Nieuws

Osbo

10 december 2017

Elster Toren 2 zet Tornado 2 in code oranje op code rood

 

Op 8 december, het weer was code oranje omdat een hevige sneeuwstorm de Betuwe teisterde en Elst in het bijzonder, zouden we om half 8 aantreden tegen de Tornado 2. Ik besloot het kalm aan te doen in de sneeuwstorm. Het was goed dat Sinterklaas net van de daken was want anders had het weer de goedheiligman er wel vanaf geblazen.

Door mijn kalme rit kwam ik te laat wat in dit geval gecompenseerd werd doordat  Hans vergeten was de zaal te openen en de sleutel klaar te leggen. We konden dus pas later beginnen. 

De meeting tussen ons tweede en Tornado's tweede resulteerde al gauw in een code rood voor onze tegenstanders. Met mijn jas nog aan, de verwarming moest op gang komen, zag ik dat Martijn onze Vloot al snel aanvoerde. Met een schaakje kon hij inslaan op b7 en daarna de toren van zijn tegenstander gratis ophalen. Deze knokte daarna nog wat verder maar het werd toch al snel 1-0. Ook Jo had het naar zijn zin deze avond. Hij zette een zware koningsaanval op. Unstoppable voor zijn tegenstander en nog voor tien uur lag de 2-0 in het netje. Peter Bongers was intussen zijn oude vak aan het oppakken: les geven. Ditmaal in het schaken. Een kwalitatieve voorsprong werd rustig omgezet in een nog grotere kwalitatieve voorsprong. De tegenstander dacht er niet over op te geven. Maar ook deze S chaak M atch eindigde in een punt voor Elst: 3-0. Zelf speelde ik tegen een jeugdlid (Len Brands) met een Elo van 1150. Ik wist dat ik op moest passen want hij had 1 ½ uit 2, waaronder winst op toch een 1600 speler. Tot de 22e zet speelde hij erg goed. Ik kneep hem een beetje want jeugdleden hebben vaak een vertekende rating. Win je dan win je 2 of 3 ratingpunten maar verlies je dan moet je bij wijze van spreken het hele jaar winnen om het Elo verlies goed te maken. Hij speelde aanvallend en stond zeker goed, maar op de 26e zet kon ik toeslaan met stukwinst. Daarna ging hij te lang door. Vond ik niet zo erg want na het bord leeg gemaakt te hebben en een hoop flauwekul, o.a. promoveren tot paard (ja geef dan op) kwam het winnende punt er toch wel: 4-0.

Eric de Visser stond lange tijd in de verdrukking. Hij wist er nog wel een remise uit te halen: 4 1/2-1/2. Ook Rob Nieuwboer won zijn partij na een misrekening van Michel van Deursen in het eindspel. Hiermee was het dus 5,5- 0,5 geworden. We zijn weer een stap dichterbij het kampioenschap.

 

Rob4

 

 

 

5 december  2017

KNSB cup ronde 2 seizoen 17/18 .

Elster Toren (OSBO) - Waalwijk (NBSB)   2-2

Ronde: 2

Elster Toren (OSBO)

Waalwijk (NBSB)

 

Groenhuis , M.P. (Marc)

1937

Hoogendoorn , J.H.A. (Joost)

2330

½ - ½

Remmerts , J. (John)

1905

Sprangers , R. (Remco)

2236

0 - 1

Weijsenfeld , M. (Martin)

1901

Schreurs , W. (Wilbert)

2101

½ - ½

Ginkel van, J.M. (John)

1847

Sinnige , H. (Hans)

1827

1 - 0

Gemiddelde Rating:

1898

Gemiddelde Rating:

2124

2-2

 

Een prima prestatie. Marc  hield een fide meester op remise. En Martin Weijsenfeld dan: vorige Osbo wedstrijd verloren van een veel lager geplaatste speler haalt nu alles uit de kast met remise  tegen  200 elopunten hogere tegenstander.

Bij het vluggeren was het team uit Waalwijk te sterk.

 

18 oktober 2017 (gewijzigd)

 

KNSB cup ronde 1 seizoen 17/18 .

 

Verschil moet er wezen.

Moest eerder dit jaar het OSBO cup team 1 met 3 reserves aantreden in de finale van de OSBO cup tegen SMB1 en verliezen, toch zat daar nog een “prijsje” aan vast . We mochten nl. meedoen in de landelijke KNSB cup , een unicum voor de club. In een eerder artikel vroeg ik me in de slotzin al af wat er gebeurd zou zijn als we met het sterkste team in de finale waren gekomen. En wat schetst de verbazing, deze vraag werd beantwoord, want in de eerste KNSB ronde werd er geloot tegen ……. SMB 1 en nog sterker; ons voltallige  “echte” eerste  team wint !
Vanmorgen kwam het breaking nieuws al binnen van Marc en kort daarop volgde het korte maar krachtige verslag van John v G.

“We hebben SMB 1 verslagen na vluggeren!!! 1-3.
Helaas kwam mijn tegenstander niet opdagen waardoor de druk op de overige 3 SMB-ers behoorlijk werd opgevoerd.
Marc speelde een uitstekende pot en behaalde een mooie remise.
Stefan werd in de reguliere partij langzaam van het bord gedrukt 1,5 - 1,5.
John R. stond de gehele partij ietwat minder maar ongelijke kleur van de lopers bood voldoende remisekansen. De tegenstander dacht dat hij moest winnen met beide K+T+L!?.
Het snelschaken verliep uitstekend, John R. won overtuigend 0-2, de tegenstander van Stefan zag dat ook en ging risicovol op de winst spelen en Stefan maakte daar prima gebruik van 0-3!!
Ook Marc speelde weer een prima partij en had zeker winstkansen, helaas zag hij een schaakje over het hoofd 1-3.De volgende wedstrijd spelen we thuis tegen HSC Helmond of Waalwijk.”

Ronde:1 KNSB cup

SMB 1

Elster Toren 1

Score

Hatert van den, R. (Roy) (2117)

Groenhuis , M.P. (Marc) (1937)

½ - ½

Rijkschroeff , B.L. (Bram) (2033)

Brouwers , S.G.M.A. (Stefàn) (1805)

1 - 0

Hogenhout , R. (Ruben) (2002)

Remmerts , J. (John) (1905)

½ - ½

NO

Ginkel van, J.M. (John) (1847)

0 - 1 R

 

2 - 2

JohnvG

Finaledag OSBO cup 27 mei 2017

Met veel moeite lukte het captain Martin W.  3 ( nee dit is geen tikfout ) invallers te vinden om de finale dag in Arnhem te spelen.
Welgemutst gingen we op pad, we hadden immers niets te verliezen, behalve dan dat we met prachtig weer een hele dag binnen moesten zitten. Duidelijk favoriet vooraf was SMB met twee 2100 plus spelers en wij hoopten dat de loting voor de eerste ronde ons gunstig, in ieder geval niet tegen SMB, zou uitvallen en zo gebeurde. Voorst 1 werd onze tegenstander.

Onderstaand verslag is deels overgenomen van het live verslag van ASV en dat is de kleur blauw.

 

De Elster Toren 1 - Voorst 1


Jo Engels - Marcel Kraaijkamp is remise geworden. Marcel won een pion. Leek heel goed te staan met de witte koning in het midden. Waarschijnlijk wikkelde hij niet goed af. Jo maakte gebruik van een verzwakte koningstelling. Marcel koos voor eeuwig schaak, weglopen uit het schaak vond hij (waarschijnlijk terecht) te gevaarlijk. De Elster Toren is op dreef, want Eric de Visser bracht zijn team ten koste van Jeroen Bosch van Rosenthal op voorsprong.  Eric veroverde de h-lijn met een toren. De witte koning kwam onder vuur. Een wanhoopsaanval van Jeroen leverde niets op. Eric bleef koel en joeg de witte koning in een matnet. Michiel Jansen kwam tegen Hans Polman in tijdnood. Het toreneindspel leek remise, maar Hans wist toch een pion te winnen. De winst was vervolgens niet lastig meer. Martin Weijsenfeld had het lastig tegen Rudy Bloemhard. De torens van Rudy leken oppermachtig. Ook hier ging het in tijdnood mis. Met een fraaie combinatie won Martin een stuk en het eindspel.

De Elster Toren 1 - Voorst 1     3,5-0,5
1. Martin Weijsenfeld (1889) - Rudy Bloemhard (2051) 1-0
2. Hans Polman (1779) - Michiel Jansen (1915) 1-0
3. Eric de Visser (1622) - Jeroen Bosch van Rosenthal (1926) 1-0
4. Jo Engels (1618) - Michiel Kraaykamp (1846) 0,5-0,5


Overbodig te zeggen, maar toch voor de geschiedenis, dat onze vreugde geen grenzen kende, we stonden in de finale. Is dit in de geschiedenis van onze club vaker gebeurd , dat is voor mij nog de vraag.

Nu eerst op naar het prima verzorgde smakelijke en gratis buffet en daarna gelukkig even een kleine wandeling voor zoveel mogelijk wel in de schaduw.

We zouden in de finale onze huid zo duur mogelijk verkopen, wij waren immers al tweede.

 

De finale SMB 1 - De Elster Toren 1    
Terwijl in de speelzaal de temperatuur tot tropische waarden is gestegen, gaat het er op de borden ook heet aan toe. We wagen ons nog niet aan voorspellingen. De eerste partij is na 2½ uur spelen afgelopen. Jelmer Wedholm stond iets actiever tegen Eric de Visser in een eindspel met vier torens. Hij kwam er echter niet doorheen, remise was het logische gevolg.
Ook op bord 4 ging het er tussen Maarten Smit en Jo Engels niet zachtzinnig aan toe. Maarten met wit  gebruikte veel tijd in  opening en middenspel  maar de rapidkampioen van SMB werd hier niet warm of koud van. Er ontstond een eindspel waarin de dame van Maarten het alleen opnam tegen een vervelende toren en loper. Hoe het ook zij, met nog twee partijen op bord 1 en 2 in goede positie , maakte Maarten met een eeuwig schaak er remise van .
Aan de topborden klaarde SMB vervolgens de klus. Jaap Amesz ging het eindspel tegen Martin Weijsenfeld in met twee pionnen meer. De kopman van SMB wikkelde vervolgens af naar een eenvoudige winst. Roy van de Hatert had in het eindspel ook al twee pionnen meer tegen Hans Polman. Roy speelde dat met vaste hand naar winst. De OSBO-cup gaat dus naar SMB. Net als vorig jaar bij Zevenaar zullen ze de cup komend seizoen niet kunnen verdedigen, omdat SMB gepromoveerd is naar de 3e klasse. Voor De Elster Toren is er dus de troostprijs van deelname aan de KNSB-bekercompetitie.

SMB 1 - De Elster Toren 1      3-1 
1. Jaap Amesz (2230) - Martin Weijsenfeld (1889) 1-0
2. Roy van de Hatert (2128) - Hans Polman (1779) 1-0
3. Jelmer Wedholm (1774) - Eric de Visser (1622) 0,5-0,5
4. Maarten Smit (1797) - Jo Engels (1618)  0,5-0,5

 

 

Op de site van ASV staat nog meer waaronder de foto´s en verwijzing naar de gespeelde partijen. Altijd leuk om te zien dus aanrader.

Wat ik me wel afvraag, en helaas zal dit  nooit beantwoord worden, wat er gebeurd zou zijn als ons echte team had meegedaan. Misschien willen zij nu wel meedoen met de KNSB bekercompetitie.
Toetan

23 april 2017

OSBO-cup team 1, kwartfinale: Mook 1 – Elster Toren 1 //2-2 (snelschaken 1 – 3)

 

ET 1 naar finale dag! 

Op donderdag 20 april speelde ET 1 uit tegen Mook 1. Op bord 1 maakte Marc al in de opening een klein foutje, waardoor hij een niet te keren aanval over zich heen kreeg, (1-0 voor Mook). Op bord 2 kwam John R een pion voor, maar blunderde deze weg en kwam iets minder te staan. Desondanks nam zijn tegenstander het remiseaanbod van John aan (1.5-0.5 voor Mook). Daarna dacht ik (Martin W bord 4) een pion te winnen, maar kwam bedrogen uit. In plaats daarvan kwam er een snelle koningsaanval op mij af, waarbij mijn tegenstander een L offerde. Gelukkig was het offer niet genoeg voor de overwinning en dus moest mijn tegenstander genoegen nemen met remise, dat hij door eeuwig schaak afdwong (2 – 1 voor Mook). Dus onze laatste hoop was gevestigd op John vG. Zijn tegenstander dreigde een pion te promoveren en dat zag er niet best uit. Maar het lukte John om deze pion te veroveren, waarna hij een gewonnen eindspel daadwerkelijk keurig in winst omzette (2 – 2).

Met het snelschaken wonnen John R en John vG hun partij en verloor Marc. Restte nog mijn partij. Ik won een pion in het centrum, maar door actief tegenspel verloor ik de kwaliteit. Met nog enkele seconden op de klok kon ik mat geven op de onderste rij en deed dat ook. (3 –1 voor ET)

Hierdoor gaan we spelen op de OSBO-cup finale dag op 27 mei bij ASV!

 

Martin W.

Voor ouder nieuws klik hier