Beschrijving: ETOREN

 

Beschrijving: etoud2

 

 

  

 

 

Van 1981          tot 2006

25 jaar Jeugd

(en verder)

 

 

 

Jeugdleiding van s.v. “De Elster Toren”

 

Beschrijving: bilpetBill (W.Th) Dijksman en Henk Peters de cluboprichters 1981.

Ons gezin en buurman Henk Peters begonnen eerst thuis te schaken, toen het idee kwam om andere tegenstanders te krijgen en een club gingen oprichten. De naam van de schaak-vereniging “De Elster Toren” was een idee van mijn dochter Marja. In het begin speelde enkele jeugdleden mee met de senioren. Na een half jaar een jeugdgroep van 6 spelers. Wiely Martens werd kampioen.’

Beschrijving: helmutHelmut (W.M.) Dijksman 1981.

 ‘Het eerste jaar was ik secretaris van de club en gaf beginners les aan 5 jeugdspelers. Ik zat in het bestuur 1982-83 voor de jeugdzaken, met beperkte tijd ivm studie, doch Johan Hendriks, leraar op de basisschool ging zich er voor inzetten.Toen er meer jeugdleden (12 jeugdleden september 1982) kwamen is een vroeger tijdstip ingesteld voor de jeugd. Wat resulteerde dat er begin 1983 drie jeugdgroepen waren, totaal 28 kinderen. Het seizoen 82-83 werd OSBO jeugdteam competitie gespeeld.’

Beschrijving: johanJohan Hendriks 1982-85.

‘Ik zei:”We moeten het goed doen”. Eerst heb ik bij Dick Hajee zelf de 3 diploma’s gehaald (Pionnen-, Toren- en Koningsdiploma). Ik gaf toen les op de club en op school (Henricus). De kinderen gingen diploma’s halen waardoor je op 3 niveaus spelers kreeg. Jan Hartog en Arien Peperkamp hielpen me daarbij. In 1989 nog een KNSB cursus schaakleraar gevolgd, op eigen kosten. Vrij pittige cursus waar ik 40x voor naar Zwolle moest in 2 jaar. Ik kreeg het te druk op school en stopte met jeugdleider schap.’

Beschrijving: reinéReiné van Deelen 1985-88.

‘Ik was meestal vroeg bij het schaken en zag de jeugd bezig. Het was wel een drukte met al die jongens en meisjes. Johan vroeg of ik wilde helpen, hoewel ik zelf nog maar 3 jaar schaakte. Een jaar later werd ik jeugdleider. De kinderen hebben interesse in het spel, wat je motivatie geeft om het leuk te doen. Meisjes zijn verdedigers met toch wel leuke ingevingen en vinden het niet zo erg te verliezen. Jongens zijn aanvallende spelers en willen niet verliezen. Na 3 jaar werd het te druk op het werk en stopte ik.’

Beschrijving: johan2Johan Hendriks 1988-91.

 ‘Toen Reiné stopte werd ik voor de tweede keer jeugdleider. Het werd druk op de schaakclub doordat bij de school de Ark Henk Ekhart les gaf. Hij liet de schakers elke dag een half uur vroeger naar school komen om schaken te leren. Jeugdleden stroomde ook door naar de senioren, waar zij een kortere speelduur kregen. Op school zat Marl Gabriëls in de klas. Op een ouderavond kwam vader Nico. Het ging toen over schaken. Hij zei: “Ik geloof dat ik nog een passie mis”. Nico heb ik toen de 3 niveau’s lesgegeven. Hij werd toen assistent.’

Nico Gabriëls 1991-2003.

Beschrijving: nico3‘Vanaf 1984 bezochten mijn kinderen de schaaklessen die door Johan Hendriks werden gegeven. Hij maakte mij enthousiast en ik ging de lessen ook volgen. Na 6 lessen vroeg Johan mij te helpen bij de jeugd. Ik was er toch dus zei ik ja. In november bleef ik even hangen om bij de senioren te kijken. Coby Martens had geen tegenstander dus schoof ik aan. Vanaf die dag schaak ik met veel plezier iedere week mijn partij.

Bij de jeugd werd er steeds meer een beroep op mij gedaan en gaf ik les aan de jongste kinderen die de opleiding volgden voor het pionnen diploma. Nadat Johan stopte als jeugdleider, de bestuursfunctie wordt daarmee bedoeld heb ik ook die taak over genomen.

Ik was en ben niet de beste schaker, maar met de jeugd optrekken beviel mij wel. Het aantal jeugdleden nam flink toe tot ruim 40. Er was weinig assistentie om mee te helpen bij de jeugd en dardoor werd het beleid bijgesteld. Het plezier was belangrijker dan de prestatie. Hoewel in de lange periode dat ik de jeugd begeleide zijn er een aantal zeer goede schakers geworden. Ook het sociale aspect kreeg meer en meer aandacht. Kinderen met concentratie problemen kregen extra aandacht.

Toen ik 65 jaar werd ben ik gestopt met het lesgeven en begeleiden van de jeugd. Met veel warmte denk ik aan die periode terug.’

 

 

 

 

25 jaar Jeugdschaak 1981-2006

 

Beschrijving: stand1Het eerste seizoen is een competitie gespeeld met 6 schakers (D.Pattikawa was halverwege gestopt.). De eindstand met als kampioen Wiely Martens.

Na het eerste seizoen startte de heer Dijksman de jeugdafdeling. Hij begon met drie kinderen die les kregen voor de opleiding Pionnen diploma. Op het eind van dat seizoen was het leden tal gegroeid naar 29. Na dit eerste jaar stopte hij ermee en nam Johan Hendriks mijn taak over. Johan was onderwijzer op de Henricusschool waar hij destjds ook schaakles gaf aan de kinderen van de tweede klas. Johan wist de kinderen te boeien en na de theorie zorgde hij ervoor door enkele goocheltrucs dat de kinderen ontspannen aan hun wedstrijd konden begonnen, met assistentie van Jan Hartog, R. Van Deelen en Nico Gabriëls.

Beschrijving: hartoghenriksNico werd de nieuwe jeugdleider in januari 1991. Er waren maar weinig leden die iets voor de jeugd konden of wilden doen. Het was moeilijk om alle mogelijkheden voor de jeugd te benutten. Toernooi bezoeken werd afgeschaft omdat er geen begeleiding was. De jeugd laten spelen in de OSBO competitie kon niet langer worden gehandhaafd. De schaakclub richtte zich

Beschrijving: Project1Foto: Jan Hartog en Johan Hendriks           noodgedwongen op de theorie en het praktisch oefenen door de kinderen onderlinge parten te laten spelen. Ondanks al deze beperkingen konden er toch gemiddeld 30 kinderen per jaar een diploma halen. Steeds meer kinderen bleven langer bij de schaakclub dan voorheen. Het Toren- en Koningsdiploma werd jaarlijks gehaald door verschillende kinderen. In de periode 1991 / 1997 werd er eenmaal per jaar deelgenomen aan een toernooi. Dankzij een sponsor die de kosten van een bus voor  zijn rekening nam konden we met hup van ouders één keer per jaar mee-doen aan een toernooi. Dit was echt feest. Met een volle bus met kinderen een dagje op stap. In 1997 werd een overstap gemaakt naar de STAPPEN lesmethode. Vanaf het seizoen 1998 is er weer deelgenomen aan de osbo teams competitie. Meester Eric organiseert de deelname aan toernooien. Onze kinderen kunnen daardoor veel meer  schaken              Foto: Nico geeft les 1999

dan enkele jaren geleden. Met name in de weekenden.

In 2003 is Nico met  jeugdschaakpensioen gegaan en is het jeugdleiderschap overgenomen door resp. Wiely Martens, Erwin Mol en Marin van den Eijk.

Al bij al hebben we een jeugd afdeling waar we trots op zijn, die naar ik hoop nog lang met veel leden en enthousiasme de schaaksport zullen bedrijven.

Kenmerk van onze jeugdafdeling is; dat ieder kind welkom is en daardoor kan kennis maken met de schaaksport.                                           (uit stuk Nico Gabriéls feb 2003)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 jaar jeugdlid en kampioen.

 

Beschrijving: krtBeschrijving: janhartogIn 1981 werden ik, Wiely, en drie jeugdvrienden lid van de schaakvereniging “de Elster Toren”. Wij waren de eerste jeugdleden. Johan Hendriks, een senior lid en een heel goede schaker, nam de jeugdafdeling op zich en gaf ons vieren theorielessen en startte een competitie op. In 1982 werd ik als eerste jeugdkampioen, wat ik in 1985 nog een keer herhaalde. In de tussenliggende jaren groeide het aantal jeugdleden. Het belangrijkste waren echter de theorielessen, openingstheorie, middenspelfinesses en eindspeltechniek, waardoor we elk jaar beter werden en in 1985 nadat we voor het eerst meegedaan hadden, won ons jeugdteam zelfs het OSBO jeugdkampioenschap in de 3e klasse. Dat was ook meteen ons laatste wapenfeit.

In 1986 stopte twee jongens met schaken en gingen wat anders doen, terwijl ik en een andere jongen over stapte naar de senioren. Maar de jeugdafdeling was een feit en zou uitgroeien tot wat deze nu is.     Wiely Martens.    Foto Jan Hartog, Wiely + Wido, zittend Harald en Jochem.

 

Beschrijving: Albert99Beschrijving: roelRoel Prins:  We kregen schaakles van de heer Gabriëls, die mij de basis regels, openingen enz. heeft bijgebracht. Het eerste seizoen dat ik schaakte wist ik in geen van de drie competities eerste of tweede te worden. Het lukte me echter wel om in alle drie de competities derde te worden maar wat een hele grote verassing voor mij was dat ik wel algemeen club kampioen was geworden. Zware tegenstanders waren Frida (een van de weinige schaak dames) maar haast onverslaanbaar, en Gijs Plant ook moeilijk te verslaan. De jaren erna heb ik altijd met veel plezier geschaakt in onder de toren en ben uiteindelijk 4 jaar achter elkaar Algemeen jeugd Club kampioen geweest .Ik mocht voor het eerst in de historie van de Club de alweer een tijdje oude wisselbeker voor mij zelf houden. Maar dat was denk ik nog niet eens het aller leukste en spannendste wat ik daar mee heb gemaakt want dat waren de OSBO wedstrijden, waar wij voor het eerst sinds langen tijden weer aan mee mochten doen. Die hebben we dan uiteindelijk niet gewonnen, maar wel vond ik het leuk om met je eigen 'clubje' en vrienden in toernooi het tegen andere verenigingen op te nemen en dus ook hele spannende wedstrijden te winnen en verliezen.

Toen ik  Albert Konijnenberg als zesjarig jochie voor het eerst op de schaakclub kwam was het een hele beleving. En zoals alles wat nieuw was, was ook dit vreselijk eng. Dus je komt daar aan, gebracht door je vader, waar je vanaf je vijfde al tegen hebt gespeeld, en in tegenstelling tot de excentrieke meester die je verwacht, staat er dan aardige man die je een beetje wegwijs maakt. Niks training a la Russisch model, maar gewoon een gezellig samenzijn.                   Foto: Arno geeft les aan:  Jori Verdijk Aart Konijnenberg Rutger ter Horst, Martijn Zilver, Patrick Teijgeler. Onder: Karsten van Hoeven, Thijs Jansen, David Dondorf en Albert.

 

vervolg 25 jaar jeugdlid,

Beschrijving: albertAlbert: En dan begint de les. Iedereen verzamelt zich rondom het bord, het bord waarop het zich allemaal afspeelt...

Langzaam, hoewel, eigenlijk moet ik snel zeggen, raak je een beetje vertrouwd leer je mensen kennen en word je beter. Je speeltje eerste toernooitjes, wint je eerste prijsje, en dan wordt het pas leuk. Eindelijk kom je in de A klasse terecht, en mag je je

meten met de sterkste en mag je zelfs misschien wel in het OSBO team spelen.

 Foto:Albert, Kai Heyneman, Rowan en Alexander, Dylan.

 

Ik ben op het moment al 11 jaar bij "de Elster Toren" en er is inmiddels veel veranderd. We schaken inmiddels met andere stukken, we hebben een mooie nieuwe methode gekregen, we zijn als club fors gegroeid, maar er is een ding dat nog altijd hetzelfde is gebleven, de gezelligheid. Als je het lokaal van "de Elster Toren" rondkijkt zie je en soms hoor je nog steeds hoe leuk iedereen het met elkaar heeft. Soms is het iets te luidruchtig, en heel soms zelfs erg luidruchtig, maar gezellig... dat is het altijd. En wat er ook in de volgende twintig jaar mag gebeuren, laten we hopen dat het net zo leuk blijft als het nu is.             Albert Konijnenberg.

Beschrijving: marijnBeschrijving: maxLinks: Maxime en Rob.

Rechts:

Jorrit, Marijn, Bram

Chiel en Desley

Beschrijving: kai

 

 

 

 

 

 

Aart

 

Beschrijving: belBelschaak succesnummer

Beschrijving: belschaakNico Gabriëls organiseert al vele jaren het belschaak toernooi aan het einde van het seizoen.

Gaat de bel dan moet je zetten.

Wachten, als je zet al weet,

soms gaat de bel te vroeg in moeilijke stellingen.

 

Succesnummer!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 jaar Schoolschaak-Kampioenschap

Beschrijving: Naamloos-2

De heer G.J. Stemerdink, hier links, vanaf de oprichting lid van onze vereniging en secretaris, nam het initiatief om een schoolschaak kampioenschap te organiseren. Bij de toenmalige directeur van de basisschool De Ark, De heer Eckhart, vond hij een belangrijke medestander. Onder hun leiding werden de eerste kampioenschappen in Elst georganiseerd in de basisschool De Ark met groot succes. Vooral was duidelijk merkbaar dat op De Ark schaakles werd gegeven. Zij wonnen vele malen het kampioenschap. De heer Stemerdink ging verhuizen naar Utrecht en de organisatie werd overgenomen door de toenmalige jeugdleider Johan Hendriks, leerkracht van de basisschool St. Henricus nu Sunte Werfert. Helaas stopte hij met schaken omdat hij nog vele andere activiteiten had, zo leidde hij een kinderkoor en ontwikkelde zich tot een goede goochelaar. Vorig jaar werd hij Nederlands kampioen goochelen.

De nieuwe jeugdleider, Nico Gabriëls durfde het nog niet aan om dit jaarlijkse toernooi te organiseren. De heer Eckhart heeft toen een paar jaar de organisatie gedaan. Op zijn initiatief bleef het schoolschaakkampioenschap in Elst bestaan. Na 2 of 3 jaar heeft onze club de organisatie weer overgenomen met als resultaat een enorme groei van onze jeugdafdeling.

De directeuren van de basisscholen zegden niet alleen hun medewerking toe maar stimuleerden ook de kinderen om mee te doen en beter te leren schaken. Zo zie je maar wat een goede samenwerking tot stand kan brengen.

De basisschool Sunte Werfert was hier een uitzondering. Al vele jaren doen zij niet mee.

De OSBO heeft een aantal regels om scholen mee te laten doen aan de regio wedstrijden.

Nico Gabriëls en ook Albert Konijnenberg wisten vaak een extra plaats voor deze wedstrijden los te peuteren bij de OSBO. Hierdoor konden vaak meerdere teams deelnemen aan de regio wedstrijden. Ook dat droeg bij aan de motivatie bij de scholen om mee te doen .

Vanaf 2004 deed Albert Konijnenberg, met assistentie van Nico. Ook heeft Nikola Mrda en Karel Vogelpoel de taxatie van niet afgespeelde partijen gedaan. Vooral Nikola, speciaal daarvoor uit Bosnië gekomen maakt indruk. De Wegwijzer en de Ark worden krijgen nu les van de heer Crajé in de Stappen methode.    Schoolschaak kampioenen van Elst:

Beschrijving: Jan23_04

1982-83 De Ark

1983-84 De Ark

1984-85 De Ark

1985-86 De Ark

1986-87 De Wegwijzer

1987-88 De Ark

1988-89 De Ark

 

1998-99 de Esdoorn

(Sinds 2000-01 van Overbetuwe).

1999-00 de Esdoorn,

2000-01 School met de Bijbel Randwijk

2001-02 idem

2002-03 idem

2003-04 idem

2004-05 de Wegwijzer

2005-06 School met de Bijbel Randwijk

2000 School de Esdoorn met Albert Konijnenberg, Kai Heyneman, Aart Konijnenberg  en 2 meisjes. Zij werden ook regiokampioen en speelde in de finaleronde in Apeldoorn.

 

Foto: Meester Eckhart kijkt toe

Albert en Kai schaken tegen de Ark.

 

Beschrijving: eckhart

 

 Beschrijving: nicoactueelOpmerkelijke  jeugd notities uit de jaarverslagen en clubbladen

 

1983   Op 9 juni is er een snelschaaktoernooitje. De lagere jeugdgroepen beginnen om 19.00. De A-groep van de jeugd en de senioren zijn vanaf 20.00 welkom. De oudste jeugd en de senioren zullen elkaar bestrijden in het nu reeds beruchte snelschaaktoernooi.

1986   Er werd een Jubileum Jeugdtoernooi gehouden.

1987   Dhr Hartog is het komend seizoen niet meer beschikbaar voor het regelen van de OSBO-jeugd team competitie.  Dhr van Deelen stelt zich hiervoor beschikbaar.

Voor het vervoer zullen wellicht ook de ouders wat vaker moeten worden ingeschakeld.

1992   Kinderen worden naar de schaakclub gelokt met dammende kinderen.     zie foto hieronder

1993/94  Voorstel voor stemrecht  kinderen

1994/95  Nico heeft teamschaak gespeeld met de jeugd en het was een groot succes. Vanaf die tijd elk seizoen een teamschaak-competitie 3 avonden.

Beschrijving: damfoto1994/95  Deelname jeugd aan een extern toernooi kost veel geld en tijd; het rendement is te verwaarlozen. Om deze redenen besluit het bestuur dat er dit jaar niet in clubverband aan externe activiteiten zal worden deelgenomen.

1996 Speciale opleiding junioren. Om junioren beter te kunnen laten doorstromen naar de senioren-afdeling wordt half februari 1996 een nieuwe opleiding gestart.

1998  6 jeugdleden spelen bij de senioren.

2000  Twee moeders van jeugdleden hebben samen met de kinderen schaakles en doen mee in de junioren competitie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dank aan de Ouders die door de jaren heen hulp hebben geboden.

 

Beschrijving: sr2Ouder Albert Konijnenberg sr schreef in het clubblad van augustus 2000:

“Als je nadenkt over deze vraag, dan blijkt eigenlijk al snel dat je als ouder betrokken bent bij de (denk)sport van je kinderen, doordat je hun sport zelf ook belangrijk of leuk vind. Ik vorm dan ook geen uitzondering op deze regel. Naar mate je kinderen succesvoller in hun sport worden, neemt je betrokkenheid toe. En ook het omgekeerde geldt: door meer betrokkenheid van de ouders neemt ook het enthousiasme van de kinderen voor hun sport toe.

Mag ik u wat aanraden. Kom eens een keer kijken en speel ook eens een partijtje met de kinderen, raden dat u ook door de passie van het spel en hun enthousiasme wordt aangetrokken! Zeker weten dat uw kind het leuk vindt!!! Tot ziens op de club!”

Beschrijving: DSCN1122

Wat hebben de ouders zoal gedaan voor de jeugdafdeling?

 

Competitiebegeleiding, Slotavond organisatie, Les geven in Stappen, Begeleiding OSBO jeugdteams, Externe toernooi begeleiding, Vervoer naar externe wedstrijden.

 

Klas meester Roel  (ouder) dec 2004

 

Dank aan de heer Haje voor afnemen van examens.

Beschrijving: DSCN2011Beschrijving: DSCN1042

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                               Links: Martijn L,  Leonard,  Oscar 

Dank aan de Clubloten verkopers.     Rechts: Michel,   Bas,  Martijn V   

 

Dit seizoen sept. 2005

aantal

 

Top verkopers

aantal

jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

Leonard Kleerekooper

44

 

Rowan Peusen

18

2001

 

Martijn Vlootman

43

 

Desley Mooij

42

2002

 

Niels Theloosen

19

 

Floris de Vries

34

2002

 

Dennis Neervoort

14

 

Wesley van Zadelhoff

29

2003

 

Marijn Lugtmeijer

10

 

Desley Mooij

25

2003

 

Oscar Mons

  9

 

Roel Lambers

35

2004

 

Morgan Peusen

  4

 

Leonard Kleerekooper

32

2004

 

 

 

Eerste lustrum schaaktoernooi de Elster Toren 1986

 

Beschrijving: stem1

De heer Stemerdink hier op foto organiseerde in 1986 het jubileum schaaktoernooi.

 

Op de foto staat

1= Klaartje Stemerdink

2= Jochum Wildeman.

 

De vraag is wie zijn de anderen?

 

 

Beschrijving: stem3

 

Op deze foto staat

1= Klaartje Stemerdink

3= Maartje Wildeman (nog steeds vriendin van Klaartje)

4= Joost Schoonderbeek de winnaar van het toernooi (Klaartje werd twede)

5= Patrick van Deelen (Jeugdkampioen van onze schaakvereniging 1987+88)

 

Secretaris Gerrit Stemerdink over de eerste jeugdjaren. 1981-1986

 

‘De eerste 2 jaren zaten we in “Het Wapen van Elst”. Daar kwam de jeugd vrij vroeg binnen en moest door de gelagkamer en de eetzaal naar ons speelvertrek. We probeerden altijd voorzichtig te zijn, zodat de 'echte' gasten van de fam. Carabain niet gehinderd werden door hordes lawaaiige scholieren die voorbij kwamen terwijl zij net hun diner genoten.

Wij organiseerden ook het schoolschaken. We stelden ook regels op want er werd nogal eens een foutje gemaakt met de rokade en en-passant slaan. Burgemeester Galama reikte de beker uit aan de winnaar. Bij de school “De Ark”, waar mijn 4 kinderen op zaten, was meester Ekhart de grote animator. De Ark werd een keer drie jaar achtereen kampioen. Toen moest er een nieuwe beker komen. De burgemeester heeft hem toen beschikbaar gesteld: “De Galama Beker”.

Kinderen die bij de Ark speelden en ook bij ons lid waren bleken de beste schakers te zijn.

Meester Ekhart kon zelf ook goed schaken, hij kwam uit het westen, maar wilde niet op de schaakclub vanwege het vele roken en een voor hem iets te laag speelniveau. Op de club hadden we natuurlijk Johan Hendriks als jeugd-instructeur, hij was onderwijzer op de Henricusschool. Maar er was tussen de beide heren geen haat en nijd, alleen maar gezonde rivaliteit, daarvoor hielden ze allebei teveel van het schaken.’

 

Na 25 jaar gaat het door. Hier wat fragmenten. Klik op het blokje.

 

 

 

Tekstvak: Nieuws Tekstvak: Pupillen dagen
Tekstvak: D team