Verslagen Osbo wedstrijden team1 seizoen 2013/14

 blauwe tekst is winst, groen gelijk, rood verlies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wedstrijdverslag Osbo competitie ronde 7 , ET1-Pion2 , 7 april 2014. Eindstand 5,5-2,5

 

Mooi resultaat van het collectief

 

Vooraf waren we met de behaalde derde plaats zeker ontevreden geweest, toch zijn we er achteraf wel tevreden mee.

Daar waar vorig jaar de wedstrijden tegen de topploegen in ons voordeel verliepen, viel het kwartje deze keer de verkeerde kant op.

Werden we nog “Herbstmeister” na overwinningen op de mindere “goden” in de klasse 1B. Met 2014 in het vizier was duidelijk dat we na de nederlaag tegen ASV-5 vol aan de bak moesten om kampioen te worden. Na een teleurstellend gelijk spel tegen UVS 3 hadden we het al niet meer in eigen hand. Met de nederlaag tegen Rokade ging ook het laatste beetje hoop verloren.

Als teamleider kan ik alleen maar trots zijn op de prestatie dat er niemand afgezegd heeft gedurende de 7 wedstrijden. Geen enkele invaller nodig gehad!, dat zegt iets over de instelling die er bij het team was.

Het was het “net niet” dit jaar, volgend jaar met Martin Weijsenfeld in de gelederen komt er weer een kans. Met mogelijk nog spelers uit Huissen geeft dat misschien ook een kwaliteitsimpuls voor ons tweede team.

De wedstrijd tegen Pion-2 was er eigenlijk een die ging om “des keizers baard”, nergens om dus.

John van Ginkel gaf hier al snel gehoor aan door al vroeg tot een puntendeling te komen. In een uitgedunde stelling met nog veel pionnen en weinig tactische mogelijkheden een juiste beslissing. Op de overige borden werd volop gestreden, daar was duidelijk meer aan de hand.
Erik Hartman kreeg een koningsaanval over zich heen maar met twee lichte stukken is dat echt te weinig om het Erik lastig te maken: 1,5-0,5. Marc Groenhuis mocht bewijzen dat hij het de speler die Pirc speelt lastig, te lastig in dit geval, kan maken. Met een breed opgezet pionnen centrum bezweek de tegenstander aan de druk. De stand werd 3,5-1,5 omdat er tussendoor nog remises waren te noteren voor Sjoerd van Roosmalen en John Remmerts. Bij winst was Sjoerd topscoorder geweest nu was het ex-aequo  en de loting pakte verkeerd uit. Ik mocht revanche nemen tegen “onze” Wim Gielen. Want na 2x mat in 3 gemist te hebben in de onderlinge van vorige week zou een nederlaag van mij een mentaal schaakwrak gemaakt hebben. Gelukkig kon ik weer genieten van een rustige nacht: 4,5-1,5.

Als laatste waren Wiely Martens en Stephan Brouwer nog bezig in een paar lastige eindspelletjes. De tegenstander van Wiely miste de afwikkeling na een gewonnen eindspel daar waar Wiely het nagelaten had om weer een punt aan zijn totaal bij te voegen, remise dus: 5-2.
Stephan was ook tegen Michiel Auwens in een eindspel beland met torens en een paar pionnen. De plus pion van de Pion-speler bleek onvoldoende om er nog een punt uit te slepen. 5,5 -2,5.

De eerste wedstrijd waarbij er niemand verloren heeft!

 

Theo

 

 

Wedstrijdverslag Osbo competitie ronde 6 , ET1-Rokade , 13 maart 2014. Eindstand 3,5-4,5

 

Juiste teaminstelling helaas niet beloond.

 

Als, als, als……. We zullen het nooit weten als we toch op de vroege remise aanbiedingen bij de 2 Johns en op mijn bord waren ingegaan. Het had 1 punt gescheeld maar het blijft gissen natuurlijk.

We hadden gekozen voor een tactische opstelling met John van Ginkel op 1, Sjoerd op 3 en Stefan op 5.

De klokken waren nog maar net aangezet of na amper 6 zetten stond het bord bij Wiely en zijn tegenstander in vuur en vlam. Dat het allemaal theorie was in de Ponziani, daar had zijn tegenstander zeker niet op gerekend, Wiely wel want die had de partij al eens tegen John vn Ginkel gespeeld en toen niet helemaal correct behandeld.

Na goed 1,5 uur was er nog niet veel aan de hand, uitgezonderd dan bij de partij van Wiely. Daar werd misschien al snel op een overwinning gerekend door Rokade.
Zoals gezegd werden de remises nu gemeden, klasse mannen!. John Remmerts kwam niet echt lekker met wit uit de Franse opening maar kon de zaak nog net bij elkaar houden. Helaas niet tot het eind. Sjoerd had zijn tegenstander opgezadeld met een geïsoleerde pion in het centrum. Maar dat het moeilijk zou worden stond wel vast. Met paard tegen loper en een gelijk aantal pionnen zag het er remiseachtig uit. Maar de oppositie lachte Sjoerd tegemoed en dan komt zijn klasse tot uiting door het vakkundig af te maken, knap stukje schaakwerk.

Marc had op bord 4 af te rekenen met het Scandinavisch en dat blijft toch altijd lastig met allerhande dreigingen, een remise was het hoogst haalbare.

Stefan’s tegenstander gooide al zijn gewicht in de strijd en dat was niet weinig!. Zelfs voldoende om het offer van Stefan te weerleggen en een punt binnen te halen.

Op bord 6 was ik in een stelling beland met vele dreigingen, ik miste een tussenschaak met de dame waardoor ik mijn eigen dame verloor. Wat geeft het dan een slechte nachtrust als je om 01:30u in Fritz ziet dat je gewoon een simpel voordeel,om nog maar niet te spreken van een overwinning, hebt gemist.? Met 2 uit 6 is het gewoon slecht dit jaar.

Op bord 8 stond Eric een pion achter en leek lange tijd te verliezen maar een toreneindspel in dit soort stellingen compenseert nog weleens een pion, ook nu. Remise.

Hiervoor had John vn Ginkel op bord 1 knap remise gehouden tegen de kopman van Rokade.

Terug naar bord 7 daar was de Koning van Wiely het hele bord over gejaagd om uiteindelijk een veilig plekje te vinden aan de rand van het bord. Zijn tegenstander had echter in deze achtervolging zoveel tijd verloren dat het steeds moeilijker werd om de juiste zetten te vinden. Aan alle dreigingen ging hij uiteindelijk ten onder.

Om middernacht viel het doek voor de Elster Toren, uithuilen en opnieuw beginnen. Volgend jaar komt er weer een kans, zeker weten!!

 

Theo

 

Wedstrijdverslag Osbo competitie ronde 5 , UVS3-ET1 , 10 februari 2014. Eindstand 4-4

 

4- 4 : Niets meer in eigen hand:

 

            Daar waar we na de vorige ronde ons tot doel hadden gesteld om nog 3 finales te spelen, rest na de 5de speelronde nu enkel nog afwachten wat de koploper(s) gaan doen.

Vol goede moed vertrokken wij vanaf 3 verschillende locaties naar Nijmegen, misschien is dat voor het “wij” gevoel toch niet de juiste voorbereiding.

UVS had zich terdege goed voorbereid, allereerst werd er ons letterlijk gezien geen enkele ruimte geboden in de speellocatie. Op mijn vraag of het niet allemaal wat ruimer kon werd direct ontkennend geantwoord. Ons restte dus niets anders dan als 8 maatjes haringen op een rijtje te gaan schaken. Alleen de uitjes ontbraken nog maar dat werd gedurende de avond ruimschoots vergoed door de zweetlucht van een opeen gepakte rij mensen.

Daarnaast hadden zij hun teamopstelling aangepast. De topspeler van UVS 3 was verhuisd naar bord 6, daar mocht ik mijn tanden op stuk bijten. Het gevolg hiervan was dat een mindere “god” opgeofferd werd aan Sjoerd.

Na een goed uur zag het er al niet echt overtuigend uit wat we op het bord getoverd hadden. Al vroeg, misschien te vroeg, maar gezien de resultaten van John Remmerts in de OC de laatste weken ook wel weer begrijpelijk, was John remise overeen gekomen.

Het begin van de andere John zag er hoopvol uit met wat dreigingen met paard, loper en dame maar echt overtuigend was het allemaal ook weer niet. Eric kreeg in de Pirc opening een behoorlijk aantal dreigingen op zijn koningstelling te verwerken , en Wiely stond in een Italiaanse partij verre van florissant. Het positieve was dat Sjoerd langzaam maar zeker meer druk op de koningsstelling van zijn tegenstander kreeg en deze daar uiteindelijk ook aan bezweek. Hiervoor was Wiely al ten onder gegaan in de hopeloze strijd, 1,5-1,5. 

Stefan was weer met zijn bekende g4 op Pf6 in een partij met diverse complicaties beland die uiteindelijk in niets uitliepen 0,5-0,5 en dus 2-2. John had ondertussen al een remise aanbod moeten weigeren omdat het er niet goed uitzag voor de rest van ons. Later werd in een gelijk opgaande stelling toch maar remise overeen gekomen. 2,5- 2,5.

Eric had zich mooi onder de complicaties uit gewerkt, daar waar op mijn bord de complicaties alleen maar toenamen. Met wat fraaie zetten haalde Eric het punt binnen, 3,5-2,5 voor ET, kon het dan nog??.

Door de door mij geofferde kwaliteit weer terug te offeren bleef de kopman van UVS een pionnetje voor wat uiteindelijk voldoende was voor de winst 3,5-3,5.

Ook Marc kwam in een middenspel terecht waarbij de meeste lichte stukken en de dame van het bord waren verdwenen. Met aan beide kanten nog een toren en een paar pionnen werd de vrede getekend, 4-4.

Ook na afloop slaagde UVS er nog in om een echt mistgordijn op te trekken. Na een nachtelijke omzwerving van een uurtje door de binnenstad van Nijmegen werden uiteindelijk de “goed            verstopte” auto’s weer terug gevonden. Dat maakte de kater nog wat groter voor ons.

Theo

 

Wedstrijdverslag Osbo competitie ronde 4 ,ET1 –ASV 5 , 16 januari 2014. Eindstand 3,5-4,5

 

Nog 3 finales  te gaan!!

 

Na de vierde ronde en de nederlaag tegen ASV-5 kunnen we stellen dat we het nog steeds in eigen hand hebben. Wat ons nog rest zijn wel 3 finales tegen zeker niet de minste tegenstanders. Achtereenvolgens zullen we UVS-3, Rokade en PION-2  moeten verslaan om daadwerkelijk kampioen te worden. Zeker geen onmogelijke opgave maar dat het lastig zal worden staat wel vast.

De spelers van ASV-5 waren al vroeg naar Elst getogen en waren verbaasd dat er nog geen spelers van ons waren. Die rust stralen we dan zeker uit?, we laten ons niet snel gek maken.

Het eerste uur was er al gelijk vuurwerk aan de borden. We leken al vroeg tegen een rechtse directe op te lopen doordat John Remmerts een stuk of wat pionnen(4 of 5) achter kwam. Zijn tegenstander, Erik Wille, vroeg zich achteraf verbaasd af waarom John niet opgegeven had. Maar in het belang van het team bleef John zich dapper weren en langzaamaan kwam er warempel compensatie door dreigingen met torens en dame.

Tussen de bedrijven door moest ik al vroeg in zet herhaling berusten. Of met een compleet ingesloten loper opgescheept blijven zitten en steeds verder in de verdrukking komen of een halfje, dan maar het laatste. 0,5 – 0,5.

Marc kon helaas zijn zegereeks in de OSBO niet voortzetten. Tegen Bart Plomp kwam hij steeds wat verder in de verdrukking en toen de toren van zijn  tegenstander op avontuur ging in Marcs stelling was het gedaan. 0,5 – 1,5. Na de stand op de borden in ogenschouw genomen te hebben zag ik steeds meer donkere wolken boven de Elster Toren verschijnen. Ik zag de beide Johnny boys op verlies, Stefan een pion minder en in mijn fantasie diende een dikke nederlaag zich aan.

Gelukkig kwamen er steeds meer clubgenoten ons ondersteunen en dat geeft de burger moed. Erik Wille vergreep zich bijna door de koning aan te raken en tegen een mat in 2 op te lopen. Nog net op tijd zag hij dat hij zich maar (on) tevreden moest stellen met remise; wat een domper voor ASV. 1 – 2. Eric had zijn stelling tegen de Engelse opening van zijn tegenstander rustig opgebouwd en had zowaar een pionnetje verschalkt en stond prima (gewonnen!?). Een kwestie van rustig hergroeperen van de stukken en uitspelen, zoals Sjoerd hem had geleerd. Maar plots ging het mis, de tegenstander kwam met torens op de 7de rij en dan weet je het wel. Hij creëerde een vrijpion en zo werd het dus 1 – 3.

En met die tussenstand weigerde Wiely een remise aanbod, tja wat moet je anders met deze achterstand.

John vG had ondertussen wel remise aan Martin Weijsenfeld aangeboden. Maar met 2 pluspionnen wilde deze daar begrijpelijk niets van weten. Maar als uit het niets keerde de kans. De twee plus pionnen van Martin (wanneer wordt hij nou eindelijk verstandig en wordt lid van de ET), waren niet voldoende. John had de koning van Martin in het vizier en dreigde met paard en dame een vervelend mat, en toen daar ook nog de toren bij kwam was het snel gedaan met “onze” Martin,  2 – 3

Stefan speelde tegen Anne- Paul Taal zijn bekende  openstelling spelletje met diverse combinatie mogelijkheden. Maar zijn tegenstander was onvermurwbaar en hield het hoofd koel. Na verloop van tijd kwam hij onder de druk uit en wist zelf een pionnetje te winnen. Zijn gedachten gingen waarschijnlijk terug naar de jaren 90 toen je na het halen van de 40-zetten nog alle tijd kreeg om de partij rustig uit te spelen, want zo zei hij,  net voordat zijn vlag viel : Das mooi de 40 zetten heb ik gehaald , waarnaar,als in een boze droom hem al snel duidelijk werd gemaakt dat deze regelgeving van “voor de oorlog” was.  3-3

Sjoerd had aan bord 1 een moeilijke avond tegen de topper(Jochem Woestenburg) van ASV-5. Met zwart kwam hij in een Siciliaanse stelling  terecht waarbij er niet direct uitgespeelde kansen waren voor een van de spelers. Alleen de tijd tikte in het voordeel van Sjoerd, met nog 50 seconden op de klok deed zijn tegenstander een mooie loper zet die voldoende bleek voor een half puntje. 3,5 – 3,5.

Een remise van Wiely zou nu voldoende zijn voor een gelijk spel. De kansen waren echter gekeerd. De 3 pionnen tegen een stuk stonden er niet meer en voor het geofferde materiaal had Wiely geen compensatie meer. Even leek het er nog op alsof zijn tegenstander een “dolle” toren  zou slaan waardoor pat zou zijn ontstaan maar dat bleek te mooi om waar te zijn. Met het einde van een ongekend spannende schaakavond  is ASV met 3, 5 – 4,5 denk ik toch wel de terechte winnaar van deze derby.

Theo

 

 

Verslag uitwedstrijd ET1 tegen ASV6 op 19 december 2013 te Arnhem ( 1,5- 6,5)

 

Eerste team wint met 6,5 - 1,5 van ASV-6 en is ....Herbstmeister!!

Vol goede moed vertrokken we in 2 auto's naar het walhalla van de Arnhemse Schaakclub ASV. Dat men daar aan de weg timmert wat betreft het schaken werd me al snel duidelijk, er was zelfs een complete timmer werkplaats voor ingericht.  Aan alles is gedacht bij deze schaakclub, ik zag aan de muur diverse bakjes met pluggen en schroeven, waarschijnlijk om verloren stellingen toch nog bij elkaar te kunnen houden en zo een stevige verdediging op te werpen.

Dit deed trouwens niet onder voor de sfeer want die was gemoedelijk. Geen spoor van afgunst omdat wij twee ex-asv in de gelederen hadden. Het is ook bijna Kerst en dat was zelfs te zien in de consumptiemuntjes waar een ster in zat.

Vooraf werd ik al benaderd door 1 van de broers Wille, ik ben er altijd mee in de war, wie wie is?. Maar hij draagt zorg voor de aangeleverde copy in De Gelderlander. Of ik na afloop nog bereikbaar was voor commentaar zodat het nog in de zaterdag editie van De Gelderlander kon worden geplaatst.

 

De klokken waren nog maar net begonnen aan hun werk of John vn Ginkel stond al duidelijk beter. Een mooie open b-lijn tegen de vijandelijke rokade en toen zijn tegenstander "een mooie combinatie" miste was het al snel 1-0. Sjoerd speelde natuurlijk tegen 1 van zijn oud club genoten, Naasz, hij had zich wel voorbereid. Het is te zien dat Sjoerd inmiddels echt tot de Elster Toren behoort, zonder pardon werd de ASV langzaam terug geduwd en verslagen. 2-0

Aan bord 2 speelde 1 van onze Johny-boys tegen Rob Huberts, met zwart kwam John wat gedrukt te staan en kan aanvankelijk alleen maar reageren. Maar toen wit het foute plan koos werd hij hardhandig van het bord geschoven. 3-0

Marc maakt zijn status van topscoorder meer dan waar, in een Benoni stelling kwam hij een kwaliteit voor en dat was 4-0.

Op bord 6 was ik in een Grunfeld partij weinig verder gekomen en toen John vertelde dat een remise voldoende was voor de overwinning koos ik hier maar voor.

Na een overwinning van Stephan met zijn bekende g4 opening op paard f6 

belandde hij in een opening met veel mooie combinatie mogelijkheden, een kolfje naar zijn hand. 5,5-0,5.

Wiely ging tegen de Pirc verdediging van zijn tegenstander iets te voortvarend van start en zag zijn offer stranden. 5,5-1,5.

Als laatste was Eric in een moeilijk eindspel beland wat er remiseachtig uitzag. De spelers langs de lijn hadden het al gezien, remise. Meer Eric had duidelijk verder gekeken en met nog weinig tijd op de klok maakte hij het heel mooi af door de koning van de tegenstander in zet dwang te dwingen waardoor hij promotie van zijn pionnen kon afdwingen. 6,5-1,5.

Ik heb om middernacht nog maar snel mijn gsm aangezet zodat ik in ieder geval kon melden dat we Herbstmeister waren en ons visite kaartje in Arnhem hadden afgegeven.

 

Theo

 

 

 

Verslag thuiswedstrijd ET1 tegen Zutphen op 14 november 2013 te Elst  ( 5-3)

 

Tweede overwinning een feit.
Het eerste team handhaaft de koppositie. Het is geen verrassing meer dat het eerste dit jaar mee gaat doen voor de topposities in de eerste klasse B. Met zijn ( ons) bekende overrompelende speelstijl wist Wiely zijn tegenstander al vroeg op de knieën te krijgen.
Hierna stagneerde de sneltrein en leek het toch allemaal niet zo makkelijk meer te gaan.  Stephan en John R speelden als eersten remise, waarbij in de stelling van Stephan natuurlijk weer het nodige vuurwerk zat. Marc gebruikt de OSBO duidelijk om weer op zijn oude niveau te komen en drukte zijn tegenstander steeds verder naar achteren. Sjoerd was bezig met een prima partij, in een voor zijn tegenstander verloren stelling ging deze door de vlag. John vG speelde remise en dat was voldoende voor de overwinning. Eric en ik speelden allebei een ongelukkige partij. Net toen ik dacht een pion te gaan winnen koos ik de verkeerde oplossing. Gelukkig kon ik met 3 pionnen minder met een dolle toren (mocht niet geslagen worden i.v.m. pat) nog remise houden. Dat geluk had Eric niet.
Uitslag 5-3.

Groet Theo

 

Verslag uitwedstrijd ET1 tegen SMB2  op 22 oktober 2013 te Nijmegen  ( 2-6)

 

Het heeft SMB2 niet mogen helpen. Niet de vooruitgeschoven gambiet(s)pion die vorige week door Marc al werd ontmaskerd. Ook niet het inhuren van de weergoden op dinsdagavond. Donder en bliksem, maar ook plensbuien en windstoten, waren hun deel maar ons team klaarde de klus. Na de overwinning van Marc wonnen ook Sjoerd, John vG, Eric en Wiely, remises van Theo en John R ( had al zijn geluk vorige week al opgemaakt) en jammergenoeg voor Stefan verlies. Teamleider Theo blijft nuchter " de kop is eraf, de eerste matchpunten zijn binnen, gewoon.... een degelijke overwinning." Uitslag 2-6

Toetan