NIEUWS18 januari 2019

Vreugde en teleurstelling


Donderdagavond 17 januari speelden zowel het eerste als het tweede thuis, respectievelijk tegen SMB 1 en ASV 5.


Het eerste leverde een puike prestatie door met 5-3 te winnen. We noemen hier met name het mooie resultaat van onze bescheiden eerste bordspeler Stefan Brouwers die tegen een zeer sterke tegenstander ( rating 2260!!) keurig remise maakte. Bij het tweede wilde het allemaal niet zo lukken. Tegen een op papier mindere tegenstander verloor het tweede met 2,5-5,5.

Zelf had ik de twijfelachtige eer om als eerste klaar te zijn, maar wel met verlies.

Baggerpartij noemen ze dat geloof ik. Slechte opening, alles stond verkeerd en de tegenstander maakte het goed af. Daarna gevloek en getier aan bord 1 waar Rob Knuiman blunderde ( 0-2) . Hij speelde in opperste concentratie een pion op en zag direct dat daarmee zijn Dame eraan ging. Even kregen we een opleving na de winst ( de enige!) van Jerry. Maar na verlies van Henry en Bram was het wel bekeken.

Eric verloor een pion, maar stond een zee aan tijd voor, maar al ging hij gestaag door, verder dan remise kwam hij niet, evenals Jan na goede partij. Jo was als laatste,voor het resultaat niet meer belangrijk, sloeg hij remise af, miste een matzetje en speelde uiteindelijk remise tegen een zich goed verwerende tegenstander, die naar zeggen van omstanders ook een matje miste.

We hoeven geen kampioen te worden, degraderen zullen we zeker niet, maar dit was té mager.

Volgende keer revanche.


Peter
28 december 2018

10 to 10” OFWEL HOE TWEE TORENS DE STRIJD MET ELKAAR AANGAAN


Maandag 17 december was het dan zover: na de veldslag tegen Velp (die wij “nipt” met 8,5 – 6,5 verloren …. .) mochten we het gaan proberen met een tiental onvervaarde strijders tegen een “tiental” van de “andere” toren, nl. uit Elst. Na de lichte teleurstelling uit in Velp hadden we onze zwaarden gewet voor de volgende krachtmeting, die thuis zou plaats vinden, hopend er nu toch wat meer uit te halen …. .

Voor het gemak en de overzichtelijkheid zal ik (zoveel mogelijk) de bordvolgorde aanhouden bij de gespeelde partijen.

Aan bord 1 mocht onze voorman Fred Beumer het met zwart onvervaard opnemen tegen Sjoerd van Roosmalen. Lange tijd zag het er naar uit, dat de zaak keurig in evenwicht bleef en dat geen van beide partijen eigenlijk echt iets te vrezen had. Helaas, even een kwartiertje niet kijken en de bordjes blijken opeens verhangen te zijn: dapper strijdend ging Fred tegen zijn (ook op papier) sterke(re) tegenspeler ten onder. (0)

Aan bord 2 nam Arthur Ornée het met wit op tegen Marc Groenhuis. Arthur’s stelling begon er tijdens de partij steeds kansrijker uit te zijn, en ik koesterde al de stille hoop dat bord 2 ons een punt zou gaan opleveren …. . Jammer verdwenen de kansen gaandeweg door stukkenruil, waarna een remise stelling overbleef. Besloten werd om het punt te delen. (1/2).

Aan bord 3 ging Raimond met zwart zeer aanvallend van start tegen Wim Gielen, en het leek er op dat zijn tegenstander vroeger of later onder de druk zou bezwijken. Ook hier gold echter dat na stukkenruil het directe gevaar voor de Elster Toren al snel geweken was, waarna in een nog geruime tijd doorgespeeld remise-eindspel besloten werd het punt te delen. (1/2)

Op het vierde bord nam onze “eminence grise” Peter Lincewicz het met wit op tegen John Remmerts. Gaandeweg zag zijn stelling er (steeds) aantrekkelijker uit dan die van zijn tegenspeler, maar ook hier geldt weer, dat het resultaat telt: opeens (ik heb helaas niet gezien waardoor of wanneer het gebeurde) miste Peter een stuk. Ondanks een maximaal verweer was het zijn tegenspeler toevertrouwd om de buit binnen te halen, en uiteindelijk moest Peter eervol de vlag strijken … . (0)

Hans Donker trad op het vijfde bord met zwart aan tegen Hans Polman. Hans D. (om verwarring te voorkomen!) ken ik als een zeer degelijke, taaie en elke kans, hoe klein ook, waarnemende speler. Helaas zag ik tot mijn verbijstering hoe hij nog vóór de 10e zet een volle toren kwijt raakte en deze niet meer terug zag. Het moet gezegd worden dat Hans D. zich niet liet afschrikken door dat onverwachte verlies, hij rechte zijn rug, zette zich schrap en bleef zeer langdurig maximale tegenstand bieden, waardoor het zich aftekenende verlies pas zeer laat gerealiseerd werd. (0)

Op bord 6 mocht ik het zelf met wit opnemen tegen Jan Delhaye. Hij probeerde het beruchte Boedapester gambiet tegen mij uit: 1. d4 Pf6 2. c4 e5 3. dxe5 Pg4 4. Pf3 Pc6 5. e4 Pxe5. Ik gaf de pion direct terug, om nare verwikkelingen te voorkomen. Dit pakte goed uit, gaandeweg besloot Jan zijn stukken “op een kluitje” te zetten (dan kunnen ze elkaar steun verlenen). Dit had tot gevolg dat ik hem op de 15e zet de keuze liet of hij een loper of een paard tegen een pion van mij wilde geven: het werd het paard, en na het consolideren van mijn voordeel en het op de juiste velden gereed zetten van mijn stukken volgde een harde afwikkeling, waarna mijn tegenspeler het wel voor gezien hield. In de resterende stelling dreigde hij bijna letterlijk alles kwijt te raken … . (1)

Als er één loopgraven-expert is op onze club, dan Rolf hendriks wel: aan bord 7 nam hij het met zwart op tegen Jo Engels. Wie Rolf als tegenspeler krijgt, moet er altijd op bedacht zijn dat hij / zij met taaie, rekbare en niet of nauwelijks aan te tasten stellingen te maken krijgt. Jammer genoeg bleek zijn tegenspeler een snoeischaar met radicale krachten bij zich te hebben: ondanks het bieden van langdurige tegenstand moest Rolf uiteindelijk het hoofd buigen … . (0)

Misschien wel de meest creatieve schaker die wij hebben: Arie Schouten, mocht het aan het achtste bord met wit opnemen tegen Peter Bongers. Probeer niet om Arie’s onnaspeurbare, raadselachtige wegen te volgen (zelfs voor Onze-Lieve-Heer zijn ze af en toe een compleet raadsel.), hij is nu eenmaal thuis in doolhoven en op dwaalwegen. Gaandeweg zag Arie’s stelling er steeds beter uit, maar ook hier geldt dat ik er eigenlijk bij had moeten blijven om het te snappen: even een kwartiertje niet kijken en het blijkt opeens remise te zijn …. . (1/2)

Bart van den Akker nam het aan het negende bord met zwart op tegen Henry Schrader. Bart zijn kracht ligt in zijn taaiheid en doordrukkingsvermogen – het kleinste speldeknopgaatje is voor hem al voldoende om een stuwdam te slopen. Ook ditmaal liet hij zich niet onbetuigd, hij nam voordeel, consolideerde het en bouwde het uit tot een daadwerkelijke winst. (1)

Aan het tiende bord tenslotte kruiste Ad Braam met wit de degens met Henk Russens. Aanvankelijk zag het er allemaal wat vreedzaam uit, maar gaandeweg kwamen er eerst haarscheurtjes en later levensgrote barsten in het Chinese porselein aan onze kant: uiteindelijk wist “de andere Toren” de overwinning te behalen en daarmee de al zich aftekenende overwinning voor de Elster Toren extra te benadrukken.

Rest mij nog te vermelden dat onze voorzitter regelmatig met allerlei lekkere hapjes langs kwam om de inwendige mens te versterken. Dit is natuurlijk géén overbodige luxe, want zoals elke schaker kan beamen: schaken kost niet alleen veel energie, het vréét ook heel veel energie ….. .

Voor eenieder die dit leest: alvast een Gelukkig en Voorspoedig 2019, en laat ons ditmaal goed voorbereid en toereikend uitgerust en bewapend zijn in de beide return ontmoetingen tegen Velp en Elst!


Auteur: Tom Brans, gespeeld op 17 december 201810 december 2018

SOS competitie.
Belangrijk nieuws voor ET 2
De thuiswedstrijd tegen Doetinchem 1 heeft nog een staartje gekregen.
Inplaats van 3-5 wordt de eindstand 4-4.
Waarom? Zie hier

Aan(NN) van sv Doetinchem

Ik heb gisteren al even telefonisch contact gehad met jullie secretaris (NN) vanwege de opstelling van het 8-tal van Doetinchem 1 tegen Elster Toren op 15 november jl. in klasse 2F. 

In de genoemde wedstrijd hebben jullie aan bord 1 en 2 spelers laten invallen,.(NN en NN.). Conform artikel 13.2 van het reglement 8-tallen mag een invaller niet meer dan 75 punten meer hebben dan de hoogst opgegeven speler, hiervoor geldt de augustusrating. (NN) is de speler met de hoogste augustusrating in de opstelling; namelijk 1651. Dat wil zeggen dat een invaller maximaal een rating van 1726 mag hebben. (NN) heeft een augustusrating van 1796 en ( NN ) een rating van 1759 (weliswaar met een mutatie van +50 maar dat wordt gewoon meegerekend). Beide spelers waren en zijn dus niet speelgerechtigd. Ook voor een 1e team zijn hiervoor geen uitzonderingen.

Op basis van artikel 14 van het regelement 8-tallen worden beide partijen voor Doetinchem verloren verklaard, hierdoor wijzigt de uitslag van SV Elster Toren 2 - Doetinchem 1 in 4 - 4 in plaats van de doorgegeven 3 - 5. Dit wordt gecorrigeerd, de partijen worden reglementair verloren verklaard, verder zijn er geen sancties. 

Met vriendelijke groet,

NN

c.c.: competitieleiding SOS-competitie, secretaris Elster TorenVUURWERKTOERNOOI9 december 2018
Veel schaakverenigingen leggen de interne competitie tussen Kerst en Nieuwjaarsdag stil. Voor de schaakliefhebbers die in die periode toch
graag een potje willen schaken is er weer het VUURWERKTOERNOOI.

Het toernooi heeft een sterk regionaal karakter en hopelijk komen er dit jaar ook schakers uit Arnhem, Gennep, Groesbeek, Wijchen, Nijmegen,
Beuningen en Elst.

Op donderdagavond 27 december 2018 biedt de SV Mook (‘t Môks café, Groesbeekseweg 3 te Mook) schakers de kans om aan dit toernooi
mee te doen.

Er wordt in één groep gespeeld. De spelers spelen 5 wedstrijden (20 minuten per partij). Iedereen heeft kans op een prijs!

Aanvang 20.00 uur.

De deelname is gratis.

Opgave tot uiterlijk 27 december 18.00 uur bij Huub Blom (06-1000.58.01), huubblom58@live.nl
21 november 2018

SOS competitie

Teleurstelling bij het tweede team van de Elster Toren

Na de goede start in de eerste ronde werd ronde 2 een teleurstelling. We verloren met 3-5 van Doetinchem; een team dat we qua rating eigenlijk niet hoefden te vrezen.
Maar opnieuw bleek rating een betrekkelijk begrip. Al vrij snel kwamen Rob K en Eric met de mededeling dat ze een remise aanbod hadden en ook niet echt lekker stonden.
Aannemen dus 1-1.

Vervolgens gaf ik zelf het slechte voorbeeld door te verliezen. Verkeerde keuzes in de opening met als gevolg een beroerde stelling. Na een wanhopig kwaliteitsoffer was het over
en maakte de tegenstander het keurig af 1-2. Good “old” Robbie N ( jaja hij is er nog steeds bij!!) kreeg de mogelijkheid voor een klassieke vork en liet die kans niet liggen 2-2.
Henry en Bram verloren vervolgens ook . Onze invaller Maik ( bedankt Maik) scoorde een keurige remise en tenslotte streed Jan als laatste hoop in bange dagen voor wat hij waard was.
Met nog weinig tijd werd het remise.

Eindstand 3-5.


Peter ( teamleider)17 oktober 2018

SOS competitie

Goede start van het tweede team

Dinsdag 16 oktober togen we richting Terborg. Tegenstander was De Kameleon, een club waar ik in ieder geval nog nooit tegen had gespeeld. Door een afmelding van Rob N en de in het altijd weer verrassende Mallorca bivakkerende Henry ( gelukkig aan de noordkant waar het noodweer minder was) moesten we een beroep doen op Wiely en die deed gelukkig mee ,waarvoor nogmaals dank.

Aan bord 6 sleepte ikzelf vrij snel het eerste punt binnen met zwart na een Siciliaanse Opening waarbij wit altijd dreigt met e4-f4 etc.. Maar na een paar vreemde paardzetten op de damevleugel kon ik na een combinatie een stuk veroveren en uiteindelijk vrij gemakkelijk winnen. Altijd lekker om met 1-0 te beginnen. Aan bord 2 ging Jan daarna in de fout: “ ik verwisselde een paard- met een damezet” of iets dergelijks was zijn commentaar. Hoe dan ook 1-1, kan gebeuren.

Eric kwam aan bord 3 met wit in zijn geliefde stelling na het gesloten Siciliaans. Omdat de tegenstander té passief speelde ontwikkelde Eric zoveel dreiging dat hij uiteindelijk op f6 met een vork de partij kon beslissen: 2-1. Jo had het lastig aan bord 4; de stelling bleef in evenwicht en het zag er allemaal nogal statisch uit. Dan maar remise: 2,5-1,5. Wiely zat ondertussen een mooie stelling bij elkaar te schuiven. Elk moment verwachtte ik een Wielyaans offer , maar hij koos dit keer voor de langzaam-wurg variant. Pionnetje na pionnetje naar voren tegen een nogal passief spelende opponent leidde uiteindelijk tot 2 vrijpionnen en de winst. Dat de tegenstander nog zo lang doorging betekende vooral dat we nóg later thuis kwamen. Ja en dan nog onze vrienden uit Huissen aan bord 7 ( Jerry) en Bram (8). Jerry stond iets beter met alle stukken lang op het bord, maar besloot toch tot remise omdat zoals hij zelf zei “de tegenstander zich onder de druk aan het uitspelen was”.Bram won: “Na het betrouwbare Owen's Defence kreeg ik een mooi paard op e4. Het paard was zo goed dat mijn tegenstander zijn witte loper ervoor ruilde, waardoor mijn witte fianchetto loper vrij spel kreeg. Niet veel later won ik twee pionnen na een foutje van mijn tegenstander. Na ook zijn paard te verliezen op geforceerd mat in twee gaf hij op”.

Ja en dan nog onze Rob K aan bord 1. Hierbij zijn eigen impressie: “Ik mocht met wit natuurlijk de aap weer uit de mouw laten komen. Vreemd genoeg werd mijn tegenstander sterk op de damevleugel terwijl ik het centrum beheerste (lijkt me niet de bedoeling van een flank opening). Op het moment dat ik op zijn koningsvleugel wilde gaan stormen dreigde ik een belangrijke pion te verliezen. Door een goede beslissing volgens Fritz stond even later een gecompliceerde stand op het bord. Na het nodige ruilen bood ik de tegenstander (1799 rating) remise aan op een stand van 4-2 in ons voordeel”.

Rob had helemaal gelijk, hiermee kwam de stand op 4,5 voor ons en na de winst van Wiely zelfs op 5,5.

Goede start mannen!


Peter ( teamleider) 14 oktober 2018

KISTE TRUI Toernooi 2018

Toen wij, Martin en ik, Peter zaterdagmorgen zijn huis uit zagen stappen keken wij elkaar vragend aan.
Het beloofde een zomerse dag te worden, de laatste werd ons door de weerstations voorgehouden, en wij hadden ons dus uitgerust in teeshirt en korte broek, maar deze heer ging zeer representatief gekleed in een mooie pantalon, dito overhemd ,wel met korte mouw,en blauwe snelle schoenen. Compliment voor zijn kledingadviseuse.

Ja, je weet nooit waar het allemaal goed voor is” (of iets dergelijks) zei hij terwijl hij plaatsnam.

En zo op naar Mook voor deelname aan het 25e jubileumtoernooi, Marc en Wim hadden zich ook opgegeven.

Bij binnenkomst in de toernooizaal viel direct een grote zwartwit foto aan de muur op waarop de winnaar van het eerste toernooi (tweede helft jaren tachtig) te zien was. Voorzien van een luxe bril en lange krullen, waar ik nu nog jaloers om kan zijn, zien we Martin de eerste prijs in ontvangst nemen.
Later bleek de foto onderdeel te zijn van een schaakquiz.

En dan onze verrichtingen: in de hoofdgroep haalden Marc en Wim 50% en deelden de veertiende plaats . Wim verloor alles met zwart. De kroon spande Martin met een halfje meer op een 7e plaats.
Ook 7e werd ondergetekende in de B groep, waar een andere ET er genaamd Peter verschrikkelijk huishield. Er was maar 1 persoon genaamd Joop Bongers die grip op zijn sublieme spel had en hem op remise wist te houden, de andere zes zagen hun aspiraties in duigen vallen. En daar bleef het niet bij, want ook een bierglas kegelde hij na ronde 6 van de tafel. Hij ruimde het zelf op net zoals onze minister president het deed.
En zo werd onze Peter met 6,5 uit 7 en een toernooirating van 1986 ! met grote afstand winnaar van de Mookerheide groep.

Onder het oog van de loco burgemeester een een verslaggever en omringd door fotografen ontving deze smaakvol geklede schaker een mooi aandenken en een fles met zijn favoriete wijn.
Grote kans dat er een artikel in een krant wordt geplaatst.
Nu nog even wachten op een foto van onze winnaar, die dan misschien over 25 jaar ook weer ergens in een ruimte wordt opgehangen.

Nogmaals dank aan de organisatie. Het was een leuk toernooi, de catering was goed verzorgd en jullie zijn allemaal zulke aardige mensen. Op naar editie 26.

Op de site van SV Mook staat een lezenswaardig verhaal.

Jo

Voor ouder nieuws klik hier