Finaledag OSBO cup 27 mei 2017

Met veel moeite lukte het captain Martin W.  3 ( nee dit is geen tikfout ) invallers te vinden om de finale dag in Arnhem te spelen.
Welgemutst gingen we op pad, we hadden immers niets te verliezen, behalve dan dat we met prachtig weer een hele dag binnen moesten zitten. Duidelijk favoriet vooraf was SMB met twee 2100 plus spelers en wij hoopten dat de loting voor de eerste ronde ons gunstig, in ieder geval niet tegen SMB, zou uitvallen en zo gebeurde. Voorst 1 werd onze tegenstander.

Onderstaand verslag is deels overgenomen van het live verslag van ASV en dat is de kleur blauw.

 

De Elster Toren 1 - Voorst 1


Jo Engels - Marcel Kraaijkamp is remise geworden. Marcel won een pion. Leek heel goed te staan met de witte koning in het midden. Waarschijnlijk wikkelde hij niet goed af. Jo maakte gebruik van een verzwakte koningstelling. Marcel koos voor eeuwig schaak, weglopen uit het schaak vond hij (waarschijnlijk terecht) te gevaarlijk. De Elster Toren is op dreef, want Eric de Visser bracht zijn team ten koste van Jeroen Bosch van Rosenthal op voorsprong.  Eric veroverde de h-lijn met een toren. De witte koning kwam onder vuur. Een wanhoopsaanval van Jeroen leverde niets op. Eric bleef koel en joeg de witte koning in een matnet. Michiel Jansen kwam tegen Hans Polman in tijdnood. Het toreneindspel leek remise, maar Hans wist toch een pion te winnen. De winst was vervolgens niet lastig meer. Martin Weijsenfeld had het lastig tegen Rudy Bloemhard. De torens van Rudy leken oppermachtig. Ook hier ging het in tijdnood mis. Met een fraaie combinatie won Martin een stuk en het eindspel.

De Elster Toren 1 - Voorst 1     3,5-0,5
1. Martin Weijsenfeld (1889) - Rudy Bloemhard (2051) 1-0
2. Hans Polman (1779) - Michiel Jansen (1915) 1-0
3. Eric de Visser (1622) - Jeroen Bosch van Rosenthal (1926) 1-0
4. Jo Engels (1618) - Michiel Kraaykamp (1846) 0,5-0,5


Overbodig te zeggen, maar toch voor de geschiedenis, dat onze vreugde geen grenzen kende, we stonden in de finale. Is dit in de geschiedenis van onze club vaker gebeurd , dat is voor mij nog de vraag.

Nu eerst op naar het prima verzorgde smakelijke en gratis buffet en daarna gelukkig even een kleine wandeling voor zoveel mogelijk wel in de schaduw.

We zouden in de finale onze huid zo duur mogelijk verkopen, wij waren immers al tweede.

 

De finale SMB 1 - De Elster Toren 1    
Terwijl in de speelzaal de temperatuur tot tropische waarden is gestegen, gaat het er op de borden ook heet aan toe. We wagen ons nog niet aan voorspellingen. De eerste partij is na 2½ uur spelen afgelopen. Jelmer Wedholm stond iets actiever tegen Eric de Visser in een eindspel met vier torens. Hij kwam er echter niet doorheen, remise was het logische gevolg.
Ook op bord 4 ging het er tussen Maarten Smit en Jo Engels niet zachtzinnig aan toe. Maarten met wit  gebruikte veel tijd in  opening en middenspel  maar de rapidkampioen van SMB werd hier niet warm of koud van. Er ontstond een eindspel waarin de dame van Maarten het alleen opnam tegen een vervelende toren en loper. Hoe het ook zij, met nog twee partijen op bord 1 en 2 in goede positie , maakte Maarten met een eeuwig schaak er remise van .
Aan de topborden klaarde SMB vervolgens de klus. Jaap Amesz ging het eindspel tegen Martin Weijsenfeld in met twee pionnen meer. De kopman van SMB wikkelde vervolgens af naar een eenvoudige winst. Roy van de Hatert had in het eindspel ook al twee pionnen meer tegen Hans Polman. Roy speelde dat met vaste hand naar winst. De OSBO-cup gaat dus naar SMB. Net als vorig jaar bij Zevenaar zullen ze de cup komend seizoen niet kunnen verdedigen, omdat SMB gepromoveerd is naar de 3e klasse. Voor De Elster Toren is er dus de troostprijs van deelname aan de KNSB-bekercompetitie.

SMB 1 - De Elster Toren 1      3-1 
1. Jaap Amesz (2230) - Martin Weijsenfeld (1889) 1-0
2. Roy van de Hatert (2128) - Hans Polman (1779) 1-0
3. Jelmer Wedholm (1774) - Eric de Visser (1622) 0,5-0,5
4. Maarten Smit (1797) - Jo Engels (1618)  0,5-0,5

 

 

Op de site van ASV staat nog meer waaronder de foto´s en verwijzing naar de gespeelde partijen. Altijd leuk om te zien dus aanrader.

Wat ik me wel afvraag, en helaas zal dit  nooit beantwoord worden, wat er gebeurd zou zijn als ons echte team had meegedaan. Misschien willen zij nu wel meedoen met de KNSB bekercompetitie.
Toetan

23 april 2017

OSBO-cup team 1, kwartfinale: Mook 1 – Elster Toren 1 //2-2 (snelschaken 1 – 3)

 

ET 1 naar finale dag! 

Op donderdag 20 april speelde ET 1 uit tegen Mook 1. Op bord 1 maakte Marc al in de opening een klein foutje, waardoor hij een niet te keren aanval over zich heen kreeg, (1-0 voor Mook). Op bord 2 kwam John R een pion voor, maar blunderde deze weg en kwam iets minder te staan. Desondanks nam zijn tegenstander het remiseaanbod van John aan (1.5-0.5 voor Mook). Daarna dacht ik (Martin W bord 4) een pion te winnen, maar kwam bedrogen uit. In plaats daarvan kwam er een snelle koningsaanval op mij af, waarbij mijn tegenstander een L offerde. Gelukkig was het offer niet genoeg voor de overwinning en dus moest mijn tegenstander genoegen nemen met remise, dat hij door eeuwig schaak afdwong (2 – 1 voor Mook). Dus onze laatste hoop was gevestigd op John vG. Zijn tegenstander dreigde een pion te promoveren en dat zag er niet best uit. Maar het lukte John om deze pion te veroveren, waarna hij een gewonnen eindspel daadwerkelijk keurig in winst omzette (2 – 2).

Met het snelschaken wonnen John R en John vG hun partij en verloor Marc. Restte nog mijn partij. Ik won een pion in het centrum, maar door actief tegenspel verloor ik de kwaliteit. Met nog enkele seconden op de klok kon ik mat geven op de onderste rij en deed dat ook. (3 –1 voor ET)

Hierdoor gaan we spelen op de OSBO-cup finale dag op 27 mei bij ASV!

 

 

 

 

 

4 april 2017
Osbo : Elst 3 handhaaft zich in klasse 3, na vierde maal 3-3 gelijkspel
De slotronde in Nijmegen op 3 april 2017 zou voor 6 van de 8 aanwezige teams vooral een ontspannen aangelegenheid worden om eens gezellig met de oude bekenden te spreken die men eerder in de competitie was tegengekomen. Dit gold niet voor de degradatiekandidaten: Tornado 2 en Elster Toren 3. Wij moesten in een onderling duel uitmaken wie er volgend jaar in de derde klasse actief mocht blijven. Met Elst 1 in de problemen in de eerste klasse en Tornado 1 reeds gedegradeerd uit de tweede klasse stond er voor beide teams meer dan “iets” op het spel.
De teamcaptain van Tornado 2 had een opstelling uitgedacht om het ons lastig te maken. Wij traden aan in onze (op papier) sterkste opstelling en dat leek aan het begin van de avond direct voldoende om te handhaven, echter schijn bedriegt!

Henk speelde aan bord 4 tegen Pieter van Dijk. Henk gaf 2 pionnen weg aan het begin maar kreeg eigenlijk nauwelijks compensatie, vervolgens liet hij zijn loper ongedekt en tot overmaat van ramp zette hij ook z’n toren nog op een (door loper) verdedigd veld neer. Henk heeft niet onverdienstelijk gespeeld in zijn eerste externe jaar, maar volgend seizoen gaat het vast nog veel beter! 0-1

Nog geen vuiltje aan de lucht, want op bord 6 speelde Jerry een goede pot. Hij had de stelling van zijn tegenstander open gescheurd en hoefde alleen nog maar “even” naar binnen te lopen. Helaas kon Jerry de juiste voortzetting niet direct vinden, maar feit blijft dat hij materiaal won van zijn tegenstander. Toen ik terug kwam bij dit bord bleek het overgebleven eindspel niet gewonnen en Jerry ging uiteindelijk door de tijd: 0-2.

De volgende wedstrijd waar we (vrij vroeg) gewonnen stonden was bord 1. Bram liet met goed spel niet heel veel over van de stelling van zijn tegenstander, bleef kalm en pareerde elke wanhoopszet van zijn tegenstander met een zet die zijn eigen stelling beter maakte. Keurige overwinning en de verdiende 1-2 stond op de borden.

En ook de 2-2 was in de maak aan bord 2. Hier speelde ik een kalme partij tegen Kadir Arslan. Na 3 loper zetten van de Tornado speler mocht mijn Dame mee gaan doen en dat leverde mij de laatste centrumpion van zwart op aan het einde van de opening. Hierna werden wat dreiginkjes (dubbele en drievoudige aanvallen) opgebouwd en ook gepareerd , maar uiteindelijk was mijn centrum doorslaggevend. Na het oprapen van de zwarte f-pion kwam ik binnen in de Koningsstelling en was mat niet meer te voorkomen 2-2.

Terwijl ik de spanning niet meer aan kon (en met mijn tegenstander naar de analyseruimte snelde) gingen de partijen van de broers Van den Eijk gewoon door. Willem zat aan bord 6 een goede partij te schaken tegen de sterkste (rating)speler van Tornado. Na een gelijkwaardige opening kwam Willem enigszins onder druk te staan in een middenspel met veel materiaal op het bord. Of het door het vele materiaal, de druk van zijn tegenstander of een combinatie daarvan kwam, zullen we nooit weten, maar Willem verloor een pion. Aan het einde van de partij kwam hij deze ene pion en naar eigen zeggen ook één enkele zet tekort om de partij te winnen en verloor hij hem 2-3.

Onze teamcaptain was echter nog aan het spelen en dus lag alle druk op hem want niets minder dan winst was voldoende om te handhaven. Zijn tegenstander offerde een stuk voor een onduidelijke aanval op de koning waarna Martin met een reactie achter het bord ging zitten alsof zijn tegenstander zojuist de winnende zet had gedaan. Na een diepe zucht en de tekst “nouja nog niets aan de hand” herpakte Martin zich sterk. Hoe het precies kwam dat Martin een volle Dame overhield in het eindspel is mij een raadsel, maar het kwam ons heel erg goed uit. Martin bleef rustig met 6,5 minuut tegen een dikke 3 minuten voor zijn tegenstander, won ook de toren en zorgde voor het einde van de Drutense wervelwind. De teamcaptain deed op het juiste moment wat er van hem gehoopt werd ! 3-3

Het externe seizoen van Martin kende met 3,5 uit 4 een prachtige score van 87,5%.

Topscorer van Elst 3; met 5 uit 7 (en een 5e plaats in de klasse) was voor mij weggelegd , maar het voornaamste is natuurlijk dat we dankzij het hele team klassebehoud hebben bereikt met een gedeelde 6e plaats!

Martijn

1 maart  2017

Eric de Visser eindigt in de C-groep op de 3e plaats van het Geurts Conserven toernooi

Marc Groenhuis wordt 19e in de A-groep, Peter Bongers 16e in de C-groep en Henry Schrader valt net buiten het podium en wordt 7e in de D-groep


25 februari 2017

OSBO cup team 1, ronde 3: ASV 6 – Elster Toren 1 0.5-3.5

 

Elster Toren – ASV:  2 - 1

 

De OSBO-cup lijkt op een massa-kamp tussen ASV en Elster Toren: In de 2e ronde schakelden we ASV-5 uit, ET2 werd door ASV 4 uitgeschakeld en ET 1 trad aan tegen ASV 6 op donderdag 23 februari.

Als eerste won Martin W zijn partij met zwart. In een moeilijk middenspel probeerde wit een torenoffer op f7. Na een tussenzetje van Martin W stonden er ineens 3 stukken in waaronder een Dame en Toren. Uiteindelijk kostte het offer een volle toren zonder compensatie en gaf wit op (0-1). Op de overige borden hadden Marc en John vG een iets betere stelling en John R een iets mindere. John vG stond wat actiever, maar kwam er niet gemakkelijk doorheen.  Nadat een remiseaanbod van John werd geweigerd, lukte het John toch om achter de stelling te komen. Op dat moment stond hij gewonnen, maar maakte het zichzelf nog moelijk. Uiteindelijk kon John mat zetten (0 – 2)

Marc gaf pardoes een stuk weg, maar kon het nog beperken tot een kwaliteit. Doorvechtend truukte Marc de tegenstander met een schaakje op de onderste rij, waardoor hij een stuk terug won. Hierdoor stond Marc zelfs weer een kwaliteit voor. Marc elimineerde keurig de ver opgerukte vrijpion en won. (0 – 3)

John R speelde tegen de teamleider en had, zoals gezegd, een iets mindere stelling. De teamleider pakte echter iets te vroeg een pion, waardoor John terug in de partij kwam en zelfs het betere eindspel kreeg. John besloot een toren af te ruilen, zodat hij niet tegen een torenpaar hoefde te vechten. Maar dit ging wel ten koste van zijn pionnenstructuur, waardoor de winst niet meer haalbaar was. (0.5 – 3.5).

 

Volgende keer tegen ASV 4?

 

Martin W.

 

24 februari 2017

 

Ik ben toch zeker gekke Henkie niet!’


Verslag OSBO Cup ronde 3 Elster Toren 2 – ASV 4 (0,5-3,5)


Donderdag 23 februari ontving derdeklasser Elster Toren 2 voor de OSBO Cup de nummer  2 uit de promotieklasse: ASV 4.
Zowel realisme als optimisme heerste voorafgaand aan de wedstrijd, want in het Bekertoernooi weet je maar nooit uit welke hoek de verrassing komt.
Henk en ik (Martijn) maakte ons debuut in team 2.
Aan bord 2 nam Henk, vooralsnog zonder rating, het met zwart op tegen Wouter Abrahamse (1984). De stukken vlogen de eerste 10 zetten alle kanten op nadat Abrahamse had ingeslagen op f7. Waar menigeen, voor mijn gevoel inclusief Abrahamse zelf, de partij al als gewonnen dacht te mogen beschouwen deed Henk een aantal zetten die de ASV’er toch weer flink aan het denken bracht! Nooit opgeven en wat dreiginkjes proberen te creëren, Henk was duidelijk niet naar de zaal gekomen op binnen een half uur op te geven
(zie titel!). Heel wat afruilen en tactische tussenzetjes later, er was een hilarische partij ontstaan!, bleek Abrahamse 5 verbonden pionnen op de lijnen d tot en met h, een Paard en Toren over te houden. Henk had 3 verbonden pionnen op de lijnen b, c en d, een loper over de witte velden en een Toren, Onze Elstenaar besloot om vol op jacht te gaan naar pionnen, maar toen creëerde zijn opponent een mat-in-1 situatie waar niets meer aan te redden viel, en terwijl de klokwijzers op 10 over 10 vrolijk meelachte kon de ASV’er opgelucht ademhalen: 0-1.

Peter (1630) speelde aan bord 3 met wit een leuke partij tegen teamcaptain Remco Gerlich (1932).
Na de opening waren er redelijk wat witte pionnen aan een opmars richting de zwarte Koningstelling begonnen. Peter werd gedwongen een aantal zetten te doen toen de witte Dame zich ermee ging bemoeien, hierna brak Gerlich het centrum open en had 4 verbonden pionnen (waarvan 2 of 3 vrij?)  maar er zou er toch minimaal 1 gaan promoveren. Gevochten als een beer en de huid van de leeuw werd duur verkocht…. Of zoiets dan ;) : 0-2.

En toen waren er nog 2… Henry (1520) deed aan bord 4 een poging om Gerben Hendriks (1889) van zich af te houden. Over zijn partij wist Henry mij na afloop het volgende te vertellen: ‘’Mijn tegenstander pakte een pion, maar in eerste instantie had ik dit niet gezien, ik mocht die niet terug pakken omdat hij dan mijn toren zomaar zou kunnen slaan, later won hij er dankzij goed spel nog eentje’’. Ook Henry streed door tot het bittere eind, met zijn tegenstander in een lichte vorm van tijdnood gaf ik hem groot gelijk, je weet maar nooit.. Maar toen Hendriks was uitgepuzzeld over de weg naar promotie kon de 0-3 voor ASV opgeschreven worden.
Aan bord 1 was mijn (1455) tegenstander Barth Plomp (1983). Na wat afruil in het vroege middenspel ontstond een overzichtelijke (maar verraderlijke!) partij, met kansen over en weer. Na een lichte misser van Plomp kon ik met een paar leuke Paard zetten zijn stelling onder (hoge) druk zetten. Zoals bij mij echter wel vaker het geval is mis ik de juiste voortzetting. Zelf was ik zo gefocust op het gelijke materiaal in een gelijke positie houden dat ik een simpele kwaliteit winst (Dame slaat Toren, Dame slaat Dame, Paard vork met schaak en Dame terugpakken) over het hoofd zag. Hierna kwam Plomp mijn stelling binnen en raapte hij mijn pion op a2 op. Met allebei nog zo’n 8 minuten op de klok begon Plomp sneller te antwoorden op mijn zetten. Bij zet 42 had ik echter een klein valletje ingebouwd waardoor ik mijn pion (na een té snel antwoord) terug kon winnen. Hierna ruilde we de Paarden en de overgebleven a- en b-pion en was de stelling remise: 0.5-3.5.
Chapeau voor de inzet! We hebben ASV4 laten merken dat we er waren en dapper weerstand geboden! Voor dit jaar is onze hoop nu op ‘Elst1’ gevestigd.


Jullie cup-teamcaptain,

 

Martijn

 

17 februari 2017

Osbo team 3 ronde 5, uitslag 1-5

Zwischenschach levert team 3 één bordpunt op

Donderdag 9 februari, Elster Toren 3 thuis tegen UVS 5. De stand in groep 3G zegt eigenlijk alles, de nummer 1 tegen de nummer 7, wanneer we dan ook nog naar de ratingverschillen tussen de spelers  kijken, geldt aan ieder bord: David tegen Goliath.
Vooraf was een nare situatie ontstaan: 2 spelers waren al onbeschikbaar op deze dag en twee dagen voor de partij moest helaas een derde afzeggen, hierdoor werd het onvermijdelijk: we moesten met 5 man aantreden. Omdat ik het als vervangend teamcaptain toch wel heel beschamend vond om thuis met 5 man aan te treden was de tegenstander van te voren ingelicht, zodat er niet 1 iemand voor niks uit Nijmegen naar Elst moest reizen: 0-1.
De op papier kansloze partij werd verder gestreden aan bord 2 tot en met 6. 
Eenmaal begonnen leken de ratingverschillen (voor wat betreft het getoonde spel) toch niet zo groot als op papier.
De eerste zet aan zowel bord 2 (Bram met wit) als 3 (Martijn met zwart) toonde een opvallende gelijkenis: 1.b4!? en ….. 1.b4!?. UVS tegenstander Ron van Dijk (bord 2) koos echter voor een andere voortzetting dan ik, hierover later meer..
Helaas heb ik de opening van Ton (extern in goede vorm verkerend!) met wit aan bord 6 niet helemaal mee mogen krijgen, echter tot ongeveer 21:30 uur leek het hier nog zeker niet verloren. Weliswaar had tegenstander Theo Felet de aanval gezocht, maar dit leek allemaal nog goed te verdedigen in een stelling met beide gelijk materiaal op het bord. Ton liet zijn Dame in een penning staan en speelde deze van b2 naar a1 om een pion te verdedigen. Deze had wellicht beter naar c2 kunnen gaan, waarna wellicht een beetje ruimte om adem te halen zou ontstaan. Ton hield het nog even vol, maar gaf toen zomaar een toren cadeau: 0-2.
Jerry speelde aan bord 4 met zijn vaste wit-strategie tegen Ismail Jamshedy. Waar de strategie voorgaande jaren nog veel remises opleverde is deze dit jaar vooralsnog goed voor 1 vol punt. 
Persoonlijk vond ik de stelling er na de opening heel erg goed en stabiel uitzien en in het middenspel had Jerry een pion op c5. Waar ik zelf dacht dat niet opspelen en afwachten wellicht een goede strategie was, koos Jerry er toch voor om deze (en een paard) af te ruilen op c6. Hierna kon Jamshedy de aanval zoeken (met een Dame, Toren en nog een actief stuk) en moest Jerry lang en diep nadenken. Tegen het einde van de partij, rond 22:15 uur constateerde ik dat hij nog 12 minuten op de klok had tegen één uur en 12 minuten. De stelling bleek ook onhoudbaar geworden en verloren en was binnen enkele zetten fataal: 0-3.
Aan bord 4 speelde Henk tegen teamcaptain van UVS Thei van Laanen. Ik heb mij laten vertellen dat hij met de Fried Liver Attack op de proppen kwam. Een uurtje eerder werd deze aanval bij de jeugd ook op het bord getoverd door trainer Rob Leijser, deze kende hierover heel wat theorie, maar was niet opgewassen tegen het tegenspel van Hugo Kneepkens (die, weliswaar met een beetje hulp van omstanders, wist te winnen). Henk kende de theorie niet zo goed als Rob en dat koste hem een stuk in de opening. Van het vervolg van deze partij heeft een aantal van ons echter erg genoten! Henk kwam sterk terug na een fout van Thei en kreeg zowaar een beetje ruimte. Ergens onderweg gaf hij wel 2 pionnen cadeau en daarna zakte de stelling langzaam in elkaar: 0-4.
Bram, aan bord 2 had voorafgaand aan de partij nog 0 uit 3 en was vastberaden daar verandering in aan te brengen. Zoals hierboven te lezen valt met 1.b4. Zijn tegenstander kende dit voldoende om redelijk gelijkwaardig uit de opening te komen, Bram kon zijn b- (of c-?) pion echter wel met dekking op schuiven naar voren toe. Ergens in het middenspel gaf Bram (noodgedwongen?) een kwaliteit weg en zijn paar en 2 lopers kwamen volgens complete anti-theorie op de A- en B-lijn aan de rand te staan. Bram gaf uiteindelijk op, omdat zijn tegenstander inmiddels een aanval had opgebouwd om U tegen te zeggen: 0-5.
Puntloos en roemloos ten onder… Het waren termen die even door mijn hoofd heen spookte naarmate de partijen ten einde kwamen. Zoals gezegd; tegenstander Lambert Hofman speelde ook 1.b4!? Toen ik deze zet op het bord zag verschijnen kende ik gelukkig wel wat theorie om de opening goed door te komen. Dit met heel veel dank aan Eric de Visser, die mij op aanvraag, 3 jaar geleden theorie mee naar huis gaf om een partij tegen Rob Knuiman voor te bereiden (weliswaar werd die partij niet eerder dan een jaar later gespeeld, maar toch). De opening kwam ik uit zoals zou moeten, maar de twijfel sloeg na een paar zetten toch toe: hoe moest het nu ook alweer verder….? Achteraf stonden mijn gedachten op het juiste spoor, maar in de partij zag ik toch een spook, waardoor ik het niet speelde en een voortzetting met een vroeg Pc6 koos. In een gelijkopgaande partij won ik een pion die geen invloed leek de hebben op de gelijke stand, ik bood toen remise aan. Hofman dacht de pion na 23 zetten terug te winnen, maar zag hierbij een tussenschaakje over het hoofd! Nu had ik een pion voorsprong die weldegelijk invloed had op de stelling. Hofman deed nog een paar zetten die de wit-stelling extra negatief beïnvloedde, en ging toen mat: 1-5 en de eer was gered. (NB. Elk bordpunt kan belangrijk zijn in de degradatiestrijd.)
Dan nu een leuk feit om mee af te sluiten.
De 1.b4 opening is bekend onder vele namen: Sokolsky, Pools, Orang-oetan en….. De Hofman-opening!? Een dag na deze partij liet ik mij vertellen door een lid van UVS dat dit is opgenomen in het boek ‘’Schaken voor Dummies’’, het toeval wil dat dit boek is vertaald door een lid van UVS.. (Dank VJ!).
Volgende keer spelen we uit bij SMB en gaan we natuurlijk weer vol voor de punten!!

 

16 februari 2017

Elster Toren-2 laat winst liggen in Wageningen (3-3). Verslag volgt…

13 februari 2017

Martien van der Meijden (winnaar van de 11e editie van ons schaaktoernooi) heeft een stukje geplaatst op de website van Dubbelschaak. Klik hier om het te lezen.

31 januari 2017

OSBO cup team 1, ronde 2: ASV 5 – Elster Toren 1 2-2 (snelschaken 1.5 – 2.5)

 

ET 1 bekert door!

Op donderdag 26 januari speelde ET 1 tegen ASV 5 in Arnhem voor de OSBO-Cup. De teamleider speelde zelf niet mee, aangezien hij die avond nog moest overwerken. Maar na hard werken, is het goed ... schaken kijken!

Dus kwam de teamleider rond 22:00 uur bij ASV aan en zag het volgende: Marc stond gelijk. Stefan leek in de verdrukking, maar de stelling was wel typisch Stefan (de stukken konden nog alle kanten op gaan). John R stond gelijk, maar was wel typisch John R (minimale voordeel proberen uit te buiten). En John vG? Dat was niet typisch John vG. In het middenspel kwam de zwarte pion van zijn tegenstander al snel op c3.

Marc speelde niet zijn beste partij. Hij verloor een pion in het centrum en even later dreigde er nog een centrumpion te vallen, zonder enige compensatie. Reden genoeg voor Marc om op te geven. Ook bij John vG ging het niet goed. Zijn tegenstander kon zijn P zo manoeuvreren dat het de a-pion won (de b-pion was al weg). De pionnenopmars van b4 was niet meer te stoppen en John vG verloor. Stefan kwam uit de verdrukking en zijn stukken stonden steeds actiever en won uiteindelijk. John R had het kleine voordeel omgezet in een T die was binnengedrongen op de 1e rij. In een gelijke stand gaf zijn tegenstander een D weg! Hierdoor stond het 2-2 en diende er nog te worden gevluggerd. Het snelschaken vloog voorbij. Uiteindelijk wonnen John en John en dit was al voldoende om door te gaan. Marc kwam weer een pion achter, maar dit keer hield hij remise en Stefan verloor. Op naar de volgende ronde!

 

Martin W.

 

21 januari 2017

OSBO team 1 ronde 4
Velp 1 – Elster Toren 1     2-6

ET 1 laat het niet alleen bij een goed voornemen.

Vrijdagavond 20 januari 2017 stond de belangrijke wedstrijd tegen Velp 1 op het programma. Als we deze wedstrijd zouden verliezen dan kwam degradatie wel heel dichtbij. Zeker omdat we in de laatste drie rondes de nummers 1 en 2 nog tegenkomen.

Wiely Martens was verhinderd en vaste invaller Rob Knuiman voelde zich niet erg optimaal (al gebruikte hij daar een ander woord voor dat er overigens wel op rijmt J). Gelukkig was Jan Delhaye bereid om in te vallen. Jan had de avond ervoor met succes voor het tweede gespeeld en mocht het aan het achtste bord proberen.

Ikzelf had de eer om het eerste punt te scoren. Na vier zetten waren mijn tegenstander en ik al uit de theorie. Ik offerde twee pionnen waarop mijn tegenstander een stuk offerde, vervolgens een foutje maakte en na 16 zetten opgaf. Om half tien 1-0 voor Elst! Martin Weijsenfeld zorgde voor de 2-0. Martin won een kwaliteit en speelde de partij beheerst uit.

Jan verloor zijn partij en de spanning op papier kwam een beetje terug. De situatie op de overige vijf borden was dusdanig dat de eerste overwinning binnen handbereik was. Rob Nieuwboer won in de opening een stuk en gaf dit de rest van de partij niet meer weg. Zijn tegenstander probeerde van alles, maar dat was tevergeefs: 3-1. Hans Polman won enkele pionnen en tekende voor de 4-1. De tweede overwinning alweer dit seizoen voor Hans!

Stefàn Brouwers speelde tegen zijn angstgegner Erika Belle. Even leek het erop dat Erika Stefàn middels een pionnenstormloop van het bord zou tikken, maar Stefàn had een leuke grap bedacht. Dit leverde hem een pion op. Helaas zat er niet meer in dan remise. Onze captain, John van Ginkel, speelde aan bord 4 met de zwarte stukken. Zijn tegenstander viel aan, maar liet zijn koning op de tocht staan. John van Ginkel kwam via g5 met zijn dame binnen en besliste de partij. 5 ½ - 1 ½ was de tussenstand.

Marc Groenhuis speelde toen nog aan het eerste bord tegen een sterke tegenstander. Marc gaf een kwaliteit om een pion te veroveren. Hierdoor kon hij op winst blijven spelen en een remise aanbod van zijn tegenstander afslaan. Uiteindelijk eindigde deze partij in remise waardoor de eindstand 6-2 werd voor de Elster Toren!

Op bordpunten klimmen we nu van de achtste naar de vierde plek! Nog één overwinning en handhaving lijkt een feit!

John R

20 januari 2017

OSBO team 2

Ronde 4: Elster Toren 2 – De Cirkel 2 : 2,5 – 3,5

 

Vier op een rij

Bij het begin van ronde 4 hadden vijf teams vier matchpunten (Elster Toren 2, Twello 1, De Cirkel 2, Veenendaal 2, BSV Bennekom 3), en wij daarvan de meeste bordpunten.
Aan het begin van onze wedstrijd weten we dat Twello 1 van concurrent BSV Bennekom 3 heeft gewonnen en dat ook Veenendaal 2 gewonnen heeft.
Nu moeten wij en De Cirkel 2 strijden om ons hierbij aan te sluiten.
We begonnen goed doordat Jo zijn partij won.
“ ik had het geluk te spelen tegen een (ook) avontuurlijk ingestelde schaker en dus ging het er al direct erg scherp aan toe. Natuurlijk kwam ik al snel met wit een pion achter maar die won ik terug door L*h7 schaak. Toen mijn h pion veranderde in een g pion had ik een prachtige open h lijn waar ik ging dreigen met toren en dame en dat werd zwart uiteindelijk fataal In diagram heeft zwart juist T*g2 gespeeld, wit hoeft niet te nemen en speelt Kh1 en zwart kan de aanval over de h lijn niet meer pareren”.1-0
Peter had met zwart tegen het jonge talent uit Ede een droomstelling uit het siciliaans op het bord gekregen. Na Dame b6 zou na veel hakwerk op zijn minst een pion gewonnen worden. Maar een verkeerde voortzetting haalde een streep door de rekening en inplaats van voordeel stond Peter op nadeel. Hij schaakte nog wel verder maar kreeg geen kans meer en zo kwam de stand weer in evenwicht: 1-1
Jan begon aan de wedstrijd met 3 overwinningen uit de eerste 3 partijen en dus een flinke dosis zelfvertrouwen, wat al spoedig resulteerde in winst van een pion, daarna de kwaliteit, en toen zijn tegenstander inplaats van een pion terug te winnen zijn Paard verloor, gaf deze op: 2-1. En hiermee heeft Jan vier op een rij.
En weer stonden we voor met nog drie partijen aan de gang. Echter onze spelers stonden allen een pion achter en stonden ook slechter.
Rob L had het betere gehad in het middenspel maar nu in het eindspel met een Toren en een pion tegen een Toren en twee alleenstaande pionnen, waarvan een randpion, zat winst er niet meer in, hooguit remise. Echter in dit ingewikkelde eindspel zag zijn tegenstander geen kans om te winnen en bood remise aan: 2,5-1,5.
Eric zat weer eens aan bord een en kwam in het middelspel een pion achter en in het eindspel zelfs twee, waarna zijn Paard de zwarte Loper moest bedwingen. Maar de kracht van de Loper en twee pionnen bleek te veel: 2,5-2,5.
Alle ogen waren gericht op de partij van Henry. Hij is al weer even terug uit het sprankelende zonnige uitgestrekte en ook ongerepte Australië en heeft nog iets van een bruine tint en zit nu te piekeren in een zaaltje met weinig tijd op de klok en moet kijken naar een stelling die hij helemaal niet wilt zien.
Tegen het einde van het middelspel kwam hij een pion achter, in het eindspel met Dame en Toren heeft hij theoretisch geen schijn van kans. Hij trekt zijn koning terug uit een schaakje waarna zijn Dame wordt gepend door een toren en het is uit. De zaag van de cirkel bleek erg scherp. Tijd voor een Nederlands biertje: 2,5 - 3,5.
JanenJo

 

14 december 2016

OSBO team 2

Ronde 3 : Twello 1 - Elster Toren 2 : 2 – 4
Vooraf had ik het team al gemaild dat als we nog iets willen betekenen in deze poule dat we dan moeten winnen. Twello 1 was de koploper en had de eerste 2 ronden gewonnen met duidelijke cijfers. Wij hadden in de tweede ronde een mega overwinning geboekt en stonden 2e. Dus deze ronde was ( vooralsnog) de topper in deze poule. Henry had wegens vakantie in 'Down Under' afgezegd, maar we hadden een goede versterking met Rob Knuiman.
Ik had afgesproken dat ik Rob Leijser en Eric bij 'Onder de Toren' zou oppikken. Helaas kwam Rob, onze topscorer, niet opdagen, een telefoontje leverde op dat hij  had vergeten dat we deze avond moesten spelen.
Rob L. : Goed je mail lezen en de speeldata in je smartphone zetten ! !
Op zo'n korte termijn kon ik geen vervanger meer regelen. 'Probeer Martin maar' zei Eric. Bij Martin aangebeld , maar hij was helaas niet thuis. Dan maar met zijn tweeën naar Twello.
We waren daar ruim op tijd in, waar de wedstrijd in een restaurant werd gespeeld. De andere helft van het team ( Peter, Jo , Rob K.) was er nog niet, en om 20:00 uur ook nog niet. De wedstrijdleider gaf toen maar het sein om de klokken in te drukken. Weer een tegenslag. Na een kwartiertje zag ik het drietal aankomen, heb snel de situatie uitgelegd. Zij waren ruim op tijd vertrokken maar misten een afslag op de snelweg. Half uur foetsie. Rob K. die ik in eerste instantie op bord 1 had gedacht, zette ik nu op bord 5 , waar Rob L. normaal zou spelen. Bord 1 had ik nu maar leeg gelaten, dus we stonden al met 1 -0 achter.
In het begin zag het er goed uit voor ons, Eric (bord 2) begon met zijn h-pion op te rukken , om daar een aanval te beginnen. Ik (bord 3) kwam goed uit de opening, en stond positioneel beter. Jo (bord 4) had ook een aanvallende tactiek en probeerde aan de koningsvleugel door te drukken. Ron K (bord 5) had met wit zijn favoriete opening , b4, en kon aan de damevleugel een mooie aanval opbouwen. Peter (bord 6) had een gelijkwaardige stelling opgebouwd. Op een gegeven moment zei Peter tegen mij : 'Als hij de Dame afruilt, dan stel ik remise voor'. Maar een paar minuten later had Peter gewonnen. Zijn tegenstander had zomaar een Toren cadeau gegeven : 1 - 1, het was weer gelijk. Rob K voerde langzamerhand de aanvalsdruk op, pende de Dame van de tegenstander, waardoor die een Loper zou moeten geven : 1 -2.
Eric zei tegen me dat zijn tegenstander remise had aangeboden. 'Wacht maar even'  zei ik.
Ook bij Jo bood de tegenstander remise aan, maar Jo speelde op ons advies nog even door.
En ik stond een pion voor, maar met een ingesloten Loper. 'Neem de remise maar aan' zei ik tegen Eric : 1,5 - 2,5.  Jo had op het eind een stelling met alleen pionnen, waarin hij een vrije pion had, hij piekerde zich suf en deed een verkeerde zet en kon toen niet meer doorbreken, en met nog 1,5 minuut te gaan bood hij remise aan. De stelling was ook een remise stelling waarbij beide spelers alleen de Koning heen en weer konden spelen. Zijn tegenstander sputterde even tegen , omdat hij meer tijd had en nu zei : 'Ja maar , je had mijn remise aanbod geweigerd, dus ik wil doorspelen'. Maar uiteindelijk nam hij de remise aan : 2 -3 in ons voordeel.
Mijn tegenstander moest dus nu winnen om nog een gelijkspel eruit te halen. Ik stond aan het eind eerst een kwaliteit en een pion voor en had veel meer tijd dan de tegenstander. Maar door een verkeerde afruil werd mijn ingesloten Loper opgehaald, en stond ik een stuk achter, met 2 vrije pionnen als compensatie op de damevleugel. En qua tijd was het nog in mijn voordeel (10 min tegen 3 min), maar door het  stuk achter had ik ineens meer tijd nodig en kwam op tijd in het nadeel :  1,5 minuut tegen 3 minuten. Er gebeurde van alles op het bord,  door de tijdsdruk zagen mijn tegenstander en ik weinig zo niet niets, maar ik nog het minst  en dat terwijl mijn tegenstanders linkeroog met een lapje bedekt was. Zo zette ik prompt een toren in dat werd niet gezien, ik zag niet dat ik een stuk kon slaan en zo ging het maar door. Ik had uiteindelijk toch nog een goed moment, waarop ik de Loper terugwon en aan de damevleugel mijn pion doordrukte , waardoor promotie niet meer tegen te houden was : 2 - 4.
Wedstrijd gewonnen met slechts 5 spelers en we staan nu op bordpunten eerste in de poule.
Toen we naar huis reden , zei ik : 'Eric, klusje geklaard, de volgende is weer in januari'.
Jan

 

21 november 2016

OSBO team 2

ET 2-Bennekom 3 ====6-0====

Na het teleurstellende resultaat in de eerste wedstrijd was het de vraag of we ons hadden kunnen herstellen. Bennekom had zijn eerste wedstrijd gelijkgespeeld.
In een ongewijzigde opstelling begon Peter aan bord 6 zo voortvarend dat zijn tegenstander het al snel spaans benauwd kreeg en wel op moest geven.” Openingsfoutje” aldus de winnaar, ondertussen nippend aan een speciaal biertje. 1-0
Eric volgde kort daarop ook  met winst en beide winnaars doodden hun tijd met een potje schaak. 2-0
Rob schaakte weer als in de vorige wedstrijd en je zag dat zijn tegenstander verrast werd door zijn zetten. Een remise aanbod sloeg Rob zeer bescheiden maar toch zeer beslist af en korte tijd daarna vlogen zijn lopers en dame de vijandige koning naar de keel. Uit. 3-0
Tot zover alles goed, maar op de resterende drie borden was dit niet allemaal zo duidelijk. Henry speelde een partij waarbij beiden , zo leek het, er een wedstrijdje van maakten wie de slechtste zet deed. Toen dan toch zijn tegenstander naliet om de genadeklap uit te delen deed Henry zowaar een paar goede zetten en dat was genoeg : mat. 4-0. “een krankzinnige partij , waarbij ik me eigenlijk geen kans meer gaf” aldus een nog verbaasde  Henry. Ik zal spoedig wat fragmentjes op de site zetten. Ook bij Jan ging het niet van een leien dakje, maar dan moet je goed uitkijken. Hij heeft altijd wel een noodpakketje in zijn bagage en dat hield hij, nadat hij een remiseaanbod had afgeslagen, in de tijdnoodfase te voorschijn en zijn tegenstander had dit te laat in de gaten. 5-0 Zelf kwam ik (weer) niet goed uit de opening en mijn opponent stond op een gegeven moment veel beter. Gaat het me weer overkomen? Gelukkig kreeg ik een tweede kans en samen bereikten we de laatste 5 minuten. Ook al stonden we met 5-0 voor, ik wilde winnen, geen kadootjes en dus alles op de aanval. Net voordat mijn tegenstander tot dame promotie kon besluiten werd hij gemat. 6-0
Door dit resultaat staan we tweede en onze volgende wedstrijd gaat uit tegen de koploper Twello.

Toetan 

OSBO Team 2 

de Toren 8-ET 2 ====3,5-2,5=====

Onze eerste wedstrijd in de derde klasse tegen de Toren 8 was geen succes.
Peter had achteraf spijt van zijn remise. Hij miste f5 wat direct uit zou zijn geweest.
Rob speelde zeer positioneel en kwam nooit echt in gevaar en had uiteindelijk alles zo staan dat kort daarop zijn tegenstander werd platgewalst. Jo en Eric verloren, zeggen we verder niets over. Henry stond prachtig maar haalde in de afwikkeling naar de winst  twee zetten door elkaar en verloor. Daarentegen stond Jan in een uitvluggertje verloren, maar in de haast om de dames af te ruilen, gaf zijn tegenstander deze pardoes weg en gaf op. toetan

12 november ’16

OSBO

Nog geen punten voor ons derde team

toetan 

8 november ’16

OSBO team 1

Na twee wedstrijden is het eerste punt binnen

Toetan

Schaakprobleem 2015-2016
Allereerst nog de oplossing van probleem 15
1 Dxf5+ exf5
2  Pf4+      Kg4
3  Tg6#   

Nu de (meeste) vakanties alweer  voorbij  zijn hebben wij de balans opgemaakt van het eerste seizoen schaakproblemen van de Elster Toren.
Jong tot oud heeft zich de moeite getroost om door het hele seizoen heen de stellingen te bekijken,  de oplossing te vinden en in te sturen en wij zijn daar heel blij mee.
Daarom gaan wij ook komend seizoen door met een vervolg en dan nu de uitslag.
Op de tweede plaats is geëindigd de heer W. Verhoef uit Ochten, die na een spannende strijd 1 oplossing minder goed had dan de winnaar de heer Russens uit Elst.
Inmiddels heeft de prijswinnaar uit de handen van Dhr. Polman van de Elster Toren een cadeaubon mogen ontvangen.
Hierbij wil ik iedereen bedanken die heeft meegedaan en hoop uw inzendingen van het volgende seizoen weer te mogen ontvangen.
Mocht u “live” willen schaken, kijkt u dan eens op onze website www.elstertoren.nl
Hier kunt u alle informatie over de club vinden.