15 december 2014

 

Een lust voor het oog de partij van Marc met zwart in het Osbo duel tegen Pion2.

Haarscherp, dat wel, maar wie verwacht in deze stelling nou een kwaliteitsoffer, terwijl 2 stukken nog niet ontwikkeld zijn.

Marc speelt hier bijvoorbeeld niet het  voor de hand liggende loper d7 maar zet 14  wordt toren slaat pion e5!?

Is dit huisvlijt of zoals zo mooi in het engels over the board chess of heeft hij een boek bestudeerd van Topalov ?

Wat het ook zij, wat heb ik hier nou aan mijn fiets hangen, moet de pion speler gedacht hebben, om daarna met Paard maal e5 te vervolgen. Niet voor lang echter want

7 zetten later feliciteerde hij Marc met de winst, waarmee de tussenstand 3 tegen 1 voor ons werd.

Volledige partij opgenomen in menu-partijen.

De moeite van analyseren waard. Tip, probeer het eerst zonder Fritz, want dat is een spoiler.

Toetan

 

 

 

 

13 december 2014

Wedstrijdverslag ( aangepast ) Pion2 tegen De Elster Toren 1  stand 4,5-3,5 gespeeld 12 december 2014

De hand van de duivel?.
Wat is dat toch met onze laatste 4 borden dit jaar!. Daar waar in het verleden de punten vaak van de laatste borden kwamen begint het nu toch echt dramatisch te worden.
Nadat ik 2x op rij gewonnen had van Wim Gielen pakte Wim het nu tegen mij rustig aan en speelde een puike partij met een open d-lijn die beslissend bleek. Dus begon Pion2 met een 1-0 voorsprong, dat moest wel goed te maken zijn door het zevental dat richting Groesbeek vertrok. Net zoals tegen Zutphen werd de stand snel, nu in 21 zetten gelijk getrokken door Sjoerd die een soort Wolga geen kans gaf. Nadat Eric met een degelijke overwinning met zijn inmiddels belangrijke wapen, de Pirc, en Marc met een scherpe Benoni na een vurig kwaliteitsoffer ( zie boven) voor een 3-1 tussenstand hadden gezorgd, leek een overwinning aanstaande. Een korte rondgang langs de borden, waar Hans door een afruilvariant van het Frans al de hele avond op remise afstevende maar Martin met een pluspion op duidelijke winst stond, gaf aan dat het enkel nog " een kwestie van tijd" zou zijn. Die kreet van Peter begint, net zoals in een grijs verleden de Vrijpion hiermee tegen een nederlaag aanliep, nu ook voor de Elster Toren dramatisch te worden. Afijn dus, met Hans remise en Martin een mat in 3 in het vizier, was het tactische remise aanbod met pion minder van John Remmerts niet meer dan logisch. 3,5-1,5. De nederlaag van John van Ginkel zou geen onherstelbare schade meer aan kunnen richten. 3,5-2,5 Maar uit het niets verscheen daar weer het verdomde schaakduiveltje op de twee overgebleven borden. Maar de tijdnoodfase voor beide spelers was aangebroken. Dame en paard tegen dame en loper stond geheel gelijk toen Hans door een enorme blackout dacht hij met een stukoffer de dame kon winnen. Hij miste echter de meest eenvoudige reactie van zijn tegenstander en bleef een stuk achter 3,5-3,5. Spanning ten top. Martin stond toen een pion voor en hij zag hoe zijn tegenstander de dame naar de onderste rij speelde voor een ondekbaar mat in 1. Gelukkig was Martin aan zet en hij kon met zijn dame met schaak in de witte stelling komen. Dit zou Martin minimaal remise door eeuwig schaak maar meer aannemelijk een sneller mat opleveren ware het niet dat hij toch koos voor eerst een schaakje met zijn paard, gevolgd door een tweede schaakje, nu met de dame waarna wits koning zich veilig zonder gevaar voor verdere schaakjes in een hoekje kon kruipen. En zo werd het 4,5-3,5 voor Pion 2. Hebben we het kampioenschap vakkundig om zeep gebracht in drie ronden ? We zullen er toch weer voor moeten gaan knokken, de rug rechten heet dat geloof ik. Wat ik er wel van geleerd heb is dat het nu toch echt tijd wordt dat Wim extern voor ons gaat spelen!!!.  Je moet er niet aan denken dat hij op een ander schaakavond ook nog bij ASV, Velp of De Toren gaat spelen.

 

 

 

Pion2

Elster Toren 1

1.

Michel Auwens

Sjoerd van Roosmalen

0

1

2.

Arno Arents

Marc Groenhuis

0

1

3.

John Molenaar

John Remmerts

½

½

4.

Jack Janssen

Eric Hartman

0

1

5.

Ton Thijssen

John van Ginkel

1

0

6.

Jo de Valk

Martin Weijsenfeld

1

0

7.

Wim Gielen

Theo Meyer

1

0

8.

Alexander Bouwman

Hans Polman

1

0 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Theo en Sjoerd

 

13 december 2014

 

Een verslag: Elster Toren 2- UVS 3   uitslag  2-6

 

De zaken niet verdringen”.

Verdringing vindt vaak plaats als iemand zich een schokkende gebeurtenis niet meer kan of wil herinneren. Door de gebeurtenis een plaats te geven kan het individu, lees in dit geval de schaker, weer functioneren en verder gaan met zijn leven, lees in dit geval de volgende OSBO partijen.

Uit therapeutisch opzicht maak ik als captain dus dit verslag zodat we er de rest van het jaar weer Tsjakka! tegenaan kunnen.

Ja, we zullen er maar een ludiek stukje van maken. Leuk was het allemaal niet tegen  UVS 3. Laten we eerlijk zijn: we hebben geen moment kans gehad om te winnen, gezien hun ratings was dat ook niet de verwachting. Dit team is gewoon veruit het sterkste in onze klasse. Om het blazoen een beetje op te poetsen een grappig (of in ieder geval grappig bedoelde) opmerking bij iedere partij.

Aan bord 7 speelde Peter Bongers een puike partij tegen Mathijs Broeren (1781). Helaas verloor Peter kwaliteit en daarmee zijn partij. Geeft niets Peter er komen nog diverse kansen. Bedankt voor je inzet! 0-1

Jo Engels ging tegen Maarten van Rooij ( 2042) met zijn toren op stap in de vijandelijke linies. Omdat je zo'n ding nooit alleen moet laten gaan werd deze, zoals verwacht , spoedig opgeslokt door het immense witte leger, echter niet zonder eerst een wit paard plus pion koud te maken.  Toen Jo daarna echter een loper in het moeras liet zinken was de zaak verloren 0-2. Maar dan: New Kid on the Block Rob Nieuwboer! Wat een klasse straalt deze man uit! Een zet waarbij zijn tegenstander Ivar Heine (1939)  een toren in één weg gaf werd door Rob niet over het hoofd gezien: 1-2 en nog volop mogelijkheden!

Eric de Visser dan; stond lang goed tegen Pepijn van Erp ( 1969). Helaas: een tegenstander met een dergelijke rating weet altijd wel een gaatje te vinden. In dit geval een open lijntje, waardoor Eric een mataanval over zich heen kreeg: 1-3. Wat dan te denken van mijn eigen partij ( Rob Knuiman) tegen Tsjisang Cheung (1983) :  ik kwam slecht uit de opening. Met veel kunst- en vliegwerk hield ik de stand in evenwicht. Sterker nog: ik kwam drie pionnen voor. Toen ik ook nog met een vorkje een stuk kon winnen was het kat in het bakkie. Althans dat dacht ik en dat was ook zo als ik maar eerst even een tussenzetje gespeeld had. Helaas: een schaakje overzien en daarna mat. Ik doe net of het me niets kan schelen, (toch weer aan het verdringen) en ga gewoon verder met mijn verslag 1-4. Dan Wiely Martens : speelde een goede partij maar werd toch in het eindspel overklast door een (ook) op papier sterkere tegenstander, Wouter Dinjens ( 1912)  Met een biertje na afloop van de partij spoelde Wiely de kater een beetje weg 1-5. Jan Delhaye stond, voor zover ik het kon zien, lang gelijkwaardig tegen Thomas Willemsen ( 1886). Toen ik later als captain nog eens kwam kijken verkeerde Jan in zwaar weer. Hij zette alle zeilen bij maar kon niet op tegen de zee van dreigingen en nou ja, ...verdronk 1-6. Gelukkig is er dan altijd nog Henry Schrader. Deze man weet de stand altijd nog net een dragelijker aanzien te geven. Tegen Michiel de Kruyf ( 1822), al flink in tijdnood, bedacht Henry koudbloedig een list en dat leverde hem de dame en de partijwinst op. Na Mook scoorde hij ook in deze meeting waardoor het 6-2 werd.

 

Rob Knuiman

 

 

12 december 2014

 

Gisteren heeft ons tweede OSBO team ondanks verlies toch ook een succesje geboekt. Wij wisten namelijk 2 punten af te snoepen van, bij uitstek dit seizoen de kampioenskandidaat, UVS 3 die in de eerste twee wedstrijden in totaal maar 1 punt afstond. Henry Schrader en Rob Nieuwboer maakten feilloos gebruik van de gecreëerde kans. Henry is na 3 ronden met 2,5 punt zeer succesvol en dat voor iemand die aan het begin van het seizoen nog over deelname twijfelde. Er had voor ons zelfs nog een derde punt ingezeten maar dat komt allemaal denk ik wel naar voren in het verslag dat onze wedstrijdleider Rob Knuiman zal publiceren. Theo Meijer ( team 1) speelde thuis in het uitduel tegen Pion2 zijn partij vooruit en wel tegen Wim Gielen. Ondanks dat wij met alle middelen hebben geprobeerd om Wim vooraf tot een grote mate van genereusheid te bewegen moeten we toch constateren dat dit volledig mislukt is want Wim werd hierdoor extra gemotiveerd en deed zijn sportieve plicht. Rond zet 26 stond Wim in een betere stelling met een pion voor en wat Theo daarna ook probeerde, het mocht niet meer baten. Na afloop resteerde Theo niets anders dan te verzuchten dat dit de derde nul op rij is. Maar ongetwijfeld zal vandaag een goed glas wijn veel pijn verzachten. Wim bleef realistisch door te zeggen dat aan het eind van de vrijdagavond de zaken er heel anders voor zouden staan!?.Heren van het eerste en het derde, er is erg slecht weer voorspeld, dus zorg ervoor dat je niet van het bord en nog belangrijker niet van de weg wordt geblazen. Veel succes vanavond in Groesbeek en we zien de verslagen reikhalzend tegemoet.

Toetan

 

5 december 2014

 

Een abraham zat midden in het café van onder de toren.

Wij vroegen ons dus af wie hiermee bedoeld zou zijn.

Het verlossende antwoord kwam kort daarop, Hans van Onder de Toren, maar Hans zelf was nergens te vinden.

En dus begonnen we maar met de wedstrijden. We waren een goed uur bezig toen plotseling de deur zachtjes openging.

We dachten dat de hulp Sint en Piet binnenslopen maar nee het bleek Hans, met schort, te zijn. Wij deden alsof er niets aan de hand was en Hans begon met het verzamelen van kopjes en glazen.

Toen barstte als uit een man het gezang los. Aanvankelijk nog wat beduusd nam Hans breed lachend  alle felicitaties in ontvangst en wij konden kort daarop smullen van een lekkere bittergarnituur.

Mocht je verwachten dat dit alles ons mild gestemd had, kwam je bedrogen uit. Sint, de goedheiligman, zou heel wat kunnen bijschrijven in zijn dikke boek als hij had willen zien, want natuurlijk kan hij dat als hij dat wil, dat sommigen niet zachtmoedig met hun tegenstander omgingen. Vanwaar deze agressie?.

Zo was daar Wiely met wederom een snelle overwinning, ditmaal kon Jan de zak in. Marc die een lekker potje wilde schaken en daarom geen remise aannam van Eric d V, die daarop niet rustte tot Marc opgaf. Martijn, die al zo lang zo graag tegen Sjoerd wilde spelen maar geloot werd tegen Hans P en pardoes zijn koploperspositie in de B groep kwijt raakte, enz, enz.

Afijn, we hebben die avond de hulpen van Sint en Piet niet meer gezien, maar toch waren deze wel in ons midden, getuige deze foto, die heel lang geleden is gemaakt bij een Sintviering van de Vrijpion.

Ra, ra

 

Toetan

 

 

 

 

 

 

28 november 2014

Martin van den Eijk in het zonnetje

Ik stapte gisteren voor aanvang van de partijen af op Martin van den Eijk en feliciteerde hem met zijn behaalde diploma scheidsrechter B

Toen hij een aantal jaren geleden een punt had gezet achter zijn functie in het bestuur en als jeugdopleider moest daar iets geheel anders voor in de plaats komen maar wel iets dat sterk gerelateerd zou zijn aan het schaken. Vraagje: Waarom scheidsrechterscursussen.? Martin spontaan, ** nou dat is vrij simpel, omdat ik het leuk vind**.

Vol overgave ging hij dan ook aan de slag en in 2012 behaalde hij het diploma scheidsrechter A en wij allen hebben hem de afgelopen tijd tijden vooral bij OSBO wedstrijden aan het werk kunnen zien en horen. Zijn altijd terechte `sssssssssssttttttttttttt` klinkt ons allen vertrouwd in de oren en mist zijn uitwerking niet. Het bloed bleef kriebelen en dus behaalde hij in 2014 het diploma indelingsdeskundige A. Omdat hij toch lekker bezig was volgde kort daarop de cursus scheidsrechter B. Dit behelst niet alleen het uit de kop leren van regeltjes, nee je moet ook nog aan de bak in de praktijk en wel door het lopen van 5 stages. De laatste stage was recent in Den Bosch tijdens een jeugdclubkampioenschap. Dit alles verliep op rolletjes en dus kon hij vol trots vorige week zijn diploma in ontvangst nemen. Vraagje: Martin is het nu genoeg? ** Nee, nee ik ben nog van plan om in 2015 te beginnen aan het scheidsrechters C diploma en daarna op te gaan voor het indelingsdeskundige B. En dan mag ik mezelf nationaal arbiter noemen. En ondertussen fungeer ik nu al bij de KNSB competitie als scheidsrechter **. Vraagje: Martin wat voor soort scheidsrechter ben je? **Nou, ik probeer de partijen rustig en liefst onopvallend te arbitreren**. Ik kon nog net Martin veel succes wensen met zijn verdere cursussen, toen wij allemaal tot stilte werden gemaand door de wedstrijdleider John R omdat hij de indeling klaar had en nadat hij deze had voorgelezen kwam er nog iemand binnen en toen moest hij weer opnieuw beginnen. Kort daarop zaten we allen strak achter het bord.

Toetan

 

23 november 2014

 

De Elster Toren 3 - Het Kasteel 4 stand 2-4 gespeeld 20 november 2014.


"Bijna raak"

Nadat in de eerste ronde ons 2e team tegen Het Kasteel 3 had verloren met 3,5–4,5 en in de tweede ronde het 1e team had gewonnen van Het Kasteel 2 met 4,5–3,5, was het nu de beurt aan het 3e team tegen Het Kasteel 4. Gezien de ratings kon dit een spannende wedstrijd worden, en dat bleek ook zo te zijn.

Jerry kwam met een kwaliteit meer tegen een overmacht aan pionnen te staan en kon daar uiteindelijk een knappe remise uitslepen. 0,5-0,5.Ton begon goed maar kreeg een scherpe aanval op de koning te verduren. Omdat zijn tegenstander hierbij naar mijn idee de winnende voortzetting over het hoofd zag kwam Ton er goed uit. Het afslaan van deze aanval had echter blijkbaar zoveel energie gevraagd dat hij even later zijn dame pardoes weggaf en daarmee de partij alsnog verloor. 0,5-1,5.Ik kwam weer slecht uit de opening waardoor mijn stukken te weinig speelruimte hadden. Het was zelfs zo dat mijn witte loper niet van zijn plaats af kon komen tot de laatste zet. De enige zet met deze loper was direct verliezend, omdat een gedwongen dameruil en direct daarop een niet tegen te houden promotie het gevolg was. De tweede nul was daarmee een feit. 0,5-2,5. Maar er was nog geen man overboord. Op de andere drie borden bleef heel lang de spanning gehandhaafd. Kamran speelde tegen onze oude clubgenoot Arno Reijnders. De laatste zag kansen voor het team van Het Kasteel en bood strategisch remise aan, wat Kamran terecht niet accepteerde, want hij had ook gezien dat Bram zijn tegenstander in een regelmatige partij met kansen over en weer uiteindelijk knap op de knieën zou kunnen dwingen. En inderdaad. Om promotie te voorkomen moest Brams tegenstander zijn loper geven en toen was het afgelopen. 1,5-2,5. Bovendien kreeg Martijn een heel sterke aanval op de koning van zijn tegenstander en winst lag binnen bereik. Het opzetten van deze aanval kostte hem echter zoveel tijd dat er te weinig tijd overbleef om de winnende voortzetting te vinden. Toen hij ook nog een toren achter kwam te staan begon de strijd hopeloos te worden. Zijn enige kans was nog om op remise te spelen door eeuwig schaak, maar nadat hij de koning van zijn tegenstander vrijwel het hele bord over had gejaagd kon deze zich op een veilig veld terug trekken en was de strijd over. De stand was daarmee gekomen op 1,5-3,5 en verlies stond nu vast waarop Kamran het hernieuwde remise aanbod van Arno accepteerde vooral ook omdat hij geen winstkansen zag. 2-4.  Dat een latere analyse van Martin Weijsenfeld aantoonde dat Kamran had kunnen (moeten?) winnen deed aan de einduitslag helaas niets af.

Martin van den Eijk

 

 

 

 

 

 

21 november 2014

 

Nadat eerder het eerste en het tweede dit seizoen waren aangetreden tegen Het Kasteel waarbij de totaaluitslag 8-8 was, was het nu de beurt voor ons derde. Zouden zij de balans onze kant op kunnen doen slaan?

Een verslagje van Martin vd E volgt binnenkort.

De overvolle, en met name in de eerste uren overwegend muisstille zaal, gaf een vredige aanblik. Niets wees er op dat er gemene plannetjes werden uitgebroed. Schijn bedriegt. Sjoerd v R. sloeg een remiseaanbod van John R af en terecht bleek later, wederom kon hij een mooie parel aan zijn ketting rijgen. Remise aanbod van mij ( J.E.)  aan Wiely werd terecht geaccepeerd, ook al vond Sjoerd dat er nog te veel stukken op het bord stonden. Het is duidelijk dat hij het WK niet volgt. Jan D nam na zijn overtuigende winst in de OSBO zelfverzekerd plaats achter het bord tegen Rob K., waarvan het nog maar de vraag was of deze zijn onfortuinlijke verlies in diezelfde OSBO al te boven gekomen was. Beiden waren na afloop tevreden met de remise. Henry S liet zich in een prachtige partij tegen Stefan B. verleiden tot een schaakje met de toren, waarop de koning comfortabel een veldje opschoof en de toren zeer ongelukkig achterbleef. Met een paar pionzetten maakte Stefan deze toren onschadelijk en nam de felicitaties in ontvangst. Stefan kan hierover boeiend vertellen en misschien schrijft hij nog eens wat stukjes voor onze site. Eric d V ging de boot in net nadat hij met twee kopjes koffie slechts met een klein voetbad alle hindernissen had genomen, en tevreden plaats nam. Zijn tegenstander Martin W liet zich de aangeboden koffie goed smaken maar snoepte ook en passant Eric de dame af. Er kon gelukkig bij Eric nog een lachje vanaf. Weer speelde de tijd Rob N parten, ditmaal tegen Eric H. Rob kon mede daardoor zijn kwaliteitsvoordeel niet uitbuiten hoewel ook gezegd moet worden dat Eric beschikte over een ijzersterk loperpaar dat in zijn handen nagenoeg voor iedere tegenstander dodelijk is. Misschien moet Rob “Time is on my side” van The Rolling Stones eens beluisteren. Wim C ging zo in de strijd tegen Wim G op dat hij even vergat dat hij in een zet matgezet kon worden en ook werd. Peter B ontfermde zich over, hopelijk een nieuw lid, Maik van den Brink en er verscheen een stelling op het bord met het kenmerk van wie het eerste is die wint en ditmaal was het Peter. Zo rond elf uur waren er bij het derde ook al verschillende uitslagen bekend en het begon daar ook echt spannend te worden. Aan de andere kant van het lokaal waren alleen nog John v G en Hans P in een hevig gevecht verwikkeld. John viel aan met alles wat hij had, maar ondanks dat leek remise het maximale, totdat tot verrassing van menigeen Hans iets deed wat hij normaal toch niet zo snel doet, hij zette iets te snel, waarna Johns Koning Dame kon halen en de winst.

Martin W ondertussen analyseerde er met iedereen die maar wilde, bijna onhoorbaar maar wel lustig, op los zowel met of zonder bord. Het is altijd zeer verfrissend en ook nog goed voor je ontwikkeling om te horen hoe je niet had hoeven te verliezen of had moeten winnen of remise had kunnen houden. Ik spreek uit ervaring omdat ik jarenlang les van Martin heb gehad. Nu doe ik het met die emotieloze betweter Fritz en het verschil is duidelijk merkbaar, in negatieve zin wel te verstaan.

Toetan

 

 

18 november 2014

Ik stoorde Rob K. gisteren in zijn verdringingsproces met de vraag of hij het beloofde stukje al klaar had. Ineens stond alles weer klaar op zijn netvlies en toverde hij vrij snel een pennevrucht  in mijn inbox, zij het dat de verschillende vlagen nog wel in de juiste volgorde geplaatst moesten worden.

Samen hebben we er iets van gemaakt.

Toetan

 

Wedstrijdverslag Mook 1 tegen de Elster Toren 2   stand 5-3 gespeeld 13 november 2014

 

 “Als je alles van tevoren weet.

 

Dat het tegen Mook aan de hoogste borden moeilijk zou worden was te verwachten. Helaas te moeilijk bleek achteraf. Terwijl het makkelijker had kunnen zijn bleek nog meer achteraf. Maar laten we vooraf beginnen.

 

Om Eric niet aldoor kop van jut te laten zijn aan bord 1 had ik voorgesteld om de eerste drie borden te verwisselen. Als je Eric een beetje kent, en ik was toen nog niet zo ver, zit hij daar zelf niet zo over in. Wij kwamen zeer sterk uit de startblokken. Peter stoof als eerste weg en verraste zijn, met de Franse opening opgegroeide, tegenstander met een agressieve variant in het Frans en kwam zeer goed tot gewonnen uit de opening. Helaas lukte het net niet, zoals Peter ongetwijfeld gehoopt zou hebben toen hij zijn tegenstander adviseerde om lekker een biertje te gaan drinken, om de beslissende slag uit te delen en een halfje was het maximale. 0,5/0,5. De partij niet in Fritz invoeren is misschien een goede gedachte. Dat had ik ( de oudere Rob) ook niet moeten doen met mijn partij. Mijn tegenstander verrichtte een achteraf onjuist stukoffer. Ik dacht dan ook dat het een puntje voor me zou worden. Ik verdedigde me echter als een ehh... zeg maar zoals het Nederlandse elftal de laatste wedstrijden doet. Beroerd dus. Hiermee kwam de stand op 1,5-0,5.Eric deed er alles aan om zijn rating aan bord 1 nog wat op te vijzelen maar dat lukte niet en dus 2,5/0,5. Wiely had het moeilijk tegen een tegenstander die schijnbaar onberoerd bleef door al het tactische geweld en die met een ver opgerukte pion de haar in de gloeiend hete soep werd. Wiely moest zoveel verdedigende stukken inzetten dat zijn tegenstander daar zo handig gebruik van maakte dat hij stukwinst moest toestaan en capitulatie niet lang daarna volgde.3,5 -0,5. Tot zover dus geen succesverhaal, maar er was nog hoop aan de lagere borden.

Want daar hebben we nog een Rob (de jongere). Hij zette lange tijd zijn tegenstander goed aan het denken maar moest daar toch ook zelf wel veel tijd insteken. En dan Jan, de laatste tijd zo ongelukkig met zijn spel, die leek een regelmatige overwinning te gaan boeken. Jo stond door een gambietje met wit zeer comfortabel tegen de Leeuw, nee niet de opening maar Piet. Henry had in het middenspel gebruik gemaakt van een fout van zijn tegenstander en stevende op winst af, kortom er zat nog van alles in. En ja hoor Jan maakte feilloos gebruik van een onnauwkeurigheid en bracht de stand op 3,5 -1,5. We konden nog gelijk komen of zelfs winnen, totdat er zich vooral door tijdnood een klein drama afspeelde op het bord van Rob en er een tussenstand verscheen van 4,5-1,5. Het gevreesde verlies was een feit. Jo ging weliswaar nog door voor zijn rating maar hij had het beste toch gegeven. Een goede afruil met een verkeerd vervolg gaf hem nog wel voordeel en de keus of doorgaan tot zaterdag en dan remise of direct remise en een lekker pilsje met Piet, en hij koos voor het laatste.5 -2, en toen was het wachten op Henry die nog even moest door schuiven voordat zijn tegenstander inzag dat het hopeloos was. De stand kreeg daarmee een dragelijker aanzien, met 5-3 konden we naar huis. Toch hebben we bewezen dat er potentie zit in dit team en we gaan er volgende keer weer flink tegenaan. Met of zonder plan van aanpak.

 

Rob Knuiman en assistent Jo Engels

 

 

14 november 2014

 

Wedstrijdverslag De Elster Toren 1 tegen Het Kasteel2  stand 4,5-3,5

"Nog niet vlekkeloos"

 

De wedstrijd tegen Kasteel-2 leek op papier een appeltje eitje te moeten worden maar het bleef nog (te) lang spannend. Gezien de ratingen op de onderste 4-borden van 1547 op bord 5, 1574(6), 1619(7), 1685(8) zou het eigenlijk " een kwestie van tijd" (waar heb ik dat meer gehoord?) moeten zijn voordat we de overwinning hadden behaald. Maar het liep toch allemaal wat minder vlotjes dan gedacht. Het Kasteel was niet van plan om zich vrijwillig naar de slachtbank te laten voeren.

Door een file werd er, in overleg met beide teams, wat later begonnen, maar om 20:30 was het dan toch echt tijd voor onze eerste thuiswedstrijd. De klokken waren net goed en wel ingedrukt toen ik al een remise aanbod van de tegenstander van John Remmerts hoorde. Na overleg werd er toch maar door gespeeld maar nadat de tegenstander voor de derde keer remise bood en de stelling van John wat minder was geworden werd de vrede getekend. Niet lang daarna volgde het eerste hele punt, Martin W combineerde op f7 en won de kwaliteit en een pion. Helaas werd dat weer te niet gedaan doordat ik meer oog had voor allerhande zenuwtrekjes van mijn tegenstander dan voor mijn bord. Prompt miste ik een simpel vorkje en de stukken konden in de doos, de druk wordt groter om het eerste puntje te halen!.

Maar de overige stellingen gingen verder gelijk op. Er werd zenuwachtig overlegd; wel of geen remises nemen?. Pas laat in de avond ging het lichtje uit bij Het Kasteel. Sjoerd had in een Engelse partij geen voordeel kunnen halen en weigerde het eerste remise aanbod om nog af te wachten wat de overige borden op zouden leveren. Uiteindelijk begon de tijd toch wat te dringen en werd er tot remise besloten. John van Ginkel bracht het volgende hele punt binnen, na ook een remise aanbod naast zich neergelegd te hebben. In een Spanjaard met een pion meer werd er secuur spelen verwacht, nou dat kun je wel aan John overlaten, 3-2. Stephan B had goed gezien dat John en Hans P. voor de winst konden spelen en bood in een moeilijke stelling waarbij de belangen op de tegengestelde vleugels lagen remise. Ik weet niet of de winstmarge binnen handbereik lag. 3,5-2,5.

Hans zorgde uiteindelijk voor de overwinning met 2 pionnen in de plus en meer tijd is dat "kat in het bakkie" voor Hans . Dat Eric zijn prima spel, op bord 3 in een Pirc, niet beloond zag worden mocht de pret niet meer drukken. 4,5-3,5 De eerste matchpunten zijn binnen, dat geeft moed voor ronde 3.

Complimenten aan het team om op de juiste momenten te wachten met remises en daar waar mogelijk voor de winst te gaan.

 

Theo

 

 

 

 

 

7 november 2014

 

Even orde op zaken stellen, dat krijg je als je even weg bent.” zou Sjoerd verzucht kunnen hebben toen hij ontdekte dat er een brutale aap pontificaal naast hem op het puntje van de rots zat. “Zonder slag of stoot krijg je mij hier niet weg” zou Hans P gedacht kunnen hebben.

Het werd de langste partij van de avond waarin Hans een gevaarlijke koningsaanval leek te hebben  maar deze  dreiging bloedde, vooral door nauwgezet tegenspel, dood. Wat overbleef was een slechte stelling die ongetwijfeld door Sjoerd zou zijn gesloopt als Hans vlag niet was gevallen. In de post mortum werd er over en weer nog wat gevlooid, waarbij Sjoerd zich regelmatig op de kop krabde wat zo veel wilde zeggen dat het allemaal maar net goed voor hem was gegaan. Sjoerd weet dat hij vooralsnog niet rustig kan gaan zitten.

Een aantal maanden geleden stond onze jonge Martijn Vlootman nog met een Osbo rating van ca 1100 in de boeken maar o.a. door een grandioos resultaat in Dieren waarin hij spelers van 1500 en meer schijnbaar moeiteloos aan de zegekar bond zal zijn rating vermoedelijk met maar liefst 300 elo punten stijgen. Gesterkt door deze wetenschap trad hij aan tegen Stefan Brouwers met een rating van bijna 1900. Op een gegeven moment was Martijn voornemens remise aan te bieden, toen hij pardoes een pion weggaf. Stefan zocht daarop de aanval maar overzag op zijn beurt een pijnlijk torenverlies, hij kreeg echter wel een sterke vrijpion die oprukte naar de zevende rij. Martijn moest eerst deze pion veroveren om daarna aan de winst te kunnen gaan bouwen, maar ook hij maakte een foute torenzet en kon nog net met eeuwig schaak zijn hachje redden. Wim Gielen opende tegen Theo Meijer verrassend met f4 en zag dit beantwoord met d5. Vrij onschuldig allemaal maar dat bleef het niet. In het vuur van de strijd onttrok Wim zijn dame aan de verdediging, waarom dat zal hij zelf het beste geweten hebben, maar een paar zetten later kon dezelfde dame door een familieschaakje de doos in. Bij Wiely Martens en Eric de Visser kwam een toreneindspel op het bord. Zie ik dit op internet dan weten de commentators al redelijk zeker dat dit remise wordt, maar even later was Wiely´s toren verdwenen en kon zijn pion niet meer promoveren en dus winst voor Eric. Bij Martin van den Eijk tegen Henry Schrader kwam ook een gelijk eindspel op het bord en alles leek op remise totdat Martin dacht dat zijn dame tussendoor nog een pionnetje kon opsnoepen, waarmee hij echter ook de dekking van een cruciaal veld weggaf en uiteindelijk daardoor verloor. De makkers John van Ginkel en Rob Nieuwboer staakten na 17 zetten, terwijl beide koningen volop in de vuurlinie stonden, hun wild geraas met puntendeling.

Misschien met de gedachte dat geslagen pionnen niet meer kunnen promoveren ruilde Martin Weijsenfeld 2 paarden in voor 4 pionnen en speelde tegen John Remmerts alles of niets. John trok zich van al dit gebluf niets aan en schoof Martin van de baan. Jan Delhaye heeft de laatste tijd niet zo´n goede reeks gehad en dat was misschien wel mijn geluk. Jan probeerde er alles aan om nog lang te kunnen rokeren, maar toen dat niet kon deed hij een koningzet waarop een familieschaakje mogelijk werd. Wim Cornellissen won van Johan Giskes door opgave van de laatste in een qua materiaal gelijke stelling. Beiden hadden zij al een paar uur zitten schaken toen Johan na een grote afruil taxeerde dat het sterke loperpaar van Wim uiteindelijk zou gaan zegevieren. Zelf denk ik ook dat het zo gegaan zou zijn. En dan ons nieuwe ook jeugdige lid Jerry Tijssen, die speelde lange tijd een verdienstelijke partij tegen Peter Bongers. Toen Peter dameruil ontweek en een zeer sterk veld voor haar vond, was het voor Jerry niet eenvoudig om de juiste zetten te vinden maar slaagde er lange tijd toch in maar uiteindelijk werd het geweld ook hem te veel.

 

De OSBO weken komen er weer aan. Hopelijk hebben we meer succes.

 

Zaterdag begint het wereldkampioenschap tussen Carlsen en Anand, alles rechtstreeks te volgen op internet.

 

Toetan

 

17 oktober 2014

 

Elster Toren 2- Kasteel 3 stand 3,5 -4,5

 

"Goed voorbeeld doet volgen ….toch."

 

Op papier zou onze eerste OSBO wedstrijd tegen Het Kasteel 3 een overwinning op moeten leveren. Henry Schrader mailde me van tevoren de rating van onze tegenstanders: tussen de  1479 en 1603.

Gezien de nederlagen in dezelfde week van Elst 1 en Elst 3 moest Elst 2 ervoor zorgen dat de Elster/Betuwse  koppies weer wat omhoog konden. Peter Bongers gaf als voorzitter het goede voorbeeld.

Na een paar keer in de onderlinge competitie gewonnen gestaan te hebben en zijn partijen toch nog te verknallen werd  Arno Reijnders duidelijk de pisang van zijn aanvalsdrift.

Die is binnenzullen zijn eerste gedachten geweest zijn., gevolgd door de opmerking: “we gaan deze wedstrijd duidelijk winnen”. Van zijn optimisme zag ik in de resultaten daarna weinig terug. Sterker nog: het regende nullen. Jan Delhaye, toch een goede schaker want familie van de Rieksens uit Huissen van Variant dus goed:),  kon zijn goede onderlinge competitie vorm niet handhaven. Eric de Visser werd stikmat gezet...Jo Engels gaf zware kwaliteit weg en Rob Nieuwboer verloor in het eindspel met weinig tijd op de klok. Henry stond een pion achter maar had nog wel kansen. Zijn tegenstander koos voor zekerheid en zorgde met eeuwig schaak met nog twee partijen te gaan voor een Wijchense overwinning: 1-5- 4,5. Ik kreeg na een Variant een paard cadeau, blunderde hem net zo hard terug maar hield er nog wel een doorgebroken Vrijpion aan over. Deze vrijpion deed zijn naam alle eer aan.

Ik kon doorlopen en toen mijn tegenstander ook nog eens een slechte zet deed was het kat in het bakkie. Naast me was Wiely Martens een sterke pot aan het schaken tegen Niels Radder. Met een sterk eindspel zorgde hij voor een extra puntje in de helaas al verloren wedstrijd: 3,5-4,5. Niet iets om van de Toren te willen schreeuwen.

 

 Rob Knuiman

 

 

 

 

17 oktober 2014

SMB4-De Elster Toren 3  stand 5,5 -0,5

"Alle begin is moeilijk"

Na 1987 doet er dit jaar weer een derde team van de Elster Toren mee in de OSBO-competitie. Dit is mede te danken aan enkele nieuwe leden waarvan de meesten van Variant af komen. Hoewel wij volgens de regels in de vierde klasse zouden moeten starten hebben we van de OSBO compensatie gekregen om de opengevallen plaats in te nemen die was ontstaan door het opheffen van Variant. Echter gezien de sterkte van de teams in deze klasse zal het voor ons een harde dobber te worden ons hier te handhaven. Maar toch, vol goede moed gingen wij richting Nijmegen waar we het moesten opnemen tegen SMB 4. Dat het moeilijk zou worden was wel duidelijk, gezien de gemiddelde ratings, 1619 tegen 1488, maar we hadden er zin in en van plan onze huid duur te verkopen. Dit leverde een aantal heel mooie partijen op. Op bord 1 streed Bram een zware strijd om het centrum waarbij de centrumpionnen en vrijwel alle lichte en zware stukken waren betrokken. Toen de strijd was uitgevochten en de rook was opgetrokken bleek zijn tegenstander er iets beter uit gekomen te zijn. Bram probeerde nog van alles maar kon de laatste sterke aanval niet meer afslaan. Kamran moest ook vol aan de bak en kreeg volgens zijn zeggen een aantal kansen, maar hij wist helaas niet de winnende voortzetting te vinden. Zijn tegenstander kreeg een vrijpion die helaas niet tegen was te houden waarna ook hij moest opgeven. Ik kwam slecht uit de opening met een geïsoleerde dubbelpion op de c-lijn, die ik gelukkig later door een geforceerde dameruil kon opheffen. Dit ging helaas wel ten koste van een pion. Aan het einde van het middenspel waren de kansen gelijk en er ontstond een strijd tussen 2 torens en lopers van gelijke kleur. Ik had het gevoel dat ik daar goede kansen had maar gaf zomaar een toren cadeau waarna ik ook op kon geven. Wim had een gelijkmatige partij met kansen aan beide zijden maar ook hij gaf een stuk weg en kon het niet bolwerken. Onze jongste speler Martijn streed voor wat hij waard was. Hij sloeg zelfs een remiseaanbod af omdat hij wou zien of er meer voor hem in zat. Dit bleek enkele zetten later echter niet het geval en besloot hij alsnog tot remise. Tot slot Jerry op het laatste bord. Ook hij zette een puike partij neer, maar kon helaas een sterke aanval op de koningsvleugel niet weerstaan. Eindstand 5,5 – 0,5. Niet zo’n sterk begin gezien de cijfers, maar de wijze waarop is gespeeld biedt zeker mogelijkheden om ons te handhaven in de derde klasse.

Martin van den Eijk

 

14 oktober 2014

Zutphen-De Elster Toren 1  stand 5-3

"VALSE START"      

 

Zo kunnen we de eerste uitwedstrijd op maandag 13 oktober 2014 van het eerste wel omschrijven. Ietwat aan de late kant (Martin moest nog wat wennen aan het tijdstip van vertrek vanuit Elst), arriveerde we in Zutphen. Die in hun sterkste opstelling aan de start verschenen met een elo gemiddelde van ruim 1900 en daarmee het sterkste in de klasse 1B en dus zeker geen tegenstander is die je moet onderschatten. Op bord 1 bijv. speelt Gert-Jan Ludden, toch goed voor een elo van ruim 2200, maar Sjoerd had er maling aan. In een fraai Albins Tegengambiet, met dank aan Rob Nieuwboer wist Sjoerd nog te melden na afloop. Want door een partij tegen Rob had Sjoerd al de nodige theoretische kennis opgedaan. Langzaam bouwde Sjoerd zijn voordeel uit, een betere stelling werd 1 pion meer en nadat het er 2 waren hield de kopman van Zutphen het voor gezien.

Op bord 2 hield Marc in een Siciliaan de voorsprong in stand. De avond leek niet meer stuk te kunnen toen John Remmerts de stand naar 2,5-0,5 bracht. Waar de tegenstander een mooi veld voor zijn paard (c4-e4) in bezit kon nemen koos hij voor een verkeerde actie in de vijandelijke stelling. Met een stuk voor en nauwkeurig spelend bewees John zijn waarde maar weer eens. Op bord 3 had Stephan weer zijn bekende spelletje met diverse combinaties en dreigingen had hij 2 pionnen in de plus, helaas bleek het niet voldoende voor de winst maar wel voor een 3-1 voorsprong.

Dan de laatste 4 borden, nou daar zou toch wel 1,5 puntje vandaan komen. Helaas het werden er nul.!!!

John van Ginkel mocht tegen zijn tegenstander laten zien dat hij ook het Caro-can op zijn repertoire heeft staan. Vlot spelend en de stukken naar de juiste velden dirigerend kwam de zwartspeler steeds beter te staan, te goed zo bleek.

Zo langzamerhand begon de tijd op de onderste 3 borden te dringen. Daar waar Martin (kwaliteit voordeel) en ik (pion in de plus) niet tot remise, laat staan winst konden komen, zag ook Hans zijn gevecht tegen de betere stelling van zijn tegenstander stranden. 

Met een flinke kater en de staart tussen de benen vertrokken we naar Elst.

Maar niet getreurd het seizoen is nog vroeg en aan het eind worden de prijzen pas verdeeld, volgende keer tijd voor revanche!!!

 

Theo Meijer

 

10 oktober 2014           

Volgende week starten de eerste Osbo wedstrijden met de teams 1 en 3 uit en 2 thuis. Maar deze competitieavond stond vooral in het teken van de match die geheel toevallig tot stand kwam tussen vier spelers van team 2 tegen vier van het eerste. Gingen de partijen over het algemeen lange tijd gelijk op ( J ),  in het eindspel werd het krachtsverschil duidelijker. Dat weten we ( het tweede) natuurlijk allemaal en dus proberen we het in de opening en middenspel te beslissen. Neem nu de partijopzet van Rob Nieuwboer. Hij speelde tegen Theo Meijer gewaagd en kwam daardoor met een pion meer in het eindspel terecht. En we zaten erbij en volgens mij zag Rob de bui al hangen, want hij bood remise, wat Theo begrijpelijkerwijze afsloeg en daarna bewees hoe belangrijk goede toreneindspelkennis is en kordaat zettend , helaas voor ons (tweede), de partij naar zich toe trok. Het eerste won met 4 tegen 0. Ik zoek in ieder geval mijn jaren geleden gekochte en bijna nooit ingeziene boek over toreneindspelen toch maar eens op. Door afwezigheid van de clubkampioen was er voor de volgers de mogelijkheid om een gaatje te slaan. Maar ze moesten tegen elkaar en gaven elkaar geen duimbreed toe, dus remise. Misschien volgende keer iets meer wagen. Onze nieuwe nummer 1 heeft maar 1 puntje voorsprong kunnen nemen, dus het verlies van twee weken niet spelen valt voor de clubkampioen alleszins mee.

 

 

 

Hiernaast een fragment uit de partij tussen Wiely Martens en Henry Schrader van vorige week.

Wiely speelde hier Lc5. Henry had toen kunnen pareren met b5 met goede kansen maar zag dit in grote tijdnood niet en Wiely won.

Maar welke zet had wit inplaats van Lc5 moeten spelen om zwart geen enkele kans te geven?

Kijk maar eens goed naar de stelling.

 

De oplossing van het diagram van 3 oktober zal iedereen wel gezien hebben, inderdaad het dameoffer Db5 schaak.

Toetan.

 

 

 

 

3 oktober 2014

 

Door het wegvallen van nog een speler moest er deze week weer gesleuteld worden aan de teams 2 en 3, en gelukkig kon er nog gerepareerd worden. Maar nu zijn de reserveonderdelen op. Nu alleen nog de speeldata van deze teams vaststellen en publiceren, want de vlag staat op vallen immers over enkele weken worden de eerste wedstrijden al gespeeld.

De speelavond stond bol van de strijd ondanks dat het verwachte duel tussen Sjoerd van Roosmalen en Hans Polman door afwezigheid van de eerste nog een tijdje op zich zal moeten laten wachten. Nu mocht Hans aantreden tegen John Remmerts.  John kreeg het initiatief en lang leek het erop dat hij het volle punt zou gaan binnen halen. Maar dat is nou net het cruciale, tegen Hans moet je er niet te lang over doen. En zo werd het ondanks of dankzij de schamele 40 seconden op Hans klok niet meer dan een halfje voor de ietwat teleurgestelde John. Zo, toch een puntje ingelopen op Sjoerd was het nuchtere commentaar van Hans. Dit was trouwens de enige remise van de avond.

Ongetwijfeld is jullie de metamorfose van Eric Hartman opgevallen, want met zijn gitzwarte zware baard is hij bijna onherkenbaar. Maar wat te zeggen van zijn schaakvorm.  Is er een samenhang. Zette hij vorige week Stefan met minimale middelen aan de kant, nu was Marc Groenhuis de klos. Wederom waren de dames al vrij snel van het bord. Dat is nu al de vierde of vijfde keer op rij dat ik dit heb zei Marc redelijk rustig. Op dat moment hadden beide spelers een paardje midden op het bord en de rest stond nog min of meer op de onderste rijen. Marc  kon toen nog niet vermoeden dat het ergste voor hem nog moest komen, want  Eric ontpopte zich als een groot strateeg door  zijn lichte stukken naar optimale velden te dirigeren om  van daaruit vervolgens in harmonie de vijandelijke koning op te knopen. Althans zo zag ik het….

Voor volgende week, als er niets tussen komt, het duel Martin Weijsenfeld versus Sjoerd van Roosmalen. Beiden staan nu aan kop. Martin heeft al eens van hem gewonnen, in Dieren als ik het goed heb, maar dat is wel jaren geleden, aldus Martin.

 

 

Hiernaast een fragment uit de partij tussen Hans Polman en Wim Gielen van vorige week.

Hans met wit speelde hier Tg4 en won maar hij miste een prachtzet.

Kijk maar eens goed naar de stelling.

 

 

 

 

 

 

26 september 2014

 

Even leek er een kink in de kabel te komen in onze deelname in de OSBO competitie met drie teams. Door een aantal (tijdelijke) afzeggingen moest er nogal wat gewijzigd worden. Met knip en plakwerk is het alsnog gelukt. De gewijzigde teams staan inmiddels op de site.

Ook is het gelukt om voor team 2 en 3 een teamleider te vinden en dat zijn resp. Rob Knuiman en Martin van den Eijk. Succes mannen. Theo Meijer, teamleider van team 1, heeft alle speeldata en locaties al naar de spelers gestuurd en deze data staan nu ook op de kalender en op de site extern. Zodra de andere teams hun data hebben vastgelegd komen deze er ook op.

De wedstrijden gisteren waren weer erg boeiend. Theo M. lijkt in zijn tweede jeugd gezien de wijze waarop hij zijn tegenstander van het bord combineerde. Een prima prestatie vooral als je weet dat zijn tegenstander niemand minder is dan John van Ginkel, die, zo zei hij, het helemaal niet zag aankomen. Ik keek in Sjoerd van Roosmalens boekje en feliciteerde daarop Jan Delhaye met zijn eerste overwinning op Sjoerd . Jan keek verbaasd en Sjoerd veranderde snel de uitslag. Ieder keer opnieuw is Jan er dicht bij, maar iedere keer weer weet Sjoerd roet in het eten te gooien. In Martijn Vlootmans boekje zag ik zo iets geschreven als ‘een afschuwelijke fout” en dat bleek wel een juiste opmerking want een tiental zetten later kon Martin van den Eijk 5 punten noteren. Nadat de partij tussen Wiely Martens en Peter Bongers na een erg verraderlijk eindspel in remise was geëindigd, vroeg Marc Groenhuis belangstellend of beide spelers niet hadden opgemerkt dat Peter in het middenspel zijn paardje op een verkeerd veld had teruggezet. Maar beiden waren zich van geen kwaad bewust. Snelle blik op de notatie deed inderdaad vermoeden dat Marc het goed gezien had, maar met de opmerking dat dat ook van een ander paardje kon zijn ging het bord de kast in.  Op zich verwonderlijk dat hij dit had opgemerkt omdat hij toch tegen Martin Weijsenfeld heel goed op zijn eigen stukken moest blijven letten, wat hij ook deed, en na een partij waarbij de nadruk lag op het innemen van de juiste posities kwamen beiden in een moeilijk eindspel remise overeen. Hans Polman heeft veel geleerd van het afgelopen seizoen, waarin hij in de OSBO zeer goed acteerde, maar het intern op cruciale momenten liet liggen. Na 3 wedstrijden was hij nog ongeslagen en met Wim Gielen had hij nog een appeltje te schillen. Wim schijnt eens gezegd te hebben”als je e4 speelt doe ik geen f5 en dus kwam e4, zei Hans. Al snel was er spektakel op en naast het bord en het schijnt, althans dat heb ik gehoord, dat Wim naliet een instaande toren te pakken en toen een enorme koningsaanval over zich heen kreeg, waarbij Hans geen fouten meer maakte.

En trots staat hij nu op plaats 2 met volgende week een duel met de koploper in het vooruitzicht.  Sjoerd kan zijn borst natmaken. Rob Knuiman trad aan tegen de kampioen van de Beejers te weten Rob Nieuwboer. De partij ging redelijk gelijk op, maar Rob N verbruikte toch meer tijd en dat zou hem in het naderende eindspel nog wel eens op kunnen breken. Maar het eindspel hebben ze niet bereikt. Hoewel Rob K bijna 10 minuten meer had en een iets betere positie maakte Rob N het hem met venijnige loperzetjes zo lastig dat hij in een diep gepeins verzonk. De tijdsvoorsprong slonk snel en met een paar minuten op de klok besloten beiden tot remise. Geen reden voor Rob K om ontevreden te zijn vooral ook omdat het hem nog aan wedstrijdritme ontbreekt. De joungster Jerry Tijssen speelde tegen de zeer ervaren Johan Giskens ook een goede wedstrijd maar Johan liet zich niet van de wijs brengen door de aanstormende jeugd en kon ditmaal nog opgelucht de partij op zijn conto schrijven. Marc vroeg aan Eric Hartman hoe hij tegen Stefan Brouwers had kunnen winnen. Want hadden ze niet nog allebei een loper en wat pionnen en was het dan ook niet gewoon remise. Maar Eric kon haarfijn uitleggen hoe je zoiets aan moet pakken. Gesneden koek dus. Ton Overeem streed tegen mij om de eerste plaats in de Bee, volgens Wim. Wij hadden dat zo nog niet bekeken, maar het gaf een extra dimensie. Ton nam geen gambiet aan maar nam met zwart met zijn dame zomaar mijn b pion te pakken en dat had buurman Jan bij Sjoerd ook gedaan, wist, ja alweer Marc, te vertellen. Afijn, net toen ik dacht dat Ton geen kant meer uit kon verraste hij mij met een lange rokade en moest ik weer helemaal opnieuw beginnen. Toevallig had ik een pion meer en die gaf uiteindelijk de doorslag. Ondanks verlies kan Ton trots zijn op zijn partij.

Zo dit is voorlopig de laatste keer dat ik probeer van iedere partij wat te schrijven. Het blijkt dat ik, anders dan bijvoorbeeld Marc, al veel moeite heb om mijn hoofd bij mijn eigen partij te houden.

Toetan

 

13  september 2014

 

Vanzelfsprekende sportiviteit

Allereerst de speelzaal. Compliment voor de metamorfose. Het ziet er prachtig uit. `´Er komt nog wel iets aan de muur`, aldus Hans, `maar wat, dat moet ik nog even met de directrice gaan uitzoeken`. En daar heb ik hem veel sterkte mee gewenst en geadviseerd overal ja dat is mooi op te zeggen.
En dan op de tweede plaats een andere Hans en wel Hans Donker, voor hem een groet en een bedankje, het ga je goed en vooral hou je taai en misschien tot ziens,

 

De spelersopstellingen van de 3  teams voor de OSBO zijn ongewijzigd t.o.v. datgene wat onlangs is gepubliceerd, dus zijn de externe competitiesites daarmee ingevuld. De enige wijziging in de teams is in onze eerste klasse, waarin Pallas is verruild voor de Cirkel. Wel moeten er nog wedstrijdleiders komen voor zeker het tweede en derde team zodat tijdig de afspraken met de diverse tegenstanders gemaakt kunnen worden. Henry Schrader heeft het voor team 2 vorig jaar erg goed gedaan maar had al bij de start gezegd dat dit maar voor 1 jaar zou zijn. En dat is nu voorbij.

Inmiddels zitten er twee interne competitierondes op met weliswaar mooie partijen maar helemaal fijn wordt het als de afzeggingen nog verder gaan afnemen.: de eerste ronde 11 en de tweede ronde 7 afzeggingen, dus de trend is goed. Wel hebben alle nieuwe leden al een ronde gespeeld, zij het met wisselend resultaat. Rob Knuiman, Bram Arends en Jerry Tijssen hadden bij de loting het geluk niet aan hun zijde want ze werden gepaard met clubcoryfeeën. Ze deden hun best maar konden helaas verlies niet ontlopen. Maar mannen, houd de moed erin want als jullie eenmaal het wedstrijdritme te pakken hebben zullen jullie zeker je partijtje gaan meeblazen.  Martin Weijsenfeld, blijft voor mij toch altijd moeilijk die achternaam juist te spellen, net zoals die van Martin van den Eijk trouwens, speelde ook een partij en wel tegen Henry Schrader. Toen Martin W even weg was, drinken halen, deed Henry een ongewilde desastreuze zet. Ik vermoed dat niemand het zag, ook Martin vdE niet, maar sportief als hij is liet Henry het voor wat het is en wachtte rustig op zijn drankje waarna Martin weinig moeite had om te winnen, ook al bleef hij erg moeilijk kijken. Maar ja wat wil je na een halfje in het kampioenschap van Arnhem. En als laatste, oude, nieuweling speelde Kamran Roodsaz ook 1 wedstrijd en wel tegen mij, Jo Engels. Kamran vroeg me voor de partij het rustig aan te doen en ik antwoordde dat het voor hem beter was als ik dit niet zou doen. Rustig bleef ik tot het middenspel, toen kwamen die vermaledijde spoken. Kamran veroverde dan ook een pion en ook zijn stelling was erg goed, totdat hij in mijn koningsaanval een groter gevaar zag dan op de keeper beschouwd gerechtvaardigd was en daardoor een volle toren achter kwam, en opgaf.

Toetan

 

 

 

1 september 2014

 

Op 4 september a.s. begint het nieuwe seizoen. De interne competitie zal 32 ronden bedragen. Naar verluid komen drie spelers vanuit voorheen Variant bij onze club en ook Kamran gaat het schaken weer oppakken. In de hogere regionen van de club is het nieuwe lid Martin Weijsenfeld een sterke aanvulling. Met de Osbo is overeengekomen dat we een derde team kunnen plaatsen in de derde klasse. Ons intern wedstrijdsysteem blijft ongewijzigd met dien verstande dat 10 beloonde bye’s gewijzigd is in 8.

Gezien het succes wordt het B kampioenschap geprolongeerd en de grens blijft op 1700 elo.

Toetan