Ons tweede team kon wederom geen vuist maken. Ditmaal dolven wij het onderspit tegen ASV7. Drie punten scoorden wij door winst voor Tom en Jo ( eindelijk weer eens na 8 Osbo’s een vol punt) remises voor Erwin en Hans P.

ASV-7  –  ET-2

Omdat Hans P. het eerste klaar was mocht hij een stukje schrijven. Ik kan niet schrijven , zei hij. Dat kun je wel zei ik, en hier is het resultaat.

We zouden ons wel even herstellen van de geleden nederlaag in de eerste ronde tegen Pion3 uit Groesbeek en ASV7 leek ons een uitgelezen tegenstander om terug te slaan.

Maar als zo vaak zouden we van een koude kermis thuiskomen. Dit in tegenstelling met de naam van de locatie de Vlamoven.

Zoals hierboven al staat was ik het eerste uitgespeeld en het is dan ook logisch dat ik hier met mijn partij begin.

Een degelijke partij die uitliep op remise (waarschijnlijk met winst kansen voor mij, maar dat moet Fritz maar uitzoeken).

Ondertussen gekeken naar de partij van Henry die dacht een pion te winnen, maar verbaasd opkeek toen hij door een geniepig tussenschaakje daarvoor een stuk moest inleveren. Daarna ploeterde hij wilskrachtig voort maar uiteindelijk konden de stukken in de doos en een nul voor Henry.

Ook Rob die toch aardig in vorm leek te zijn, en dit ook lange tijd waarmaakte, ging plotseling onderuit.

Toen een lichtpuntje, want Jo speelde weer eens een gewaagde partij die eerder in zijn voordeel afgelopen had kunnen zijn, (ook na analyse was dat zo) maar Jo koos de langere voortzetting en ging uiteindelijk ook met de winst aan de haal ging.

Jan begon goed aan zijn partij, maar o jee ook hier zo maar een stuk achter en afgelopen met de pret. 3 ½ - 1 ½

Ondertussen waren Tom, Erwin en Hans D nog volop in de race en kon het tij nog keren.

Tom had al in de opening een pionnetje gewonnen en wist dit voordeel tot het einde toe vast te houden en won de partij zodat er weer hoop gloorde aan de horizon. 3 ½ - 2 ½

Erwin was nog steeds in afwachting op de afloop van de partij van Hans D.

Om maar met de deur in huis te vallen, Hans D was helemaal uit Utrecht gekomen om zoals hij zelf schreef het vuurtje in die Vlamoven eens goed aan te wakkeren. Het laatste stuk had hij de fiets gepakt en dus speelde hij lange tijd met een frisse neus totdat ook hier door een foutje een van zijn stukken van het bord verdween. Maar Hans ging door tot het bittere einde. In tijdnoodfase met nog een paar minuten op de klok zette Hans zichzelf schaak, waarbij de tegenstander dacht, ha ha die pak ik en echt waar de koning letterlijk van het bord tikte en zich winnaar waande.

Consternatie alom, hier en daar meenden wij nog te horen”tijdstraf’ maar nee, de wedstrijdleider hield het hoofd koel en zette de koning weer terug op het bord en Hans mocht met zijn koning een andere zet doen. Hans dacht, ik kan naar voren en naar achteren, en liep verder naar voren en werd pardoes mat gezet door een pionnetje. 4 ½ - 2 ½

Erwin, die bezig was met het geven van eeuwig schaak, een truc die ik vorige week nog tegen hem probeerde toe te passen, nam het remise aanbod van zijn tegenstander toen maar dankbaar aan want winst zat er voor ons niet meer in. (5-3). Zijn tegenstander schaakte uitstekend, en won in de opening al een pion en liet dit voordeel de gehele partij niet meer wegglippen. Volgende ronde nieuwe kansen en we blijven er in geloven, want er komen betere tijden.

Hapo

 

Duidelijk beter bracht team 1 het ervan af. Hieronder volgt het verslag van teamleider Theo.

 

Tweede overwinning een feit.
Het eerste team handhaaft de koppositie. Het is geen verrassing meer dat het eerste dit jaar mee gaat doen voor de topposities in de eerste klasse B. Met zijn ( ons) bekende overrompelde speelstijl wist Wiely zijn tegenstander al vroeg op de knieën te krijgen.
Hierna stagneerde de sneltrein en leek het toch allemaal niet zo makkelijk meer te gaan. Stefan en John R speelden als eersten remise, waarbij in de stelling van Stefan natuurlijk weer het nodige vuurwerk zat. Marc gebruikt de OSBO duidelijk om weer op zijn oude niveau te komen en drukte zijn tegenstander steeds verder naar achteren. Sjoerd was bezig met een prima partij, in een voor zijn tegenstander verloren stelling ging deze door de vlag. John vG speelde remise en dat was voldoende voor de overwinning. Eric en ik speelden allebei een ongelukkige partij. Net toen ik dacht een pion te gaan winnen koos ik de verkeerde oplossing. Gelukkig kon ik met 3 pionnen minder met een dolle toren (mocht niet geslagen worden i.v.m. pat) nog remise houden. Dat geluk had Eric niet.
Uitslag 5-3.

Groet Theo

 

Ik zal voor de verslagen van de Osbo een aparte pagina maken, daarin zet ik van ieder team de verhaaltjes netjes bij elkaar. Zo valt later het verloop van een competitie eenvoudig na te lezen. Ook van het tweede zal er nog een verslagje volgen. Daar hebben we afgesproken dat degene die het eerst klaar is het strijdverloop kort zal vastleggen. Op de Osbo competitie pagina komt de link.

Nog even over de match Anand tegen Carlsen, eigenlijk is dit niet juist, want Anand is de voornaam en dus zou je voor beiden of de voornaam of de achternaam moeten gebruiken, aldus o.a. Zsuzsanna (Zsuzsa) Polgár, dus bijv.

Over de match Anand tegen Magnus valt te zeggen dat zij in de laatste twee games alles goed gemaakt hebben. Spannend tot de laatste minuut. Partij 4 duurde liefst 6 uur, waarbij Anand, die toch bekend staat om zijn zeer snelle spel, zelfs tweemaal in tijdnood kwam. Zelf zei hij hierover dat hij van een debacle gered werd doordat hij voor de 40e en 60e zet niet veel tijd nodig had omdat hij een schaakje kon geven. De stand is na 4 partijen 2-2. Vandaag partij 5 met wit voor Carlsen.

 

Toetan

 

10 november 2013

Zaterdag 9 november zijn wederom in Voorst de eerste 2 ronden gespeeld voor het Persoonlijk Osbo Kampioenschap (POK). Vijf leden hebben zich ingeschreven, waarvan Wim G, Peter en ik aanwezig waren  en de andere twee, Henry en Eric, vrijaf hadden genomen. Prachtig weer, knusse zaaltjes, veel bekenden, kortom een ideale schaakdag beloofde het te worden. Wim G won als enige de morgenpartij, Peter en ik verloren. Voor de middagsessie lootte Peter tegen mij en op het bord kwam een leeuw met snelle dameruil, die als het door beiden goed wordt gespeeld een zeer hoge remisekans heeft, en zo geschiedde. Toen wij de koffers pakten was Wim nog druk bezig en dus nam ik met veel gelukwensen afscheid van hem. Later als de uitslagen er zijn, weet ik of het geholpen heeft.
Gisteren begon ook het wereldkampioenschap schaken tussen Anand ( titelverdediger ) en Carlsen. In de schaakwereld is verwachtingsvol naar deze match uitgekeken. Spektakel dat is wat we willen. De wedstrijden zijn live te volgen op internet en op in de menukolom heb ik een bannerlink geplaatst voor de geïnteresseerden, maar voor velen zal de begintijd een obstakel zijn, de wedstrijden beginnen nl. om half elf
´smorgens.

Kom je op de site dan voel je je als een kind in een speelgoedwinkel, je kunt overal op klikken, interviews zien, achtergronden lezen, parijen herhalen etc. De partijen zelf worden becommentarieerd door zowel vrouwelijke als mannelijke gerenommeerde schakers en zij geven analyses, beantwoorden vragen, brengen humor kortom proberen hun uiterste best te doen om het voor de kijkers boeiend te maken, de ouderen onder ons weten wat ik bedoel als ik Theo Koomen noem, maar de hoofdrolspelers heren schakers hebben hier tot op heden lak aan, lijkt het. Voor hen staat de titel op het spel en dan geldt helaas ook voor Carlsen dat hij zijn principes laat varen en dus genoegen neemt met twee korte zouteloze remises door zetherhaling. En dan is er toch weer een voordeel als je door omstandigheden niet live kunt kijken en dat is dat je in de herhaling vooruit kunt spoelen maar er ook voor kunt kiezen om je tijd beter te benutten. Dus A&C, kap hiermee !

Toetan

 

8 november 2013

Doe mij maar eens een lekker kopje cappuccino, mag dat, daar krijg je weer wat pit van, want ik ben vanavond al een flinke tijd in de weer” beantwoordde Hans D mijn vraag. Toen we even later als twee muppets zaten te genieten mompelde Hans iets over het prachtige continent Australië. In trance pakte hij zijn loper en met een kangoeroesprong belandde deze van f8 op b4. Tijd om van het uitzicht te genieten had hij echter niet want een vrij onopvallende slang, die 5 zetten lang onbeweeglijk op deze buitenkans had gewacht schoot naar voren en plantte zijn lange scherpe giftanden in het malse vlees. Het dodelijke gif maakte niet alleen een snel eind aan deze loper maar verspreidde zich ook rap in de andere zwarte stukken.
Over een heel ander land, veel dichterbij, droomde Jan, toen hij weer eens tegen Sjoerd mocht aantreden. Met zwart hanteerde hij met b5 de Poolse verdediging, een schaakopening die is ingedeeld in de halfgesloten spelen. De beginzetten van de opening zijn 1. d4 - b5. Zwart maakt met de pionzet de fianchetto op b7 mogelijk en verhindert de 2. c4-zet. Echter, met 2. e4 heeft wit het centrum met pionnen in handen. Ook hier mocht al dat gedroom niet helpen. Sjoerd kon hierdoor de druk op John R, die in een hevige strijd met Stefan was gewikkeld, nog wat opvoeren. Stefan maakte met zijn g4 al snel zijn bedoelingen duidelijk, winnen! Later offerde hij nog het een en ander en zette het bord in vuur en vlam, maar toch kon John R met behulp van wat vocht uit lichtgroene flesjes de brandjes blussen en bleef hij op 100%. Ook bij Marc tegen John vG werd er in de opening nogal flink geëxperimenteerd, of was het allemaal theorie. Marc deed vergeefs zijn best, maar kampt m.i. nog met wat vormverlies, dus dat kan alleen nog maar beter worden. Mogelijk, zeer waarschijnlijk, is hij weer in topvorm als ik tegen hem moet, zoals er trouwens wel meer rondlopen.
Ton speelde een klasse partij tegen Eric d V en lang was er evenwicht. Met ieder een loper en een zootje pionnen gingen ze het eindspel in. En daarin bleek Eric de sterkste en wel daarom, zo vertrouwde hij Ton toe toen deze opmerkte dat hij eigenlijk voor remise ging, omdat ik al mijn pionnen op de zwarte velden had staan en als jij dit ook had gedaan dan…. Ja, Ton het zijn vaak de kleine details, maar zo leer je iedere week weer bij.
Martin stond tegen Peter 1 pion voor maar had hiervoor wel 1 uur bedenktijd meer moeten inleveren. En zo geschiedde het dat terwijl Peter ontspannen aan zijn godendrank nipte Martin koortsachtig naar oplossingen zocht en toevallig stond ik er met de neus bij toen met nog 4 minuten te gaan Martin een tweede pion verschalkte. In tegenstelling tot mijn eerder genoemde slang deed Peter niets. Hij scheen te willen uitdrukken, Martin ik heb het niet gezien, als je hem nu terugzet zie ik dat ook niet, dus doe gewoon een andere zet. Maar ja, tegen een gediplomeerde scheidsrechter kun je dit niet maken, en dus met tegenzin of was het toch triomfantelijk gaf Peter een familieschaakje.
Henry, met nieuw elan na zijn zeer onfortuinlijke nederlaag vorige week in de OSBO, kwam tegen Wim, f5, goed uit de opening en verzeilde met twee lopers tegen twee paarden en ieder 4 pionnen in een moeilijk eindspel. En dan komt de eeuwige vraag, zijn de paarden of de lopers het sterkst of zijn ze even sterk. Plots een pion achterstand voor Henry maar dat hoeft nog niets te betekenen. Mogelijkheid voor Henry deze terug te winnen? Henry doet het niet, afijn om kort te gaan, Henry redde het helaas niet. Wims cavalerie bleek sterker. Toch een partij om trots op te zijn en het eindspel is zeker de moeite waard om aan een nadere analyse te onderwerpen.
Een bizarre partij tussen Rob en Wiely. Robs witte koning werd uit zijn hol gezogen terwijl veel van zijn stukken slapend toekeken. Wiely gooide het een na het andere stuk in de aanval, maar niets leek de witte koning, soms wel midden op veld, te deren. Steeds deed hij zoals Cruijff dat vroeger zo goed kon een sprongetje opzij en bleef weer even uit de gevarenzone. En Wiely lijkt toch nog niet de oude sinds hij terug is uit Amerika. Toen zijn stukken even op adem moesten komen kreeg de witte koning hulp en gezamenlijk maakten zij een eind aan de zwarte droom.
En dat deed ook Erwin tegen Hans P. Hans kwam kwaliteit achter en deed een laatste poging om er een remise uit te slepen. Een loperoffer was daarvoor de aangewezen methode, maar Erwin had de tijd aan zijn zijde en trok hiervoor dan ook flink wat voor uit. Toen hij tenslotte besloot om het offer niet te accepteren was Hans kans op eeuwig schaak voorbij en ook de partij.
Geen remises dit keer. Johan G. bood dit tegen Martijn weliswaar aan, maar deze, al lange tijd ongeslagen, crack speelde door. En zo eindigde dit gevecht na aanvankelijk voordeel van Johan toch in winst voor onze jongste deelnemer van vanavond.

Toetan

 

1 november 2013

De eerste wedstrijd, tegen Pion 3, voor het tweede team in het nieuwe Osbo seizoen zit erop. Het komt even hard aan verliezen met 3-5. Maar er is nog niets aan de hand. Vooral het feit dat aan de eerste 4 borden er twee winst en twee remises waren en aan de laatste 4 borden allemaal nullen geeft alle reden tot optimisme en biedt volop ruimte voor verbetering. Winst was er voor de beide Hansen, remise voor Tom en Erwin, de laatste al zeer vroeg maar volgens John v G een tactische want nu kon hij ons allen steunen en aanmoedigen, en Jan, Henry, Jo en Rob, ja die zaten op de blaren en/of hun wonden te likken.
In de interne staat John R, zoals hij zelf zegt nog op 100%, en Sjoerd deed dan ook wat hij moest doen; winnen en nog wel van Marc, waardoor bovenin er nog twee vechten om een been.
Volgende week zaterdag beginnen de Persoonlijke Osbo kampioenschappen. Van onze club doen er 4 mee ( tot nu toe ) en wel Henry, Peter, Eric H. en Jo. Nabrander; ook Wim G. doet mee.
Toetan

 

28 oktober 2013

In de laatste competitieavond speelden Tom en Hans P. een mooie wedstrijd, waarin Tom lesgaf en subtiel won. Dat Hans een goede leerling is bewees hij door afgelopen zaterdag in Mook Tom een koekje van eigen deeg te geven. Op de site staat nu, met commentaar vanuit wits gezichtspunt, de partij van donderdag jl.

Toetan

 

27 oktober 2013 

Prachtig weer en dan binnen zitten om te schaken. Over mentaliteit gesproken, nou ja, snel switchen van zaal naar terras en v.v. was het motto. Het Kiste Trui toernooi was met 96 deelnemers wederom geslaagd en ditmaal streden 5 Elster Torenaren in twee groepen mee. In de Kiste Trui groep werden Tom en Hans P. 14e met een mooie 4 uit 7 score. Peter en ik in de Plataangroep 24e met 3,5 punt en onze beste man van de dag was Henry. Met 5,5 punt eindigde hij 3e. En hij verloor dus maar 1 partij. Sorry, Henry het beloofde toen voor mij nog een succesvolle schaakdag te worden. Mook koos ervoor af te zien van revanche voor hun verlies tegen ons op hun vorige toernooi. Nu konden ze de klok aan SMB overhandigen.En nu op naar de persoonlijke Osbo kampioenschappen. Er zijn nog kaartjes te krijgen!
Toetan

25 oktober 2013

Ik begreep dat ons bestuur in vergadering zat en het eerste had eerder deze week al gespeeld, dus de opkomst was daardoor uiteraard klein.

Wim R. kwam met opvallend bruin hoofd langs en liet zien dat hij ongeschonden uit zijn 50 jarig huwelijksfeest is gekomen en schaakte nog een potje voor de leut tegen Hans D. Wim, zeg nou eens zelf, tegen Hans schaken is toch veel leuker dan tegen jouw saaie computer. En vooral als je ook nog eens meerekent dat Hans er net een zware remise partij tegen Martijn op had zitten.

Rembrandt deed een 1 uurs partij tegen Wim C. Spannend maar Wim had op het eind toch iets meer tijd over om de juiste zetten te vinden.
Erwin had weer wit tegen mij, daarom dit keer maar eens geen Leeuw en fantaseerde ik maar een eind weg. Toch bleef alles in evenwicht en moest ik er alleen voor zorgen dat de dames niet werden afgeruild. Maar Erwin wou dit juist wel en hij kreeg het voor elkaar. Daarna kon zijn beter staande koning het spel in zijn voordeel beslissen.

Jan tegen Rob, beiden in hevige tijdnood. Remise door eeuwig schaak van Rob zat in de stelling maar nee hoor, hij gaf, niet met opzet, Jan het roer. Paar schaakjes en beiden keken onbeweeglijk naar het bord en kwamen er pas na opmerkingen uit het publiek achter dat Rob schaakmat stond. Mooie overwinning van Henry tegen Eric d V. Eric met nog 30 minuten tegen Henry 3 minuten en met een goede stelling begon Eric te schutteren. Zijn stelling werd een puinhoop omdat hij Henry´s zettentempo ging volgen, vermoed ik.

Aan de bar stond Ton tussen tientallen bridgers en probeerde iets te bestellen en ik ook. We hadden dus tijd om onze lopende partijen te becommentariëren. Ton zag er tegen Johan geen heil meer in. Om hem moed in te spreken zei ik dat we in het zelfde schuitje zaten. Later met de volle glazen in de hand en een spoor van nattigheid achter ons latend liepen we naar het executieblok.

Zonder iets te kort te willen doen aan de kwaliteit van de andere partijen gaat mijn voorkeur uit naar Tom tegen Hans. P. Ze zaten naast me en ik zag met welk ogenschijnlijk gemak Tom zijn stukken op hun plek zette. Ik moet en met mij Hans er wel bij zeggen dat ons pas vele zetten later duidelijk werd dat die plekken de juiste plekken waren. Als een uiterst precies Zwitsers uurwerk werkten de stukken samen en daarom zette Hans uiteindelijk de klok maar stil. Tom doe ons een plezier, publiceer a.u.b. de partij.

En morgen op naar Mook. Er is veel belangstelling en we zullen er weer eens een leuk dagje van maken. En voor de thuisblijvers. Winkel ze.

Toetan

 

23 oktober 2013

Het heeft SMB2 niet mogen helpen. Niet de vooruitgeschoven gambiet(s)pion die vorige week door Marc al werd ontmaskerd. Ook niet het inhuren van de weergoden op dinsdagavond. Donder en bliksem, maar ook plensbuien en windstoten, waren hun deel maar ons team klaarde de klus. Na de overwinning van Marc wonnen ook Sjoerd, John vG, Eric en Wiely, remises van Theo en John R ( had al zijn geluk vorige week al opgemaakt) en jammergenoeg voor Stefan verlies. Teamleider Theo blijft nuchter " de kop is eraf, de eerste matchpunten zijn binnen, gewoon.... een degelijke overwinning."

Toetan

 

18 oktober 2013

Gisteren hadden we bezoek van de jeugdige Rembrandt die van zijn ouders toestemming had om mee te doen met de Rapid beker, en omdat het toch vakantie is ook nog  alle 4 de rondes. En terwijl bij velen van ons na twee partijen de vermoeidheid toesloeg bleef Rembrandt zo fris als een hoentje en toverde de een na de andere mooie partij op het bord, en had hij zelfs nog tijd om de partijen te noteren. Met twee maal winst en eenmaal remise staat hij nu op de achtste plaats. Maar we hadden nog meer bezoek. Voor de OSBO speelde Marc zijn partij vooruit. Theo, teamleider, maakte ons hierop attent, vroeg om clementie voor deze spelers en vanaf dat moment was het doodstil. Nou ja, zo af en toe klonken vreemde kreten door de zaal maar dat werd door beide Osbo spelers sportief geaccepteerd. Marc won mooi en dus gaat ons eerste met het motto ´´de eerste klap is een daalder waard´´ dinsdag naar Nijmegen. Heren succes. Sjoerd nam na zijn nederlaag van vorige week keihard revanche door alle partijen te winnen en staat ongedeeld aan kop en ik voorspel dat je hem hier niet makkelijk van af krijgt. Het geluk dat John R tegen mij had houdt in ieder geval de strijd in ronde twee spannend. Hans D. heeft journalistieke kwaliteiten. Hij heeft namelijk voor diverse kranten een zeer informatief stukje over het IJSCO toernooi geschreven. Maar wij hebben de primeur. Hieronder zijn stukje, zelf zegt Hans erover dat het in nogal dorre stijl geschreven is en dat ik er van alles mee mag doen, maar Hans ik vind het goed zo. Mijn complimenten.

Op zondag 13 oktober jl, werd te Elst het derde IJSCO toernooi voor jeugd tot 18 jaar gespeeld. IJSCO: een concept om jongeren via toernooischaak meer bij de schaaksport te betrekken. In onze regio, vanaf Nijmegen in het zuiden, tot Deventer in het noorden, vinden jaarlijks diverse IJSCO toernooien plaats.
Op de kalender staan na de Elster editie, in de komende maanden, de toernooien in Bennekom, Millingen, Deventer, Druten en meer!
Voor de jeugd vanaf 7 jaar, een uitdaging voor hen die het schaken als sportieve bezigheid weten te waarderen!
In Elst vond, door de schaakvereniging "de Elster Toren" georganiseerd, afgelopen zondag de 13de oktober, al weer de derde achtereenvolgende jaarlijkse editie plaats.
90 Schakers, jongens en meisjes, velen van hen al voor een tweede of derde keer, namen deel. Er werd naar sterkte ingedeeld, in 11 groepen gespeeld, over 7 ronden. De bedenktijd per partij was 15 minuten per persoon, dus een partij duurde maximaal een half uur.
Begonnen om half twaalf 's morgens, werd het toernooi afgerond om half vijf 's middags.
De prijswinnaars werden per groep vastgesteld. De uiteindelijke winnaar in de hoofdgroep is geen onbekende, ondanks flinke concurrentie werd Dimitris Loutragotis ( 13 jaar jong, 1800 elo rating) eerste.
Niet onvermeld mag blijven, de grote afvaardiging uit Arnhem_Zuid onder leiding van Cor Lindeman en Peter Lincewicz. en uit Nijmegen (SMB) met hun mooie tenue.
Hans Donker

En dan hier nog een oproep, maar in het bijzonder voor Rob J; geef je snel op voor het Kiste Trui toernooi, want het is bijna zover. We zijn nu al met 5 man en als we met twee auto´s gaan hebben we dus nog plaatsen over.!

Toetan

 

14 oktober 2013

John R. heeft zijn partij tegen Sjoerd nu voor iedereen inzichtelijk gemaakt. Met uitsluitend het luchtige commentaar van Fritz (?!) leidt hij ons door de, voor mij hoogstaande, partij en laat zien waar het beter had gekund en hoe verder je in de partij komt hoe meer je je gewis wordt van zijn groeiende zelfvertrouwen. Zie partijen.
En dan ons IJsco toernooi: opnieuw een geslaagd toernooi met grote opkomst en ook nu weer liep alles gesmeerd dankzij de goede organisatie en de vele vrijwilligers. Terwijl het buiten bakstenen regende slaagden de tafelheren er in de zeven ronden over het algemeen goed in om de rust tijdens de partijen te bewaren. In de pauzes mocht de jeugd zich, voor zover mogelijk, maar voor hen helaas alleen maar binnen, fysiek uitleven en dan ervaar je weer wat een energie die kinderen hebben. De eerste foto’s gemaakt door Henry staan op de site, de uitslagen volgen binnenkort en misschien ook nog wel een klein verslagje van deze of gene.

Toetan

 

11 oktober 2013

Osbo persoonlijke kampioenschappen gaan door!
Op 9 november, 14 december, 11 januari, 15 februari en 22 februari wordt net als vorig jaar in het Dorpshuis in Voorst geschaakt om de titel beste schaker van de OSBO in de 1e klasse, 2e klasse en de veteranenklasse. Deze week wordt alle informatie op de OSBOsite geplaatst en zullen de verenigingen en oud-deelnemers nader bericht krijgen.

Ook sv Mook zit niet stil. Op 26 oktober a.s. wordt alweer het 20 ste Kiste Trui Plataan toernooi georganiseerd. Van onze club gaan er sowieso minimaal 6 op af met als doel lekker te schaken en net zo als vorige keer met een mooie klok clubwaarts te keren. Mensen, hoe meer er van ons meedoen hoe groter de kans dus geef je snel op.

De gouden kroon is deze keer voor ons oud-lid Wim R. Onze remise koning viert met zijn koningin Ria op 16 okt. a.s. hun 50 jarig gouden huwelijksfeest. Inmiddels is uitgelekt waarom Wim zo graag remise speelde. Bij verlies moest hij thuis op de bank slapen. Maar zo vraag je je dan af, hij heeft toch ook de nodige partijen gewonnen en wat dan? Dat vragen jullie hem zelf maar. Wim en Ria, namens de leden, van harte gefeliciteerd en nog vele gelukkige jaren.

Op de clubavond was het weer ouderwets druk. Liefst 24 man streden om hun ego te plezieren. 7 wonnen er, waarvan 6 met zwart en na weken van bijna tot geen remise was het dit keer raak met 5 stuks, maar dan wel waar de spanning van af droop. De enige witspeler die won was John R en nog wel tegen Sjoerd. Door zijn remise tegen Tom gaat Stefan nu aan kop. Na afloop maakte John R een dansje in de gang. Toen ik later naar huis ging bleek het een regendans te zijn geweest.

Zondag 13 okt. is het 3e Elster IJsco toernooi. Er is weer een grote belangstelling en natuurlijk moet alles weer in goede banen geleid worden. Daarom deed Martin nog een beroep op vrijwilligers om uitslagen etc. bij te houden. Ik wil dit hier graag nog eens herhalen.
Laat onze organisatoren niet in de kou staan en geef je alsnog op.

Volgende week geen competitie maar zeker zo leuk: Rapid

Toetan

4 oktober 2013

Nu is het 22.30 uur en de kogel is door de kerk. Henry heeft besloten om dit jaar de leiding van team 2 op zich te nemen en dus kunnen we gaan plannen. Nu moet nog de OSBOcompetitie, of hoe dit straks dan ook mogen heten, worden geborgd. Peter en Sjoerd gaan namens onze club baar de A.L.V van de OSBO . Succes.

Toetan

 

4 oktober 2013

Agenda senioren is als volgt gewijzigd, rapid 1 is nu op 17 okt, ic ronde 15 is op 19 dec, feestavond is op 2 jan 2014 en rapid 2 is op 9 jan 2014. Er wordt hard naar een wedstrijdleider voor team 2 gezocht, echter voor zover mij bekend nog zonder resultaat, terwijl toch voor goed fatsoen langzaamaan met de eerste tegenstander in de Osbo een afspraak moet worden gemaakt .

Kort wat wedstrijden. Sjoerd  sloeg remiseaanbod  af en John v G  gaf zich uiteindelijk met 17 seconden op de klok gewonnen. Toch leek het dat Sjoerd door het oog van de naald is gekropen. Ook Jan sloeg, zelfs tot tweemaal toe, remiseaanbod van John R. af, en verloor helaas. Waarom neem je geen remise riepen sommigen, dat moet je toch altijd doen!? Maar ik heb alle lof voor Jan. Hij zag kansen en ging ervoor. Mentaliteit ++ . En ook Tom ging er tegen Marc goed voor zitten en toen Marc, volgens Tom verzuimde om a6 te spelen sloeg hij toe. Rokeren kon Marc niet meer en als kwade wespen cirkelden de witte stukken om zijn monarch. Opgeven was het beste.
Tom staat hiermee op de derde plaats, misschien zet hij de partij op de site. Hans P was na Stefans meesterstukje van vorige week gewaarschuwd en telde dus voor twee en dat wist Stefan ook. Het ging lang gelijk op totdat ik er even bijstond en Hans zijn loper verzette en daardoor een schaakje toeliet wat hem de kwaliteit kostte, waarna secuur spel Stefan de winst bracht. Henry had te maken met de opstormende jeugd in de persoon van Martijn maar de “oude vos” stond zijn territorium nu nog niet af. Anders was dit bij Hans D, die de, voor zijn doen, langharige krullenbol Rob tegenover zich had. Robs rating is flink gestegen en hij penetreerde, met twee torens nog wel, Hans stelling en die vond het toen tijd om iets anders te doen. Goed herstel van de Wimmen die tegen de Johannen winst aantekenden. Geen remise deze keer, wel jammer dat de opkomst aan de lage kant was . Hopelijk niet voor lang. Zelf heb ik verloren van Theo en nu maar eens kijken wat ik fout heb gedaan.

Toetan

 

1 oktober 2013

Op verzoek zet ik voortaan de agenda van de lopende maand op de site. Om ruimte te krijgen is het menu iets veranderd, d.w.z. de toren en de lichtkrant staan nu (weer) in de kop.
De datum van de feestavond wordt verschoven omdat op deze dag ons eerste uit speelt tegen ASV 6 en er geen mogelijkheid is om een andere datum te prikken.

Toetan

27 september 2013

Als een echte Dijsselbloem richtte Marc zich tot ons met het verzoek om ook voor komend jaar te zorgen voor dekking van de te verwachten uitgaven. Een vriendelijk verzoek om de contributie voor het nieuwe seizoen voor 1 november a.s. over te maken. Het bedrag en de bankrekening ( nog niet aangepast aan Ibanc ) zijn ongewijzigd en staan op de site.
Gelukkig op het laatste moment verscheen Lourens, zodat de indeling met een even aantal kon worden opgemaakt.
Ook fijn te constateren was dat Johan G weer wat mogelijkheden heeft gevonden om een potje mee te schaken, en dat heeft Ton ondervonden. “ Ik kreeg geen kans mijn spel te ontplooien”.

Na de prachtige partij, vooral van Stefan, probeer ik John vG te troosten en zeg dat hij vermoedelijk slachtoffer is geworden van een stukje huisvlijt, waarop Stefan zegt “klopt, maar dat is al van 13 jaar geleden”. En toen ik dat priemgetal dertien hoorde zag ik een beeld voor ogen van een insect, waarvan ik echter de naam niet meer kon herinneren en dus heb ik het nu even opgezocht. Het is de Magicicada.

Deze cicaden hebben een afwijkende ontwikkelingscyclus t.o.v. andere insecten door de lange ontwikkelingstijd en het gesynchroniseerde uitsluipen van de nimfen. Sommige soorten hebben een ondergrondse ontwikkelingsduur van 13 jaar en opmerkelijk is dat alle nimfen eens in de 13 jaar gedurende enkele weken allemaal bovengronds komen en dan is de lucht wekenlang zwart van de zwermende insecten Ook zijn er soorten met een cyclus van 17 jaar. Ook een priemgetal! Dus misschien heeft Stefan nog iets op de plank liggen van 17 jaar geleden. Overigens zou het voor iedereen leerzaam zijn als deze partij op de site komt. Dus heren..

Wederom was er deze avond maar 1 remise en dat was Peter tegen Erwin en ik denk dat Erwin hier heel goed is weggekomen. De partij zat vol met tactische motieven en Peter won een pion. Uiteindelijk leek remise de juiste uitslag. Martin tegen Jan, mooie partij totdat Martin kwaliteit moest inleveren. Hij ging met tegenzin nog door, maar de teleurstelling was te groot en Jan maakt het trouwens goed af.

En dan toch nog even Hans P. Hij is goed op weg om te laten zien dat zijn lage notering van afgelopen seizoen een ongelukje was. Ditmaal was het Wim G, waar hij nog een flinke appel mee had te schillen. Vier keer eerder had hij verloren en plots stond Hans een stuk achter, maar dat gaf hem nieuwe energie en hij zette Wim flink voor het blok en Wim die nooit remise aanbiedt deed dit nu wel. Alleen was zijn vlag toen al gevallen zoals Hans fijntjes opmerkte.

Toetan

20 september 2013

De Johnnies R en vG moesten flink aan de bak tegen resp. Hans D en Jan . Toen ik bij Hans naar de uitslag informeerde, want zelf had ik beneden met Johan de partij geanalyseerd, trakteerde hij mij op een lange zin met verschillende kwalificaties voor de diverse stadia in het spel, ik luisterde en probeerde te deduceren wat de uitslag was, ondertussen zei ik, oooo zooo, en liep daarna, toen Hans even niet keek, naar het uitslagenscherm en toen wist ik het pas . John v G behaalde de derde overwinning op rij, hij lijkt in goede vorm en ik durf nu al te zeggen, dat als hij zo door gaat dat hij de nieuwe kampioen wordt. En dan onze huidige kampioen Sjoerd. Hij moest tegen Stefan en ik vroeg me af of hij nog wat dankbaarheid zou tonen voor de gunst die Stefan hem vorig jaar verleende. Het werd remise, dus ik weet het niet. En dan kwamen zowel Theo tegen Wim G als Peter tegen Wim C, jaja hij was gelukkig weer van de partij, beiden een stuk voor. Zag Wim C er daarna geen gat meer in, anders was het bij Wim G. Deze liet zijn stukken subliem samenwerken en Theo in het stof bijten. Ton zette zijn partij tegen Martin goed op, je ziet duidelijk vooruitgang in Tons spel, maar op het beslissende moment gooide zijn brein roet in het eten met een blunder. Ton, geef de moed niet op, het is niet jouw schuld. Zelfs op grootmeester-niveau gebeurt dit. En dan twee vakantiegangers die het tegen elkaar moesten opnemen en dus de vraag wie is het beste uitgerust. Onder bij de bar zei Marc me dat hij twee houtjes voorstond maar nog lang niet gewonnen had, want Eric H had alle belangrijke velden onder controle. Maar beslissend bleek toch dat Marc drie weken vakantie had gehad en Eric maar een, en dus won hij. Henry opende tegen Hans P met c4 en lange tijd ging het gelijk op totdat Hans, winnend zo bleek, gebruik maakte van een dekkingsfoutje van Henry en zo een soldaatje won. Ook mooie strijd tussen de jongeren Rob en Tom. Ik kan het fout hebben, maar ik meende bij Tom een nieuwe bril te zien, misschien dat hij het daardoor op het eind iets beter zag dan Rob, die overigens uitstekend ziet, getuige zijn compliment voor mijn kapsel. En tenslotte nog Johan die tegen mij volop in de aanval ging en daarvoor zelfs een loper offerde voor twee pionnen. In de analyse bleek dat wij beiden op zet twaalf blunderden, ik als eerste en als Johan daar goed op had gereageerd, had ik er zeer beroerd voor gestaan. Maar ook hij blunderde.

Verder is er goede hoop dat we een wedstrijdleider vinden voor het tweede OSBO team. De man is benaderd, hij heeft nog even bedenktijd nodig. Maar als hij ja zegt hebben we daar een prima kerel aan.

Hans D en Johan hebben veel tijd besteed aan het sorteren van onze schaakstukken . Het was een allegaartje. Nu niet meer. Houden wij ons aan het uitgekiende systeem van gekleurde stickers op kistjes en stukken dan kunnen we ons, ook als er thuis OSBO wordt gespeeld, presenteren als een uitgebalanceerde club. Dat uitgerekend op Johans bord nu nog een verkeerde pion stond zullen we maar beginnerspech noemen.

En dan aandacht voor het derde Elster Toren IJSCO toernooi dat op 13 oktober a.s. door ons wordt georganiseerd. Zie de flyer.

Toetan

13 september 2013

Eindelijk mocht Tom revanche nemen op Jan. Vorig seizoen verloor hij in tijdnood . Nachten heeft hij er niet van kunnen slapen en overdag dwaalden zijn gedachten af naar dat vreselijke moment en braakneigingen konden maar net onderdrukt worden. En nu is het zover om dit voor eens en altijd te wissen. De strijd gaat gelijk op, dan rond half twaalf breekt voor beiden de tijdnoodfase aan. Genoteerd wordt er niet meer. En wat zien we, we zaten met z´n vijven te kijken, Jan heeft loper, toren, drie pionnen tegen toren en twee pionnen. En de zetten volgen elkaar in rap tempo op. Jan pakt met zijn loper een gedekte pion. Inplaats van de loper te pakken geeft Tom een toren schaak, Jan overziet dat hij met de loper het schaak kan opheffen en verzet koning, Tom wint toren, Jan trekt dan toch loper terug, pionnen worden geruild, toren jaagt op loper, loper ontsnapt driemaal en kan ver weg van de koning even uitrusten, want Toms toren geeft schaak. Koning uit schaak en Tom doet een ‘willekeurige`, torenzet. En dan gebeurt het; Jan gaat piekeren, zijn hand beweegt van voorhoofd naar bord en terug, een snelle blik op de klok. Jee, weer denken, hand zweeft over het bord en zet de …  koning en ziet niet, wat wij natuurlijk wel zagen, dat zijn loper instaat.  En nadat Tom deze eraf heeft gehaald resteren er twee verbonden pionnen tegen toren maar er is weinig tijd. Tom ziet geen directe winstkansen en dus besluiten de moegestredenen tot remise. Spannend tot de laatste seconde, dat was het!Van de andere partijen schrijf ik maar niets want dan moet ik ook wat schrijven over Stefan tegen Wim G, en daar heb ik na de partij al genoeg over gezegd.

Verder zijn de team indelingen voor de OSBO competitie gemaakt en zodra ik ze heb zet ik ze in de OSBO pagina. Het tweede team zal uit negen spelers bestaan, maar zoekt nog wel een teamleider, graag opgeven bij John v G.

Toetan

 

6 september 2013

Zo de kop is eraf en dat is maar goed ook, want koel houden was toch niet te doen. Uitgerekend op de eerste tropische septemberdag sinds 1991 was de eerste schaakavond gepland. Dat er toch nog 19 uitslovers op de been waren, de meeste weliswaar in korte broek en korte mouwen, is op zijn minst gezegd verwonderlijk. De indeling werd random gemaakt, dus voorbereidingen onthouden voor later. Als je al dacht dat het buiten te warm was, in het speellokaal was de temperatuur sauna waardig. Snelle remises zou je verwachten maar er was er maar een en ook pas laat in de avond. Kortom er werd aan alle borden flink gestreden en in de meeste gevallen was het geluk bij de winnaars: ) want volgens de meeste verliezers hadden zij ergens een onnodig foutje gemaakt.

Verder ging er nog een inschrijfformulier rond voor opgave OSBO competitie en OSBO cup en wat daar opviel was dat de samenstelling voor het tweede team nog niet definitief is omdat er 9 gegadigden zijn. Dus daar moet nog even gepuzzeld worden.

Komend weekend doen een aantal leden mee met het Open Arnhems Schaakkampioenschap. Hopelijk beter schaakweer want het is een overladen programma met maar liefst 6 partijen, een op vrijdag, 3 op zaterdag en twee op zondag. Zie de site van ASV

Toetan

 

4 september 2013 ( bijgewerkt)

Afgelopen donderdag hebben we de jaarvergadering gehad.

Blij verrast waren we dat Lourens weer aan tafel zat, hij kan zijn partijtjes weer gaan meeblazen. Helaas geldt dit vooralsnog niet voor onze Piet, die met een gemene ziekte heeft te kampen. Piet kennen we in het schaken als een doorzetter die zich de koning niet zo maar van het bord laat snoepen, maar, zo zei hij mij, “voorlopig kan ik niet komen schaken”. Piet, Trees en familie, namens iedereen van de club veel kracht in de strijd en beterschap en we houden contact.
Helaas heeft Wim R moeten besluiten om zijn lidmaatschap op te zeggen. Wij die de achtergrond kennen vinden dit jammer maar zeer begrijpelijk. Wim heeft een verrassende, frisse schaakstijl en tegen mij heeft hij een aantal mooie wedstrijden gespeeld. Ik kan me er nog een herinneren waarin ik als door een python in een wurggreep werd genomen en blij was met Wims remiseaanbod. Ik denk dat het onderlinge resultaat van onze partijen ook remise is. Wim, het ga je goed en je bent altijd welkom op de club. Dit geldt ook voor Kamran die eveneens heeft opgezegd. En ik had zo graag nog revanche genomen op onze laatste partij in het snelschaken.
Tijdens de vergadering kwam na vele jaren van stilte de discussie over het puntensysteem voor de competitie aan de orde. Zowel Erwin (mede invoerder van het huidige systeem bij onze club) als Hans P ( voorsteller van een andere puntentelling) vertelden de achtergronden van hun systeem. Zonder hier in detail verder op in te gaan is het goed dat deze discussie nu gevoerd is. Mij is in ieder geval veel duidelijker geworden. In dit seizoen gaan we verder op de oude voet en wordt er in een commissie gedacht of en hoe beide standpunten tot een geheel kunnen worden gesmeed.
Onderdeel van de vergadering is de prijsuitreiking waarvan Lourens een aantal foto’s heeft gemaakt, die te zien zijn op de fotopagina.

En nu nog een paar dagen en dan kunnen we weer lekker beginnen.

Toetan