuur hem a.u.b. in.
Tot volgende week op de laatste competitieavond van dit, ondanks de tegenvallers in de Osbo, toch geslaagde seizoen.
Toetan

9 mei 2014

P.Bo(a)ngers

De beslissingsmatch om het snelschaakkampioenschap tussen John Remmerts (titelverdediger) en John van Ginkel is gisteren gespeeld.
Na 4 wedstrijden was de stand 2-2 en daarom volgde de sudden death. Loting gaf de witte stukken aan John vG. en deze wist de partij te winnen en werd voor de achtste maal snelschaakkampioen
en versterkte zijn record.

In de onderlinge is weliswaar de strijd om het kampioenschap gestreden, maar de strijd aan de borden is hierdoor niet minder geworden. Van de 11 partijen eindigden er maar twee in remise. Hans Donker boekte tegen de, zeker niet te onderschatten, Johan van Meegen de snelste overwinning. Vermoedelijk trapte Johan in een voorbereid valletje van Hans en zaten ze al binnen een uurtje druk gesticulerend te analyseren. Theo Meijer en Martijn Vlootman volgden korte tijd later. Van de andere partijen heb ik er maar een paar vluchtig gevolgd, niet omdat de anderen niet interessant waren, integendeel, maar omdat daar de strijd om het B kampioenschap gaande is. Henry Schrader kreeg tegen Eric Hartman het Blackmar Diemer gambiet tegen zich en hoewel Eric voor de geofferde pion veel spel kreeg kon hij dit toch niet in winst uitdrukken. Misschien dat dit wel had gekund als hij een kwaliteitsoffer had gedaan en daarmee zijn sterke paardenstel het centrum had laten bezetten. Henry verdedigde goed en remise werd zijn beloning. Rob Nieuwboer kreeg Wim Cornelissen tegen zich. Schaken tegen Wim is altijd erg lastig en wel in die zin dat Wim op de een of andere manier zich altijd weet terug te knokken. Rob leek het initiatief te krijgen maar zag plotseling dat Wim zijn zware witte stukken op de h lijn had geposteerd en matdreigingen moesten daarom afgewend worden. Maar op dameruil ging Wim niet in en daardoor kwam Rob toch weer ietwat los, om veel later toch nog te winnen. Peter Bongers had Johan Giskes in een Boa Constrictor wurggreep en hoe Johan ook spartelde hij moest toch lijdzaam ondergaan hoe zijn koning vermorzeld werd. En dan mijn partij met zwart tegen Wiely Martens. Zoals Wiely al had verwacht kwam de Leeuw op het bord en wij hebben er tegen elkaar wisselende resultaten mee geboekt. Wiely besloot deze keer voor Pf3 inplaats van f4 omdat hij dacht dat ik dat wel voorbereid zou hebben,… (klopt). Hoewel zwart graag veld e5 onder controle wil houden als steunpunt voor aanval op de korte rokade van wit week ik hier toch vrij snel al vanaf door met pion e5 pion d4 te slaan. Daaruit ontspon zich een strijd waarbij wit zijn best deed om veld e4 onder controle te krijgen, maar waar zwart, bijna op het humoristische af, toch herhaaldelijk dit veld wederom kon bezetten en zich daarmee uit de gevarenzone kon houden en remise leek dan ook de meest logische uitslag. Ook objectief gezien was het een mooie partij met wisselende kansen en natuurlijk kan ik hier genoeg over schrijven, maar ik volsta met de slotzin dat wit in tijdnood een schaakje over het hoofd zag en dat toen de stelling niet meer te houden was.
En door dit alles is de felbegeerde titel van B kampioen zeker nog niet beslist. De stand is als volgt:

punten

Rang

 

 

 

95

1

Jo

Engels

B*

92

2

Rob

Nieuwboer

B

92

3

Henry

Schrader

B

90

4

Peter

Bongers

B

Met nog twee ronden te gaan, waarbij maximaal 10 punten te verdienen is, is niets te voorspellen.

Toetan

2 mei 2014

Onreglementaire zet.

John vG stond lange tijd aan kop, vastbesloten om de titel snelschaakkampioen te heroveren, maar toen hij zijn koning in schaak plaatste en de klok indrukte claimde zijn tegenstander de winst en na raadpleging van het “groote boeck’ door Johan v Meegen bleek dit terecht en zo moest John de Gezien het relatief lage aantal deelnemers ( 15) werd besloten tot een competitie van iedereen tegen iedereen.

titelverdediger John R de rest van de partijen, waarin zij beiden foutloos acteerden, naast zich dulden.
Het snelschaakkampioenschap leverde uiteindelijk een gedeelde eerste plaats op voor John Remmerts en John v Ginkel en omdat de onderlinge wedstrijd in remise was geëindigd kwam het reglement erbij.

 Artikel 14 Indien er sprake is van een gedeelde eerste plaats, is onderling resultaat beslissend. Voorrondes tellen hierbij niet mee. Indien dit niet de doorslag geeft wordt een beslissingsmatch over 4 snelschaakpartijen gehouden. Indien er na vier wedstrijden nog geen winnaar is wordt er doorgespeeld tot één der spelers een partij wint en daarmee kampioen is. (Het volledige reglement staat onder menu/comp./reglement)

De datum voor de match wordt later bekend gemaakt. De voorlopige uitslag staat onder menu-comp/snel).

Toetan

25 april 2014

Hoe voelt dat nou, meneer Sjoerd van Roosmalen ?

Toen Sjoerd gisteren binnenkwam was het nog maar de vraag of hij op het eind van de avond zijn kampioenschap zou hebben geprolongeerd. Dit hing nauw samen met de prestatie van John van Ginkel en bovendien nog met zijn eigen optreden tegen die taaie rakker Jan Delhaye. Menig potje heeft hij al met Jan moeten uitvechten, want vechten doet Jan, tot de laatste minuut en altijd in opperste concentratie. Tegenover John vG zat Marc Groenhuis, die met zijn kaal geschoren hoofd nogal intimiderend, wat vermoedelijk ook de bedoeling was, overkwam. Er kwam een diepzinnige partij op het bord waarin John, misschien om aan te geven dat het uiterlijk van zijn opponent hem niets deed, 3 pionnen cadeau gaf. Marc pakte alles dankbaar aan en liet zich niet verleiden tot roekeloosheid. Ook Wim Gielen die, zoals verwacht, Stefan Brouwers tegenover zich zag raakte niet, althans niet zichtbaar, onder de indruk van pionoffers. Hij pakte ze aan en dat was precies in Stefans straatje, want wat volgde was een goede wildwest film. Zo eentje die je voor de tweede keer ook wilt zien. Eerst lichte stukken en daarna zwaar geschut deed Stefan in de aanbieding en menigeen zou hier dankbaar gebruik van hebben gemaakt, om dan zeker even later kaalgeplukt en met een rood hoofd tot de conclusie te komen dat er inderdaad een groter plan achter zat. Maar Wim niet, hij bleef naar de bal kijken en won de partij, maar de prijs voor de dapperste schaker gaat, wat mij betreft, naar Stefan. Ook een wedstrijd waarbij je wakker blijft is die tussen Theo Meijer en Eric de Visser. Eric offerde eerst, deed daarna een geniale loperzet waarna mat in een ineens op de loer lag. Theo moest vele mogelijkheden berekenen en gelukkig voor hem was er nog de mogelijkheid om terug te offeren. Mat in een was afgewend en er ontstond een eindspel van loper tegen twee pionnen wat in remise eindigde. Deze wedstrijd verdient ook een plaatsje in de galerij en dat geldt ook voor de partij tussen John Remmerts en Eric Hartman. Een prachtige Pirc kwam op het bord, zo vertelde Eric in de auto.
Samenvattend: de topspelers John vG ( 2), Stefan( 3) en John R(4) verloren hun partij en dus verandert er niets in de onderlinge posities maar Sjoerd won en werd daarmee al drie ronden voor het einde voor de zesde maal clubkampioen. Gefeliciteerd.

De kampioen is bekend maar met nog 3 ronden te gaan moeten er nog een aantal zaken beslecht worden, zoals wie kwalificeert zich voor het eerste team, wie voor het tweede, wie wordt kampioen van de B groep. Kortom spanning en strijd tot het bittere eind.

Toetan

18 april 2014

Uitgebekerd

Onze dappere viertal heeft gisteren , zij het met wat pech, de meerdere moeten erkennen in de Toren 3. Alleen Marc Groenhuis boekte met zijn kenmerkende stijl van pionnenopmars winst (1-0)
John Remmers kwam, wat hij ook deed, niet verder dan remise (1,5-0,5), Sjoerd van Roosmalen stond op winst maar er ging iets mis want mat in een was tot zijn grote verrassing zijn deel (1,5-1,5).Stefan Brouwers leek ook op de winst af te stevenen maar zijn opponent liet zijn vrijpion dermate gelden dat Stefan gedwongen werd de loper te geven. Het vervolg van de partij werd uitgevluggerd , waarbij over en weer kansen ontstonden maar de uitslag was het einde van ons bekeravontuur. (1,5-2,5).

In de onderlinge ging John van Ginkel stug door en nu was het Wiely Martens die het verschil met vorig seizoen aan den lijve mocht ondervinden en ook Henry Schrader liet Wim Cornelissen merken dat zijn verlies in de Osbo van vorige week een incident was. Wim maakte een foutje en Henry maakte gehakt van zijn stelling. Rob Nieuwboer begon zeer geconcentreerd aan zijn partij tegen Johan van Meegen. Wat er precies gebeurde is mij een raadsel maar na een tiental zetten was Johan al een paar stukken achterop geraakt. De rest was voor Rob kinderspel. Met wit tegen Hans (Frans) Polman had ik een gambiet in het Frans voorbereid en dat pakte wonderwel goed uit. Maar Hans verdedigde goed en toen hij na 33 zetten remise aanbood was het ook remise. Hierdoor voert Henry nu verdiend de B groep aan, maar het is met 4 ronden te gaan nog lang geen gelopen race. Voor de overige partijen verwijs ik ditmaal gaarne naar de uitslagen. 

Toetan

13 april 2014

7e OSBO uitwedstrijd  11 april 2014 Wageningen4 tegen ET 2 met uitslag 2,5-5,5

Rechtstreekse degradatie ontlopen.

Vol goede moed vertrokken wij (Peter, Henry, Hans P.) met Jo als chauffeur naar Groesbeek waar Pion gastheer was voor de slotronde. Vanuit Elst was Eric de V vertrokken met Jan, Rob en Hans D.

Jo zat zo vol spanning dat we met een omweg naar Groesbeek reden. In Groesbeekcentrum zagen we in een flits Eric richting Nijmegen rennen en even later zagen we de 3 anderen op een pleintje staan Op de vraag wat ze deden zeiden ze dat er een blauwe kaart in de auto moest. Wij gauw verder. Groesbeek was half opengebroken en dus pakten we de eerste de beste parkeergelegenheid. Na een kort stukje flink doorlopen kwamen we in de al volgestroomde zaal van de Mallemolen om te constateren dat onze tegenstanders er nog niet waren.

Toen de wedstrijdleider het sein gaf de klokken te starten kwamen ze gehaast de zaal binnen met 7 man. Ze hadden tevergeefs moeten wachten op bordspeler nummer 1 en dat was nou net mijn tegenstander. Een opsteker voor ons, want dat betekende 1-0. Voor mij minder leuk; ik kon nu niet spelen en dus maar kijken bij de andere spelers en wedstrijden. Gelukkig had Jo nog wat voor me te doen, en dus zit ik nu te tikken.

Aanvankelijk zag het er goed uit voor ons.

Rob en Peter en Henry hadden al snel het initiatief, bij Jo daarentegen brulde met zwart de Leeuw het uit van de pijn. Bij Eric, Jan en Hans D was er sprake van een vrij rustige opbouw.

Voordat ik het in de gaten had stonden we al op 2-0. Peter, die met zijn dame de vijandelijke stelling in het centrum was binnen gedrongen, dreigde enkele pionnen te winnen en de tegenstander was daarvan zo onder de indruk dat hij zonder verder tegenspel op.

Daarna was het de beurt aan Rob. Rob had met wit een sterke opening en loerde op de achilleshiel f7 (inslaan met loper, daarna schaak met paard en wint loper op g4).

Rob, inmiddels vertrouwd met deze aanval, wilde echter meer en haalde ook zijn andere stukken uit de beginstelling totdat alles naar zijn zin was en sloeg toen razend snel toe met loper f7 schaak. Na de gedwongen afruil dreigde Rob met een mataanval en zijn tegenstander kon dit alleen nog maar voorkomen door zijn Dame in de aanbieding te doen. Maar inplaats van direct toe te slaan ging Rob rustig zitten denken en liet ons in de veronderstelling dat hij het niet zag. Uiteindelijk gaf hij schaak en won de Dame en daarmee in feite de partij. Zijn tegenstander stribbelde nog even tegen, maar zag uiteindelijk de nutteloosheid van zijn pogingen in. 3-0

Ondertussen waren de ontwikkelingen op de andere borden zodanig dat het nog lang niet zeker was dat het goed zou komen en kregen sommigen zelfs al nare flashbacks.

Jan speelde een degelijke partij waar na vereenvoudiging van de stelling een eindspel overbleef,

dat normaliter remise zou opleveren. Jan zag nog kansen, maar wachtte heel tactisch met verder spelen, om te kijken hoe het met de andere borden er voor stond.

En dat was niet al te best. Bij Eric hingen er heel lang donkere wolken boven het bord, totdat zijn tegenstander een foutje maakte en Eric een stuk veroverde. Met dat stuk voordeel en degelijk spel trok Eric de partij naar zich toe.

Zijn tegenstander dacht nog met een tactisch foefje een dame te halen, maar toen Eric met een schaakje achter de pion kon komen was het gebeurd met zijn tegenstander. 4-0

Bijna veilig zou je dan zeggen, maar dat was toch niet zo want met 4-4 zouden we toch degraderen.

En deze 4-4 was nog steeds mogelijk, zeker nadat Henry, die aanvankelijk een goede partij opzette en een pion voorkwam en zijn tegenstander menig maal zoiets liet zuchten als hoe kom ik hier uit, plotseling een paar mindere zetten deed. De tegenstander kwam eruit, de partij draaide geheel om en Henry werd verslagen. 4-1

Jo speelde met zwart, zoals genoemd, de Leeuw. Maar zijn tegenstander, op papier 1412, speelde als een ware leeuwenkenner en na de opening met e4, d4, f4 etc dreef hij Jo steeds verder in het nauw. (‘1412 speler” zei Jo na afloop, “aan mijn hoela, hij speelde erg sterk en ik schatte zijn rating veel hoger in vooral in de opening en het middenspel, maar goed in het eindspel in tijdnood werd het een stuk minder”).

Tegen het aanbreken van de tijdnoodfase dreigde een mataanval Jo de das om te doen.

Jo blufte door een loperoffer en verschafte daarmee ruimte aan zijn koning en dame. Deze laatste kon eindelijk ten strijde trekken en er ontstond een waar gevecht in het eindspel.

Uiteindelijk maakte zijn tegenstander een fout door zijn dame in te laten staan.

Jo zag het aanvankelijk niet, maar toch nog wel net op tijd en veroverde de dame. Hierna werd met voor beiden nog 30 seconden op de klok tot remise besloten door zetherhaling want voor de dame stonden er nog de nodige lichte stukken en pionnen om goed tegenspel te kunnen bieden en 4,5-1,5 was bovendien voor ons voldoende voor de winst.

Jan die ondertussen zijn partij had hervat, dacht nog te kunnen winnen met een doorgebroken pion op g7. Uiteindelijk bleek het een misrekening omdat zijn tegenstander er zijn toren achter kon zetten met steun van zijn koning en Jan zou na afruil van de torens de partij niet meer kunnen winnen omdat zijn tegenstander nu een vrijpion had op de A lijn die niet te stoppen zou zijn. Dus viel pion op g7 en kon de tegenstander daarna de andere nog overgebleven pionnen van Jan veroveren en zo de partij.4,5-2,5

Nu was alleen Hans D nog bezig met zo op het oog een gelijk opgaande strijd .

Na afruilen van wat stukken drong Hans de vijandelijke linie binnen. Langzaam maar zeker ontstond er een matdreiging. Zijn tegenstander pareerde dit en drong toen met zijn dame Hans stelling binnen en won enkele pionnen en een stuk. Ondertussen had Hans zijn loper en dame in de juiste positie gebracht en na het verlies van de loper ontstond er een matdreiging die zijn tegenstander niet meer kon afwenden. 5,5 – 2,5

Grote blijdschap in ons kamp (ook van de ons ondersteunende supporters Eric H en John v G, bedankt jongens) want rechtstreekse degradatie was afgewend. UVS5 dat ook verloor en Wageningen4 degraderen nu uit 2D.

Wij moeten nu afwachten of we niet door een versterkte degradatie alsnog naar de 3 de klas worden verwezen. (Inmiddels weten we dat we niet degraderen )

Kampioen in onze klasse werd verrassend genoeg niet ASV7, dat met een puntje voorsprong op Kasteel2 begon, want zij verloren van Variant en het dit jaar 75 jaar bestaande Kasteel2 won van Pion3 en werd daarmee kampioen, waarmee gefeliciteerd.

Hapo

8 april 2014

Mooi resultaat van het collectief : ET1 - Pion2    ( 5,5-2,5 )

 

Vooraf waren we met de behaalde derde plaats zeker ontevreden geweest, toch zijn we er achteraf wel tevreden mee.

Daar waar vorig jaar de wedstrijden tegen de topploegen in ons voordeel verliepen, viel het kwartje deze keer de verkeerde kant op.

Werden we nog “Herbstmeister” na overwinningen op de mindere “goden” in de klasse 1B; met 2014 in het vizier was duidelijk dat we na de nederlaag tegen ASV-5 vol aan de bak moesten om kampioen te worden. Na een teleurstellend gelijk spel tegen UVS 3 hadden we het al niet meer in eigen hand. Met de nederlaag tegen Rokade ging ook het laatste beetje hoop verloren.

Als teamleider kan ik alleen maar trots zijn op de prestatie dat er niemand afgezegd heeft gedurende de 7 wedstrijden. Geen enkele invaller nodig gehad!, dat zegt iets over de instelling die er bij het team was.

Het was het “net niet” dit jaar, volgend jaar met Martin Weijsenfeld in de gelederen komt er weer een kans. Met mogelijk nog spelers uit Huissen geeft dat misschien ook een kwaliteitsimpuls voor ons tweede team.

De wedstrijd tegen Pion2 was er eigenlijk een die ging om “des keizers baard”, nergens om dus.

John van Ginkel gaf hier al snel gehoor aan door al vroeg tot een puntendeling te komen. In een uitgedunde stelling met nog veel pionnen en weinig tactische mogelijkheden een juiste beslissing. Op de overige borden werd volop gestreden, daar was duidelijk meer aan de hand.
Eric Hartman kreeg een koningsaanval over zich heen maar met twee lichte stukken is dat echt te weinig om het Eric lastig te maken: 1,5-0,5. Marc Groenhuis mocht bewijzen dat hij het de speler die Pirc speelt lastig, te lastig in dit geval, kan maken. Met een breed opgezet pionnen centrum bezweek de tegenstander aan de druk. De stand werd 3,5-1,5 omdat er tussendoor nog remises waren te noteren voor Sjoerd van Roosmalen en John Remmerts. Bij winst was Sjoerd topscoorder geweest nu was het ex-aequo  en de loting pakte verkeerd uit. Ik mocht revanche nemen tegen “onze” Wim Gielen. Want na 2x mat in 3 gemist te hebben in de onderlinge van vorige week zou een nederlaag van mij een mentaal schaakwrak gemaakt hebben. Gelukkig kon ik weer genieten van een rustige nacht: 4,5-1,5.

Als laatste waren Wiely Martens en Stephan Brouwer nog bezig in een paar lastige eindspelletjes. De tegenstander van Wiely miste de afwikkeling na een gewonnen eindspel daar waar Wiely het nagelaten had om weer een punt aan zijn totaal bij te voegen, remise dus: 5-2.
Stephan was ook tegen Michiel Auwens in een eindspel beland met torens en een paar pionnen. De plus pion van de Pionner bleek onvoldoende om er nog een punt uit te slepen. 5,5 -2,5.

De eerste wedstrijd waarbij er niemand verloren heeft!

 

Theo

 

4 april 2014

Doornenburger via Arnhem naar Elst.

“Mijne Heren, ik ben gebeld door iemand die komend seizoen graag lid wil worden van onze club,” en toen stopte Sjoerd van Roosmalen met een geheimzinnige blik en keek de zaal rond, om na korte tijd van zwijgen te hervatten met “en dat is Martin Weijsenfeld”. Gejuich steeg op. Voor wie het misschien niet weet hier heel kort de geschiedenis. In 2004 hief sv de Vrijpion uit Gendt zich op en sloot het merendeel van de actieve leden zich aan bij De Elster Toren. Zo niet onder anderen Martin uit Doornenburg. Hij was toen al een sterke schaker en zijn ambities reikten hoger. ASV werd zijn nieuwe club, hij werd daar goed opgevangen en inderdaad steeg zijn rating aanzienlijk en werd hij zelfs uitgeroepen tot ASV er van het jaar! Maar voor de oud Vrijpionners was dit geen gesloten boek. Bij iedere gelegenheid probeerden ze hem naar Elst te lokken. Maar behalve een goede schaker is Martin bovenal een zeer loyale persoon en dus was steevast zijn antwoord. “Nee, mijn werk bij ASV is nog lang niet af”. Maar dit jaar tijdens ons laatste toernooi klonk het minder resoluut. Misschien heeft de prijs voor een jaar gratis lidmaatschap hem over de streep getrokken, het blijft vooralsnog een raadsel, maar voor ons telt alleen dat Martin volgend seizoen bij ons speelt en wij heten hem van harte welkom. We zullen het maar bij de volgende zegswijze houden: de wijsheid komt met de jaren.

In de interne heeft ons tweede Osbo team een buitengewoon goede generale repetitie voor onze komende wedstrijd tegen Wageningen 4 gehad . De meeste bakten er namelijk niets van: zo blunderde Hans Polman zijn dame weg tegen Johan van Meegen, verloor Jo Engels twee belangrijke pionnen en dientengevolge de partij tegen de goed en geconcentreerd spelende jeugdkampioen Martijn Vlootman, zagen Peter Bongers en Henry Schrader tweemaal in de partij resp. stukverlies en stukwinst over het hoofd, gaf Jan Delhaye tegen John van Ginkel een stuk cadeau en kon ook Tom Derksen het niet bolwerken tegen John Remmerts. Alleen Eric de Visser behaalde een overwinning tegen Ton Overeem. Rob Nieuwboer had geen tegenstander maar hopelijk is hij volgende week over deze teleurstelling heen.
Toetan

28 maart 2014

Als je de ranglijst van de vorige ronde pakt zie je dat er ruim onder Sjoerd v Roosmalen drie mensen strijden om de tweede plaats. Hoe verging het deze heren in deze ronde.

Remise? zei John Remmers, de nummer 4, tegen Jan Delhaye en beiden konden erom lachen, trouwens ook de toeschouwers. Natuurlijk beschouwde Jan dit als een grap en deed nog een paar zetten waarna John nadat hij nog een paard wegblunderde opgaf. Jan rukt hierdoor op naar de zesde plaats!
Stefan Brouwers, de nummer twee had grote moeite om met zijn twee torens Eric Hartman’s strijdmacht van toren, loper en paard in bedwang te houden. Maar wat hij ook deed, hij kon niet voorkomen dat Eric, stoïcijns een matnet voorbeidde, en toen Stefan ongelukkigerwijs zijn koning op een wit, inplaats van zwart, vluchtveld plaatste verloor hij prompt met een soort aftrekschaakje van de witte loper zonder enige compensatie een toren. Maar Stefan heeft een echte vechtersmentaliteit, hij herpakte zich en en dus moest Eric nog even bewijzen dat hij tot de afmakers behoorde en dat deed hij foutloos.
John v Ginkel, de man in vorm de laatste tijd en nummer 3, zat te ploeteren tegen Tom Derksen en zijn stelling leek winstgevend, maar wat hij ook piekerde hij kon de winnende voortzetting niet (meer) vinden. Toen Tom remise aanbood hoefde hij daarover gelukkig niet lang na te denken. En zo kwam hij als lachende derde op plaats twee, maar… de verschillen zijn klein en dus blijft het bij de besten van de rest  nog erg spannend.

Ook aan de andere borden was veel te doen, ik licht er een paar uit. Hans Polman maakte een ketser tegen Sjoerd . Sjoerd kon lekker vroeg naar huis, maar Hans moest nog een paar uur wachten, maar verveelde zich niet. Er was genoeg te zien en hij kwam volledig aan zijn trekken met wat hij graag doet: analyseren van andere partijen.
Martin van den Eijk trakteerde Wiely Martens op het Spaans en laatstgenoemde kwam uiteindelijk na peentjes zweetten tot winst, maar wat scheelde het weinig. Jammer voor Martin die zijn aanvallende spel niet beloond zag.
Erwin Mol werd door Wim Gielen natuurlijk getrakteerd op f4 en na lang geschuif was er een gewonnen eindspel voor Erwin met 1 pion meer, maar hij begon te blunderen en gelukkig kon hij nog net remise houden.

Ik sluit af met Hans Donker, die tegen de privé-chauffeur en broer van Tom, Mark als ik het goed heb, aantrad. “Als jullie lief voor hem zijn, kon hij nog wel eens terugkomen”, zei Tom aan het begin van de avond. Het werd uiteindelijk bijna de langste partij van de avond  en ze hadden beiden erg veel schik. Benieuwd naar de uitslag maar mij niet bekend geworden ook niet na Hans antwoord. “Het was een leuke partij en beide spelers hebben erg goed gespeeld met wisselende kansen over en weer”. Met Hans als onze ambassadeur durf ik rustig te schrijven, Mark tot volgende week dus.

Toetan

25 maart 2014

Verslag uitwedstrijd Kasteel2 tegen ET 2 met uitslag 4,5-3,5 door Rob aan het internet toevertrouwd.

 

Het venijn zat in het staartje!

Afgelopen vrijdag 21 maart vertrok het 2e team van ET naar Wijchen voor opnieuw een belangrijke en cruciale wedstrijd in de Osbo-competitie. Dit keer stond Kasteel 2 ons te wachten. Een sterke ploeg die stevig op de 2e plaats staat met een aantal sterke spelers in de gelederen. Zoals Tom Egbers het altijd zo mooi zegt bij Studio Sport waart het degradatiespook ons boven het hoofd. Dus een resultaat (en het liefst  natuurlijk de volle 2 punten) hadden wij bijzonder hard nodig om dit spook het hoofd te kunnen bieden en degradatie naar de 3e klasse af te wenden. Met dit in onze gedachten begonnen we, ghostbusters, dan ook met goede moed aan de wedstrijd en iedereen was vastberaden er alles uit te halen wat er in zou zitten.

Te beginnen op bord 2, waar onze voorzitter Peer het als invaller voor Tom opnam tegen Sjaak Laurant. Dat Peter goed kan schaken is alom bekend, en hij wist met zwart dan ook een goede stelling op te bouwen tegen zijn op papier sterkere tegenstander. Na ongeveer anderhalf uur spelen werd door beide heren remise overeengekomen, en dat paste geheel in onze strategie.  Het eerste halfje is binnen, en dat is een prima resultaat gezien het verschil in rating (Peter 1603 en Sjaak 1781). Een veelbelovend begin dus.
Op bord 8 streed onze Jo met zwart tegen Simon van Dijk. Zijn favoriete variant de Leeuwenklauw was op het bord gekomen en al snel ontstond er een open lijn in het centrum waar vooral wit controle over trachtte te krijgen omdat zwart rokade achterwege laat. Jo was echter iets sluwer dan zijn tegenstander en zette geheel in lijn met deze variant een aanval in op de koningsvleugel met h6,g5 etc. en kort daarop vluchtte wits paardje naar de achterste rij en kwam ook de open d-lijn in handen van Jo en hij stond heerlijk. Dit voordeel buitte Jo goed uit en hij wist met zijn toren op de damevleugel de stelling van zijn tegenstander binnen te dringen en vervolgens een volle toren af te snoepen. Toen ging het heel snel en na nog wat wanhopig gespartel van zijn tegenstander was het volle punt binnen. Een uitstekende overwinning en 1,5-0,5 voorsprong voor ons.Maar nog geen gejuich want twee andere borden van ons stonden niet al te best en een derde dubieus.
Jan speelde op bord 6 met zwart tegen Ritchy Duin. Op zijn Jans begon hij rustig aan de opbouw van zijn stelling, en wie Jan kent weet dat hoe langer de partij duurt, hoe gevaarlijker hij wordt. Hij trof echter een sterke tegenstander die net iets meer vrijheid en bewegingsruimte in zijn stelling wist te verkrijgen. Jan probeerde door een combinatie materiaalwinst te krijgen, maar verslikte zich en kwam een stuk tegen 2 pionnen achter. Dat werd een lastige zaak en z’n tegenstander gaf de voorsprong niet meer weg. Jan knokte nog door in de hoop iets te kunnen forceren en zijn tegenstander zenuwachtig te maken, maar het mocht helaas niet meer baten, 1,5-1,5.
Op bord 7 speelde Henry met de witte stukken tegen Clemens Levink, ook altijd een taaie tegenstander. Henry kreeg z’n favoriete Engelse opening op het bord en na een uur of twee spelen leek het nog redelijk gelijk, al had Henry wel iets meer dynamiek in zijn stelling. En dat buitte hij formidabel uit. Hij forceerde een verzwakking van zwarts koningsstelling om vervolgens een toren te geven die niet geweigerd kon worden, en daarna zijn dame met schaak bij de vijandelijke koning naar binnen te schuiven en afgelopen was het voor zwart. Chapeau! 2,5-1,5 voor ons. Dat gaat de goeie kant op.
Maar Hans D stond niet best en Eric  de V, invaller voor Erwin, stond ook al erg gedrongen en de vraag was: kan hij de juiste verdediging vinden?. Laten we eens kijken. Op bord 3 nam hij het  met wit op tegen Kaz Haans. Het werd een Siciliaanse partij waarin Eric zoals altijd ten strijde trekt met de Grand-Prix opening (e4, Pc3 en f4). Het werd een interessante partij en er ontstond een levendige strijd op het bord. Eric met al zijn routine was op een gegeven moment nog in het bezit van zijn loperpaar, en zijn tegenstander moest het daar met zijn 2 paarden tegen zien op te nemen. Ook stonden de zware stukken nog steeds op het bord. Toch waren de twee paarden nog lastig genoeg en Kaz manoeuvreerde ze over het bord als een stel op hol geslagen dekhengsten. Het was eventjes lastig te beoordelen hoe dit zou gaan aflopen en eigenlijk leek remise voor ons  het hoogst haalbare. Maar Kaz dacht teveel aan de aanval en betrok in al zijn ijver zijn toren erbij door deze van de achterste rij af te halen. En dat bleek een grote fout , want  na rustig nadenken plaatste Eric met schaak zijn toren op deze rij  en met mat in twee 2 haalde hij tot grote opluchting van ons het volle punt binnen. Heel netjes, 3,5-1,5 voor ons.
Op bord 5 speelde Hans D met zwart tegen John Klein Douwel. John opende Pf3 en Hans stelde daar f5 tegenover. Dat kan natuurlijk. Daarna kwam een gambiet met e4 en daarna Lc4. Er ontstond een gevaarlijke aanval op de koningsvleugel van de zwarte stelling en met Pg5 en h4 liep het storm. Het opmerkelijke was dat er na bijna 2 uur spelen nog maar 5 zetten waren gespeeld. Er zat dus een hoop denkwerk in maar even dacht ik dat de tegenstander van Hans in slaap zou vallen, of anders Hans zelf wel door het ontzettend lange wachten en nadenken van zijn tegenstander. Uiteindelijk had John het allemaal goed gezien en dwong hij de koning van Hans tot het lopen van een halve marathon. Mat was onvermijdelijk en dit gebeurde dan ook aan de rand van het bord op de damevleugel. Helaas, 3,5-2,5.
Op bord 5 speelde ik (Rob) met wit tegen Rob Duin. Ik opende e4 en m’n tegenstander antwoordde met P-c6, daarna speelde ik d4 en uiteindelijk kwam er een stelling van de Franse doorschuifvariant op het bord zonder c5. Dat leek me wel prettig. M’n tegenstander speelde al snel f6 en de spanning in het centrum bleef nog een tijdje gehandhaafd. Op een gegeven moment koos m’n tegenstander voor een afruil op e5 en ik kreeg daar een geïsoleerde pion. Op het oog niet erg. Echter werd dit toch een kwetsbaar aanvalsdoel en de zwarte torens konden zich mooi verdubbelen op de f-lijn. Het leek allemaal houdbaar, na een kwaliteitsoffer op f3 dacht ik nog even remise te kunnen houden, maar de aanval was helaas niet meer af te slaan. Verdiend verloren, 3,5-3,5.
De hoop is nu gevestigd op het eerste bord waarop Hans P wit heeft tegen Jorik  Quint. De partij gaat lange tijd gelijk op, waarna  Hans besloot om  remise aan te bieden. Maar Jorik sloeg dit af, vooral ook gezien de onzekerheid op de andere borden. Wij, die al uitgeschaakt waren, vonden deze weigering in eerste instantie niet zo erg want wij weten dat Hans daarna geweldig kan uithalen. En dus zat Hans op een gegeven moment als laatste nog te ploeteren en lag alle druk bij hem en in tegenstelling tot wat we eerder dachten zouden we nu zeer tevreden zijn met remise en 1 punt mee naar huis nemen.
En dan breekt de tijdnoodfase aan, althans in grote mate voor zwart met nog twee minuten en Hans nog 10 minuten. Hans gaat dan in de denkmodus, zijn tegenstander dreigt een pion te pakken en er staat ook nog een zwarte pion op promoveren. Hans doet een voorbereidende zet om deze promo onschadelijk te maken waarna zijn tegenstander de  koning zet  om daarna de witte pion te pakken, waarna Hans tot onze grote schrik a tempo pion h4 speelt om  pion g5 te dekken, en dan ziet Hans het ook, hij kan promotie niet meer verhinderen. Toch knokt hij  met toren tegen dame nog door. Maar het blijkt een onmogelijke strijd om er in deze omstandigheden nog een resultaat uit te persen.
Het werd mat en Hans baalde na afloop natuurlijk als een stekker en zat er even doorheen. Logisch, als je zo geknokt hebt en voor je gevoel onnodig hebt verloren. Helaas hebben wij met 4,5 – 3,5 verloren. Het leek er in ieder geval even op dat we een punt mee gingen nemen uit Wijchen en misschien nog wel meer.

Is het nu dan helemaal afgelopen en hebben we nu geen kans meer? Zeker niet! Goed nieuws kwam van de uitslag Variant-Wageningen 4. Dit werd 5,5 – 2,5 voor Variant. UVS staat 1 wedstrijd voor het einde onderaan met 2 punten, wij staan 7e met 3 punten en Wageningen staat 6e met 4 punten. Laten wij nu net de laatste wedstrijd tegen Wageningen 4 spelen!!! Kortom: als we die winnen dan handhaven we ons sowieso in de tweede klasse en kan het degradatiespook weer op zoek naar een ander slachtoffer.

Rob

 

22 maart 2014

Het draadje van het zwaard van Damocles begint te rafelen.
Ietwat zenuwachtig maar toch strijdlustig trok ons tweede team gisteren naar Wychen met maar een simpele opdracht en dat was winnen, maar zeker niet verliezen, want dat laat de stand op de ranglijst niet toe. Erwin en Tom waren verhinderd maar hun invallers Peter en Eric dV deden zeker niet voor hen onder, zij tekenden voor resp. een half en een heel punt . Henry en Jo hielden ook het volle punt binnen maar helaas moesten Hans P, Hans D, Jan en Rob in het stof bijten. Eindstand 4,5 -3,5 voor Het Kasteel 2. De laatste ronde tegen Wageningen4 gaat nu cruciaal worden. Binnenkort volgt hier een verslagje van Rob.

Toetan

21 maart 2014

Oordoppen?
Marc stond om 8 uur beneden bij de bar al te trappelen van ongeduld. In een eerdere wedstrijd tegen Sjoerd had hij de kans op winst laten liggen en dat zou hem vanavond niet meer overkomen. Goed voorbereid opende hij met e4 om na het antwoord c5 direct c4 te spelen Hij kreeg een urenlang initiatief en naarmate de partij vorderde leken er zelfs winstkansen voorhanden en dus keken wij reikhalzend uit naar de final blow. Sjoerd niet, die bleef bij de les en met weloverwogen zetten pareerde hij de aanvallen en verloste zich uit de urenlange houdgreep om daarna met een eenvoudige Damezet schaak te geven en tegelijk een ongedekte toren op te slokken. En helaas zag Marc wederom zijn goede spel niet beloond, zelfs een remise zat er niet meer in. “Sjoerd moet je in een partij altijd twee keer verslaan” zei even later ervaringsdeskundige John vG. En gelijk had ie. Stefan opende d4 tegen Tom om na Pf6 zijn geliefde g4 te lanceren. Deze provocatie werd moedig beantwoord met Pxg4 dus Stefan in zijn element. Maar Tom kent zijn klassiekers ook en timmerde met goed positioneel spel de zaak dicht en met zijn gevaarlijke Da5 en het verrassende tactische Pxe5 dwong hij Stefan tot dameafruil waarna de ergste kou uit de lucht leek, ware het niet dat Tom voor de zoveelste keer veel teveel tijd had verbruikt en met twee minuten op de kok een paardvorkje over het hoofd zag en met lege handen bleef zitten. Wim G opende tegen John v G natuurlijk met f4 en na ampele minuten kwam het antwoord d5 op het bord. Op een gegeven moment speelde Wim na zwarts lange rokade Lxa7. Fisher deed, toen dacht men even nog aan iets geniaals, in de eerste Wk partij tegen Spassky een soortgelijke zet en ging er snel vanaf. Wim zal een verbetering gevonden hebben maar dat kwam er niet helemaal uit. John verzuimde later mat in 1 maar mat in 2 bleek ook voldoende. Wiely opende tegen John R met e4 en na c5 volgde er een svesnikov en al snel verdwenen, op een paardje na, alle lichte stukken van het bord. Wat overbleef leek beter voor zwart en Wiely probeerde nog wat te redden door nog een pion van het bord te grissen en remise aan te bieden. Tevergeefs, het leed was al geschied en met een paar krachtzetten werd zijn onbeschermde witte koning tot omvallen gedwongen. In de partij tussen Johan G. en Eric H gaf Johan al vrij vroeg een stuk weg en dit bleek uiteindelijk niet meer te herstellen. Ton had met wit tegen Martin een zeer comfortabele stelling opgebouwd en Martin tot in de uithoeken van het bord gedreven. Alles leek erop dat Ton hier een verdiende overwinning zou gaan behalen totdat … het stokte. Met een machtig pionnencentrum trok Martin richting koning maar ook dat zette niet door en Ton kreeg de kans met een tactische torenzet de partij wederom een andere wending te geven, maar hij zag het niet. Daarna bood hij nog remise maar dat werd terecht door Martin niet aangenomen.

Veel andere schakers waren zich thuis aan het voorbereiden op de alles of niets Osbo wedstrijd van het tweede tegen Kasteel2 en dus zou je denken dat het lekker rustig zou zijn in de speelzaal, maar helaas dat was niet het geval .Het toeval wilde dat er pal naast ons in het zaaltje een vergadering was en natuurlijk wordt er dan veel gepraat en dat is niet meer dan normaal en daarom nemen we deze mensen natuurlijk niets kwalijk.  Maar schaken is nu eenmaal een denksport die concentratie vereist, maar goed mensen het komt niet wekelijks voor en dus moeten we flexibel zijn, want het is natuurlijk onzin om te verwachten, en dat doet uiteraard ook niemand van ons, dat als wij schaken het zaaltje leeg zou moeten blijven. Overal zit nl. een prijskaartje aan. Maar de situatie wordt toch wel anders als wij OSBO bezoek hebben, misschien moeten we in dat geval het zaaltje erbij huren en daar de Osbo wedstrijden spelen of gratis goede oordoppen ter beschikking stellen. Maar dat is iets dat het Bestuur moet afstemmen met de zaalbeheerder en in het geval van de oordoppen met de materiaalmeester.

Toetan

18 maart 2014

Mees van Osch  met 6,5 uit 7 overtuigend kampioen van het 8e Elster Toren toernooi.

Met 53 deelnemers, waaronder 1 vrouwelijke, is ons  8e toernooi van 15 maart jl. wederom een succes geworden. Weliswaar 20 minder dan vorig jaar, maar dat maakte het allemaal toch wat overzichtelijker. Misschien dat het mooie weer voor potentiele deelnemers de reden was om niet te komen, misschien omdat het 1 maand later was, we weten het niet, maar de welkomers hebben er, van wat ik gehoord heb, geen spijt van gehad. Van onze club deden er 14 mee en van dit stelletje was John Remmerts, door 1 weerstandspunt meer dan Marc Groenhuis, de beste en eindigde in het overall klassement op plaats 5.
Een kampioen remiseschuiver zat er niet in onze Elster groep, bijna iedereen had wel 1 of 2 remises , behalve 1 man en dat was John v Ginkel, met 0 remises krijgt hij van mij de titel van `allesofnietsschuiver.` De organisatie was tot in de puntjes verzorgd, de catering ook weer goed en alles liep als een zwitsers uurwerk. We waren dan ook mooi op tijd klaar, dit tot grote opluchting van een aantal Vitesse supporters die daardoor goed gemutst op tijd bij hun cluppie konden zijn, maar ze hadden beter in ons clublokaal kunnen blijven. Dan hadden ze daarna misschien ook pijn in de kop gehad, maar dan wel van de lol.
Mees van Osch wint, zoals gezegd, ons toernooi met een monsterscore. Hij was weliswaar qua rating de grootste kanshebber, maar ja je moet het ook nog maar even waarmaken, nietwaar. En ook al kun je het niet aflezen van de uitslag ; hij kreeg het echt niet op een presenteerblaadje. Er werd flinke tegenstand geboden, maar wat men ook probeerde, Mees bleef overeind. Alleen de eerder genoemde John R stak direct na de pauze, in ronde 4,in een onbewaakt moment  een stok in Mees zijn wiel  en hield  blij de latere kampioen met een knappe remise af van een 100% score.
Mees, speler van De Toren,  is met zijn 20 jaar de jongste kampioen. We zien hem graag volgend jaar zijn titel verdedigen.
Verder nog een lichtpuntje voor onze club. Een van de prijzen was een gratis lidmaatschap voor 1 jaar bij de Elster Toren. Deze prijs werd gewonnen door Henry Schrader, maar omdat deze al lid is , werd de prijs maar al te graag in ontvangst genomen door Martin Weijsenfeld.  Nu nog even afwachten wanneer hij hiervan gebruik gaat maken.

Toetan

14 maart 2014

Het kampioensavontuur voor ons eerste is voorbij. Ditmaal werd afgeweken van de vertrouwde opstelling en al snel leek dit succes te hebben want Sjoerd speelde op bord drie een juweel van een eindspel en maakte 1-0. En dat op het moment dat bord 8 met Wiely aan de zwarte stukken in vuur en vlam stond. Gezegd moet worden dat zijn tegenstander ook lekker meedeed met het vuurtje stoken, maar hij trok daar teveel tijd voor uit en dat brak hem uiteindelijk op. Theo zal vermoedelijk nog een gedetailleerd verslag maken, daarom beperk ik me hier tot de oproep aan Wiely en Sjoerd om hun partij te publiceren.

 

In de onderlinge waren weer prachtige partijen te zien. Vooral de partij Johan v M tegen Johan G. stond bol van spanning en verrassende wendingen. Johan vM. had de vijandelijke koningstelling aan flarden geslagen en een pion naar de zevende rij geschoven, kortom hij stond kei gewonnen. Maar dan komt het moeilijkste in het schaakspel: het afmaken van een gewonnen stelling. En zo kwam ook bij hem de sleet in zijn spel. Hij produceerde een paar twijfelachtige zetten en dat gaf zijn tegenstander weer hoop. En warempel Johan G veerde op, de dames werden geruild, de rotpion verorberd, hij won wat stukken en uiteindelijk de partij. Hulde voor beide spelers. Rob gooide alles in de strijd tegen Wim G. en het leek echt gevaarlijk, maar Wim had alles gezien en Rob knalde tegen de muur. Henry tegen Eric dV werd beslist doordat Henry zonder compensatie een stuk moest inleveren en datzelfde gold voor partij tussen Peter, met zijn zeer scherpe antwoord op het siciliaans, tegen Jan. Jan maakte na de stukwinst ook geen fout meer. Voor de uitslag Hans P tegen Erwin  zouden in een weddenschap de meesten ingezet hebben op een remise. Toch geven de onderlinge uitslagen vaak andere resultaten te zien. De kemphanen kennen elkaars zwakke en sterke punten goed. Zo zijn zij beiden zeer goed in het maximaal uitbuiten van een klein foutje van de tegenstander en ook laten zij zich niet snel in met roekeloze varianten. Ze kijken er misschien wel na, maar doen het niet. Zou een van tweeën vanavond iets verrassends brengen ?, nee en dus kregen de gokkers gelijk, het werd remise en dit was een terechte uitslag. Martijn trad aan tegen Ton en Ton dacht zijn koning met een rokade in veilgheid te kunnen brengen. Helaas was dit niet toegestaan en moest Ton een mindere zet doen, waarna Martijn, wanneer mag ik nou eens tegen hem spelen, volgens mij heeft hij iedereen al een of twee keer gehad, rustig verder ging met zijn opbouw en won. Tussen Hans D en mijzelf ging het erom wie nu eigenlijk aan een slechter seizoen bezig is. Hans zei, Jo slechter dan mij kun je het niet doen, maar daar was ik het niet mee eens. En dus lieten we elkaar zien hoe slecht we wel waren maar ik had er niet opgerekend dat Hans al zo vroeg in de opening een stuk zou weggeven en dus moest ik alles uit de kast halen om mijn gelijk te krijgen. Maar toen Hans later nog een tweede stuk verloor moest ik toch toegeven dat Hans in deze partij slechter had gespeeld. Volgende keer beter.

Voor ons toernooi van a.s. zaterdag hebben we nu zo’n 50 aanmeldingen. Weliswaar kan dit nog oplopen maar ook als dit niet zo is zijn we blij met deze opkomst en gaan we er iets moois van maken.

Hieronder het verslag van Theo die ondanks de grote( dubbele) tegenslag gelukkig toch nog weet te relativeren.

Toetan

 

Juiste teaminstelling helaas niet beloond. ( ET1-Rokade   3,5-4,5 )

 

Als, als, als……. We zullen het nooit weten als we toch op de vroege remise aanbiedingen bij de 2 Johns en op mijn bord waren ingegaan. Het had 1 punt gescheeld maar het blijft gissen natuurlijk.

We hadden gekozen voor een tactische opstelling met John van Ginkel op 1, Sjoerd op 3 en Stefan op 5.

De klokken waren nog maar net aangezet of na amper 6 zetten stond het bord bij Wiely en zijn tegenstander in vuur en vlam. Dat het allemaal theorie was in de Ponziani, daar had zijn tegenstander zeker niet op gerekend, Wiely wel want die had de partij al eens tegen John vn Ginkel gespeeld en toen niet helemaal correct behandeld.

Na goed 1,5 uur was er nog niet veel aan de hand, uitgezonderd dan bij de partij van Wiely. Daar werd misschien al snel op een overwinning gerekend door Rokade.
Zoals gezegd werden de remises nu gemeden, klasse mannen!. John Remmerts kwam niet echt lekker met wit uit de Franse opening maar kon de zaak nog net bij elkaar houden. Helaas niet tot het eind. Sjoerd had zijn tegenstander opgezadeld met een geïsoleerde pion in het centrum. Maar dat het moeilijk zou worden stond wel vast. Met paard tegen loper en een gelijk aantal pionnen zag het er remiseachtig uit. Maar de oppositie lachte Sjoerd tegemoed en dan komt zijn klasse tot uiting door het vakkundig af te maken, knap stukje schaakwerk.

Marc had op bord 4 af te rekenen met het Scandinavisch en dat blijft toch altijd lastig met allerhande dreigingen, een remise was het hoogst haalbare.

Stefan’s tegenstander gooide al zijn gewicht in de strijd en dat was niet weinig!. Zelfs voldoende om het offer van Stefan te weerleggen en een punt binnen te halen.

Op bord 6 was ik in een stelling beland met vele dreigingen, ik miste een tussenschaak met de dame waardoor ik mijn eigen dame verloor. Wat geeft het dan een slechte nachtrust als je om 01:30u in Fritz ziet dat je gewoon een simpel voordeel,om nog maar niet te spreken van een overwinning, hebt gemist.? Met 2 uit 6 is het gewoon slecht dit jaar.

Op bord 8 stond Eric een pion achter en leek lange tijd te verliezen maar een toreneindspel in dit soort stellingen compenseert nog weleens een pion, ook nu. Remise.

Hiervoor had John vn Ginkel op bord 1 knap remise gehouden tegen de kopman van Rokade.

Terug naar bord 7 daar was de Koning van Wiely het hele bord over gejaagd om uiteindelijk een veilig plekje te vinden aan de rand van het bord. Zijn tegenstander had echter in deze achtervolging zoveel tijd verloren dat het steeds moeilijker werd om de juiste zetten te vinden. Aan alle dreigingen ging hij uiteindelijk ten onder.

Om middernacht viel het doek voor de Elster Toren, uithuilen en opnieuw beginnen. Volgend jaar komt er weer een kans, zeker weten!!

 

Theo

 

3 maart 2014

 

Afgelopen donderdag zaten John v G en Eric H naast mij en ik kon mijn ogen niet van hun bord houden. Zelden heb ik zo een spannende partij gezien. Vanaf zet 1 lieten beide spelers zien met welke bedoelingen ze achter het bord zaten. Geen geschuif maar aanvallen was het credo.

Kwaliteiten werden aangeboden, geweigerd en geruild, stukken bleven instaan, want slaan is niet verplicht, en daarvoor in de plaats werd een vijandelijk stuk weer aangevallen. Bijna iedere nieuwe stelling die daarop verscheen vergde weer veel denkinspanning en creativiteit van de spelers. Vooral ook omdat ik niet alles heb kunnen volgen maar zeker ook om te kunnen publiceren heb ik de partij opgevraagd. John schreef “Een partij met vele mogelijkheden, jammer dat je in de schaaksport niet 1-1 kunt scoren! Sterk spel van  Eric en hij verdiende zeer zeker geen 0!

En dus staat hij nu onder partijen. Zeer de moeite waard om op het bord na te spelen, maar dan vooral niet kijken naar de volgende zet, maar eerst denken, wat zou ik doen? Je zult nog raar opkijken.

Toetan

 

28 februari 2014

 

ET 1 bekert door.

Eindelijk hadden we dan gisteren een vrouw in ons midden. Helaas maar voor kort want zij schaakte voor Wageningen 5 in de OSBO cup . En John R. had het genoegen tegen haar aan te treden. Hij speelde onbevangen en pareerde  alleaanvallen van deze dame op zijn koning, welke koning hij na afloop triomfantelijk midden op het bord mocht zetten. Liep het op de andere borden aanvankelijk wel en niet zo gesmeerd, uiteindelijk liep het toch nog goed voor ons af ; remise voor Marc, verlies voor Stefan en winst voor Sjoerd, waarmee de eindstand op 2,5-1,5 kwam. Daarmee zitten we bij de laatste acht.

Verder hoop ik Hans D en Ton binnenkort weer op de club te zien.
Toetan

 

21 februari 2014

 

Sjoerd neemt lachend felicitaties in ontvangst.

Met 10 punten voorsprong op 3 volgers ging Sjoerd gisteren ietwat onzeker de laatste 4 ronden van de bekercompetitie in. Lieten op de langste afstand van het schaatsen een aantal  (goed betaalde prof ) sportlieden verstek gaan omdat ze vonden dat ze toch geen kans maakten op een medaille, bij ons waren de ( bijna kansloze ) amateurs wel aanwezig, zo zag hij. En zo begonnen we in een zeer ongedwongen sfeer de wedstrijden en probeerden we en passant Sjoerd uit zijn concentratie te halen. Twee van Sjoerds directe, nou ja,  belagers  John R en Stefan boekten in ronde 1 al snel de volle winst , de derde John v G haakte wat af door remise met wit tegen Wim G. Toen ik het waarom vroeg aan WIm meende ik te horen `Ik speel liever remise met zwart dan dat ik verlies met wit ´, maar ik weet niet meer zeker hoe en wat  hij precies zei, Martijn dacht dat Wim een parallel trok met schaatsen, waar een coach minkukelde dat hij liever zag dat zijn pupil brons had  op shorttrack dan goud op de lange baan, maar goed het was wel voldoende voor luid gelach gevolgd door een luid ssssssst , want Sjoerd was nog bezig met zijn eerste partij, en het blijft een denksport en dus moeten we natuurlijk wel sportief blijven. Sjoerd won en dus rustte hem de zware taak minimaal twee remises uit de drie volgende ronden te halen, maar toen hij in ronde 2 Rob een kopje kleiner maakte  was het 4 e kampioenschap al een feit. Ontdaan van alle last won the champ ook nog ronde drie om vervolgens  in ronde 4 een tijdje in de zevende hemel te verkeren waarna hij, eenmaal  terug op aarde, moest constateren dat hij tegen Wiely erg beroerd stond en nog moest vechten voor remise. Zijn eindscore  komt op 58 punten  en daarmee verbeterde hij zijn prestatie van vorig jaar met 6 punten. Bescheiden lachend zei hij nog `jammer dat ik niet de 100% heb gehaald. Later beneden bij de bar verwende hij zich, bij gebrek aan een beker, maar met een overdreven groot glas witte wijn.

 

Toetan

 

Update

 

Ons eerste Osbo team heeft toch nog twee finalewedstrijden te gaan want Rokade heeft gelijk gespeeld tegen Zutphen. Door deze uitslag is er in de top van alles mogelijk en het kan zelfs ook zo maar zijn dat Rokade, ASV5 en wij gelijk eindigen met 11 punten en dat het dan op bordpunten aan komt. Gekkenhuis als je de mogelijkheden op een rijtje zet. Gewoon ons best blijven doen.

 

 

14 februari 2014

 

Ontzetting, verwarring, boosheid, spanning, teleurstelling, berusting, opluchting, zo maar een paar woorden die op een of andere manier in verband kunnen worden gebracht met wat er zich gisteren in de interne minicompetitie afspeelde. Mini omdat er een paar zieken waren en omdat ons eerste team nog lag te recupereren van het gelijke spel van afgelopen maandag.

Eric dV was ditmaal de oneven speler en pakte kort daarop zijn biezen. Dit alles belette de twaalf uitverkorenen niet om er vanaf de eerste seconde keihard tegenaan te gaan. Rechts van me, ik moest tegen Rob, zaten Johan vM en Martijn en er was veel verwarring aan dat bord. Johan werd zo door de partij in beslag genomen dat hij had vergeten om zijn notatieboekje correct in te vullen en dus Martijns boekje, natuurlijk up to date,maar even raadplegen. Okay, correcties doorvoeren en verder met de partij, maar na een paar zetten, wat nu weer, nog klopt de notatie niet. Maar weer doorhalen en alles opnieuw invullen. En wat nu weer, nu doet die klok ineens raar. Of al deze ellende van doorslaggevende aard is geweest toen Johan besloot zijn dame voor een toren en een loper te geven, is niet te zeggen, maar wel duidelijk is dat zijn stelling na dit alles instortte en Martijn het volle punt binnenhaalde. Peter kwam tegen Wim C maar moeilijk in zijn ritme. Dat is niet zo verwonderlijk want Wim is een lastig te bespelen tegenstander met zeer onverwachte zetten. Net als je denkt, kip ik heb je, vindt hij toch weer een riposte. Toen ik zag dat Peter, uiteraard per abuis, een lekkere pot bier, inplaats van het kopje koffie met koekje bij Wim neerzette, gaf ik eigenlijk niet zo veel meer voor zijn winstaspiraties. Maar hij corrigeerde dit direct en wat later stond hij een stuk tegen een pion voor. Maar het leek niet genoeg en Wim zag dit ook en bood remise, maar toen dit nog niet werd geaccepteerd besloot Wim, wonder boven wonder, dan maar voluit in de aanval te gaan en dat werd hem fataal en een beetje boos op zichzelf legde hij de koning om.

Rob speelde tegen mij een goede partij. Al snel waren we vanuit de opening door een dame afruil in een middenspel beland en maakten we ons op voor het eindspel. Toen ik terugkwam met de cola voor Rob en de bitterlemmon voor mijzelf zag ik tot mijn ontzetting dat hij een pionnetje had geroofd en dat als ik dit zou terugpakken het mat in 1 zou zijn. Met kunst en vliegwerk probeerde ik er nog iets van te maken, maar ik zag dat Rob bij correct spel zelfs nog een tweede pion kon winnen en dus dacht ik al aan opgeven. Rob had al ver voor de partij me toegefluisterd dat hij nog nooit van me had gewonnen en misschien was de spanning voor hem dan ook te groot want hij koos een andere voortzetting en toen hij wat later ook nog mijn paard f3 toeliet en ik de pion terugwon besloten we tot remise. Na de analyse beneden ging ik weer naar boven en aan enkele borden hadden spelers al met tijdnood te maken. Johan G speelde tegen Martin een zeer goede partij, waarin hij een kwaliteit voor kwam en dit met uitgekiende zetten uitbouwde tot een gewonnen stelling, maar afmaken kon Johan het niet want zijn tijd was op en dus berustte hij in zijn lot. Maar Martin had het er moeilijker mee, hij had weliswaar gewonnen, maar ik zag de teleurstelling op zijn gezicht, want zijn rechtvaardigheidsgevoel steeg ver boven zijn blijdschap van de overwinning uit. Maar Martin, schaken is een keiharde sport en de tijd is onderdeel van het spel. Gelijktijdig was het op de andere borden ook nog menens. Erwin had tegen Tom, “ jonge jonge wat speelt die knaap goed” zei Erwin na afloop, een typische Mol partij. Met rustige zetjes had hij een voorsprong van 3 pionnen bereikt en keek Tom aan tegen een restbedenktijd van 1 minuut. Maar Tom ging onverdroten door en gaf uiteindelijk zijn paardje voor wat pionnen, waarna Erwin met toren, paard en pion tegen toren alleen moest bewijzen dat hij dit tot winst kon voeren. Ik keek ernaar en in mijn hoofd hoorde ik de melodie van Time is on my side van de Rolling Stones en misschien hoorde Erwin dat ook want binnen zijn rest tijd van 9 minuten schoof hij opgelucht en met rode wangetjes de vijandelijke koning van het bord. Henry en Jan hadden het centrum volgepropt met zware en lichte stukken. Dit schiep talloze tactische mogelijkheden en het was dan ook zeer spannend om te zien hoe de spelers hiermee in combinatie met  de naar nul snellende tijd omgingen. Bovendien prijs je je gelukkig dat jij niet achter dat bord zit. Afijn,Jan aan zet plaatst zijn toren naast een vijandelijke pion en pent deze voor Henry´s koning, Henry verplaatst zijn dame. Te snel gezet zal kort daarop blijken. Jan geeft vliegensvlug familie schaak met het paard. Dit paardje zou normaliter door de pion gepakt kunnen worden ware het niet dat deze een zet eerder is gepend door de toren. En dus moet Henry de koning uit het schaak halen waarop Jan met zijn paard de dame van het veld gritst, tot grote teleurstelling van Henry. Een mooie schaakavond, helaas werkte de internetverbinding niet en dus de stand maar even opschuiven tot volgende week, als we de laatste ronde van het rapidschaak gaan afwerken.

 

Toetan

 

 

11 februari 2014

 

4- 4 : Niets meer in eigen hand:

 

Daar waar we na de vorige ronde ons tot doel hadden gesteld om nog 3 finales te spelen, rest na de 5de speelronde nu enkel nog afwachten wat de koploper(s) gaan doen.

Vol goede moed vertrokken wij vanaf 3 verschillende locaties naar Nijmegen, misschien is dat voor het “wij” gevoel toch niet de juiste voorbereiding.

UVS had zich terdege goed voorbereid, allereerst werd er ons letterlijk gezien geen enkele ruimte geboden in de speellocatie. Op mijn vraag of het niet allemaal wat ruimer kon werd direct ontkennend geantwoord. Ons restte dus niets anders dan als 8 maatjes haringen op een rijtje te gaan schaken. Alleen de uitjes ontbraken nog maar dat werd gedurende de avond ruimschoots vergoed door de zweetlucht van een opeen gepakte rij mensen.

Daarnaast hadden zij hun teamopstelling aangepast. De topspeler van UVS 3 was verhuisd naar bord 6, daar mocht ik mijn tanden op stuk bijten. Het gevolg hiervan was dat een mindere “god” opgeofferd werd aan Sjoerd.

Na een goed uur zag het er al niet echt overtuigend uit wat we op het bord getoverd hadden. Al vroeg, misschien te vroeg, maar gezien de resultaten van John Remmerts in de OC de laatste weken ook wel weer begrijpelijk, was John remise overeen gekomen.

Het begin van de andere John zag er hoopvol uit met wat dreigingen met paard, loper en dame maar echt overtuigend was het allemaal ook weer niet. Eric kreeg in de Pirc opening een behoorlijk aantal dreigingen op zijn koningstelling te verwerken , en Wiely stond in een Italiaanse partij verre van florissant. Het positieve was dat Sjoerd langzaam maar zeker meer druk op de koningsstelling van zijn tegenstander kreeg en deze daar uiteindelijk ook aan bezweek. Hiervoor was Wiely al ten onder gegaan in de hopeloze strijd, 1,5-1,5. 

Stefan was weer met zijn bekende g4 op Pf6 in een partij met diverse complicaties beland die uiteindelijk in niets uitliepen 0,5-0,5 en dus 2-2. John had ondertussen al een remise aanbod moeten weigeren omdat het er niet goed uitzag voor de rest van ons. Later werd in een gelijk opgaande stelling toch maar remise overeen gekomen. 2,5- 2,5.

Eric had zich mooi onder de complicaties uit gewerkt, daar waar op mijn bord de complicaties alleen maar toenamen. Met wat fraaie zetten haalde Eric het punt binnen, 3,5-2,5 voor ET, kon het dan nog??.

Door de door mij geofferde kwaliteit weer terug te offeren bleef de kopman van UVS een pionnetje voor wat uiteindelijk voldoende was voor de winst 3,5-3,5.

Ook Marc kwam in een middenspel terecht waarbij de meeste lichte stukken en de dame van het bord waren verdwenen. Met aan beide kanten nog een toren en een paar pionnen werd de vrede getekend, 4-4.

Ook na afloop slaagde UVS er nog in om een echt mistgordijn op te trekken. Na een nachtelijke omzwerving van een uurtje door de binnenstad van Nijmegen werden uiteindelijk de “goed verstopte” auto’s weer terug gevonden. Dat maakte de kater nog wat groter voor ons.

Theo

 

 

11 februari 2014

 

Ons eerste Osbo team heeft niet kunnen winnen in Nijmegen tegen UVS3. Ongetwijfeld komen binnenkort de individuele resultaten en een verklaring hoe het zover heeft kunnen komen, want daar zijn we natuurlijk zeer nieuwsgierig naar. Wel zag ik op de foto van UVS dat zij met een zeer tactische opstelling de strijd zijn aangegaan, want ik zie op bord 1 onze Sjoerd spelen tegen mijn tegenstander van vorig jaar en dat was toen op bord 8 in de tweede klasse.

Voor het tweede een klein lichtpuntje, we zijn 1 punt uitgelopen op UVS5,  die  tegen Het Kasteel tenonder gingen. Zie onze OSBO pagina elders op de site , die is bijgewerkt tot en met vandaag.

 

Toetan

 

 

10 februari 2014

Dit plaatsje is gereserveerd voor het verslag van Rob, waarin hij, denk ik, zal beschrijven, hoe hij het gelijke spel tegen Variant heeft beleefd.

 

7 februari 2014

 

Hondenweer was het gisteravond. Afin dat automobilisten op de clubavond komen is nog daarentoe, maar als je zonder regenpak de fiets pakt, dan ben je echt wel verknocht aan het spel. En zo kon het gebeuren dat Rob als een verzopen kat het lokaal binnendroop en hoefde Henry niet in te vallen bij het tweede, dat tegen Variant iets te bewijzen had. Op onze Osbo pagina staan de uitslagen en er zal binnenkort van een van de spelers, zodra die opgedroogd is, een verslagje komen. De eindstand is 4-4 geworden. Gelukkig niet verloren maar om uit de directe gevarenzone te komen hadden we moeten winnen. Maar, Variant heeft een goed team, en tijdens de avond sloeg de balans regelmatig van links naar rechts en terug. Al met al een juiste uitslag.

In de onderlinge waren er weer zeer mooie krachtmetingen. Zelf speelde ik tegen Variant en heb, behoudens de uitslagen, niet veel van de onderlinge duels meegekregen, en verwijs dus naar de uitslagen.

Volgende week maandag gaat ons eerste naar UVS 3. Dit is de eerste uit de finale van 3, bij verlies hebben ze het kampioenschap niet meer in eigen hand. Maar er kan, net als in de eredivisie voetbal, ook dan van alles nog gebeuren.

Mannen schakers, succes.

Toetan

 

31 januari 2014

 

 

Overlijden Piet.

 

Voordat gisteravond in de club de strijd weer losbrandde heeft Peter nog een woordje gedaan en hebben we een minuut stilte gehouden naar aanleiding van het droevige nieuws dat Piet afgelopen zondag 26 januari is overleden. Namens alle leden van de club condoleer ik Trees, dochters Petra en Judy, kleindochter Zoey en schoonzoons Will en Albert en wens hen heel veel sterkte toe in de komende tijd.

 

Piet werd in 1968  lid van de Vrijpion uit Gendt  en ging in 2004 toen deze club werd opgeheven met een aantal andere Vrijpionners over naar de Elster Toren en vond daar al heel snel zijn draai. Op sportgebied was schaken Piets grote passie. Ik kwam voor het eerst bij Piet thuis toen ik een wedstrijd moest inhalen voor de Vrijpion competitie en kwam op zijn erf aan waar hij me buiten al stond op te wachten. `Volg me maar `zei hij, ik achter hem aan, Piet ging een deur in en hij verween even uit het zicht. Maar ik hoorde hem roepen, `kom Karpov, kom maar`, en ik dacht nou, nou, Piet begint al vroeg met de psychologische oorlogvoering. Er schuurde iets tegen mijn been en ik keek naar beneden recht in een paar grote lieve hondenogen en na een aai liepen we samen naar binnen. Binnen bleek dat Piet de hond had geroepen die hij genoemd had naar de toenmalige wereldkampioen Anatoli Karpov .Na de koffie begon de partij. Karpov ging aan mijn voeten liggen. Na een paar uur bood ik met twee torens tegen een Dame remise aan. Piet bestudeerde de stelling, te lang naar mijn smaak, Karpov likte mijn hand, Piet ging door en ik met de staart tussen de benen naar huis. Piet was een goede schaker, gevreesd om zijn rustige, weloverwogen spel en zijn schier onuitputtelijke uithoudingsvermogen. Vriendelijk buiten het bord, maar meedogenloos erachter, in zijn nopjes als hij zwart had en zijn lievelingsopening met D6 kon spelen. Piet heeft vlak voor zijn overlijden, zonder bord, nog geschaakt, met zwart, met zijn dochters, welke partij na de zet A4 naar A3 volgens Piet, remise was. Hij heeft op het schaakbord van het leven 79 zetten gedaan, de tachtigste heeft hij net niet gehaald.
De familie heeft ons gevraagd of wij vandaag nog een laatste wens zouden willen vervullen, namelijk het dragen van de kist, en wij, Peter, Henry, Theo, Wim C, Eric H en Jo, voelen ons zeer vereerd met dit verzoek en hebben dan ook direct volmondig ja gezegd.
Jo

 

De wedstrijd.

 

Sjoerd gaf Stefan geen kans dichterbij te komen, remise was de snelle uitslag. Ook een korte partij tussen Hans en Theo met remise. Daarentegen een lange wedstrijd tussen Eric dV tegen Martin, met nog wat pionnen en ieder een toren op het bord zou het bij goed spel remise moeten worden en dat gebeurde ook. Henry stond volgens mij niet goed tegen Johan G, ik was dan ook verrast toen ik hoorde dat Johan toch verloren had, desalniettemin goede overwinning van Henry die daarmede de koppositie in de B groep heeft overgenomen. Tussen Marc en Rob ontspon zich een zeer spannende strijd en het leek zelfs even gevaarlijk voor Marc te worden toen Rob met zijn paardje plotseling uitviel. Maar de wedstrijd kwam abrupt tot een eind toe Rob een stuk weg gaf. Peter moest tegen Martijn en ik kan me vergissen maar volgens mij was het al heel snel duidelijk wie er daar de scepter zwaaide. Toen Martijn uiteindelijk ook nog zijn Dame moest inleveren vond hij het welletjes. Eric H moest tegen Wim G. en deze kemphanen toveren iedere keer weer een zeer mooie partij op het bord. Er werd overduidelijk op winst gespeeld en dit keer moest Wim de koning omleggen. Bij Johan v M en Wim C. ging het lang gelijk tegen elkaar op maar in het eindspel trok Wim aan het langste eindje. Mijn complimenten voor Jan die tegen mij op voortreffelijke wijze gebruik maakte van mijn verkeerde g2/g4. Met wat geschwindel probeerde ik er wat van te bakken maar uiteindelijk bleken zijn twee lopers en extra pion te sterk voor mijn twee kreupele paarden. En toen naar de beide Johnnies die in een zinderende tijdnoodfinale waren beland. Eerder had ik John R al hoofdschuddend achter het bord zien zitten en dit bleek niet onterecht. Alleen een eeuwig schaakje zou hem nog kunnen redden van verlies en hij speelde hier, volgens mij ook op. Maar John v G, met een iets langere baard dan toen hij binnen kwam, maakte het met wat krachtzetten mooi af.

 

Overig

Verschillende van jullie hebben een uitnodiging ontvangen voor het Geurts Conserven toernooi in maart. Ben je geïnteresseerd en dit jaar 50 of ouder en heb je geen uitnodiging ontvangen, kan ik je verder helpen. Ik doe wel mee.

De uitslagen van de bekercompetitie zijn nu compleet en staan allemaal op de site.

Ik heb kunnen achterhalen dat in de Osbo klasse 2 d waar ons tweede in speelt Mook gewonnen heeft van Variant, waardoor de laatste op 3 punten blijft. Wij hebben 2 punten en volgende week is Variant onze tegenstander, we kunnen dus een flinke slag slaan. Dus mensen, met dezelfde instelling als tegen UVS er tegenaan is het motto.

 

Toetan

 

 

 

 

 

 

 

24 januari 2014

Oud raadsel van vroeger werd gisteren nieuw leven ingeblazen, 2 vaders en twee zoons gingen vissen. Ze vingen er 3 en toch had ieder 1 vis.

Want Punten Is Ons Nevendoel team 2 kwam gisteren strijden voor de volgende ronde in de OSBO cup en zo gebeurde het dat 5 Eltorers tegen 4 Pionners een uitslag noteerden van 3,5 tegen 0,5. Voor het halfje zorgde Marc, die ditmaal als laatste het boek sloot, tegen clubgenoot Wim G.

Winst voor Sjoerd, John en Stefan. Later dit jaar zullen beide teams, maar dan met tweemaal zoveel spelers, elkaar in de laatste ronde van de OSBO competitie weer treffen, en misschien staat er dan voor ons team wel iets veel  belangrijkers op het spel.

Volle bak dit keer want ook voor de interne was er veel belangstelling. Speciale aandacht voor het goede spel van onze Hans D. Versloeg hij vorige week Eric de V., ditmaal was Wiely de pineut. En door al dit geweld is hij, mede door falen van de ´oude´ koploper, nu de nieuwe nummer 1 in de B groep.
Er zijn al aanmeldingen bij John R. binnen voor ons komende toernooi in maart. Binnenkort komen de namen op de site.

Toetan

 

 

 

 

19 januari 2014

Hier volgt het erg leuke verslag van onze razende reporter Annique. Ik zei tegen Annique dat het misschien wel leuk zou zijn als de mensen konden zien wie Annique is, dus dat we bij haar artikel ook een foto plaatsen, ze zei volmondig “ja”,maar voegde daar direct aan toe, “maar dan wel met ons hele team de Ark 1.” De andere meiden vonden dit ook leuk en dit is het resultaat. Links onder Frauke, daarnet boven Annique, daarboven Michelle en rechts Rosalie. Bedankt en goed gedaan Annique.

Ter verduidelijking er waren 71 deelnemers, waarvan 55 in de bovenbouw en 16 onderbouw.
Toetan

 

Schaak toernooi Overbetuwe

Op 18 januari 2014 was het Schoolschaak toernooi Overbetuwe. Er deden in de bovenbouw 14 teams mee van de scholen : De Ark, De Meander , Het Drieluik, Dr. Lammerts v. Bueren, De Okkernoot, Ds. v. Lingen, School met de Bijbel, Combinatie Elst-Driel. In totaal deden in de boven bouw 55 deelnemers mee.
De organisatie was in handen van schaakvereniging  de Elster Toren te Elst. De voorzitter van de club, Peter Bongers, heette alle deelnemers van harte welkom en hoopte dat iedereen na vandaag lid zou worden van de Schaak vereniging. Dat hoop ik ook, want het is leuk als er meer meisjes op de schaakvereniging komen!
Ik ben sinds vorig jaar lid van de Elster Toren, ik vind schaken heel leuk en mij is  gevraagd om als razende reporter een stukje te schijven over het schaak toernooi .
In elke ronde speelden 2 kinderen tegen elkaar. In elk team zitten 4 spelers. Met je team zit je op een rij. De beste van je team zat op stoel 1. Ik zat in het team de Ark 1 samen met Frauke, Rosalie en Michelle. Iedereen heeft heel sportief gespeeld en het was hardstikke leuk.
Toen was de prijsuitreiking! Er was een beker voor de beste speler, ik heb uitgezocht wie dat was. Er was ook een beker voor de beste groep. En daar kwam de prijsuitreiking. De 3e plaats was voor de Ds.van Ingen 1. Op de 2e plaats was Dr. Lammerts van Bueren 2 geëindigd. En de kampioen van dit jaar, met 14 punten en  20 bordpunten, was De Meander! De beste speler is Rick Krijnen van Lammerts van Bueren. Toen mocht ik de beker uitreiken! Toen zei meester Hans : “Degene die niets hebben gewonnen krijgen een leuke schaaksleutelhanger.”

Gemaakt door Annique Van Het Erve.

 

17 januari 2014

Update: John R heeft zijn partij tegen E.Wille,( menu: partijen) gepubliceerd en schaart deze onder de categorie grappig en dat ben ik met hem eens. Tijdens de partij fluisterde ik John in zijn oor, “als ik afgelopen maandag met 3 pionnen achterstand remise kan maken moet jij dat zeker kunnen”.

Toetan

 

Theo laat er geen gras over groeien en stuurde onderstaand verslag op en toont hier de juiste spirit.

 

Wedstrijdverslag Osbo competitie ronde 4 ,ET1 –ASV 5 , 16 januari 2014. Eindstand 3,5-4,5

 

Nog 3 finales  te gaan!!

 

Na de vierde ronde en de nederlaag tegen ASV-5 kunnen we stellen dat we het nog steeds in eigen hand hebben. Wat ons nog rest zijn wel 3 finales tegen zeker niet de minste tegenstanders. Achtereenvolgens zullen we UVS-3, Rokade en PION-2  moeten verslaan om daadwerkelijk kampioen te worden. Zeker geen onmogelijke opgave maar dat het lastig zal worden staat wel vast.

De spelers van ASV-5 waren al vroeg naar Elst getogen en waren verbaasd dat er nog geen spelers van ons waren. Die rust stralen we dan zeker uit?, we laten ons niet snel gek maken.

Het eerste uur was er al gelijk vuurwerk aan de borden. We leken al vroeg tegen een rechtse directe op te lopen doordat John Remmerts een stuk of wat pionnen(4 of 5) achter kwam. Zijn tegenstander, Erik Wille, vroeg zich achteraf verbaasd af waarom John niet opgegeven had. Maar in het belang van het team bleef John zich dapper weren en langzaamaan kwam er warempel compensatie door dreigingen met torens en dame. (update: zie de inmiddels door John geplaatste partij)

Tussen de bedrijven door moest ik al vroeg in zet herhaling berusten. Of met een compleet ingesloten loper opgescheept blijven zitten en steeds verder in de verdrukking komen of een halfje, dan maar het laatste. 0,5 – 0,5.

Marc kon helaas zijn zegereeks in de OSBO niet voortzetten. Tegen Bart Plomp kwam hij steeds wat verder in de verdrukking en toen de toren van zijn  tegenstander op avontuur ging in Marcs stelling was het gedaan. 0,5 – 1,5. Na de stand op de borden in ogenschouw genomen te hebben zag ik steeds meer donkere wolken boven de Elster Toren verschijnen. Ik zag de beide Johnny boys op verlies, Stefan een pion minder en in mijn fantasie diende een dikke nederlaag zich aan.

Gelukkig kwamen er steeds meer clubgenoten ons ondersteunen en dat geeft de burger moed. Erik Wille vergreep zich bijna door de koning aan te raken en tegen een mat in 2 op te lopen. Nog net op tijd zag hij dat hij zich maar (on) tevreden moest stellen met remise; wat een domper voor ASV. 1 – 2.

Eric had zijn stelling tegen de Engelse opening van zijn tegenstander rustig opgebouwd en had zowaar een pionnetje verschalkt en stond prima (gewonnen!?). Een kwestie van rustig hergroeperen van de stukken en uitspelen, zoals Sjoerd hem had geleerd. Maar plots ging het mis, de tegenstander kwam met torens op de 7de rij en dan weet je het wel. Hij creëerde een vrijpion en zo werd het dus 1 – 3.

En met die tussenstand weigerde Wiely een remise aanbod, tja wat moet je anders met deze achterstand.

John vG had ondertussen wel remise aan Martin Weijsenfeld aangeboden. Maar met 2 pluspionnen wilde deze daar begrijpelijk niets van weten. Maar als uit het niets keerde de kans. De twee plus pionnen van Martin (wanneer wordt hij nou eindelijk verstandig en wordt lid van de ET), waren niet voldoende. John had de koning van Martin in het vizier en dreigde met paard en dame een vervelend mat, en toen daar ook nog de toren bij kwam was het snel gedaan met “onze” Martin,  2 – 3

Stefan speelde tegen Anne- Paul Taal zijn bekende  openstelling spelletje met diverse combinatie mogelijkheden. Maar zijn tegenstander was onvermurwbaar en hield het hoofd koel. Na verloop van tijd kwam hij onder de druk uit en wist zelf een pionnetje te winnen. Zijn gedachten gingen waarschijnlijk terug naar de jaren 90 toen je na het halen van de 40-zetten nog alle tijd kreeg om de partij rustig uit te spelen, want zo zei hij,  net voordat zijn vlag viel : Das mooi de 40 zetten heb ik gehaald , waarnaar,als in een boze droom hem al snel duidelijk werd gemaakt dat deze regelgeving van “voor de oorlog” was.  3-3

Sjoerd had aan bord 1 een moeilijke avond tegen de topper(Jochem Woestenburg) van ASV-5. Met zwart kwam hij in een Siciliaanse stelling  terecht waarbij er niet direct uitgespeelde kansen waren voor een van de spelers. Alleen de tijd tikte in het voordeel van Sjoerd, met nog 50 seconden op de klok deed zijn tegenstander een mooie loper zet die voldoende bleek voor een half puntje. 3,5 – 3,5.

Een remise van Wiely zou nu voldoende zijn voor een gelijk spel. De kansen waren echter gekeerd. De 3 pionnen tegen een stuk stonden er niet meer en voor het geofferde materiaal had Wiely geen compensatie meer. Even leek het er nog op alsof zijn tegenstander een “dolle” toren  zou slaan waardoor pat zou zijn ontstaan maar dat bleek te mooi om waar te zijn. Met het einde van een ongekend spannende schaakavond  is ASV met 3, 5 – 4,5 denk ik toch wel de terechte winnaar van deze derby.

Theo

 

15 januari 2014

 

Henry verraste mij plezierig door zijn leuke onderstaande verslag. Goed werk Henry.

 

4e Osbo wedstrijd UVS-5 – De Elster Toren 2,  maandag 13 januari 2014 in Nijmegen, eindstand 1-7

 

Met volle kracht vooruit!

Als teamleider van het 2e team kan ik zeer tevreden terugkijken op het verloop van de 4e Osbo wedstrijd tegen UVS-5 op de Ganzenheuvel in Nijmegen.
We gingen naar Nijmegen met slechts één doel en dat was winnen en het liefst met grote cijfers en enigszins gespannen begonnen we dan ook aan onze partijen.

Aan bord 4 won Eric als eerste zijn partij tegen Bert-Jan de Boer ( 0-1)en dat liet Erwin niet op zich zitten want kort daarop sloeg hij, aan bord 2 tegen eendagsoudlid Clive Michelo, toe.
Erwin had nog enkele minuten op zijn klok terwijl Clive nog 1 uur en 21 minuten te spenderen had.
Maar inplaats van nervositeit bij Erwin door deze tijdnood leek het erop dat Clive zenuwachtig werd van Erwins plotselinge tempowisseling naar snel spel waardoor hij door wat vreemde zetten van zijn kant Erwin de kans gaf een toren en uiteindelijk de partij te winnen.(0-2)

Ook Hans won door degelijk spel zijn partij tegen Wim Heuvelmans aan het eerste bord en dus 0-3.
Inmiddels waren er enkele supporters van de Elster Toren, rechtstreeks vanuit de tennistraingshal, de zaal binnengestroomd en werd het direct wat voller en vrolijker.
Als 4e op rij won ik eindelijk mijn eerste partij in de Osbo competitie van dit seizoen. Ik speelde aan bord 7, ik had met Jo geruild want ik wilde graag Engels spelen, tegen een oude bekende Frans Neijenhuis.

Mijn voorbereiding was niet tevergeefs .Het was nu (0-4 )voor ons.
Veel moeilijker had Jo met zwart het, maar hij zorgde ervoor dat de winst naar ons toe ging door remise te spelen tegen Harrie Berkers. Pikant detail is wel dat Jo op een gegeven moment 3 pionnen achterstond. (½ - 4½)

Het zag er naar uit dat we dus vroeg thuis zouden kunnen zijn, maar we gingen voor een maximaal resultaat en daarom gingen de overige 3 spelers van de Elster Toren zeer gedreven door.

De tegenstander van Tom aan bord 3 ,Jasper van Dalen, deed een verkeerd torenoffer waarna door zuiver spel Tom de partij mooi won. (½ - 5½)

Rob had op bord 6 een prachtige stelling opgebouwd. Hij speelde tegen de teamleider van UVS5, Thei van Laanen en had al veel tijd verbruikt. Rob deed een paardzet dat zoveel complicaties voor beiden ging opleveren dat Thei besloot het met de zet gepaarde remisevoorstel aan te nemen (1 - 6).

Als laatste was Hans D nog bezig met zijn partij op bord 5 tegen Ruud van Roosmalen. Hans kwam een stuk tegen 2 pionnen voor te staan maar de tegenstander verdedigde zich sterk en probeerde allerlei trucjes uit om Hans te misleiden. Hans bleef echter kalm en wikkelde de partij langzaam maar zeker af naar winst.

De eindstand werd uiteindelijk 1-7 voor de Elster Toren en hierdoor stijgen we waarschijnlijk meteen 2 plaatsen in de rangorde. Dit werd dan ook direct, onder aanvoering van de supporters, gevierd aan de bar van het Forum de Ganzenheuvel.

De volgende tegenstander is Variant uit Huissen. UVS speelde gelijk tegen hen dus we weten wat ons te doen staat op donderdag 6 of 13 februari a.s.

Ik wil in ieder geval ieder bedanken voor het formidabele spel van afgelopen maandag en de supporters voor hun steun.

 

Henry Schrader
Teamleider 2e team ET

 

 

 

14 januari 2014

 

Vierde ronde OSBO. UVS5-ET2        1 – 7

 

 

Als een phoenix verrees gisteren het tweede uit de as. Met 7 tegen 1 werd het altijd gastvrije UVS5 op eigen bodem verslagen.

De volle punten kwamen van Erwin, Hans,Hans,Eric,Tom,Henry en de twee halfjes van Rob en Jo. Een verslagje zou, maar ja dat was min of meer met een grappige ondertoon afgesproken voor de wedstrijd, gemaakt worden door UVS, dus nog maar even afwachten.

Wel heb ik een foto van hun site geplukt. We zien hier Rob, op de rug, tegen Thei van Laanen. Met zwart zette Rob een prachtige aanvalspartij op, waarin hij echter zoveel denkwerk had geïnvesteerd dat er helaas voor het slot niet veel tijd meer overbleef waarna met een tussenstand van 5,5 tegen 0,5 tot remise werd besloten.
 

In de klasse van ons eerste team speelde UVS3 alvast 3 partijen vooruit tegen Rokade en voor wat het waard is de tussenstand is 2-1 voor UVS3 !

 

De stand na ronde 8 van onze bekercompetitie zal donderdag a.s. aangepast worden, sommige spelers staan op 7 inplaats van 8 partijen. (update: gezien alle commotie nog niet gelukt)

Toetan

 

 

10 januari 2014

De klokken waren nog maar net ingedrukt voor de eerste Rapid partijen of de deur ging open en daar stapte Lourens binnen. Natuurlijk veerden wij op maar hij verzocht ons om rustig door te gaan met de wedstrijden zodat hij nog eens de sfeer kon proeven. Na afloop van de partijen nam Lourens het woord. Ik sta hier met gemengde gevoelens, vertelde hij, enerzijds droevig omdat ik afscheid moet nemen van de schaakclub waar ik vanaf 1994 met veel plezier heb geschaakt en 10 jaar de voorzittershamer heb gehanteerd, maar anderzijds blij omdat een grote wens van mijn vrouw en mij in vervulling is gegaan, binnen enkele weken gaan wij terug naar onze roots te weten Friesland. Lourens wenste onze club veel succes toe, ook in de Osbo en mochten wij eens in de buurt komen, zo zei hij met nadruk, dan waren wij van harte uitgenodigd voor een bezoekje. En zo besloot hij, jullie zullen nog wel van mij horen, want onze Hans D, de vliegende reporter met navigatie, zal nog een interview van mij afnemen. Daarna schudde hij iedereen de hand waarbij over en weer bedankjes en goede wensen werden gewisseld en nam Lourens nog even plaats en begonnen wij, toch wel redelijk onder de indruk, aan ronde twee. [Vanaf deze plaats Lourens, namens iedereen en dus ook degenen die niet aanwezig waren, dank ik je voor alles wat je voor onze club hebt gedaan en je altijd plezierige aanwezigheid en ik wens jou, je vrouw en je familie nog heel veel gelukkige jaren daar in het hoge noorden toe. Jo]

 

Het geluk is met de dommen is een bekend gezegde. Nou klopt dit niet helemaal als je het over Sjoerd hebt. Dom is hij zeker niet maar geluk heeft hij wel. Of is dit ook niet waar, is het wel geluk, als hij in mindere of gelijke stellingen toch het hoofd koel houdt en kleine foutjes van de tegenstander keihard afstraft. Sjoerd dwingt dus het geluk af, en daarom houd ik het toch maar op pure kwaliteit. En zo won hij wederom 4 partijen op rij en staat met grote afstand op nummer twee aan kop. En zo lijkt het erop dat er weer een beker zijn kant opgaat en zullen wat flessen Whisky daarvoor plaats moeten maken.

 

Het wordt een spannend weekje op Osbo gebied.

Het tweede heeft drie wedstrijden in de Osbo gespeeld en steeds leek het erop dat we zouden winnen. Maar even zovele keren ging het ineens mis en dus kun je langzaamaan gaan kwalificeren als een Tantaluskwelling ( een gewenst iets is heel nabij, je reikt ernaar en ineens blijkt het onbereikbaar.) Aanstaande maandag moet het tweede naar UVS5. De opgave is eenvoudig, alleen winst telt, en eerlijk gezegd wederom zit dit er echt in. Afijn, dinsdag weten we of de kwelling een hersenspinsel is.

 

 

En dan donderdag a.s. speelt ons eerste, na drie wedstrijden koploper in de eerste klasse, tegen ASV5. Zoiets als David en Goliath. Tot de tanden gewapend zullen de op papier sterkere en zeer gerenommeerde strijders uit Arnhem ons honk binnenvallen met de bedoeling om korte en metten te maken met de aspiraties van ons dorpse clubje. Wij krijgen het niet eenvoudig en daarom heren van het tweede, jullie zijn donderdag vrij, dus kom naar de club voor de broodnodige ondersteuning van onze mannen. En je moet er nog niet teveel aan denken, maar bij winst op ASV5 komt het kampioenschap en de promotieklasse toch wel heel erg dichtbij.

 

 

 

 

 

Toetan

 

 

 

 

 

 

 

 

3 januari 2014

 

Maar liefst 22 personen stroomden gisteravond binnen om te gaan strijden voor de titel de slimste schaakmens van 2014. En tot ons aller groot genoegen waren daar ook drie oud leden bij en wel Arno, Coby en Kamran. We begonnen met een toost op het nieuwe jaar en daarvoor kregen we een glas met oranje spul. Peter, de voorzitter en pleitbezorger, overviel ons direct met het goede en zeer welkome nieuws dat we dit jaar worden gesubsidieerd voor onze jeugdactiviteiten. Daverend applaus was het gevolg, en dit komt vooral ook toe aan onze leden die deze taak iedere week weer op zich nemen. En dan nog het nieuws dat Martin weer een scheidrechtersdiploma uitbreiding heeft gehaald en daarmee een obstakel voor ons eerste team om te gaan strijden in de promotieklasse uit de weg heeft geruimd. Dit en het feit dat we al via de mail kort daarvoor van Sjoerd hadden vernomen dat ook Sponsorkliks 60 euro had gestort bracht de toch al vrolijke stemming er nog meer in. En toen stond Sjoerd hemzelf op, de man die en de quiz had geschreven en ook presenteerde, nam daarna zeggenschap over de volle zaal. Als een muis zo stil werden we. Sjoerd vertelde dat de quiz zou bestaan uit twee delen, te beginnen met het teamgedeelte, en na de pauze het individuele deel. Dat zou dus een latertje worden. Hij haalde een verfrommeld papiertje en een groot pak papier te voorschijn. Vanaf het papiertje las hij, de thuis gemaakte, hoe, dat doet er verder niet toe, teamindeling op en verzocht ons plaats te nemen aan de door hem aangewezen tafels. En toen pakte hij de grote stapel op en deelde hij als een volleerde examinator de formulieren rond. In het voorbijgaan ontwaarde ik een ondeugende blik in zijn ogen en toen ik dan ook een eerste snelle blik op het papier wierp werd het mij duidelijk. Dit wordt zweten vanavond. Na het startsein doken wij na iedere door Sjoerd opgelezen vraag diep in de schaakmaterie  en lieten wij ons alleen af en toe prettig storen door het opgeven van een bestelling of het nuttigen van een lekker bittergarnituurtje. Rond een uur of tien zat het deel erop en konden we gaan pauzeren. Mijn indruk was dat we als team behoorlijk wat juiste antwoorden hadden weten te vinden, maar ja je weet natuurlijk nooit hoe de jury hier tegenaan kijkt. En dan de uitslag. Opmerkelijk  is het als velen niet weten dat Reinderman de laatste Nederlandse kampioen is, leuk wordt het als John v G de naam Hiroshima aan Nakamura gegeven heeft, maar hilarisch werd het toen Coby zijn eigen zoon Wiely op een oude jeugdfoto niet had herkend. Uiteindelijk met een klein verschil op ons team, de 4 jees, Johan vM, Jan, John R en Jo, wordt het team met Eric H, Ton, Erwin en de jonge Rob eerste. Direct door naar het individuele deel. Ook bij deze vragen had Sjoerd weer flink in zijn schaakbuidel getast. Weetvragen afgewisseld met beoordelings en trial and errorvragen passeerden de revue. Maar er is een groot verschil met deel 1. Ten opzichte daarvan bevind je je ineens, zeg het maar, als in een andere dimensie. Zat je eerst als team onbevangen en in alle openheid aan tafel, nu ben je ineens elkaars concurrenten en sta je als pinguïns op een klein plekje constant rond te loeren of er niemand in je territorium komt. Pikgedrag probeert zich van je meester te maken. Je kijkt snel naar links, rechts , naar voren, achteren, omlaag en naar boven. Met verkrampte armen en handen, zo moet het handje van Tal er ongeveer uitgezien hebben, probeer je jouw geheimen te beschermen.

Zelf betrap ik me op een oude fout die ik met schaken ook wel veel maak. Namelijk de eerste ingeving later alsnog corrigeren, daarna de correctie met iets geheel anders corrigeren, met als slot van het liedje een fout antwoord, terwijl het eerste opvallend vaak goed bleek. Schrijf je als antwoord  2 tot de macht 63 plus  1 of schrijf je 2 tot macht 64 min 1 op, dat kan later het verschil tussen winst of verlies blijken te zijn, om maar iets te noemen. Een soort van basic butterfly effect. Om half twaalf werd de winnaar en dus de slimste schaakmens 2014 bekend gemaakt. En de winnaar is, net zoals in 2013 John R.

Met dank voor de perfecte organisatie gingen velen van ons behangen met mooie prijzen naar de bar en uiteindelijk richting huis.

Toetan

 

20 december 2013

 

We beginnen maar met het goede nieuws, hieronder treffend verwoord door der Mannschaftskapitan Theo

 

Eerste team wint met 6,5 - 1,5 van ASV-6 en is ....Herbstmeister!!

 

Vol goede moed vertrokken we in 2 auto's naar het walhalla van de Arnhemse Schaakclub ASV. Dat men daar aan de weg timmert wat betreft het schaken werd me al snel duidelijk, er was zelfs een complete timmer werkplaats voor ingericht.  Aan alles is gedacht bij deze schaakclub, ik zag aan de muur diverse bakjes met pluggen en schroeven, waarschijnlijk om verloren stellingen toch nog bij elkaar te kunnen houden en zo een stevige verdediging op te werpen.

Dit deed trouwens niet onder voor de sfeer want die was gemoedelijk. Geen spoor van afgunst omdat wij twee ex-asv in de gelederen hadden. Het is ook bijna Kerst en dat was zelfs te zien in de consumptiemuntjes waar een ster in zat.

Vooraf werd ik al benaderd door 1 van de broers Wille, ik ben er altijd mee in de war, wie wie is?. Maar hij draagt zorg voor de aangeleverde copy in De Gelderlander. Of ik na afloop nog bereikbaar was voor commentaar zodat het nog in de zaterdag editie van De Gelderlander kon worden geplaatst.

 

De klokken waren nog maar net begonnen aan hun werk of John vn Ginkel stond al duidelijk beter. Een mooie open b-lijn tegen de vijandelijke rokade en toen zijn tegenstander "een mooie combinatie" miste was het al snel 1-0. Sjoerd speelde natuurlijk tegen 1 van zijn oud club genoten, Naasz, hij had zich wel voorbereid. Het is te zien dat Sjoerd inmiddels echt tot de Elster Toren behoort, zonder pardon werd de ASV langzaam terug geduwd en verslagen. 2-0

Aan bord 2 speelde 1 van onze Johny-boys tegen Rob Huberts, met zwart kwam John wat gedrukt te staan en kan aanvankelijk alleen maar reageren. Maar toen wit het foute plan koos werd hij hardhandig van het bord geschoven. 3-0

Marc maakt zijn status van topscoorder meer dan waar, in een Benoni stelling kwam hij een kwaliteit voor en dat was 4-0.

Op bord 6 was ik in een Grunfeld partij weinig verder gekomen en toen John vertelde dat een remise voldoende was voor de overwinning koos ik hier maar voor.

Na een overwinning van Stephan met zijn bekende g4 opening op paard f6 

belandde hij in een opening met veel mooie combinatie mogelijkheden, een kolfje naar zijn hand. 5,5-0,5.

Wiely ging tegen de Pirc verdediging van zijn tegenstander iets te voortvarend van start en zag zijn offer stranden. 5,5-1,5.

Als laatste was Eric in een moeilijk eindspel beland wat er remiseachtig uitzag. De spelers langs de lijn hadden het al gezien, remise. Meer Eric had duidelijk verder gekeken en met nog weinig tijd op de klok maakte hij het heel mooi af door de koning van de tegenstander in zet dwang te dwingen waardoor hij promotie van zijn pionnen kon afdwingen. 6,5-1,5.

Ik heb om middernacht nog maar snel mijn gsm aangezet zodat ik in ieder geval kon melden dat we Herbstmeister waren en ons visite kaartje in Arnhem hadden afgegeven.

 

Theo

 

Team 1, namens iedereen, van harte gefeliciteerd met deze titel. Ga de komende dagen maar lekker feesten maar let op, daarna is het geen tijd om op de lauweren te rusten, jullie zijn nu kampioensfavoriet en je weet aan de top blijven is moeilijker dan er te komen. Weet ook dat jullie partijen, in Arnhem, tot op het bot zullen worden geanalyseerd en dat het vijfde team staat te trappelen om jullie in de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar pootje te lichten.

 

We vervolgen met het droevige nieuws dat nu vaststaat dat na 3 wedstrijden ons tweede team met 0 punten onderaan staat in de poule. Bijna iedereen van het tweede zag hoe Hans P bijna zijn tegenstander Jan Spoorenberg, die moederziel alleen uit Mook was gekomen, een punt aftroggelde en dus hadden we bijna  alsnog  gelijkgespeeld tegen Mook1. Het is voor ons geen geheim dat Hans in de Osbo beresterk sterk acteert, en dus hoopten we allen op een wondertje. Met zwart kwam Hans goed uit de opening, won met iedere rake zet zoveel tijd op Jan S, dat deze met nog 8 minuten op de klok tekenen van nervositeit begon te vertonen. Hij zag namelijk na afruil van de zware stukken twee briesende zwarte knollen richting zijn koning galopperen en dit zag er zo dreigend uit dat hij hier, lijkt het, zo van onder de indruk raakte dat hij inplaats van de zetten kleine dwarsstreepjes maakte op het notatieformulier. Uiteraard maakte Martin hem hierop vriendelijk attent, waarop Jan haastig alsnog noteerde, waarna hij met nog 5 minuten te gaan van alle streepjes een flinke zweep knoopte en tot zijn geluk en onze ontzetting hiermee de zwarte knollen kon temmen. Voor Hans zat er verder niets meer in en dus was remise een feit. Even later keek Hans op zijn foon en zei `het eerste heeft gewonnen´.

 

Verder ook goed nieuws voor Erwin,Wim G,Ton en Hans D, die hun partijen wisten te winnen en ook Martin was blij met zijn remise tegen mij en ik was ook blij want ik had eigenlijk moeten verliezen.

Verder zijn Sjoerd van de A groep en ik, met een minimaal verschil van 1 punt op Rob, van de B groep ook herbstmeister geworden en dus ook gefeliciteerd.

Tot slot wens ik iedereen alvast hele fijne feestdagen en als het goed is zie ik jullie op de feestquiz avond op 2 januari 2014.

 

Toetan

 

 

 

 

17 december 2013
Met dank aan de site van sv Bennekom het volgende bericht over de verrichtingen van ons tweede team in het Osbo cup avontuur. BSV Bennekom 1 trad met Hotze Tette Hofstra, Martijn Pauw, Ed de Beule en Nike van Niel aan tegen Elster Toren 2. Het werd 4-0, maar Elster Toren 2 verkocht haar huid duur. Hofstra won niet zonder slag of stoot van Tom Derksen. Hofstra koos voor een frivole opzet, maar het tegenspel was tam. Pas toen de dame dreigend in de zwarte stelling kwam, was het gedaan met de Elster koopman.
Van Niel moest behoorlijk aan de bak. Hij stond tegen Hans Donker moeilijk en was zelf niet tevreden over zijn werk. Vanuit een goede verdediging werd toch een prima punt gescoord. Pauw kreeg in het duel met Rob Nieuwboer een overtuigende stelling en ook nog tijdvoorsprong. Hij drukte sterk door en won toen simpel. De Beule maakte het zich zelf wat moeilijk. Gevolg: een vreselijk lastig middenspel. Toch scoorde hij als laatste speler van de avond het (vierde) punt. ( noot van mij, ik vermoed dat hij hier tegen Henry speelde).

Jammer jongens, maar het was te verwachten, schrale troost is dat de andere twee teams van Bennekom  ook Mook  en ASV6 uit de cup hebben geknikkerd.

Toetan

15 december 2013

Zaterdag jl. waren 4 Eeteejers weer in de POK te Voorst aan het ploeteren. Peter,weer in bloedvorm, won ze allebei op overtuigende wijze. Wim verloor en won ereen, want hij wil het liefst de zaken in balans houden. Henry een remise en een zeer ongelukkige nederlaag omdat hij zijn paardje op het verkeerde veld zette, waardoor zijn tegenstander dame kon halen. Wat een pech na een mooi opgezette partij.

 

 

Zelf speelde ik met wit als een beginneling mijn morgenpartij. Ik stond hier na de 27ste zet (T maal d1) verloren, want wat kan ik nog na het voor de hand liggende e3. In slow motion zag ik mijn tegenstanders hand boven e3 helicopteren maar hij greep na ampele seconden plotseling zijn dame en sloeg pion a2 eraf om had ik Lh6 gespeeld ook pion b2 te pakken en zo veld g7 te dekken, zo zei hij in de analyse. Hij werd dan ook onplezierig verrast door mijn Lf6 en zo won ik onverdiend een puntje. Ik dacht nog, had ik die mazzel donderdag tegen Huub Blom ( Mook) maar gehad. S´middags er nog een halfje bij voor een bye.

 

 

En ja over donderdag gesproken.

Eric de V stuurde mij zijn recente verloren Osbo partij toe met het verzoek deze te plaatsen. De partij is opgenomen onder de rubriek partijen ( menu ). En ook hier zie je hoe het tij kan keren.

Morgen gaat ons tweede OSBO cup team de strijd aan tegen Bennekom 1. Ik wens onze jongens de tweede ronde toe.

 

Hikaru Nakamura heeft met aanvallend spel  eerst in de halve finale Vlad Kramnik en in de finale  Boris Gelfand verslagen en is de winnar van het vijfde London Chess  Classic festival.
Toetan

 

 

 

13 december 2013

Ik werd vanmorgen met een kater wakker, niet van de drank maar dat wordt verderop wel duidelijk, en nadat ik alles had gedaan wat ik moest doen activeerde ik de mail op mijn opad. Een binnenkomend  mailtje verstuurd om 4.45 uur door Rob! Terwijl iedereen nog op een oor lag te ronken had onze Mijnheer de Uil het vangen van muizen en ander klein gedierte onderbroken door het wedstrijdverslag te schrijven. Mijnheer de Uil, ik heb in uw verslag, met uw welnemen, de volgorde van het wedstrijdverloop iets veranderd want U had in al uw wijsheid Erwin al laten winnen terwijl wij gewone stervelingen daarop nog twee uur moesten wachten.

Toetan

 

Wedstrijdverslag van Rob gepost op 13 december 4.42 uur.

12 december 2013 zal de geschiedenis in gaan als een cruciale datum voor het regionale schaken wat het 2e team van de Elster Toren betreft. Op deze dag trof ons 2e team het 1e team van Mook in eigen huis. In het altijd kolkende stadion Onder de Toren onder leiding van Hans Maan is het meestal slecht toeven voor de tegenstanders en dan heb ik het natuurlijk niet over de kwaliteit van de consumpties. Kortom: met veel zelfvertrouwen begonnen we onze wedstrijd tegen onze (wat onverwachte) concurrenten voor de onderste plaatsen. We hebben dit seizoen absoluut een team dat hoge ogen kan gooien, en daarom was onze richtlijn ook om voor de bovenste plekken te strijden. Echter na twee ronden stonden we geheel tegen onze doelstelling en verwachting in op de laatste plaats, waarna de doelstelling 'handhaving' al gauw in de Elster monden genomen werd. Dus dat bovengenoemde zelfvertrouwen is eigenlijk bluf. Maar goed, dat hoeft de tegenstander natuurlijk niet te weten. De voetbalwereld is behoorlijk opportuun. Dat blijkt elke week. Zo is PEC Zwolle een ploeg die meedoet om het kampioenschap, en 4 weken later mogen ze volgens alle analytici weer blij zijn als ze boven de 16e plaats eindigen. Neem PSV. In het begin van de competitie worden ze ondanks hun jonge en onervaren elftal tot de kampioenskandidaten gerekend vanwege hun kwaliteiten en hun onbevangen en goede spel, en 5 weken later mag PSV (inclusief Cocu) totaal niet op al hun nederlagen worden afgerekend omdat ze zo'n jong en onervaren elftal hebben en omdat jonge spelers nu eenmaal onbevangen en instabiel zijn. O ja, en Cocu valt natuurlijk niks te verwijten omdat het een beginnend trainer is en natuurlijk omdat het zo'n grote speler is geweest. Wat ik hiermee wil zeggen is dat alles wat in de media en over teams gezegd kan worden maar valt of staat met het moment waarop je het schrijft of zegt. Dezelfde situatie is op dezelfde manier weer op 2 manieren uit te leggen. Nou leg dat maar eens uit. Ik noem het een Cruijfje, maar als je het een Elstenaartje wil noemen vind ik het ook goed.
Dat brengt me op
de partij van Jan (wat een bruggetje) die op bord 8 streed en de Elster eer hooghield. Het was stellig gezien een lastige pot, maar Jan wist op sluwe wijze een kwalletje te veroveren van zijn tegenstander, en iedere kustganger weet dat kwalletjes lastige beesten zijn en behoorlijk kunnen steken. Maar Jan had zich dit kwalletje meester gemaakt en wist op een voor zijn kenmerkende rustige manier de partij tot een goed einde te brengen. Onze Toetan (Jo) wilde graag met zwart spelen zodat hij zijn geliefde Leeuw weer op het bord kon brengen. En zo geschiedde. Zijn tegenstander speelde 1 E4 dus Jo was in zijn element. Hij liet de Leeuw uit zijn hok komen en hij brulde een paar keer. Echter stuitte hij op een troep wilde buffels. Jo probeerde er 1 buffel uit te zoeken die hij kon verslinden. Maar zoals bekend is zijn buffels sterke beesten die elkaar goed beschermen. De leeuw bleef brullen, maar de buffels groepeerden zich goed en begonnen de tegenaanval in te zetten. Als een leeuw vocht Jo terug, maar de buffels omsingelden hem op een irritante manier en de Leeuwenbrul ging langzaam over in kattengejank. 1-1. John van G. attendeerde omstanders er toen al op dat Erwin zijn partij wel zou winnen, en deze analyse was puur gebaseerd op het feit dat Erwin al zijn stukken op de 3e rij had staan dus volgens de normen van Erwin zou dit ontegenzeggelijk tot een overwinning voor Mol leiden. Het bruggetje is niet zo moeilijk te maken, want waar Jo als leeuw zijnde streed tegen een kudde buffels, streed Rob als een stel zebra's tegen een leeuw, namelijk Piet (Pierre) de Leeuw. Nou, dan is het uitkijken geblazen natuurlijk. Met wit in een verkapte en dubieuze variant waarvan ik (Rob) nog even dacht: ís dit wel verantwoord in een Osbo-teamwedstrijd, ging ik 'm toch aan en offerde al snel 2 pionnen voor een open lijn. Daarna was het voor de tegenstander kiezen tussen twee kwaden, en hij koos het ene kwaad, waarna hij met het andere kwaad de partij kon voortzetten. Ik kwam een volle toren voor en kwam daarna geen moment meer in de problemen, hoewel ik op het eind nog even moest uitkijken voor mat. Piet vocht als een leeuw en deed z'n naam eer aan, maar hij droop af als een verzopen kat. 2-1. We leken er goed voor te staan en ook Erwin had er terecht vertrouwen in en deelde ons mede dat het goed zat. Als we dan naar bord vier gaan, waar Eric de Visser, die voor Henry was ingevallen streed en ook een goede wedstrijd speelde, dan zien we ineens een kentering. Zowel in de partij van Eric, als in de gehele wedstrijd. Eric had een prachtige partij en een goede stelling met 2 stukken en een pion tegen een toren. Eric stond actiever en had de touwtjes stevig in handen. Op zet 29 miste hij echter L-d6 en vervolgens L-C6 waardoor hij een kwal kon winnen, en besloot hij een dame-zet te doen. Een kwartier later hoorde ik Eric zeggen dat ie opgaf met een achterstand van een kwaliteit en was mijn eerste gedachte; (die overigens niet alleen voor deze situatie geldt en natuurlijk ook zonder intentie is om op de man te spelen), hoe groot de teleurstelling voor jezelf ook is, geef niet op en tel tot 10 , uiteindelijk telt het teamresultaat en leg daarom de druk vanaf dat moment bij de tegenstander die met dit voordeel moet winnen, opgeven kan je altijd nog. 2-2. Helaas. Tom speelde een moeilijke wedstrijd maar ondanks dat had hij alles goed onder controle. Zijn pionnenstructuur was versplinterd maar Tom wist er (voor Tom kenmerkend) een prima stelling uit te slepen die op z'n minst remise was. Ondanks remiseaanbod van tegenstander ging Tom na overleg met Henry in het teambelang door .Tot grote spijt van iedereen maar vooral van Tom zelf natuurlijk blunderde hij , vermoedelijk toch door licht concentratieverlies door het remiseverhaal, z'n toren weg en was de stelling ineens geheel verloren. Tom zat hoofdschuddend achter het bord, al balend van zijn onnodige fout, maar opgeven deed hij niet. Tom bleef ondanks z'n verloren stelling vechten als een leeuw met z'n 2 stukken en zijn tegenstander oogde zichtbaar zenuwachtig. Uiteindelijk moest Tom toch capituleren. Complimenten Tom voor je vechtlust! 2-3. Dan hebben we nog onze magiër Hans Donker. Hans speelde ook een mooi potje en had aanvallend genoeg in de melk te brokkelen. Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik de partij niet goed genoeg gevolgd heb om er een vakkundig oordeel over te vellen, maar ik hoorde dat hij op een gegeven moment een kwal achter stond door een foutje. Mocht dit een verkeerde weergave zijn van de partij, dan bied ik bij deze direct mijn excuses aan. Hans oefende daarna nog veel druk uit op de koningsvleugel van zijn tegenstander met zijn paard en z'n dame maar het was helaas net niet genoeg om een resultaat binnen te halen.2-4 Op bord 2 streed Erwin fanatiek voor het lief en leed van de Elster ploeg. En verrek: John vG  kreeg nog gelijk ook. Erwin had een goede en mooie stelling opgebouwd en hij liet zijn tegenstander op een vakkundige manier opgeven.3-4 is nu de stand. Volgende week speelt onze Hapo tegen Jan Spoorenberg. Helaas hebben we Hans wel opgezadeld met een moeilijke opgave. Hij moet winnen van Spoorenberg om er voor ons nog een gelijkspel uit te halen. We weten dat je een leeuwenhart hebt Hans en dat je altijd doorgaat. Dat is zeer te prijzen en we zullen je op 19 december dan ook met al onze leeuwenharten aanmoedigen. 
 
Rob 

 

 

11 december 2013

Ons tweede team speelt deze week thuis tegen Mook 1. Mook 1 heeft na twee wedstrijden, net als wij, nog 0 punten en ook voor hen is het devies; winnen, want bij verlies begint het degradatiespook al zichtbaar te worden. Ik las op de site van Mook dat er veel kadoos zijn overgebleven van  hun Sinterklaas Rapidtoernooi, dat zo meldt het artikel ook, zeer overtuigend gewonnen is door Huub Blom. Hij is in bloedvorm, getuige zijn resultaat van 5 uit 5 . Maar wij zullen er maar niet van uitgaan dat zij hier komen om kadootjes uit te delen. Even afgezien van het feit dat Mook op papier veel sterker is dan wij, beginnen wij dit duel toch met twee kleine voordelen. Ten eerste; Mook komt niet op volle sterkte, hun eerste bord speler en tegenstander van Hans P, moet namelijk verstek laten gaan tot volgende week. Ten tweede; wij spelen thuis en dat betekent dat zij bij het zien van onze eerste team spelers, vorig seizoen zaten zij beiden in dezelfde poule, toch nog even pijnlijk herinnerd zullen worden aan hun nederlaag van 6/2. Er zou nog een derde voordeeltje kunnen zijn als de clubleden ons in groten getale komen steunen. Spanning is in ieder geval gegarandeerd en ik hoop op een gezellige en sportieve schaakavond, en ik zie ook al uit naar het wedstrijdverslag dat ditmaal geschreven zal worden door onze Rob, zo fluisterde hij mij laatst toe.


Verder voor de liefhebbers. Er is in Londen een Rapid toernooi gaande met ondermeer Nakamura, Caruana, Short, Kramnik, Gelfand, Adams en ex wereldkampioen Anand. Op de site een link naar live beelden en commentaar.
Toetan

 

30 november 2013

Aanrader

Alhoewel Elster Toren helaas geen speler(s) heeft mogen afvaardigen heb ik toch in het menu voor de liefhebbers een link gemaakt naar de site van het World Chess Teams Championship. Rusland, USA,Oekraine etc.zijn van de partij maar ook Nederland neemt deel met Giri, vanWely,Tiviakov, L´Ami en Sokolov. Naast live partijen zijn er livebeelden met commentaar.

 

Toetan

 

29 november 2013

Voor ons clublid Piet is een grote beterschapwenskaart rondgegaan, waarop alle aanwezige clubleden iets uit hun hart gegrepen hebben geschreven. Na de schaakavond hebben we de kaart bij Piet en Trees in de bus gedaan.

Geen echte verrassingen gisteren op de borden, tenminste als je sec naar de uitslagen kijkt. Maar er was wel degelijk leed, zij het dragelijk. Martin kwam tegen Wiely zo slecht uit de opening dat hij al vroeg in het middenspel opgaf. Wiely vulde daarop de avond met cola en bokjes, Martin left the building. Rob trok net als vorige week weer flink van leer, nu tegen Eric H, en het leek erop dat laatstgenoemde de ballen uit het net kon gaan halen, maar hij putte moed uit zijn extra pion en veel meer tijd, sloeg daarom tot tweemaal toe een remiseaanbod af en haalde het volle punt binnen. Extra pijnlijk voor Rob, zo bleek later, was dat hij ook nog zijn koppositie in de B groep verloor. Als je het over Wim G hebt dan kun je niet zeggen dat hij zijn altijd goede humeur door welke uitslag dan ook laat beïnvloeden. Lachend zaten Sjoerd en Wim hun partij te analyseren, dus ik dacht, remise, maar nee zei Sjoerd ik heb gewonnen, terwijl ik later hoorde dat hij er toch wel heel erg goed vanaf is gekomen. Jan trof alweer een tegenstander van formaat, ditmaal Stepfan, en gaf aardig partij, totdat een kleine misgreep het fundament onder zijn stelling wegsloeg. Bij Theo en Mark leek het na een door Mark succesvol afgeslagen aanval op zijn koningsstelling remiseachtig. Met ieder nog 3 lichte stukken en wat pionnen op het bord bleek het loperpaar van Mark toch sterker dan Theo’s paardenspan. John R stond onder grote druk. Na de jammerlijke nederlaag van vorige week kon hij zich nu niets permitteren. En dan zit daar plots Tom tegenover je. Psychologisch gezien begin je de partij dus al met een zeer grote achterstand. Tom wist dit natuurlijk ook en stuurde zijn zwarte pionnenleger, gesteund door wat lichte stukken, vrijmoedig richting derde rij, doel de witte koning. Maar John toonde zich een waardige titelpretendent, liet zich niet gekmaken en trok ditmaal aan het langste eind. Hans P ging tegen Ton, met succes, vol in de aanval, en kon Ton zich aanvankelijk nog behoorlijk tegen de druk weren, er restte hem op den duur niets meer dan lijdzaam toezien hoe zijn koninkrijk werd platgewalst. Van platwalsen was in de partijen Eric dV tegen John vG en de beide Johannen geen sprake. Deze kemphanen bleken dusdanig goed aan elkaar gewaagd dat remise een terechte uitslag was. Ook remise werd de partij Peter tegen mij en deze uitslag was niet terecht in die zin dat Peter het had kunnen afmaken door eenvoudigweg een grote afruil te forceren. Zijn kwaliteitsvoordeel met wat extra pionnen zouden dan gegarandeerd de winst hebben opgeleverd. Dit deed hij, om hem moverende redenen niet, en zo geschiedde het dat een (eeuwig?) schaakje een einde aan de partij maakte. En natuurlijk bleek achteraf na vele malen trial and error dat dit eigenlijk ook weer niet zo had hoeven zijn. Het zij zo.

 

Toetan

 

22 november 2013

Met steeds weer de remise partij tegen Hans P spokend in mijn brein parkeerde ik mijn auto om kwart over twaalf voor mijn woning. Ik bleef nog even zitten en haalde de avond voor de geest.Wat jammer dat het zo moest aflopen. Ik had zoveel denkwerk in de partij gestopt dat ik helaas weinig kan meedelen over de andere partijen dan wat losse flarden. Zo prevelde John vG regelmatig iets van een gebed dat later verhoord werd, anders is niet te verklaren waarom Henry op het verkeerde been kwam te staan. Rob, koploper in de B groep, kreeg Sjoerd, met tegenzin, via een omweg in zijn openingsspecialiteit, en ontketende een zeer gevaarlijk uitziende aanval op de A speler. Maar gevaar geeft Sjoerd extra energie en hij wierp dan ook plots wat rookgordijnen op en nadat de rook om zijn hoofd was verdwenen capituleerde Rob, maar wel met opgeheven hoofd. En dan Stefan weer, hij rukte zijn bril af en mensen let op als hij dit doet, hij liet zijn dame instaan en dirigeerde zijn paardjes naar Theo´s koning alwaar zij de beslissende slag toedienden. Ton overrompelde Hans D in de opening, maar kwam uiteindelijk in een toreneindspel met een zooi pionnen terecht, en dan moet je oppassen bij Hans.´´Nu heb ik de vorige keer van Eric dV geleerd hoe ik de pionnen bij een lopereindspel moet neerzetten, maar wat nu`` vertrouwde Ton mij toe, Hans hoorde dit ook. Ik zei je weet heel goed wat je dan moet doen. Kort daarop accepteerde Hans Tons remiseaanbod. John R zag hoe Wim G hem over de h lijn kwam matten maar kon er niets tegen doen en zo verspeelde hij in deze ronde zijn 100 % score en de koppositie. Zeker is dat 100% dit seizoen er niet meer in zit , maar het andere staat nog geheel open. Eric d V nam tegen Martijn revanche voor de eerder dit jaar gespeelde rapidpartij en daar moet ik het bij laten.